Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Sudar koji je podelio internet: Ko je kriv?

Recommended Posts

sudar ford.jpg

 

Snimak sudara prikazuje beli Ford koji pokušava da izađe sa svog parking mesta, a vozač Honde vozi na parking mesto direktno pored njega. Manja ogrebotina koja je nastala u laganom sudaru između dva vozila na parkingu je uzburkala internet i izazvala raspravu oko pitanja koji vozač je kriv, prenosi ''DailyMail''. Snimak sudara prikazuje beli Ford koji pokušava da izađe sa svog parking mesta, a vozač Honde vozi na parking mesto direktno pored njega. Vozač Forda evidentno nije video drugo vozilo vozeći unazad i udario ga je u bok. Automobili se zaustavljaju nakon lakšeg sudara pre nego što se beli Ford okrenuo.

 

Snimak je veoma brzo je izazvao žestoku raspravu. Većina ljudi misli da je pogrešio vozač belog Forda. ''U potpunosti je greška belog automobila. Terenac je bio već na pola svog parking mesta kada je Ford počeo da se kreće. Vozač belog automobila nije uopšte pogledao iza sebe'', kaže se u jednom od komentara. No, ubrzo je došlo do intenzivne rasprave oko toga da li je i Honda kriva. ''Krivica je 50/50... Ova dva klovna mogu da otvore cirkus'', napisala je jedna osoba. ''Kako je vozač Honde klovn jer je pokušajo da parkira? Jedini klovn je vozač Forda'', napisao je još jedan korisnik odgovarajući na komentar.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da saobraćajnim propisima nisu definisana pravila prednosti na parking prostorima. Ali ako primenimo par logičkih postulata, smatram da je pogrešio vozač belog automobila. Naime, oba automobila su se kretala unazad prilikom "udesa". Pri tom vozač crnog automobila pokušava da se uparkira u slobodno parking mesto pri čemu on svojim kretanjem zauzima samo prostor tog, slobodnog, parking mesta. Vozač belog automobila prilikom svog kretanja, izlazeći iz svog parking  mesta, "ulazi" u prostor drugog, susednog parking mesta.

Ili da zamislimo da je beli stajao u svom parking mestu a crni ulazio. Da kontakta ne bi došlo.

Ai da je  crni stajao " u svom parking mestu", beli bi ga udario.

Dakle, kontakt je posledica kretanja belog vozila.

Ako bi umesto punih linija koje razdvajaju parking mesta, zamislili zid, samo bi vozač belog vozila oštetio svoje vozilo...

Po mom mišljenju - Beli je kriv!

 

Edited by danko

Share this post


Link to post
Share on other sites
41 minutes ago, danko said:

Mislim da saobraćajnim propisima nisu definisana pravila prednosti na parking prostorima.

Koliko se sećam, svako izlaženje sa parkinga se smatra kao da se uključuješ sa sporednog puta na glavni put....tako da je dužnost da pazi na onom ko sa parkinga izlazi...tako daaaaa - beli auto je kriv i po meni.  B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa po nekom pravilu kada izlaziš sa parking mesta moraš da sačekaš svakog da prođe, naprimer da je beli automobil hteo u suportnom smeru da izađe, onda bi morao svakako da sačeka crnog da se uparkira.

Share this post


Link to post
Share on other sites

One linije na parkingu su tamo sa razlogom, baš kao i one na kolovozu...ovo je isto kao da je prešao u suprotnu traku i zakačio auto iz suprotnog smera. Ovo čak ni moja sestra ne bi uspela da uradi na parkingu...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam kakvi su propisi savezne države u kojoj se dogodila saobraćajna nezgoda (koliko sam razumeo događaj je iz Amerike), ali možemo da pretpostavimo da za neke stvari važe univerzalna pravila (onaj koji se isparkirava ne može da ima prednost).

 

Stoji i to, kako je već primećeno, da je vozač belog vozila prešao svojim gabaritima na suprotno parking mesto.

 

Takođe, vozač drugog vozila nije bio dužan da očekuje da će prilikom kretanja vozilom unazad belo vozilo naglo promeniti način kretanja.

 

Imam neki osećaj da bi kod nas osiguravajuća društva tvrdila da je u pitanju podeljena odgovornost :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...