Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Zagato kakav ne biste očekivali

 

zagato z 1.jpg

 

Italijanska dizajnerska kuća koja je poznata po oblikovanju brojnih sportskih i GT modela i saradnji sa najuglednijim auto-kompanijama, početkom 1970-tih napravila je jedno sasvim drugačije vozilo - električni mikroautomobil ''Zele''. Zagato je svoju reputaciju izgradio na dizajniranju karoserija za Alfa Romeo, Jaguar, Ferrari Aston Martin, BMW, Peugeot i mnoge druge svetske proizvođače automobila, ali je početkom sedamdesetih godina 20. veka pokušao prodor u segment mikroautomobila na struju.

 

zagato z 11.jpg

 

Tako je nastao mali, kockasti Zagato Zele, koji je predstavljen na ženevskom auto-salonu 1972. godine. Ovaj automobil je svojim oblikom i karakteristikama predstavljao suprotnost vozilima koja su nosila Zagato potpis.

 

zagato z 111.jpg

 

Baziran na mehaničkoj osnovi Fiata 500, Zele se izrađivao u tri verzije koje su nosile oznake 1000, 1500 i 2000. Svaki od brojeva u nazivu označavao je snagu elektromotora u vatima. Električni mikroautomobil sa karoserijom od fiberglasa proizvodio se 1974-1976. godine, a za to vreme napravljeno je svega oko 500 primeraka. Jedan od njih će se ovih dana naći na prodajnoj aukciji koju u Londonu organizuje ''RM Sotheby’s''. U pitanju je Zele 1000, sa elektromotorom snage 1 kW, koji se napaja iz 4 baterije od 12V. Maksimalna autonomija ovog automobila sa punim baterijama iznosi oko 80 km.

Procenjuje se da će ovaj žuti Zagato Zele na aukciji dostići cenu između 5.000 i 10.000 funti.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...