Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Ne sedajte za volan kada ste pod stresom!

Recommended Posts

stres.jpg

 

Naučite da prepoznajete simptome pre nego što počnu da uzrokuju probleme. Britanski ''Institute od Advanced Motorists'' (IAM), izašao je sa nekim savetima za stresirane vozače, i to u saradnji sa nezavisnom dobrotvornom ustanovom koja obezbeđuje podršku za osobe u automobilskoj industriji. Dobrotvorna organizacija kaže da stres utiče na sve nas s vremena na vreme, što nije dobro, posebno ne u situacijama kada treba da se koncentrišete na nešto što samo po sebi zna da bude stresno, kao što je na primer vožnja. Najpre, treba da naučimo da prepoznajemo signale koji ukazuju da smo pod stresom. Ljudi različito reaguju na stres, a evo o kojim fenomenima se radi:

- Lako se iznervirate u komunikaciji sa kolegama, prijateljima ili porodicom.
- Osećate odsustvo pažnje, zaboravni ste i loše raspoloženi.
- Imate misli koje vas opterećuju.
- Ne možete da se ''isključite.''
- Postajete tihi i povučeni.
- Previše ili premalo jedete.
- Više pušite, pijete alkohol ili uzimate psihoaktivne supstance.
- Osećate napetost u mišićima.
- Imate glavobolje.
- Osećate se loše.
- Ne spavate dobro i patite od nesanice.
- Češće se razboljevate.

 

Evo par saveta šta je korisno uraditi pre nego što uđete u automobil dok ste pod stresom:

 

- Prošetajte nakratko oko četvrti, dišite svež vazduh i pokušajte da se oslobodite dnevnih stresova.
- Sačekajte dok se ne budete osećali mirno, sabrano i dovoljno dobro da se uputite na put. Vožnja sama po sebi može biti stresna, posebno u saobraćajnim špicevima, tako da ako ste već pod stresom, verovatno će se stvari samo pogoršati.
- Pokušajte da racionalizujete stvari uz duboko disanje, pre nego što se nađete za volanom. Ne morate biti duhovni tip da biste izvukli koristi iz meditacije, svako može da primeni ovu tehniku, a ispostavilo se da ona značajno smanjuje stres i anksioznost. Ukoliko vam je meditacija nepoznanica, postoje aplikacije koje mogu da pomognu na ovom planu, ali i lekcije iz ''Free Mindfulness'' projekta.
- Ukoliko se osećate loše zbog stresa, imate glavobolje i mučninu, morate se pobrinuti da sve to neutrališete pre vožnje. Pijte dosta vode i udišite svež vazduh.
- Napišite listu stvari koje vam izazivaju stres i postavite sebi neki vremenski rok da ih se rešite. Ponekad je korisno zapisati o kakvim se brigama radi, kao i vreme koje biste zadali sebi da ih se oslobodite, što pomaže da se misli razbistre.

 

Da li vam stres donosi probleme u vidu zavisnosti od alkohola, narkotika ili nikotina? Morate biti svesni da ove supstance mogu biti u vašem organizmu pre vožnje. Ukoliko se borite sa bilo kakvom vrstom zavisnosti, važno je da zatražite pomoć. Ukoliko imate problema sa spavanjem i nesanicom izazvanom stresom, morate obratiti pažnju na to da ne sedate za volan umorni. Ukoliko dođe do pospanosti, obavezno se prvom prilikom bezbedno isključite s puta i odmorite se. Po istraživanjima, gotovo 20 odsto saobraćajnih nesreća na autoputevima je izazvano zaspivanjem, tako da nipošto nemojte voziti pospani. Ispričajte kako se osećate nekome u koga imate poverenja. Ponekad otvaranje i deljenje problema s voljenim osobama može u potpunosti da promeni stvari i pomogne pronalaženju rešenja.

 

preuzeto sa - autorepublika.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...