Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Auto-sajmovi su praktično mrtvi

Recommended Posts

Posetiocima nedostaju auto sajmovi

 

sajam njujork.jpg

 

Korona je katastrofalno uticala na svetsku ekonomiju pa i na auto-industriju. Među pogođenim delatnostima su organizatori auto sajmova. Jedan od njih, Njujorški, želeo je da sprovede anketu i uveri se koliko ljudima nedostaje takva vrsta manifestacije i da li uopšte ima smisla vraćati ih jednog dana kada i ako korona prođe.

Sprovedena je anketa koja je pokazala da su članovi oko 628.000 domaćinstava posećivali ovaj sajam i da je 449.000 njih ujedno i bilo potencijalni kupac novog automobila. Dakle, 83% posetilaca su ozbiljno planirali da se u narednih 12 meseci ponove novim vozilom. Usput su tokom posete sajmu provodili prosečno četiri i po sata na štandovima omiljenih brendova. Takođe, saznalo se i da je najmanje polovina svih kupaca novih automobila posetilo sajam. Generalni stav je da ljudima nedostaje sajamska manifestacija i da ni na koji način ne mogu da je zamene virtuelne prezentacije automobila. Takođe, ogromna većina anketiranih je izjavila da će rado posetiti prvi sledeći sajam automobila koji bude organizovan.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odložen i sajam automobila u Čikagu

 

dodge viper gtc.jpg

 

Nakon Los Anđelesa, Detroita i Njujorka, zbog koronavirusa je odložen i sajam automobila u Čikagu.

Sajam u Čikagu je trebalo da počne 11. februara 2021. godine, ali su sada organizatori saopštili da će biti odložen za proleće. Konkretan datum još nije saopšten, ali je navedeno da bi mogao da bude održan u martu, aprilu ili maju 2021. Podsećanja radi, nedavno je objavljeno da će sledeći sajam automobila u Los Anđelesu početi 19. maja 2021. godine, onaj u Njujorku bi trebalo da startuje 19. avgusta, dok je sajam u Detroitu (North American International Auto Show) prebačen u jesen sledeće godine (od 28. septembra do 9. oktobra).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbogom velikim salonima automobila: Zamena su kreativni auto festivali

 

m1 02.jpg

 

Tradicionalno najveći američki i jedan od najvažnijih međunarodnih salona automobila - NAIAS Detroit koji se održavao svake godine u januaru, prošle godine je bio pomeren pa otkazan zbog pandemije koronavirusa. To je bio tek prvi u nizu otkazanih velikih salona 2020. godine. Na toj manifestaciji koja se decenijama održavala u halama Cobo Centera (danas TCF Center) u Detroitu i koja je bila svojevrsni putokaz u kom smeru se kreće autoindustrija u tekućoj godini, neće se održati ni ove godine, a što će ostati trajno. Pandemija korona virusa je promenila svet pa tako i automobilski, ali već pre toga, generalno, tradicionalni saloni automobila kakve smo poznavali počeli su da gube svrhu.

 

Što se Detroita tiče, već za poslednje održano izdanje 2019. godine nastup su otkazali Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Jaguar, Land Rover i Volvo, pa je bilo jasno da je potrebna neka promena, neka bitno atraktivnija manifestacija kao i datum koji bi snažnije privukao izlagače i posetioce. Proizvođači su, naime, već pre pandemije prigrlili digitalne platforme kao značajno jeftiniji i bolji ''kanal'' za promociju novih modela automobila novim generacijama vozača. Tako je poslednji veliki sajam koji se održao (doduše u okrnjenom obliku jer je i na njemu većina proizvođača jednostavno otkazala preskupi nastup) bio međunarodni salon automobila IAA u Frankfurtu iste godine. Nisu ga bojkotovali tek nemački proizvođači jer je ipak reč o ''domaćem terenu''.

 

Iz današnje perspektive, definitivno je prošlo vreme klasičnih auto salona jer su se promenili ciljevi proizvođača koji sve više postaju ''tehnološke firme'', baš kao i navike i interesi kupaca koji očigledno više ne žele da šetaju između automobila koji su statično izloženi u velikim halama pod svetlima reflektora. A, šta bi to moglo da bude što bi privuklo izlagače, posetioce i kupce na jedno mesto pokazuju upravo događaju oko salona u Detroitu. Manifestacija u smislu NAIAS Detroit je jednostavno ugašena, a zameniće je značajno atraktivniji koncept priredbe, višednevni događaj pod nazivom Motor Bella. Događaj će se održati na lokaciji M1 Concourse u gradiću Pontiacu u predgrađu Detroita i to od 21. do 26. septembra, i za javnost od 23. do 26. septembra 2021. javljaju organizatori.

 

Prelazak na novu lokaciju M1 Concourse će omogućiti da se događaj odvija u potpunosti na otvorenom, što će možda biti korisno za ublažavanje problema sa koronavirusom. Međutim, sama činjenica da jedan auto salon zatvorenog tipa seli na otvoreno, na jedan prostor koji definitivno nudi atraktivnije doživljaje od šetnje između automobila, bez obzira na mere oko korona virusa čini se dobitkom.

 

m1 01.jpg

 

Šta zapravo nudi koncept poput M1?

M1 Concourse je odredište za autoentuzijaste koje se prostire na 87 hektara sa 2.4 kilometra dugom trkačkom stazom ''Champion Motor Speedway'', gde auto entuzijasti u 250 privatnih garaža na raspolaganju mogu da drže, izlažu i voze vlastite automobile u društvu ostalih entuzijasta i da uživaju u nezaboravnim iskustvima. Staza i pripadajući sadržaji mogu se iznajmiti za posebne događaje poput lansiranja novih vozila, festivala, demonstracija proizvoda i izložbi automobila, baš kao što je Motor Bella. Specijalizovane prodavnice, celogodišnji zabavni program otvoren za javnost, koncerti, demonstracije vožnji i proizvoda...

 

Organizatori Motor Bellu pozicioniraju kao uzbudljiviju alternativu tradicionalnom salonu pružanjem atmosfere sličnije festivalu, kao i priliku da ljudi vide auto novitete na stazi, ili da posvedoče najnovijim tehnologijama na licu mesta. Za sada još nije poznato da li se neko od proizvođača ili kompanija iz sektora prateće opreme prijavio za učestvovanje na događaju ili nije. ''Pandemija je izazvala promene u našem društvu i svetu na načine koji ranije nisu bili zamišljeni i svi bismo morali da tražimo nove i vrlo kreativne načine poslovanja'', rekao je izvršni direktor Rod Alberts u novoj najavi i dodao: ''ovaj novi događaj ima taj kreativni duh. To je novi koncept koji pruža nova iskustva u mobilnosti i inovativnije pristupe auto industriji i proizvodima.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hibridni sajam automobila planiran u Minhenu

 

iaa.jpg

 

Glavni sajam automobila u Nemačkoj održavao se u Frankfurtu skoro 70 godina, a za ovu godinu planiran je hibridni sajam u Minhenu. Organizatori nameravaju da to bude kombinacija digitalnog i delimično fizičkog koncepta. Do sada je učešće najavio manji broj proizvođača koji nisu iz Nemačke, a među njima su Ford, Hyundai i kineske automobilske marke. Ostali veliki proizvođači, uključujući Toyotu, Renault i Stellantis (FCA i PSA), nisu potvrdili učešće.

 

Fizički deo manifestacije biće održan u kompleksu minhenskog trgovinskog sajma u terminu od 7. do 12. septembra. Virtuelni događaji će povećati domet skupa i učiniti ga atraktivnijim za izlagače i posetioce, saopštili su organizatori. Proizvođači će imati priliku da pošalju svje marketinške poruke svojim ciljanim grupama preko SMS poruka, slika i različitih digitalnih kanala. Među onima koji su potvrdili učešće su električna marka Polestar, ali ne i njen vlasnik Volvo. Dolazak su potvrdile kineske marke Nio, SAIC, Wea i Xpeng, kao i proizvođači delova Bosch, Continental, Faurecia i ZF Friedrichshafen. Ovogodišnji sajam automobila u Nemačkoj, pod okriljem Međunarodnog automobilskog udruženja (IAA), biće fokusiran ne samo na automobile, nego i na individualnu mobilnost u kojoj su učesnici u saobraćaju povezani.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sajam u Los Anđelesu pomeren za novembar

 

la 2021.jpg

 

Amerikanci su (ponovo) odložili još jedan sajam automobila. Tačnije, sledeći sajam u Los Anđelesu će se održati u novembru ove godine, umesto u maju kako je ranije planirano. Razlog je naravno pandemija koronavirusa, novi termin je 19.-28. novembar 2021. a mesto održavanja Los Angeles Convention Center.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otkazan ovogodišnji sajam automobila u Tokiju

 

daihatsu suv 10.jpg

 

Kako prenosi Autocar, sajam automobila u Tokiju je otkazan prvi put od uvodnog događaja 1954. godine, naravno zbog pandemije. Izvršni direktor Toyote Akio Toyoda, koji je takođe predsedavajući organizatora događaja Japanskog udruženja proizvođača automobila, navodi: ''Zaključili smo da će biti teško ponuditi naše glavne programe gde mnogi posetioci mogu da iskuse atraktivne lične mobilnosti u sigurnom okruženju''.

 

Dvogodišnji događaj - obično jedan od najvećih te vrste na svetu - do sada se uvek odvijao prema rasporedu. Međutim, porast broja zaraza Covid-19 u Japanu izaziva zabrinutost, a premijer Ioshihide Suga rekao je da razmatra proglašenje vanrednog stanja u gradovima, uključujući Tokio i Osaku. Otkazivanje salona automobila u Tokiju dolazi samo tri meseca pre nego što Japan treba da bude domaćin Olimpijskih igara, koje su već pomerene za godinu dana.

 

Kada se vrati 2022. ili 2023. godine, sajam automobila u Tokiju biće preimenovan u ''šou mobilnosti'' kako bi odražavao sve raznovrsnija polja transportnih rešenja koja nude japanski proizvođači. ''Sledeći put bismo želeli da održimo poboljšani događaj pod nazivom Tokyo Mobility Show'', rekao je Toyoda. ''Želeli bismo da tražimo vašu stalnu podršku.'' Prema Toyodi, virtuelna verzija događaja 2021. godine, uporediva sa sajmom automobila u Ženevi 2020. godine, nikada nije bila u razmatranju. Objasnio je: ''Sajam automobila u Tokiju prikazuje motore, mini automobile, velika vozila i putničke automobile, kao i vozila za mobilnost drugih industrija. Kao takvi, želeli bismo da im prioritet bude da posetioci dožive ova vozila u stvarnom svetu i radije bismo događaj održavali u stvarnom svetu, a ne virtuelno. Zato smo odlučili da otkažemo događaj.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Autoshow u Minhenu će se održati, ali ko će učestvovati?

 

skoda show.jpg

 

Uprkos svim merama opreza, otkazanom Oktoberfestu, autoshow u Minhenu će se održati od 18. septembra do 3. oktobra. Ako vam deluje čudno vest o Minhenu kao gradu domaćinu, to je isti onaj događaj koji je preseljen iz Frankfurta. Nemački mediji sada javljaju da je Volkswagenov koncern potvrdio da Škoda i Seat neće učestvovati, što je veliki udarac za sajam. U Nemačkoj se svi domaći brendovi poslušno pojavljuju, a kao lokalne marke treba posmatrati i Seat i Škodu. Volkswagen, Audi i Porsche su potvrdili nastup. Broj izlagača je još pod znakom pitanja jer mnogi proizvođači automobila još razmišljaju da li treba da počnu sa ulaganjima za nastup i troše milione evra kada održavanje sajma još nije sigurno zbog pandemije koronavirusa.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sajam automobila u Ženevi se vraća sledeće godine

 

geneve 2022.jpg

 

Švajcarska vlada je 28. februara prošle godine zabranila javna okupljanja više od 1.000 ljudi u pokušaju da uspori širenje koronavirusa u zemlji, primoravši organizatore Sajma automobila u Ženevi 2020. da otkažu događaj. Nekoliko meseci kasnije pandemija je izazvala još jedno otkazivanje jednog od najvažnijih sajmova u automobilskoj industriji, pri čemu su organizatori finansijsko stanje izložbe opisali kao zaista nestabilno. Srećom, stvari se u mnogim regionima polako popravljaju i ljudi se nadaju povratku u svoj uobičajeni život. Organizaciona fondacija međunarodnog sajma automobila u Ženevi takođe vidi svetlo na kraju tunela sa najavom za povratak sajma 2022. Neće sve biti isto, iako to nisu nužno loše vesti.

 

Pre svega, sajam automobila u Ženevi 2022. godine biće održan između 19. i 27. februara 2022. godine, a zvanični dani za medije su zakazani za 17. i 18. februar. Do sada se sjaam u Ženevi obično održavao prvih dana marta, ali možda su antipandemijski i drugi faktori rezultirali ranijim datumom za sledeću godinu. Zainteresovani izlagači imaju rok do sredine jula da se prijave za događaj 2022. godine, koji će predstavljati ''uzbudljivu evoluciju'' izložbe u Ženevi i koji će se ''značajno razlikovati od prošlosti''. Organizatori ne pružaju više detalja o tome šta će se promeniti, iako priznaju da sve zavisi od uslova pandemije u februaru sledeće godine.

 

''Otpremanjem tenderskih paketa, zvanično započinjemo organizaciju sajma automobila 2022. Moj tim i ja jedva čekamo da predstavimo naš koncept izlagačima, a potom i javnosti. Zaista se nadamo da će nam zdravstvena situacija i odgovarajući politički propisi u vezi sa Covidom 19 omogućiti da to oživimo'', komentariše Sandro Mesquita, izvršni direktor ovog događaja. Više detalja bi trebalo da bude predstavljeno u ''narednim nedeljama''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stellantis neće izlagati na sajmu automobila u Minhenu

 

215030-opel astra 2022 04.jpg

 

Kako je danas saopšteno, Opel neće učestvovati na septembarskom sajmu automobila u Minhenu.

''Brendovi grupe Stellantis neće učestvovati na ovogodišnjem IAA sajmu u Minhenu'', potvrdio je portparol nedavno osnovane automobilske grupe za Automotive News. Ostale marke iz Stellantisa, uključujući Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Peugeot, Citroen, takođe će preskočiti ovaj događaj.

 

Stellantis nije pružio više detalja u vezi sa svojom odlukom, mada se čini da je najverovatniji razlog njihova nova marketinška strategija koja se fokusira na promotivne događaje sa jednim brendom, umesto da troši stotine hiljada evra za učešće na velikim izložbama sa više brendova. Prema Automotive News-u, Opel će predstaviti novu generaciju Astre, jednog od najvažnijih proizvoda kompanije, mesec dana pre minhenskog događaja.

 

U međuvremenu, proizvođači automobila kao što su Volkswagen, Ford, Dacia, Polestar, Audi, Porsche, Cupra, Mercedes, BMW, Nio i Wey već su potvrdili svoje učešće na izložbi. Međutim, Jaguar Land Rover, Toyota i Kia će takođe preskočiti događaj koji će se proširiti na nekoliko lokacija širom grada. Učestvovaće i brendovi bicikala, tehnološke kompanije i dobavljači.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Renault na salonu IAA u Minhenu

 

215034-renault megane etech05.jpg

 

Renault najavljuje svoje učešće na medjunarodnom salonu automobila u Minhenu od 6. do 12. septembra 2021. Program učestvovanja će biti bogat a uključuje svetsku premijeru: novi Renault Megane E-Tech 100% Electric. Renault će biti prisutan u Hali B1 sa izložbenim prostorom, koji će za prvi novinasrki dan biti fokusiran na novi Megane E-TECH 100% Electric.

 

215037-renault megane etech01.jpg

 

Od utorka, 7. septembra, će na Renaultovom štandu biti izložen R5 Prototype, konceptno vozilo, u čast legendarnom Renault 5 sa pažljivo odabranim primercima ovog modela za ovu priliku.

 

210387-renault 5 2022 01.jpg

 

Renaultova novinarska konferencija će se odražati uživo preko interneta u ponedeljak, 6. septembra. Novi koncept izložbenog prostora, pod nazivom ''Renault studiault'' će biti predstavljen po prvi put. Svojom svestranom strukturom ovaj prostor će vam omogućiti da se prilagodite različitim formatima događaja: razgovori, reprodukcija video zapisa, izložbe starih vozila ili prezentacija savremenih tehnologija. Renaultov program na automobilskom salonu:

  • 6. septembar: novi Megane E-Tech 100% Electric
  • 7. septembar: novi Megane E-Tech 100% Electric, R5 Prototype, legendarni Renault 5
  • 8. septembar: Mobilize
  • 9. septembar: vozila Renault E-Tech
  • 10 - 12 septembar: novi Megane E-Tech 100% Electric, R5 Prototype, vozila Renault E-Tech

U sredu, 8. septembra, izložbeni prostor Renaulta biće prilagođen dobrodošlici Renaultovoj kompaniji Mobilize, koja se fokusira na nova rešenja u domenu mobilnosti i zelenu energiju.

 

PR saopštenje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sledeći sajam automobila u Parizu potvrđen za 2022. godinu

 

peugeot elegend 2018.jpg

 

Bijenalni sajam automobila u Parizu se vraća 2022. godine nakon četvorogodišnje pauze, u partnerstvu sa Equip Auto trgovačkim sajmom da bi se formirao događaj nove forme, piše britanski Autocar. Sajam automobila u Parizu, koji se održavao naizmenično kao sestrinski događaj salona automobila u Frankfurtu (od ove godine održava se Sajam u Minhenu), jedan je od najvećih automobilskih događaja u Evropi. Poslednji put je održan 2018. godine jer je onaj planiran za 2020. bio jedan od mnogih koji su otkazani zbog pandemije.

 

Sada su organizatori najavili planove za potpuni povratak od 17. do 23. oktobra sledeće godine, u partnerstvu sa Equip Auto, koji je jedan od najvećih događaja u kalendaru automobilske trgovine.

Izložba Paris Automotive Week biće održana u uobičajenom Paris Expo prostoru na Porte de Versailles na jugozapadu grada, ali digitalna platforma nudiće daljinski pristup francuskim i inostranim posetiocima. Uparivanje dva događaja pružiće dvostruki fokus bez presedana na kompanije koje se bave potrošačima i trgovinom, ali samo automobilski profesionalci će moći da prisustvuju na obe sekcije sajma. Equip Auto element će se fokusirati na ''postprodaju i povezane usluge mobilnosti.'' Organizatori tek treba da potvrde koji proizvođači će izlagati na sajmu automobila u Parizu, ali obećavaju ''niz događaja, uključujući inspirativne razgovore i test vožnje''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otkazan Sajam automobila u Nišu

 

216824-sajam nis.jpg

 

''Nakon 12 godina tradicije, velikog rada, požrtvovanja, discipline i organizacije, odlučio sam teška srca da sajam automobila u Nišu ove godine ne održimo'', napisao je na svojoj FB strani idejni tvorac i direktor Sajma automobila u Nišu Oliver Paunović. ''Neka ostane zabeleženo u istoriji Niša zašto prekidamo ovu tracionalnu manifestaciju. Kada je auto industrija u velikoj krizi, a i sami ne znamo šta će biti sutra, cena hale Čair prema sajmu automobila u Nišu poskupela je za 115%. Sa druge strane prvi put ove godine izostala je i podrška grada da zajednički rešimo ovaj problem. Na naš zahtev i molbu da sajam ipak bude održan a cena korigovana, niko nije imao sluha za prijem u Gradsku kuću na ovu temu'', istakao je Paunović. Dodao je: ''Svih ovih godina, iako Niš nema sajamski prostor od sportske Hale Čair smo pravili prelepu sajamsku dvoranu i u Niš dovodili svetske i Evropske premijere automobila i tako stali na mapu velikih gradova koji imaju sajam automobila. Nažalost to nema ko da ceni. Sada su sve ove godine rada pale u vodu. Ko zna žašto je to dobro?'', zaključio je Paunović.

 

Da podsetimo Sajam automobila u Nišu, ove godine je trebalo da bude organizovan 12. put. Uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji, City Grupa ni prošle godine nije lišila ljubitelje četvorotočkaša užitka da razgledaju nove modele, tako što su jedini u Evropi organizovali virtuelni Sajam automobila. Sajam automobila u Nišu je najveća sajamska manifestacija u ovom delu Srbije. Za tri dana Sajam poseti veliki broj ljudi iz čitavog regiona. Oni imaju jedinstvenu priliku da u svom gradu pogledaju najnovija dostignuća iz sveta auto industrije, ali i da pazare po sniženim cenama i uz druge pogodnosti, koje inače nemaju.

 

Niš se davne 2009. godine upisao u listu gradova u kojima se održavaju Sajmovi. ''Nišlije hrabro kreću napred'', ovako je Mirko Alvirović najavio prvi Sajam automobila u Nišu. Delovalo je nestvarno i nemoguće, ali ipak, uspelo je. Veliki broj atraktivnih automobila, ogromno interesovanje posetilaca pokazalo je da je ovom gradu, koji slobodno može da se okarakteriše kao centar jugoistočne Srbije bila potrebna ovakva privredno turistička manifestacija. Prvi Sajam automobila u Nišu otvorio je, sada pokojni Mirko Alvirović, urednik emisije SAT na RTS-u. On je prepoznao značaj ove manifestacije i kroz izveštavanje u svojoj emisiji dao joj još veći značaj. Tog stava je i njegov sin Mladen koji je najavljujući Sajam automobila u Nišu na nacionalnoj televiziji rekao: ''Zbog toga što je Niš veliki ekonomski centar, strateški važan jer je smešten blizu granica dve države, Sajam automobila mu je više nego potreban''.

 

Tako je počelo, a onda su se nizale godine i Sajam automobila u Nišu je postao najposećenija privredno-turistička manifestacija južno od Beograda. Tih dana u naš grad dođe i preko 20.000 ljudi iz čitavog regiona, koji svake godine imaju priliku da vide evropske i srpske premijere najprodavanijih brendova automobila. Osim što je atraktivan za posetioce, ovakvi saloni automobila imaju i veliki privredni značaji za sam Grad. Ne sme se zaboraviti ni poslovni segment, kao najznačajniji, jer se na ovoj izložbeno-prodajnoj priredbi okupljaju uvoznici i distributeri svih svetskih automobilskih brendova, proizvođači auto delova i opreme, predstavnici pratećih industrija, strukovnih organizacija, udruženja, klubova, zanatlija.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otkazan sajam automobila u Njujorku

 

subaru wrx 2022.jpg

 

Međunarodni sajam automobila u Njujorku je opet otkazan, po četvrti put za 18 meseci. Sajam je trebalo da se održi ovog meseca, ali su organizatori bili primorani da otkažu događaj zbog širenja Covid-19 Delta varijante. U saopštenju organizatori navode da su na ovo bili bili primorani zbog sve češćih slučajeva Delta varijante kao i mera koje su nedavno najavili državni i lokalni zvaničnici kako bi suzbili to širenje.

 

Ova manifestacija se obično održava u aprilu i privlači više od milion posetilaca, ali je prolećni događaj 2020. zbog korona virusa pomeren za avgust 2020. godine. Zatim je termin vraćen na proleće 2021. godine, a onda je trebalo da se održi u avgustu 2021. Sada su organizatori odredili novi termin, i to april 2022. godine. ''Kao čuvari 121-godišnjeg sajma automobila u Njujorku, posvećeni smo pružanju bezbednog okruženja za sve, uključujući posetioce, izlagače i hiljade muškaraca i žena koji su priredili izložbu'', naveli su organizatori u saopštenju. ''Tokom proteklih nekoliko nedelja, a posebno u poslednjih nekoliko dana, okolnosti su se promenile što otežava realizaciju događaja na visokom nivou koji očekujemo i mi i naši klijenti''. Među najavljenim premijerama su inače bili novi Nissan Z i Subaru WRX (na slici), ali će sada japanski proizvođači za njih pripremiti posebne online prezentacije.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Auto sajam 2021 Minhen u opasnosti

 

minhen 2021.jpg

 

Poslednjih godina održavanje Frankfurskog sajma automobila je bilo propraćeno brojnim otkazivanjem renomiranih marki. Dovoljno je reći da je sajam preseljen u Minhen. Organizatori, IAA 2021 i pored svih nedaća žele da održe ovogodišnji sajam, međutim pri samom kraju, pojavila se još jedna neočekivana prepreka.

 

Nevolje najvećeg sajma automobila u Nemačkoj su počele još pre pandemije koronavirusa. Drastično opadajući broj posetilaca i puno neiskorišćenog prostora u velikim izložbenim halama u Frankfurtu naterali su organizaciju Verband der Automobilindustrie da traži alternative nakon poslednjeg sajma koji je održan u jesen 2019. godine. Organizatori su nakon 70 godina potpuno promenili formulu IAA. Sada to više neće biti izložba stajaćih automobila u Frankfurtu, već simpozijum koji će se održati na mnogim lokacijama u Minhenu. Glavni grad Bavarske je odabran zbog svojih urbanih mobilnosti usmerenih prema budućnosti i rešenja za upravljanje saobraćajem koja mogu da se postave kao model za ostatak sveta. Teme sastanka će uključivati pitanja kao što su održivi razvoj, ograničavanje individualnog prevoza u gradovima, smanjenje emisije izduvnih gasova i naravno ekologija. Ko može da bude protiv takvog događaja? Ispada da su glavni protivnici ekolozi.

 

Organizacija sa revolucionarnim imenom ''Sand in the Modes'' otkrila je svoje planove industrijskom časopisu Automotive News Europe. U sklopu kampanje #blockIAA# planiraju da ''stanu na put razornom ludilu automobilske industrije'' i da ''guše automobilske kompanije''. Zanimljivo je da su im glavni neprijatelji električni automobili. U poslatom saopštenju aktivisti su izrazili mišljenje da ''električni automobili nisu rešenje ni sa ekološkog ni sa društvenog gledišta''.

''Sand in Modes'' namerava da preduzme mere koje će blokirati IAA u novom obliku. Ako se organizatori sajmova mogu nositi sa ovim izazovom i sve ide prema planu, IAA 2021 u Minhenu će se održati od 7. do 12. septembra. Nekoliko proizvođača automobila, uglavnom iz Nemačke, najavljuju velike premijere. Međutim, nedostajaće nekoliko ključnih igrača, poput Toyote, Fiata, Opela, Peugeota.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salon automobila u Ženevi iznedrio šou koji će se održavati u Kataru svake druge godine

 

mercedes zeneva 2019.jpg

 

Organizatori Salona automobila u Ženevi (GIMS), objavili su formiranje partnerstva sa organizacijom Qatar Tourism, na konferenciji za medije održanoj u Doha Exhibition & Convention Center-u (DECC). Novi događaj pod nazivom Katar Ženeva međunarodni salon automobila imaće svoje prvo izdanje u jesen 2022. ili 2023.

 

Ukoliko neko misli da se radi o preseljenju ženevskog šoua u Katar, nije u pravu.

Zapravo, reč je o ''ogranku'' koji će se održavati u ovoj bliskoistočnoj zemlji, jer se originalni događaj u Ženevi vraća od 19. do 27. februara 2022. godine. Katar Ženeva međunarodni salon automobila će biti bijenalne prirode, što znači da će se održavati svake druge godine. Tačan datum pilot manifestacije će biti potvrđen uskoro. GIMS i Qatar Tourism žele da pozicioniraju događaj u Kataru kao novi etablirani automobilski šou na Bliskom Istoku. Naravno, održavaće se u prestonici Dohi, a partneri su uvereni da će se novi salon nametnuti kao jedan od najvažnijih u svetskom kalendaru.

 

Da podsetimo, GIMS je otkazan 2020. i 2021. zbog pandemije koronavirusa. Budućnost ovog salona automobila je postala ugrožena zbog zdravstvene situacije u svetu, ali su organizatori iznašli način da legendarni automobilski šou održe živim. Sledeće, 2022. održaće se 91. izdanje manifestacije u Švajcarskoj, što je čini jednom od najdugovečnijih na svetu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

carwow.jpg CarWOW: Sajam automobila Minhen 2021.

 

Sa toliko novih automobila koji će izaći u narednih nekoliko godina, verovatno ste se zapitali kojem od njih bi se najviše trebali radovati...

Ranije ovog meseca Mat je prisustvovao sajmu automobila u Minhenu i sastavio je sveobuhvatnu listu svih najboljih novih automobila i koncepata koji su bili izloženi, i koji će se pojaviti na ulicama u narednih nekoliko godina:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Auto-salon u Ženevi otkazan treću godinu zaredom

 

sajam zeneva2022.jpg

 

Međunarodni salon automobila u Ženevi neće se održati ni naredne, 2022. godine što znači da se ova manifestacija otkazuje treći put uzastopno, s obzirom da nije održana ni 2020, kao ni 2021. godine - oba puta zbog pandemije. Kako su saopštili organizatori, do još jednog otkazivanja, odnosno novog odlaganja za godinu dana dolazi ''u interesu proizvođača, izlagača, ali i sajamske publike''. Glavni razlog svakako je pandemija, za koju se navodi da još nije pod kontrolom, dok se spekuliše da je jedna od razloga kriza u auto-industriji izazvana globalnom nestašicom čipova. Organizatori su ipak pokušali da zvuče optimistično: ''Mi ovu odluku vidimo kao odlaganje, a ne kao otkazivanje'', rekao je Maurice Turrettini, predsednik organizacionog odbora ženevskog auto-salona. ''Uveren sam da će se Međunarodni sajam automobila u Ženevi 2023. vratiti jači nego ikad'', zaključio je on.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Možda informacija nije na pravom mestu ali radi se o Sajmu korišćenih vozila tj.polovnih.Održaće se u BG Areni 3,4 i 5 decembra.Ulaznice 300 dinara. Radili su neku najavu kod neovlašćenog 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otkazan sajam automobila u Briselu

 

brisel 2018 01.jpg

 

Sajam automobila u Briselu 2022. je otkazan zbog pogoršanja situacije sa korona virusom u Belgiji i očekivanih strožih ograničenja, saopštili su organizatori ove manifestacije. Događaj je trebalo da se održi od 15. do 23. januara 2022. godine, a organizatori su očekivali da će privući veliki broj proizvođača automobila. Sledeće izdanje je tako pomereno za januar 2023. godine, uz najavu će taj događaj biti podržan lansiranjem nove digitalne platforme za odgovaranje na pitanja vozača i biciklista.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sajam automobila u Detroitu zakazan za septembar, a onaj u Parizu za oktobar

 

bmw m2 detroit.jpg

 

Nakon nekoliko odlaganja pa otkazivanja tokom 2020. i 2021. godine, sajam automobila u Detroitu će se ove godine održati, i to u septembru. Tačnije, organizatori najavljuju sajam u terminu od 14. do 25. septembra 2022. godine, pri čemu su 14. i 15. septembar rezervisani za predstavnike medija. Treba podsetiti da je poslednji sajam u Detroitu održan u januaru 2019. godine. Za ovu godinu je potvrđen i sajam automobila u Parizu, i to u periodu od 17. do 23. oktobra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sajam automobila u Njujorku zakazan za april

 

alfa-guilia ny 1.jpg

 

Nakon dvogodišnje pauze, sajam automobila u Njujorku će se ove godine održati. Kako je saopšteno, sajam će se održati od 13. do 24. aprila (prva dva dana su rezervisana za medije), a organizatori obećavaju ''inovativne prezentacije desetina auto kompanija'', kao i ''stotine novih modela za modelske godine 2022 i 2023.'' Predsednik manifestacije Mark Schienberg navodi: ''U poslednje dve godine je bilo toliko promena sa novim i uzbudljivim proizvodima, tehnologijom i unapređenjima, a ne možemo da dočekamo da ponovo predstavimo najbolje što industrija ima da ponudi potencijalnim kupcima automobila u našem području.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sajam automobila u Pekingu bi mogao da bude odložen zbog Covida-19

 

vw aero b01.jpg

 

Izveštaji iz Kine sugerišu da su u toku razgovori o pomeranju sajma automobila u Pekingu. Ovaj događaj bi mogao da bude odložen zbog sve većeg broja slučajeva Covida-19 u Kini.

Domaćin događaja, Auto China, tek treba da javno potvrdi odluku, ali izveštaji ukazuju da su razgovori o pomeranju događaja u toku i da bi on mogao da bude odložen za jun. Trenutno je planirano da se održi od 21. do 30. aprila.

 

223232-mercedes eqs suv 04.jpg

 

Sajam automobila u Pekingu je veliki automobilski događaj, koji se održava svake dve godine i koji privlači neke od najvećih igrača u industriji, kao što su Mercedes, Toyota, Volkswagen i domaći Geely. Na ovogodišnjem sajmu je trebalo da se prikažu novi BMW Serije 7, električni BMW i7 i Mercedes EQS SUV. Volkswagen je takođe trebalo da debituje sa serijskom verzijom koncepta ID Vizzion, koja će biti bazirana na MEB platformi. Model je trenutno u razvoju pod kodnim imenom Aero-B.

 

bmw 7 02.jpg

 

Audi je najavljivao Urban Sphere, treći iz serije Sphere koncept vozila. Nemačka firma ih je opisala kao ''konceptualne automobile koji oduzimaju dah''.

 

audi urban concept 01.jpg

 

Kina je inače najveće svetsko tržište automobila. Više od 26.3 miliona novih automobila je prodato u toj zemlji prošle godine, prema podacima Kineskog udruženja proizvođača automobila (CAAM).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sajam automobila u Ženevi se vraća sledeće godine

 

honda nsx 01.jpg

 

Nakon trogodišnje pauze, Međunarodni sajam automobila u Ženevi bi trebalo da se ponovo održi u februaru sledeće godine. Organizatori ovog događaja su to zvanično objavili na Fejsbuku, potvrđujući termin održavanja od 14. do 19. februara 2023.

 

Sajam automobila u Ženevi je prvi put otkazan 2020. godine zbog izbijanja Covid-a. Sledeće 2021. je sajam takođe otkazan, što je podstaklo glasine o budućnosti događaja. Opet, planirano održavanje u 2022. godini je odloženo za 2023. Kako bilo, organizatori najavili da rade na evoluciji platforme sajma u nešto još uzbudljivije. ''Upečatljiviji šou'' je planiran za 2023. godinu, iako ne znamo da li to znači promenu poznatog formata događaja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...