Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

60 godina legendarnog Maserati Eldorada

 

Maserati-Eldorado 1.jpg

 

Pre 60 godina, Stirling Moss je seo za upravljač prvog evropskog vozila kome sponzor nije bio iz automobilske branše. Takmičarski bolid Maserati Eldorado je u mnogočemu bio prvi i pokrenuo je mnoge trendove. Tako je to bio prvi bolid jednosed iz Evrope kome je glavni sponzor bila firma koja nikako nije bila povezana sa auto industrijom. Eldorado je naime bila kompanija koja je proizvodila sladoled.

 

maserati eldorado 111.jpg

 

To je bio veliki zaokret u svetu motosporta, pa su se time otvorila vrata i drugim proizvođačima za traženje sponzora iz drugih industrija. Tako se i na samom bolidu mogu primetiti oznake firme Eldorado - kauboj koji se smeje, a na bočnim stranama ispod logotipa Eldorado se nalazi i natpis Italija, kako bi se pokazala nacionalnost te dve kompanije.

 

Maserati-Eldorado 1111.jpg

 

Maserati Eldorado je opremljen V8 motorom od 4.190 ccm i davao je snagu od 410 KS pri 8.000 o/min. Točkovi su bili veličine 18 inča, na koje su bile namontirane Firestone gume punjene helijumom! Ukupna težina bolida je iznosila 758 kg.

 

Maserati-Eldorado 11.jpg

 

Kada je 29.06.1958. godine održana trka u Monci, Moss je nakon prvog i drugog zagrevanja bio na četvrtom, odnosno petom mestu, a kada je trku želeo da završi na trećem mestu, nije uspeo. Razlog je kvar na upravljačkom mehanizmu, zbog čega je Moss izleteo sa staze i sleteo u ogradu. Ipak, Moss nije bio povređen, ni Maserati nije bio jako oštećen, a ukupan poredak ga je smestio na sedmo mesto. Originalni Maserati Eldorado u restauriranom izdanju je deo Panini kolekcije koja je smeštena u Modeni, a upravo taj primerak i gledate na fotografijama.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...