Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Auto-sajmovi su praktično mrtvi

Recommended Posts

Sajam automobila u Njujorku odložen za kraj avgusta

 

sajam njujork.jpg

 

I sajam automobila u Njujorku je postao žrtva korona virusa. Organizatori su naime odlučili da će se ovaj sajam umesto sledećeg meseca održati od 28. avgusta do 6. septembra 2020. (novinarski dani će biti 26. i 27. avgust). Kako se kaže, ova mera je doneta kako bi se zaštitili posetioci, izlagači i svi učesnici. Organizatori su najavili i da će više informacija saopštiti naknadno.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otkazan i sajam automobila u Detroitu

 

detroit.jpg

 

Sajam automobila u Detroitu 2020. godine otkazan je zbog pandemije koronavirusa, prenosi B92. Detroitov sajam automobila je trebao da se održi između 6. juna i 20. juna, ali je zbog novonastale situacije otkazan. Naime, hala u kojoj je sajam trebao da se održi je pretvorena u privremenu bolnicu i zbog toga ove godine neće biti izložbe automobila, a sponzori i učesnici su na vreme obavešteni. ''Zdravlje građana Detroita, ali i Mičigena je važnije od bilo čega, a TCF Centar je bila idealna lokacija za privremenu bolnicu u ovo teško vreme'', u obaveštenju je naveo direktor Rod Alberts.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sajam automobila u Parizu će značajno promeniti format

 

184843-audi a1 1.jpg

 

Iako organizatori nisu zbog pandemije koronavirusa odlučili da otkažu jesenji sajam automobila u Parizu, već sada su najavili da će zbog novih okolnosti on biti održan u značajno izmenjenom obliku. Sudbinu sajma automobila u Ženevi i, primera radi, Detroitu, koji su ove godine otkazani zbog pandemije koronavirusa, delimično će doživeti i popularni Paris Motor Show. Organizatori sajma automobila u Parizu, koji je trebalo da se održi početkom oktobra ove godine, već sada su najavili da se njihova priredba u svom dosadašnjem obliku neće održati.

 

Umesto sajma od 1. do 11. oktobra (i nekoliko dana rezervisanih za novinare pre toga) biće održano nekoliko planiranih manjih događaja, namenjenih primarno poslovnim posetiocima i ostvarivanju kontakata među predstavnicima kompanija. Što se tiče glavnog dela sajma, onog za ''obične'' posetioce koji bi razgledali nove automobile - organizatori kažu da ''ništa neće biti isto kao pre''. Ova kriza ih je, kažu, podstakla da budu kreativni i inovativni, pa i dalje planiraju da održe svoj sajam, samo ne u fizičkom obliku ni na lokaciji na kojoj su nameravali. Trenutno se radi na ispitivanju novih alternativnih rešenja u saradnji s partnerima, poručili su organizatori. U obzir se uzimaju kako posledice pandemije na zdravlje posetilaca tako i mogući ekonomski šok koji bi mogao da ima veliki uticaj na autoindustriju. Sajam automobila u Parizu se inače održava svake druge godine, a u godinama kada ga nema održava se sajam u Frankfurtu - koji je takođe otkazan, odnosno premešten u Minhen. Prošlo izdanje Paris Motor Showa je, 2018. godine, posetilo preko milion ljudi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sajam automobila u Pekingu odložen za kraj septembra

 

honda a 22.jpg

 

Godišnji Sajam automobila u Pekingu odgođen je zbog epidemije korona virusa, saopštili su organizatori manifestacije koja je trebalo da počne 21. aprila. U saopštenju se navodi da će Sajam biti održan od 26. septembra do 5. oktobra. Još nekoliko automobilskih sajmova otkazano je u prethodnom periodu širom sveta, uključujući manifestacije u Detroitu, Ženevi, Njujorku i Sao Paulu. Organizatori iz Pekinga navode da su doneli odluku da bi zaštitili zdravlje i bezbednost izlagača i posetilaca.

 

Epicentar epidemije je bio je u kineskoj provinicji Hubei, gde su fabrike bile zatvorene na oko dva meseca od januara. Kinesko tržište automobila počelo je da se vraća u život, ali strah od drugog talasa epidemije i dalje postoji dok se pojedini delovi zemlje otvaraju za trgovinu i kretanje ljudi. Od prvog izdanja 1990. godine, Sajam automobila u Pekingu postao je jedan od najvećih komercijalnih automobilskih skupova u svetu i ključno mesto za lansiranje novih proizvoda na najvećem svetskom tržištu. Sajam u Pekingu održava se svake druge godine i menja se sa sličnim događajem u Šangaju. Na Sajmu 2018. godine ovde su ključne prezentacije imali Volkswagen, Audi, BMW, Ford i Mercedes.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otkazan sajam automobila u Njujorku

 

alfa giulia.jpg

 

Sajam automobila u Njujorku je po prvobitnim planovima trebalo da se održi u aprilu, ali je zbog koronavirusa odložen za kraj avgusta (tačnije od 28. avgusta do 6. septembra 2020. godine), kako bi se zaštitili posetioci, izlagači i svi učesnici. Međutim, najnovije vesti kažu da je ovogodišnji sajam automobila u Njujorku i definitivno otkazan. Dakle, ove godine od sajma automobila u Njujorku nema ništa, ali organizatori su najavili da će sledeći biti održan u redovnom, aprilskom terminu (treba da počne 2. aprila 2021. godine).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li će sledeće godine biti sajma automobila u Ženevi?

 

mercedes geneve.jpg

 

Organizatori ovogodišnjeg Sajma automobila u Ženevi bili su prinuđeni da čitav događaj otkažu samo nekoliko dana pred otvaranje zakazano za 5. mart, a kako sada stvari stoje velika je verovatnoća da ženevskog auto-salona neće biti ni 2021. godine. Kako prenosi B92, s obzirom da su pripreme za martovski sajam bile već privedene kraju, a ta manifestacija ipak nije održana, organizatori su zatražili od ženevskog kantona finansijsku pomoć kako bi pokrili gubitke koji se procenjuju na 11 miliona švajcarskih franaka (10.3 miliona evra), i počeli pripreme sledeću godinu.

 

Vlasti u Ženevi su predložile paket pomoći u iznosu od 16.8 miliona franaka (15.7 miliona evra), ali je Fondacija Međunarodnog sajma automobila u Ženevi, koja organizuje ovu tradicionalnu izložbu četvorotočkaša, u međuvremenu odustala od prvobitnog zahteva uz obrazloženje da su nametnuti uslovi pozajmice u suprotnosti sa statutom Fondacije. ''Nažalost, uslovi vezani za zajam nisu prihvatljivi za Fondaciju. U stvari, oni su u suprotnosti sa statutom i naročito sa svrhom Fondacije koja je formirana pre više od 100 godina'', navodi se u saopštenju.

 

Spekuliše se da su organizatori u međuvremenu dobili signale od mnogih velikih proizvođača automobila da oni ne planiraju učešće na sajmu 2021. ukoliko do njega dođe, ali da bi bili zainteresovani da se u Ženevi pojave 2022. godine. I pre izbijanja pandemije bilo je upadljivo da auto-kompanije sve češće ''preskaču'' velike međunarodne izložbe četvorotočkaša, kako zbog uštede, tako i zbog smanjenog interesovanja potencijalnih kupaca koji svoje aktivnosti vezane za informisanje i kupovinu automobila ''sele'' na internet. Kriza izazvana koronavirusom samo će osnažiti ove trendove u budućnosti, pa treba očekivati da velike sajamske manifestacije počnu da menjaju svoju tradicionalnu koncepciju i prilagode je novim komunikacionim kanalima i savremenim kretanjima na automobilskom tržištu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lamborghini više neće učestvovati na salonima automobila

 

lamborghini veneno 01.jpg

 

Kompanija Lamborghini donela je odluku da više ne učestvuje na salonima automobila već da se fokusira na manje, ekskluzivnije događaje gde joj se i nalazi najveći deo klijentele.

 

lamborghini sesto elemento 01.jpg

 

Da su saloni automobila u velikoj krizi, iako još uvek ne i stvar prošlosti, postalo je jasno još pre par godina kada su veliki proizvođači automobila počeli da preskaču određene manifestacije u cilju smanjenja troškova.

 

Jedan od prvih bio je i Lamborghini, koji je selektivno učestvovao samo na manifestacijama koje su mu bile važne za određena tržišta, a nakon krize u koju je auto-industrija upala usled pandemije, donesena je i nova, drastična odluka. Naime, kompanija iz Sant'Agata Bolognese više neće učestvovati na salonima automobila već će se fokusirati na manje, ekskluzivnije manifestacije gde se zapravo i najviše sreće klijentela koja kupuje automobile poput Lamborghinia. Ukoliko kompanija ostane pri tom stavu to znači da je Lamborghini Sian FKP 37 ujedno i poslednji model koji je predstavljen na tradicionalan način, pred publikom na Salonu automobila u Frankfurtu, 2019. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rešenje do septembra ili bankrot za salon u Ženevi

 

mercedes geneve.jpg

 

Ovogodišnji salon automobila otkazan je zbog pandemije u poslednjem trenutku, ali može se lako desti da čuvenog salona više ne bude uopšte.

Sandro Mesquita, direktor Salona automobila u Ženevi nedavno je dao intervju za La Tribune de Genève, u kojem nije mnogo okolišao i izneo je pravo veoma dramatično stanje stvari. Mesquita kaže: ''Ako do septembra ne nađemo rešenje rizikujemo likvidaciju. Ako do toga dođe moraćemo da prodamo svu svoju imovinu, brend i deonice u Palexpo SA''.


Organizator salona Palexpo SA tražio je od kantona Ženeva pozajmicu od 17 miliona evra, ali je uprava kantona odbila da pomogne kompaniji. Palexpo SA tvrdi da je finansijska pomoć bila uslovljena time da Palexpo ne bide organizator salona, nego da to radi eksterna firma, što Palexpo SA nije prihvatio. Pomenuti iznos je tražen kako bi se pokrili gubici nastali zbog ovogodišnjeg neodržavanja salona, iako je poznato da izlagačima novac nije vraćen po osnovi činjenice da nije Palexpo SA otkazao salon nego država. Jedino je vraćen novac onima koji su preko interneta poručili i platili svoje karte.

U saopštenju koje je izdao Palexpo SA stoji i da izlagači preporučuju i podržavaju da GIMS (Geneva International Motor Show) bude već sada otkazan za 2021. a da se koncentriše na održavanje 2022. godine. Međutim. Mesquita tvrdi da će i ako frma preživi narednih nekoliko meseci, biti vrlo teško organizovati salon 2021. godine. Doduše, spas se još uvek može naći u dogovoru sa ženevskim kantonom i privatnim investitorima.

 

Samo, čini se da se i proizvođaći automobila sve više okreću od velikih salona i traže jeftinije i efikasnije načine za promocije svojih modela u odnosu na evidentno godinama unazad neisplative nastupe na salonima.

 

Autor: Aleksandar Uglješić

 

preuzeto sa - dmotion.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otkazan salon automobila u Ženevi za 2021. godinu

 

toyota chr 02.jpg

 

Fondacija koja stoji iza Ženevskog salona automobila otkazala je organizaciju ovog događaja za sledeću godinu nakon što je veliki deo potencijalnih izlagača poručio da verovatno neće učestvovati. Odluka je okončala kontroverze oko državne pomoći ponuđene organizatorima.

Država je, naime, fondaciji ponudila 11 miliona švajcarskih franaka (10.3 miliona evra) pomoći. Fondacija koja organizuje salon će prodati prava za organizaciju kompaniji Palexpo, koja upravlja prostorom koji je poprište ovog događaja. Fondacija je jedna od desetina organizacija u Ženevi i oko nje - između ostalog, i dom Svetske zdravstvene organizacije - koje su otkazale ili obustavile velike javne događaje početkom ove godine, jer se koronavirus brzo širio po Evropi, koštajući sponzore i učesnike stotine miliona dolara.

 

177443-mazda kai 01.jpg

 

Fondacija sada traži finansiranje od banaka i investitora kako bi preživela, rekao je direktor Sandro Mesquita švajcarskom listu L'Agefi ranije ovog meseca. Ako to ne učine, moglo bi da se desi da se čitava kpompanija stavi na prodaju, rekao je Mesquita. Šefovi glavnih svetskih proizvođača automobila, uključujući Volkswagen i Toyotu, obično prisustvuju izložbi u Ženevi koja je prvi put postavljena 1905. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sajam u Bangkoku koji će auto-industrija zapamtiti

 

bangkok 2020.jpg

 

Uprkos tome što je korona ugasila skoro sve manifestacije, jedini sajam automobila na svetu održva se u Bangkoku gde prisustvuju svi proizvođači automobila na svetu. Došli su Japanci, Amerikanci, Evropljani i Kinezi. Sve deluje kao prava automobilska bajka, iza koje stoje stroge mere obezbeđenja.

 

Svaki dan svi izlagači i pomoćno osoblje još u šest ujutro testiraju se na virus korone. Ulaz na sajam je takođe dozvoljen posetiocima sa validnim testovima, ali im se ipak proverava temperatura na ulasku na sajam. Svi su obavezni da nose stalno maske, a zaraženih za sada nije bilo. Na ove stroge mere pristali su i šefovi evropskih marki kao i američki bosovi koji su došli da predstavljaju velike firme. ''Naše hostese, ma koliko lepe, moraju da nose vizire i maske, to je obavezno na svim štandovima. U klima-uređaj svakih 10 minuta se ubacuje dezifekciono sredstvo'', objašnjava Ši Ćuvan, direktor Sajma u Bangkoku.

 

Sajmova automobila neće biti još najmanje dve godine ni u Evropi ni u Americi, čak je i Peking otkazao sajam. Bangkok je za sada raritet koji će biti zapamćen u auto-industriji. ''Skok turizma i biznisa je naša formula, kao i mere koje preduzimamo. Održaćemo ovakav sajam i sledeće godine, ali se nadamo da ćemo do tada imati vakcinu'', rekao je Ši. Na sajmu je prikazno 86 novih automobila, čak 40 električnih. Prikazani su i modeli automobila na hidrogen i solarnu energiju, ali i deset prototipova. Ovaj sajam, interesantno, nijedan značajniji proizvođač nije izbegao kao što su to uradili u Americi i Evropi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sjajno :thumbup: .

Btw, vise paznje mi privuce par modela sa ovog klipa, nego moderna Copy-Paste/tablet/Crossover sr*nja :D .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sajam automobila u Pekingu krajem septembra

 

179388-baojun 360.jpg

 

Dok su gotovo svi veliki svetski sajmovi automobila ove godine otkazani zbog pandemije, onaj u glavnom gradu Kine je samo odložen. Auto-salon u Pekingu je trebalo da se održi u aprilu, ali je koronavirus poremetio planove organizatora. Ipak, za razliku od većine sličnih međunarodnih manifestacija, od Ženeve do Njujorka, uključujući i naš ''BG Car show'', ona u kineskom glavnom gradu nije otkazana. Tako će se najveća automobilska smotra u Kini održati od 26. septembra do 5. oktobra, a prva dva dana su rezervisana za predstavnike medija. Ovi datumi su određeni još u proleće, kada je održavanje salona odloženo.

S obzirom da se Kina u prvoj fazi pandemije izborila sa virusom u dovoljnoj meri da mogu da se održavaju manifestacije ovog tipa, sajam u Pekingu nije potpuno otkazan. Da bi se rizik od zaraze sveo na minimum, organizatori su najavili da će preduzeti određene mere zaštite, kako za učesnike, tako i za posetioce. Ipak, za sada nije potpuno jasno da li će izložbeni kapaciteti biti smanjeni, prenosi Autonews Europe. Sajam automobila u Pekingu je od svog početka 1990. godine izrastao u jednu od najvažnijih svetskih izložbi automobila, a održava se svake druge godine nazmenično sa salonom u Šangaju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sajam automobila u Los Anđelesu pomeren za maj 2021. godine

 

los angeles.jpg

 

Iz Amerike stiže vest o odlaganju još jednog sajma automobila. Tačnije, sledeći sajam automobila u Los Anđelesu će se održati u maju 2021. godine, umesto od 20. do 29. novembra ove godine kako je ranije planirano. Razlog je naravno pandemija koronavirusa, a novi termin je 21-31. maj 2021. To znači da će sledeći sajam u Los Anđelesu biti održan nakon onog u Njujorku (2-11. april 2021.) i pre sajma u Detroitu (od 19-26. jun 2021. godine).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sajam automobila u Detroitu pomeren za jesen sledeće godine

 

detroit.jpg

 

Početkom ovog meseca je objavljeno da će se sledeći sajam automobila u Los Anđelesu održati u maju 2021. godine (umesto od 20. do 29. novembra ove godine kako je ranije planirano), a sada je saopšteno da je pomeren i datum održavanja sajma u Detroitu. Sajam u Detroitu (North American International Auto Show) je po ranijim planovima trebalo da se održi krajem juna 2021. godine, ali je organizator ovu manifestaciju u međuvremenu prebacio za jesen sledeće godine (od 28. septembra do 9. oktobra). Ovde i podsećanje da će se naredni sajam automobila u Njujorku (po sadašnjim planovima) održati od 2. do 11. aprila 2021.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Organizatori pokušavaju da spasu sajam automobila u Ženevi

 

geneve 19.jpg

 

Šta još reći o pandemiji koronavirusa… Uglavnom, ne živimo normalno. Zbog nje je otkazan auto sajam u Ženevi ove godine, a prva najava je bila da ga neće biti i sledeće godine.

Međutim, organizatori su se izgleda predomislili, pa najavljuju da će učiniti sve da se sajam spase, odnosno da će u martu pokušati da nešto organizuju. Naime, ideja je da sajam traje tri dana i da bude otvoren samo za medije. Javnost neće imati mogućnost pristupa. Koliko će to biti zanimljivo proizvođačima automobila? Troškovi ovakvog nastupa nisu visoki, ali pod znakom pitanja su i benefiti. Zašto bi neko ulagao u izložbeni prostor i plaćao određenu naknadu (oko 140.000 evra) kad svoje modele može mnogo jeftinije da predstavi pomoću internet prezentacije par kilometara od fabrike.

 

Inače, sve su glasnije ideje da automobilski sajmovi nemaju budućnost. Kažu analitičari da ih je vreme pregazilo, a koronavirus dokrajčio…

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Pekingu počeo prvi sajam automobila od proglašenja pandemije

 

bmw m4 sajam peking 2021.jpg

 

U Pekingu je danas otvoren Sajam automobila Kina 2020, na kome će do 5. oktobra renomirani izlagači predstaviti veliki broj noviteta, uz poštovanje mera zaštite od korona virusa, a za kineske vlasti naročiti značaj ima činjenica da je ovo prvi sajam automobila koji se održava od kada je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila pandemiju. Predstavnici izlagača su suočeni sa intenzivnim merama kontrole poštovanja epidemioloških propisa, uključujući karantin za posetioce iz inostranstva i ograničavanje broja prisutnih na događaju koji je tradicionalno prepun gledalaca. Konferencija za novinare povodom otvaranja sajma održana je putem međunarodnog video linka. Ford, Nissan i BMW predstavili su prvog dana sajma električne automobile namenjene ogromnom kineskom tržištu, tražeći tako šansu za oporavak od štete pretrpljene tokom pandemije.

 

''Sajam automobila u Kini je simbol nade'', rekao je direktor kineskog BMW-a Johen Goler na otvaranju manifestacije, obraćajući se novinarima koji su nosili maske, ali nisu poštovali fizičku dinstancu. On je odao priznanje kineskim medicinskim radnicima za požrtvovanje kojim su ''omogućili da danas uživamo u ovom značajnom događaju''. Kinesko tržište automobila je najveće na svetu i već se vratilo na nivo prodaje pre proglašenja pandemije. Kupovina je u avgustu bila veća za 6% u odnosu na isti mesec prošle godine.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otkazan i sajam motocikala u Tokiju

 

sajam-motocikala tokio.jpg

 

2020. je godina koju bi većina nas želela što pre da zaboravi. Toliko događaja je otkazano zbog pandemije virusa korona, a iako su se stvari donekle popravile, situacija je i dalje daleko od željene. Taman kad smo pomislili da će 2021. biti godina kada će se stvari vratiti u normalnu, stiže vest da je otkazan sajam motocikala u Tokiju naredne godine. U zvaničnom saopštenju stoji:

 

''Što se tiče 48. po redu sajma motocikala u Tokiju, zakazanog za 2021., želeli bismo da objavimo važno saopštenje usled globalne pandemije zarazne bolesti kovid-19. Kako su bezbednost i zdravlje posetilaca na prvom mestu, odlučili smo se na tešku, ali neophodnu odluku, a to je otkazivanje celokupnog događaja. Najiskrenije nam je žao svih ljubitelja dva točka koji su planirali da budu naši gosti, a njima, kao i brojnim kompanijama i organizacijama koje su planirale da se u svojstvu izlagača nađu na našem sajmu, želimo da se zahvalimo na razumevanju.''

 

Ipak, nije sve izgubljeno. Proizvođači smišljaju nove načine na koji će predstaviti nove modele, dok se premijere sele online.

Što se toga tiče, već smo videli kako su to odradili Honda, Suzuki i Ducati. Kada je 2021. u pitanju, čeka nas veliki broj interesantnih modela. Oni će svakako, bez obzira na otkazivanje sajmova, stići na tržište.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otkazan Sajam automobila u Briselu

 

brisel 2018.jpg

 

Sajam automobila u Briselu neće se održati 2021. godine zbog pandemije koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA). Automobilska federacija Belgije (FEBIAC), organizator briselskog sajma, saopštila je da sajam automobila neće biti održan naredne godine budući da je većina automobilskih kompanija saglasna da sajam treba da bude otkazan zbog pandemije. Sajam automobila u Briselu je trebalo da se održi d 15. do 24. januara 2021. godine.

U saopštenju se dodaje da automobilska industrija trenutno prolazi kroz težak period i da će automobilskim kompanijama biti potrebno vremena da se oporave od posledica pandemije. Prošle godine na Sajmu automobila u Briselu su učestvovali istaknuti proizvođači svih vrsta vozila iz celog sveta. Na prostoru od oko 45.000 kvadratnih metara u Expo Centru tada je izloženo više od stotinu modela vozila. Sajam je poslednjih godina u proseku svaki put posećivalo oko 500-600 hiljada ljudi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sajam automobila u Njujorku pomeren za avgust sledeće godine

 

alfa-guilia sajam njujork.jpg

 

Nakon Los Anđelesa i Detroita, i sajam automobila u Njujorku je odložen zbog koronavirusa.

Nedavno je objavljeno da će se sledeći sajam automobila u Los Anđelesu održati u maju 2021. godine (umesto od 20. do 29. novembra ove godine), dok je sajam u Detroitu (North American International Auto Show) prebačen u jesen sledeće godine (od 28. septembra do 9. oktobra). U međuvremenu je stigla i vest da je organizator sajmu u Njujorku odlučio da se ova manifestacija umesto u aprilu (kako je ranije planirano) održi u avgustu sledeće godine (od 20. do 29. 8. 2021. godine). Na kraju, i organizatori sajma u Čikagu nezvanično kažu da je moguće da se i ta manifestacija pomeri (sa februara na mart sledeće godine).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...