Jump to content
FAS Goran
PStilo

Fiat Marea 1.9 JTD - gubi snagu preko rupa / neravnina

Recommended Posts

Postovanje svima,

ukoliko neko prepozna moguce resenje za simptome koje cu navesti ili je imao slicna iskustva, zamolicu vas za sugestiju, a radi se o sledecem:

 

Marea 2002 JTD, prilikom prelaska preko lezeceg policajca, preko rupe ili neravnine na putu automobil izgubi snagu i broj obrtaja motora. Takodje, isto se desava i kod malo zustrijeg skretanja u levu ili desnu stranu.

Nekada "samo" izgubi snagu, a retko se stice utisak kao da je blago prikoceno. U zadnjih par dana se ovo desava i u normalnoj voznji kada se gas drzi konstantno na pravcu na ravnom putu. Tada jednostavno izgubi gas i ne prima dalje, ali kada se pedala gasa pusti i ponovo pritisne tada automobil normalno reaguje...i tako do sledeceg puta.

 

Dijagnostika ne pokazuje nista! Pod pretpostavkom par majstora, uradjeno je sledece: Najpre je zamenjena pumpa goriva, potom pedala gasa, ociscena klapna gasa, promenjen senzor radilice. Auto je jedan dan radio normalno, a onda sve ispocetka. Prosle godine je promenjen protokomer i on sada radi bez problema. Kada se otkaci protokomer, situacija je recimo malo bolja u smislu da se sve ovo redje desava, ali se i dalje desava.

 

Molim vas za neku sugestiju, sta se jos moze dalje pogledati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okači protokomer, probaj da se provozaš par km bez njega pa ćeš videti. 

Ali očigledno da je nešto oko ECU problem. I mislim da si bespotrebno menjao navedene delove (a opet, neće da škodi, osim tvog nerviranja). :-) 

 

U kom gradu živiš, možda da ti preporučimo proverenog majstora? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Martin

To sa protokomerom je pokusano. Tada se desava redje, ali se i dalje desava.

To sa ECU je sledeci fokus provere.

Beograd je u pitanju. Imam preporuku za coveka u Pancevu, znacu detalje nakon vikenda. Moze neka preporuka svakako. Hvala!

 

@MS PK

Od juce razmisljamo i na tu temu. Rekose mi da je i neka kutija na poziciji ispod akumulatora, tako da vremenom moze da pocne da pravi problem, ako je nekada prodirala vlaga ili redje kiselina od nekog starijeg akumulatora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@PStilo

 

Meni se slicno desavalo,auto je isao normalno i krenuo da cakce i secka pustim gas sve normalno,dam opet isto a nekad i nije seckao vec isao normalno. Kvar je bio taj da mi je instalacija negde kacila i imao sam tako kratak spoj i isto nije izbacivao nigde nikakvu gresku. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo ovako, elektricar je pogledao auto nakon par dana, potom je auto vozen par dana na proputovanju od 1000 + km i nista od navedenih simptoma se za sada ne desava.

Problem koji je ustanovljen je bio kratak spoj na za zadnjim svetlima, sto je i ovde puno puta spominjan simptom koji se javlja pre ili kasnije kod dosta modela. Zica je premostena novom, debljom, i automobil je poceo normalno da se ponasa. Stvar koju sam propustio da napisem ranije jeste da je npr. palio i gresku na tabli u vezi sa maglenkama, iako maglenke na automobilu ne postoje. Ovo je takodje prestalo da se desava.

Istu stvar sam imao na Stilu, mada je taj problem bio manifestovan iskljucivo samo na svetlosnoj grupi. Naprimer, upale se sva cetiri parkirna svetla i dok rade, jedno od stop svetla blago zmirka ili ne radi istim intenzitetom kao i suprotno. Ovde je problem sa kratkim spojem ocigledno bunio ecu tako da se ta "banalnost" manifestovala na mnogo ozbiljniji nacin. Za sada je sve ok, ako se nesto bude promenilo napisacu ovde.

Hvala svima!

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, PStilo said:

gresku na tabli u vezi sa maglenkama

Kako se ovo manifestuje kod Maree? znam da na tabli ima samo za stop svetla greska, za maglenke nisam video

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izvinjenje na kasnijem odgovoru i na nepreciznom opisu.

U pitanju je bila notifikacja za zadnje svetlo za maglu.

Jos je par lampica nasumicno treperilo, ali od kako je sredjen problem sa masom sve je prestalo.

Do sada se ti simtomi vise nisu pojavljivali.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...