Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Velika Britanija 2018.

Recommended Posts

Hamiltonu pol na Silverstonu

 

181837-Luis-Hamilton.jpg

 

Vozač Mercedesa Luis Hamilton izborio je pol poziciju pred nedeljnu trku za Veliku nagradu Velike Britanije. Hamiltonu je ovo šesta pol pozicija u Velikoj Britanij, a jubilarna 50. u Mercedesu. Kvalifikacije su nam na Silverstonu, u Q3 donele zanimljivu ''borbu'' Sebastijana Fetela i Luisa Hamiltona. I Hamilton i Fetel su već na početku Q3 išli na brze krugove, a nešto brži je bio vozač Ferarija - 1:25.936 u odnosu na 1:25.993. Ipak, pol pozicija je na kraju pripala Hamiltonu koji je od Fetela u konačnom poretku bio brži za 44 hiljadita dela sekunde. Kao treći će na Silverstonu krenuti vozač drugog Ferarija, Kimi Raikonen. Valteri Botas zabeležio je četvrto vreme, a kao peti će krenuti Maks Ferstapen u svom Red Bulu. Prvih deset u kvalifikacijama su kompletirali Danijel Rikardo, Kevin Magnusen, Roman Grožan, Šarl Lekler i Esteban Okon.

Trka na Silverstonu vozi se u nedelju, od 15:10, a direktan prenos je na Sport Klubu 1.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

odlicna trka,pre svega posle drugog safety car,bilo kao u motoGP na 4 tocka,najbolja trka ove godine,Raikonen me odusevio vozio kao lud,kao i Hamilton,koji je posle trke malo bio neurozan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Quote

Izgleda da su vozači F1 gledali Moto gp u Asenu i naučili nešto. Uzbudljiva trka za gledanje

komentar  jedan sa SportKlub portala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostaje zal sto Raikkonen nije prosao Hamiltona dok su bili na pozicijama 3. i 4. Ovako sa strane deluje da je bio dovoljno brzi, ali kao da nije hteo da ulazi u jos jedan duel posle medjusobnog karambola sa starta.

Umesto toga, Bottas propusta Hamiltona na poziciju 2, kratko mu drzi ledja dok i Kimi nije prosao Bottasa. Deluje da je Ferrari opusteno mogao do 1-2. A svaka cast i Hamiltonu i Kimiju na povratku i podijumu. Oba proizvodjaca su bili evidentno dominantni na ovakvoj stazi, obecavajuce deluje da Ferrari konacno u takvim uslovima moze da parira Mercu i da pre svega gledamo ovako zanimljive duele.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kimi nije imao taj noviji Ferrari motor kao Fetel, tako da je dobro i ovako. Botasu su svi pokazali gde je on ustvari u odnosu na prve vozeče u F1, džabe mu vrhunska mašina za sada.

Da, što reče Ivan, dobro je da Ferrari uspeva da bude bolji na stazama koje su generalno više odgovarale Mercedesu proteklih godina, tj. svaka brža staza je odgovarala Mercedesu zbog jačeg motora...ali izgleda da su se sada tu stvari barem izjednačile, ako ne i promenile. Hamilton kao klasična 'čka na cilju sa onim odbijanjem davanja izjave pre proglašenja pobednika. Najsmešnije je što je izgleda mislio da će Kimija da pogodi to što mu nije pružio ruku gore pre proglašenja, ili to što ga nije ni pogledao...jer kao što svi znamo, baš Kimija briga... :D Još sa onom izjavom, nešto kao između redova, da ga je Kimi namerno okrenuo...

 

===============

 

Savršena trka na Silverstonu, Fetel pobednik

 

fetel 12.jpg

 

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel pobednik je trke za Veliku nagradu Velike Britanije vožene na Silverstonu. Prvi put od 2013. prvi kroz cilj na ovoj stazi nije prošao Mercedes. Drugo mesto pripalo je Luisu Hamiltonu koji je nakon startnih problema i poslednjeg mesta u prvom krugu sjajnom vožnjom stigao do podijuma. Treći je bio vozač drugog Ferarija Kimi Raikonen. Fetel je u nedelju došao do 51. pobede u karijeri i njome je povećao prednost u generalnom plasmanu na osam poena pred trku u Nemačkoj. Fenomenalnu trku gledali smo ove nedelje na Silverstonu. Dve borbe Mercedesa i Ferarija pratili smo do samog kraja. Botas i Fetel su se muški borili za prvo mesto, a Hamilton i Raikonen za treće. Fetel je konačno uspeo da nadmudri Botasa pet krugova pre kraja i ponovo preuzme prvo mesto. Hamilton je nakon toga pretekao Botasa i izborio je drugo mesto, a Raikonen je učinio isto i izbio na treće mesto.

 

Ali, da krenemo od početka ove sjajne trkačke nedelje. Luis Hamilton je loše startovao i Sebastijan Fetel ga je odmah pretekao, a isto je učionio i Valteri Botas. Nakon samog starta došlo je do kontakta između Kimija Raikonena i Luisa Hamiltona. Vozač Mercedesa je nakon toga izleteo sa sataze ali se vratio u trku ipak na poslednje mesto. Na prvom mestu je nakon toga ostao Sebastijan Fetel, a pratio ga je drugi vozač Mercedesa Valteri Botas. Čini se da Hamilton nije dobro zatvarao prostor, ali je i Raikonen napravio trkačku grešku što je dovelo do kontakta. Na prvi pogled je izgledalo da se radi o klasičnom trkačkom incidentu, ali ostaje da se vidi kakva će biti odluka direkcije trke.

 

f1 silevrstone.jpg

 

U komunikaciji sa svojim timom, Hamilton je rekao da mu je bolid oštećen na zadnjem delu i da misli da se radi o kvaru. Hamilton je ipak nastavio sjajno da vozi i u narednih šest krugova probio se do 10. pozicije. U narednih desetak krugova Hamilton je sjajnom vožnjom uspeo da stigne i do trećeg mesta i borbe za podijum i veliku borbu vodio je za drugu poziciju sa klupskim kolegom Botasom. Hamilton je poslednji od lidera trke otišao u garažu prvi put. Vozio se 26. krug, a nakon promene pneumatika Britanac se vratio na stazu kao šesti. U 33. krugu Markus Erikson je izgubio kontrolu nad zadnjim krajem svog Zaubera i izleteo je sa staze u prvoj krivini. Nakon toga je na stazu izašlo vozilo bezbednosti. To je kompletiralo izuzetno loš dan za Zauber nakon što je zbog tehničkih problema nakon odlaska u boks od trke odustao i Šarl Lekler. Fetel je u toj situaciji prvi krenuo u boks, sledili su ga Ferstapen i Raikonen, a Botas i Hamilton su ostali na stazi. fetela je ova odluka tima koštala gubitka prvig mesta i nakon toga velike borbe za pobedu. Iza bezbednosnog vozila je kao prvi vozi Botas, a sledio ga je Fetel koji je čekao priliku da uđe u borbu za povratak na prvo mesto. Karlos Sainc i Roman Grožan su se sudarili malo nakon izlaska vozila bezbednosti sa staze (38. krug) i za njih je trka bila završena. Nakon njihovog sudara u devetoj krivini, na stazi je ponovo bilo vozilo bezbednosti.

 

Fetel: Kimi namerno ide u Mercedese? Baš glupo

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel je četvrtom pobedom u desetoj trci u sezoni šampionata Formule 1 povećao prednost u generalnom plasmanu u odnosu na prvog pratioca Luisa Hamiltona iz Mercedesa. Nemac je slavio na Velikoj nagradi Britanije na čuvenoj stazi "Silverston" ispred aktuelnog prvaka i miljenika domaće publike i nastavak sezone dočekuje sa 8 bodova više od Hamiltona. Fetel je u finišu trke prestigao drugog vozača Valterija Botasa i više nije bilo dileme o pobedniku. ''Izlazak sigurnosnog vozila na stazu uticao je da trka bude još interesantnija. Imao sam veliku borbu sa Botasom. Imao sam mekan set guma, ali nije bilo lako naći idealno mesto za napad. U nekom trenutku sam bio u mogućnosti da iznenadim Valterija, ali nisam bio siguran kako će se sve završiti. Srećom, sve je bilo kako sam želeo i izuzetno sam srećan'' rekao je Fetel koji je tokom trke na ostrvu imao problem.

''Zabrinut sam zbog bolova u vratu, ali adrenalin je učinio svoje. Možda ću posle nekoliko sati osetiti problem sa vratom, ali sad to nije važno. Nadam se da navijači vole ovakve trke.''

Nemac se osrvnuo i na incident sa starta trke, kada je njegov klupski kolega Kimi Raikonen imao kontakt sa Hamiltonom. Podsetimo, Finac je na prošloj trci bio akter incidenta i sa Botasom. ''Događa se. Prilično je glupo misliti da je ono što se dogodilo namerno. U krajnjem slučaju, imao bih problem sa preciznišću u udaranjem nekoga. U Francuskoj sam izgubio prednje krilo i pokvario sebi trku. Lako je napasti i savršeno nekoga obići, ali je lako ući i u incident. Samo sam brzo pogledao, ali mislim da nije bilo namere. Mislim da je nepotrebno čak i razmišljati o tome'', dodao je Fetel.

Sledeća, jedanaesta trka u sezoni, na programu je 22. jula za Veliku nagradu Nemačke u Hokenhajmu.

 

Hamilton: Ferari? Zanimljiva taktika...

Vozač Mercedesa Luis Hamilton je trku za Veliku nagradu Britanije završio na drugoj poziciji, a jedan od ključnih detalja dogodio se na startu kada je domaći takmičar završio van staze posle kontakta sa Kimijem Raikonenom iz Ferarija. ''Ovo je bila najbolja trka godine, navijači su mogli da uživaju. Šteta što danas nisam mogao da pobedim, ali hvala vam svima na podršci. Nećemo da klonemo duhom, nastavićemo da se borimo i verujte nećemo odustati'', poručio je Hamilton. Britanac je u jednoj rečenici prokomentarisao kontakt sa Kimijem na startu trke. ''Rekao bih da je Ferari imao zanimljivu taktiku... Učinićemo sve što možemo da se takmičimo sa njima i budemo bolji u sledećoj trci. Sve što mogu da kažem da je Ferari u poslednje dve trke imao kontakt sa jednim Mercedesom. Valteri i ja smo izgubili mnogo bodova u tim incidentima. Očigledno, ovo je trkački incident. Nama je neophodno da osvojimo još bolje pozicije kako ne bismo bili izloženi pretnji crvenih automobila. Da li se brinem za taktiku Ferarija? Ne'', rekao je Hamilton.

 

Raikonen: Zaslužio sam kaznu, događa se

Finac Kimi Raikonen je priznao da je načinio grešku na startu trke za Veliku nagradu Britanije na stazi Silverston. Drugi vozač Ferarija je prilikom ulaska u krivinu udario Luisa Hamiltona i vozač Mercedesa je ostao na začelju, ali je zahvaljujući kasnijem izlasku na stazu sigurnosnog vozila uspeo da se vrati u trku i na kraju zauzme drugo mesto iza Sebastijana Fetela. Botas je zbog ovog incidenta kažnjen sa deset sekundi stajanja u boksu, a trku je završio na trećem mestu. ''Priznajem, bila je to moja greška, nema probem sa time. Očigledno da sam se prekočio u trećoj krivini i udario u Hamiltona nakon čega se on izvrteo''. rekao je Finas i dodao: ''Kriv sam. Takve stvari se ponekad događaju. Zbog toga ova trka nije bila jednostavna.''

 

Ferštapen: Tragedija, kao da sam vozio Formulu 2

Vozač Red Bula Maks Ferštapren u nedelju nije završio trku. Holanđanin se posle trke žalio na brzinu svog bolida na pravcu, naglašavajući da je razlika u brzini Red Bula u odnosu na Mercedes i Ferari bila kao da sedi za volanom Formule 2. ''Morao sam da gledam gumu tokom trke, ali bili smo neverovatno spori na pravcu, to je ravno tragediji. Pokušao sam da vozim sa jednim zaustavljanjem u boksu, a dobro je da se bezbednosni automobil pojavio na stazi jer ova strategija ne bi dala rezultat. Bilo je tragično. Na pravcima je izgledalo kao da smo u drugoj seriji. Da li je ovo izgleda kao da su na stazi bili bolidi Formule 1 i Formule 2? Da'', rekao je Ferštapen.

 

Lauda: Greške Ferarija nisu smešne, Hamilton bi pobedio

Čelnik Mercedesa legendarni Niki Lauda bio je zadovoljan izdanjem vozača svog tima na Velikoj nagradi Velike Britanije u Silverstonu, ali je istakao i da greške koje su pravili vozači Ferarija nisu fer i nisu zabavne. U nedelju na Silverstonu je trijumfovao vozač Ferarija Sebastijan Fetel, a već na startu trke je došlo do kontakta između bolida drugog vozača Ferrarija Kimija Raikonena i vozača Mercedesa Luisa Hamiltona.  Raikonen je pokušao da ukoči, ali je prednjim delom bolida zakačio Hamiltona, koji je izleteo sa staze, ali je na kraju završio kao drugi. Nedavno je na trci za Veliku nagradu Francuske došlo do kontakta, kada je Fetel slično uradio Botasu. ''Luis je danas odradio odličan posao, nema sumnje. Sve se odvijalo dobro. Incident nije bio fer u suštini, jer nas Ferari po drugi put udara u prvoj krivini. To nije smešno. Ali tako je kako je'', rekao je Lauda. Fetel je u Francuskoj zbog udaranja Botasa dobio pet sekundi kazne, a Raikonen zbog incidenta sa Hamiltonom deset sekundi. ''Prvo je bilo pogrešno što su Fetela kaznili sa pet sekundi. Sada su Kimiju dali deset. Stjuardi su shvatili šta se događa. Nije trebalo to da se dogodi, ali Hamiltonovo drugo mesto pokazuje kakav je nastup imao. Bez sudara bi pobedio na trci'', zaključio je Niki Lauda.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

A Gaslija kaznili zbog nepropisnog obliazenja Pereza,zato je i izgubio i taj jedan dragocen poen,inace odlican vozac Gasly

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ferrari: Toto Volf treba da se stidi

 

Toto-Wolff-Maurizio-Arrivabene.jpg

 

Šef Ferarijevog tima Mauricio Arivabene je bio ljut posle izjave svog kolege iz Mercedesa Tota Volfa koji je optužio Kimija Raikonena zbog udesa u prvom krugu Velike nagrade Velike Britanije u kom je deblji kraj izvukao Luis Hamilton. Posle trke u Silverstonu sigurno neće biti lako smiriti tenzije između Ferarija i Mercedesa. Usled kontakta u prvom krugu trke između Kimija Raikonena i Luisa Hamiltona Britanac je praktično ostao bez šansi da se bori za pobedu na domaćem terenu. Izvršni direktor Mercedesa Toto Volf je bio besan zbog vožnje finskog vozača i podržao je izjavu svog tehničkog direktora koji je kazao je da je Kimi to uradio namerno ili da je nekompetentan.  

 

U Ferariju su odmah odgovorili oštro, a javio se prvi čovek tima Mauircio Arivabene. ''Ko je nekompetentan? Kimi? Ko je on da sudi o tome. Ako je kažeš to onda bi trebalo da te je sramota. Mora da bude pametan i da zna kako da izgubi. Hamilton je pogrešio Kimi je naleteo na njega i tu je bio kontakt'', objasnio je Arivabene. ''Alison je radio kod nas mnogo godina, a sada smo ovde u Engleskoj gde treba da ga učimo kako da bude džentlmen. Ako će on nas da uči kako da budemo džentlmeni on mora prvo da se ponaša tako. Komentar Žaka Vilneva prihvatam jer je on bio vozač'', završio je Arivabene. Inače zbog ovog incidenta se Kimi Raikonen izvinio Luisu Hamiltonu koji je to izvinjenje prihvatio.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, silenci said:

A Gaslija kaznili zbog nepropisnog obliazenja Pereza,zato je i izgubio i taj jedan dragocen poen,inace odlican vozac Gasly

Sramota nisam ni znao da su ga kaznili,šta je ono bilo opasno 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pokajali se zbog izjava:

 

Hamilton: Komentar o Kimiju? Nekad kažemo gluposti…

 

181923-Luis-Hamilton.jpg

 

Vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da je prihvatio izvinjenje Kimija Raikonena za incident koji se desio na startu Velike nagrade Britanije, a svoje komentare o tome posle same trke je okarakterisao glupima. Do kontakta između njih dvojice je došlo u trećoj krivini na stazi Silverston, a posle okretanja na stazi Britanac je pao na 18. mesto. Uprkos tome, Hamilton je uspeo da se probije i svoju domaću trku završi na drugom mestu, dok je Raikonen zauzeo treće, pošto je i odradio kaznu od deset sekundi. Taj incident je izazvao polemiku o borbi između vozača Ferarija i Mercedesa ove sezone, pošto je prethodno Sebastijan Fetel u Francuskoj bio odgovoran za kontakt sa Valterijem Botasom. Hamilton je posle trke rekao da Ferari ima ''interesantnu taktiku'', ali je dan kasnije na Instagramu objavio da nije tako mislio.

 

''Kimi se izvinio, ja sam to prihvatio i nastavljamo dalje. Bio je to trkački incident i ništa više. Ponekad kažemo gluposti i učimo iz toga'', istakao je Hamilton. Šef ekipe Mercedesa Toto Volf rekao je posle Velike nagrade Britanije da mu se incident ne sviđa, pošto je teško kada je neko izbačen iz trke u prvom krugu. Ranije je u intervjuu za ''Sky TV'' rekao da ga je tehnički direktor nemačkog tima Džejms Alison pitao tokom trke da li misli da je kontakt posledica namere ili nesposobnosti. Na to je odgovorio prvi čovek Ferarija Mauricio Arivabene, koji je istakao da se nada da je to bila šala ili će biti ekstremno nezadovoljan. Međutim, veruje se da je taj komentar došao u žaru borbe i da nije izazvao ozbiljan problem između timova. Volf je čak pojasnio svoju prvobitnu izjavu kasnije tokom dana, kada je rekao: ''Rekao sam da bi trebalo ispitati da li je to bila nesposobnost ili namera, što je bio glupi komentar koji sam izrekao u naletu emocija. Ali, bio je to glup manevar, a glupi manevar se desio drugi put u tri trke, zbog toga sam tako reagovao''.

 

Posle deset trka, Hamilton ima osam bodova manje od Fetela, koji drži čelo generalnog plasmana, a naredna trka vozi se 22. jula za Veliku nagradu Nemačke.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...