Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Ferrari obezbeđuje atraktivan zvuk i u budućnosti

Recommended Posts

ferrari e-turbo.jpg

 

E-turbo bi mogao da žrtvuje efikasnost na konto boljeg zvuka. Ipak je to Ferrari…

Jedan od zaštitnih znakova Ferrarijevih automobila je zvuk motora. Bez obzira da li poseduju osam, deset ili dvanaest cilindara ispod poklopca motora, ''propeti konjići'' proizvode zvuk koji oduševljava. Novi patent Ferrarija pokazuje kako atraktivan zvuk može postojati i u budućnosti, a reč je o električnom turbo punjaču koji može da se podešava tako kreira uzbudljiviji zvuk tokom sportske vožnje.

 

Generalna postavka patenta je ista kao kod ostalih električnih turbo punjača. Izduvni gasovi ''vrte'' turbinu, koja funkcioniše kao električni generator. Baterija skladišti dobijenu energiju i koristi je za potrebe kompresora na usisu motora. S obzirom da su sekcije mehanički nezavisne, turbo se može vrteti da generiše energiju bez da pokreće kompresor i obrnuto. Ferrarije patent je čitavom sistemu dodao još jednu komponentu. Reč je o mikrofonu u kabini, koji monitoriše zvuk u putničkom odeljku. Elektronska kontrolna jedinica odlučuje o optimalnoj buci u kabini i modifikuje električni turbo da bi proizveo toliko željeni ''urlik''. U zavisnosti od uslova u vožnji, ovo bi moglo električni turbo da učini manje efikasnim u operativnom smislu, ali beneficije dolaze u vidu auditivnog doživljaja.

Ferrari veruje da ovaj sistem dolazi sa višestrukim prednostima. Primera radi, biće moguće implementirati ovu tehnologiju jednostavnom primenom softvera, što znači da nema potrebe za mehaničkim modifikacijama. Takođe, ova postavka je veoma varijabilna, tako da intenzitet zvuka može da se menja u zavisnosti od voznog režima i ostalih varijabli. Ova mogućnost podešavanja takođe znači da nema ''relevantnog negativnog efekta na ukupnu energetsku efikasnost''. Mada je Ferrari patent predstavio na četvorocilindarskom agregatu, ne postoji ništa ograničavajuće što se tipa motora tiče, tako da isto može da se primeni i na V8 ili V12.

 

preuzeto sa - autorepublika.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...