Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
notalone

Fiat Grande Punto - udara pozadi (zadnji desni točak)

Recommended Posts

Pre oko mesec dana poceo da se cuje tup udarac kada zadnji desni tocak  predje preko rupe.Kada prelazim preko lezeceg policajca nista se ne cuje.Blago je izrazeniji sada nego pre mesec dana.Cekao sam da dodje vreme za mali servis pa da sredim i to,ubedjen da su ko i uvek na zadnjem trapu kod vecine automobila kada se nesto nazad cuje selen blokovi.Medjutim majstor utvrdi da je selen blok ok , da je neki feder( verovatno) amortizera ok ,da nije auspuh , da nisu iz gepeka cudni zvuci i gluposti tipa rez. tocak, te da je najverovatnije  amortizer, mada nije procureo i ne daje znake na pritisak gore dole da je riknuo.S druge strane logicno mu je na 150.000 km. i 2007.god. da je on s obzirom da je eliminisao ostale mogucnosti.Predlozi mi da nastavim jos malo da vozim dok se problem malo ociglednije ne manifestuje , a i kako ne bih bacao pare na odokativna resenja.Sve je to ok i korektno, al  se nosim mislju da ipak udjem u zamenu zadnjih amortizera, kako se ne bi otvorili novi problemi. Ima li neko  savet, predlog ili ideju? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@notalone

 

Verovatno amortizer, ali zaista nisam stručan da delim konkretne savete, već mogu da ti napišem kako je to kod mene bilo...

 

Isto sam imao lupkanje pozadi, isto su amortizeri delovali zdravo, ovde na forumu su mi rekli da su verovatno sileni... kad ono, bili su amortizeri. To bar nije skupo, niti je komplikovana zamena. ALI, ja ni posle toga nisam bio zadovoljan, delovalo mi je da to mora bolje (lupkanje se 90% slučajeva smanjilo, ali se ponekad osetilo) i ja zamenih i silene. Nisu skupi, ali je posao jako velik i cena zamene je sigurno paprena. Meni je otac automehaničar pa je uspeo sam zameniti, ali uz jako puno muke. Rezultati su bili, paaaa, na prvu skoro neprimetni, a kako sam duže vozio, shvatio sam da se auto manje trese pri kočenju i da je "utegnutiji" pri oštrijem skretanju. Znači iz mog iskustva, lupkanje nema veze sa silenima, horizontalna "nestabilnost" zadnjih točkova i njihovo trešenje ima. Probaj samo nogom snažno gurati točkove napred-nazad, pa ako vidiš da ima hoda, moguće da su sileni... ali opet, po ovome što pišeš, biće da su amortizeri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ivica su                                                                                                                                                                                                                                 

Okreni obrni Ivice , sacekacu jos  malo ,pa prvo amortizeri.

Tvoja prica me podseca na to kako sva kola imaju neke tipicne kvarove i kako cesto prepoznam kod drugih vlasnika grande punta iste ili slicne probleme koje i ja ponekad imam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...