Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Polovnjak sa autoplaca - da li sigurno prolazi tehnički pregled?

Recommended Posts

polovni a.jpg

 

Uvođenje oštrijih pravila na tehničkom pregledu iznedrilo je još jednu temu - šta ako na auto-placu kupite automobil, a on ne prođe tehnički. Za sada nismo čuli za ovakav slučaj, niti nam se neko direktno žalio. Ipak, bavimo se ovom temom pošto su neki vozači pokazali zabrinutost. Ima li razloga za strah? Na auto-placevima uveravaju da nema. Već smo se bavili time koji nedostaci mogu da prođu na tehničkom, a koji ne mogu, kao npr. dubinska korozija, veće oštećenje vetrobrana, neatestirana kuka za vuču, zatamnjena stakla bez atesta, ugradnja neodgovarajućih svetala... Zato se sada bavimo samo kupovinom polovnih automobila na auto-placu.

 

Prošli AMSS ispitivanje - znači da nema osnova da na tehničkom bude problema?

Ovo je ključna stavka. Automobil iz uvoza pregledali su stručnjaci AMSS. Kako piše na sajtu AMSS: ''Kontrola uvoza polovnih vozila podrazumeva utvrđivanje porekla i verodostojnosti na osnovu propisanih kriterijuma kao i stručnu proveru i utvrđivanje da li je vozilo naknadno modifikovano.'' Dakle, ako je automobil prošao proveru AMSS i na osnovu toga dobio Uverenje o ispitivanju od Agencije za bezbednost saobraćaja, to je dokaz da na automobilu nisu vršene nikakve modifikacije i da je sve na njemu potpuno legalno i u skladu sa propisima. Pošto izgleda mnogi vozači imaju problema sa kukom za vuču, ovde takođe važi isto - ako je auto proverio AMSS i utvrdio da u trenutku uvoza ima kuku i da je kuka po propisima, u tom slučaju na tehničkom pregledu ne smeju da prave nikakav problem.

 

Znači, kupili ste automobil na auto-placu, idete na tehnički, kontrolori na tehničkom vam kažu da nešto na automobilu nije fabrički ugrađeno i da mora da se skine ili da auto ne može da prođe tehnički, vi kao dokaz imate Uverenje izdato od strane Agencije za bezbednost saobraćaja nakon što je AMSS utvrdio da je automobil potpuno regularan. Naravno, ovo ne važi za neke stavke koje nisu ispitivane, niti su predviđene za ispitivanje, kao što je stanje nekih potrošnih delova - npr. kočnica ili elemenata vešanja.

 

Šta kažu na auto-placevima?

Razgovarali smo sa vlasnicima auto-placeva, koji uopšte nisu bili zabrinuti po pitanju toga da li će njihovi automobili proći tehnički pregled. Svi redom su nas uveravali da kupci nemaju razloga za strah. Jednostavno, automobili se, ukoliko je potrebno, pre puštanja u prodaju sređuju kako bi odmah nakon kupovine mogao da se obavi tehnički pregled i registracija.

Dragan Krstić sa auto-placa ''AC Milenijum'' iz Beograda kaže da se do sada nije desilo da su neki njihov automobil vratili sa tehničkog: ''Što se nas tiče, mi obezbedimo da svaki auto može da prođe tehnički pregled. Uostalom, sve što nije homologovano i što nije po standardima ne može da prođe AMSS pregled, odnosno da dobije Uverenje o ispitivanju vozila. Samim tim, kada auto prođe ispitivanje, onda prolazi i tehnički''.

Milan Zimonja, vlasnik auto-placa ''A-Mobile'' iz Zrenjanina, takođe objašnjava da se svaki auto pregleda, otklanjaju se eventualni estetski nedostaci, proverava ga majstor, proveravaju se gume, sijalice i sve ostalo. Ni oni do sada nisu imali slučaju da se javio kupac koji je imao problema na tehničkom. Kaže i da nema razloga za brigu po pitanju kuke za vuču i to upravo zbog AMSS ispitivanja i Uverenja o ispitivanju vozila - ako je na tom ispitivanju utvrđeno da je kuka ugrađena po propisima i da je homologovana, onda nema osnova da na tehničkom bude bilo kakvih problema.

Radovan Radovanović, vlasnik auto-placa ''RR Auto'' iz Lajkovca, takođe uverava kupce da ni jedan automobil sa njegovog auto placa neće pasti na tehničkom pregledu. Navodi da se svaki auto prodaje tehnički ispravan. Na prvom mestu, tu je ispitivanje vozila iz uvoza o kojem su već govorili drugi sagovornici - Uverenje koje izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja dokaz je da na automobilu nisu vršene nikakve modifikacije. Dakle, ne mogu na tehničkom da kažu da nešto nije po standardima ukoliko je auto dobio Uverenje o ispitivanju. Inače, na ovom auto-placu može odmah da se obavi i tehnički pregled i kompletna procedura registracije.

 

Šta ako auto ipak ne prođe tehnički pregled?

U tom slučaju imate pravo da od autoplaca tražite da se problem sredi, kako bi auto mogao da prođe tehnički ili možete da vratite auto i dobijete novac nazad. Ipak, kako nas uveravaju na auto placevima, nikome nije u interesu da prolazi kroz ovakve komplikacije, već će svaki prodavac gledati da dovede auto u ispravno i regularno stanje kako na tehničkom ne bi bilo problema. Takođe, trebalo bi da budete malo oprezniji kada je u pitanju kupovina od uvoznika polovnjaka koji nemaju registrovan autoplac. Naglašavamo - nipošto ne kažemo da će oni da vas prevare, pri čemu sigurno imaju i Uverenje o ispitivanju koje smo već toliko puta pomenuli u gornjem delu teksta, ali smatramo da bi trebalo da vam skrenemo pažnju.

 

Napomena: AMSS (Auto-moto savez Srbije) nije jedina institucija ovlašćena da obavlja ispitivanje vozila iz uvoza. Tu su i Mašinski fakultet u Beogradu, Institut Vinča, Mašinski fakutelt u Kragujevcu, Tehnički fakultet u Novom Sadu i Mašinski fakultet u Nišu. U ovom trenutku nije nam poznato da li se sve navedene institucije i dalje bave ispitivanjem.

 

Autor: Dragan Romčević

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...