Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Kinezi ulažu milijardu dolara u fabriku auto guma u Zrenjaninu

Recommended Posts

183211-guma.jpg

 

Kineska kompanija ''Šandong Linglong'' saopštila je da planira da investira 994.4 miliona dolara u fabriku auto guma u slobodnoj zoni u Zrenjaninu. Izgradnja fabrike trebalo bi da počne u aprilu 2019. i biće izvedena u tri faze od kojih će poslednja biti završena u martu 2025. godine, navodi se u dokumentu koji je kompanija ''Šandong Linglong'' podnela Šangajskoj berzi. Kompanija, kako se navodi, planira da godišnje u Zrenjaninu proizvode više od 13 miliona radijalnih auto guma visokog kvaliteta. Odluka da se investira u Srbiju doneta je zbog malih troškova investicije, izgradnje, radne snage i utrošene energije u poređenju sa drugim zemljama u Evropi, navela je kineska kompanija. Projekat bi prethodno trebalo da odobre Kineska naconalna komisija za razvoj i reforme, kao i kinesko Ministarstvo trgovine i Državna služba za međunarodnu trgovinu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

A da ne postoji i Ling Long proizvodjac vozila, mislim da sam vidjao neke mini-buseve?

Ili je mozda King Long, King Kong, jbm li ga :D ?

Btw, na slici u prvom postu je Conti PremiumContact pneumatik :rolleyes: .

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/22/2018 at 1:13 PM, MS PK said:

Pa na kamionima se kinezi voze bar deceniju emoji16.png

 

Jel na ovakvim :D

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, MS PK said:

King Long pravi autobuse :)

E, to, to... Znam da sam video takav mini bus.

King Long bus sa Ling Long gumama :D .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaki stoti prenumatik u svetu proizveden je u Srbiji

 

778813145b803e860d6c8767575730_w640.jpg

 

Bum na pomolu - bićemo zemlja guma, skok od 30%

 

Gotovo celokupna proizvodnja pneumatika u Srbiji, odnosno 98 odsto, namenjena je za strana tržišta. U Privrednoj komori Srbije procenjuju da bi se izvoz guma povećao za trećinu, ako se realizuje kineska investicija u Zrenjaninu. Naime, pre nekoliko dana kineski proizvođač guma ''Šangdong Linglong'' je najavio da će u Zrenjaninu izgraditi fabriku vrednu 994 miliona dolara, a Srbija je ''u trci'' za ovu investiciju uspela da pobedi zemlje kao što su Slovačka, Češka i Poljska. ''Nova kineska investicija će, ako se ostvari njihov plan da proizvode 13.5 miliona pneumatika godišnje, povećati proizvodnju za još jednu trećinu, što predstavlja veliki značaj za Srbiju'', rekao je za ''Tanjug'' sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju metala Dragan Stevanović. Trenutno se u Srbiji proizvodi 0.9 odsto ukupne svetske proizvodnje pneumatika što je, kaže Stevanović, impozantan podatak i navodi da je u našoj zemlji u 2017. godini suficit u gumarskoj industriji, i pored uvoza sirovina, iznosio više od 450 miliona dolara. 

 

U Srbiji pneumatike proizvode ''Tigar Tyres'', ''Cooper tire&rubber company Serbia'', ''Mitas'' i ''Trajal korporacija'', a Stevanović kaže da je PKS inicirala potpisivanje bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama u kojima postoji veliko interesovanje za gume iz naše zemlje, kako bi se smanjile carine i izvoz iz Srbije učinio konkurentnijim.  Reč je, navodi, o zemljama na severu Afrike, Argentini, Brazilu, Meksiku... ''Pokrenuli smo inicijativu kod ministarstava privrede i spoljnih poslova da se potpišu blateralni sporazumi'', navodi Stevanović. Procenuje se da će tražnja za pneumaticima u svetu rasti po stopi od 4.1 odsto godišnje do tri milijarde komada u 2019. godini, a u tom periodu se očekuje rast prihoda od prodaje po stopi od sedam odsto, odnosno do 258 milijardi dolara godišnje.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...