Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Lamborghini LB48H / Električni Lamborghini / Lamborghini Lanzador

Recommended Posts

Lamborghini priprema model LB48H

 

lambo tm 1111.jpg

 

U većini slučajeva, kada proizvođači automobila žele da predstave svoje nove modele, oni to zvanično urade kako bi ih ceo svet video. Takav je slučaj sa masovnim tržištem, doduše, ali ovakvi proizvođači i potezi nisu nešto sa čime se mi ovde susrećemo. Sudeći prema italijanskim medijima, tačnije članku koji nam je privukao pažnju, kompanija Lamborghini privlači mušterije svojim novim koncept hibridnim hiperautomobilom. Sa druge strane, čak i njega pokazuje jedino odabranoj klijenteli.

 

Za novi model tvrde da će se ugledati na divlji Terzo Millennio koncept, a ovo vozilo će prema navodima, biti nazvano LB48H. Možemo zamisliti da L stoji iza Lamborghini i H iza hibrid. Mada, kada uzmemo u obzir da svi automobili italijanskog brenda nose oznaku LP, koja stoji iza uzdužno postavljenog motora daleko nazad, srednje montiranog, odnosno, rasporeda koji je standardan za ovog proizvođača, svakako ne možemo da tvrdimo sa sigurnošću, jer može biti da smo se malo izgubili u prevodu tokom emitovanja ove vesti. Brojevi između slova mogu označavati električni sistem od 48 volti, koji će kontrolisati određene sisteme kao što je slučaj kod poslednjih izdanja sestrinskih kompanija Bentley i Audi.

 

Iako je koncept Terzo Millennio zamišljen kao potpuno električna mašina, LB48H će najverovatnije prisvojiti V12 jedinicu modela Aventador, zapremine 6.5 litara i najverovatnije, njegov nezavisni menjač jednog kvačila, koji će snagu slati na zadnje točkove. Prema svemu sudeći, električni sistemi Sant Agata fabrike nisu još uvek spremni ili makar ne prema Laborghini standardima. Međutim, nova saradnja kompanije Porsche sa hrvatskim brendom Rimac, može pomoći u ovom slučaju.  Uprkos tome što će LB48H postati prvi Lamborghini proizvodni hibrid, ovo nije prvi put da italijanski gigant eksperimentiše sa istom tehnologijom, ali ni poslednji svakako. Lamborghini je predstavio Asterion priključni koncept na pariskom sajmu automobila pre četiri godine, a najverovatnije možemo očekivati i elektrifikovanu verziju Urus krosovera u bliskoj budućnosti.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Edited by neshaoct
update naslova teme

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lamborghinijev prvi hibrid na sajmu u Frankfurtu

 

lambo tm 111.jpg

 

Iz Lamborghinija već neko vreme slušamo najave o skorom dolasku prvog hibridnog modela, a sada smo napokon dobili konkretnije informacije o tom vozilu koje će biti predstavljeno ove jeseni na ovogodišnjem izdanju frankfurtskog auto salona. Lamborghinijev komercijalni direktor Federico Foschini je tako otkrio da je reč o novom modelu čiji razvoj se vodi pod kodnom oznakom LB48H. Dalje, rekao je i da se radi o modelu koji će biti proizveden u ograničenoj seriji, odnosno da je reč o posebnoj varijanti. Dakle, slično modelima Centenario, Reventon i Veneno.

 

Proizvodnja ovog modela će biti ograničena na 63 primerka, što će biti podsetnik na činjenicu da je Lamborghini osnovan 1963. godine. O ceni se ne moramo brinuti jer su navodno ionako svi primerci već zakapareni. Izveštaji upućuju na to da će značajan uticaj na dizajn ovog vozila imati studija Terzo Millennio (na slici). Za sada se na zna koji model će donirati platformu, ali verovatno je reč o Aventadoru. Drugim rečima, osnovu njegovog hibridnog pogonskog sklopa će verovatno činiti 6.5 litarski V12 uparen sa električnim motorom koji će biti zadužen za pokretanje prednjih točkova. Ranije glasine su upućivale na kombinovanu snagu od oko 850KS. Uz tu snagu, relativno malu masu i odlične aerodinamičke karakteristike ovaj automobil sa pogonom na sva četiri točka bi trebalo da svojim vozačima ponudi vrhunske vozne osobine. Ranije pomenuti Foschini je rekao i da će ovaj automobil biti predstavljen uz jedno drugo ''iznenađenje'' u Frankfurtu. Mnogi veruju da će taj drugi model u stvari biti plug-in hibridni Urus.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potpuno električni Lamborghini grand tourer do 2025. godine

 

lamborghini ev.jpg

 

Kako pišu pojedini mediji, Lamborghini će dati zeleno svetlo za novi model, i to potpuno električni grand tourer sa četvora vrata. Ovaj novi 2+2 Lamborghini će činiti četvrtu modelsku liminiju italijanske marke, a na tržištu bi trebalo da se pojavi do 2025. godine. Budući model će po svemu sudeći koristiti PPE platformu koju su razvili Porsche i Audi, što će omogućiti značajno smanjenje troškova u razvoju potpuno električnog automobila sa mogućnostima koje se očekuju od jednog Lamborghinija. Autonomija sa jednim punjenjem baterija će iznositi bar 350 milja (563 km), a možda i značajno više imajući u vidu napredak tehnologije. Izgled novog grand tourera će biti inspirisan agresivnim linijama drugih Lamborghinijevih modela, dok će se proizvodnja odvijati u Sant'Agata Bolognese fabrici.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvi potpuno električni Lamborghini stiže u drugoj polovini decenije

 

214356-lamborghini ev.jpg

 

Prvi potpuno električni Lamborghinijev automobil je zvanično potvrđen (u prodaji će se naći u drugoj polovini decenije), a italijanski proizvođač je najavio i da će celu svoju ponudu elektrifikovati do 2024. godine. Predsednik Lamborghinija Stefan Winkelmann je predstavio novu strategiju kompanije pod nazivom Direzione Cor Tauri tvrdeći da je novi pristup brenda potreban u kontekstu radikalnog menjanja sveta.

 

''Naš odgovor je plan potpunog zaokreta i put ka održivoj budućnosti s tim da uvek ostanemo verni našem DNK'', rekao je Winkelmann. Lamborghinijev plan ima tri faze. Prva je nazvana ''Celebrating the combustion engine'' i odnosi se na nove modele u ovoj i sledećoj godini, uključujući dva nova modela sa V12 motorima od kojih će jedan verovatno biti naslednik Aventadora. Automobili iz ove faze će odati počast periodu kontinuiranog uspeha, a korišćenjem motora sa unutrašnjim sagorevanjem će se proslaviti bogato nasleđe brenda.

 

Nakon ova dva V12 modela, Lamborghini će krenuti putem potpune hibridne ponude do 2023. godine. Brend je već ponudio svoj prvi blagi hibridni model u formi hiperautomobila Sian, ali svoju prvu serijsku proizvodnju hibrida namerava da počne za dve godine. Do kraja 2024. godine će cela Lamborghinijeva ponuda biti elektrifikovana, tako da se mogu očekivati hibridna verzija Urusa uz hibridne naslednike Huracana i Aventadora.

 

Cilj Lamborghinija je da smanji emisiju Co2 za 50% do 2025. godine, a kako bi se to ostvarilo, uložiće se 1.5 milijardi evra u elektrifikaciju. Kulminacija će biti dolazak prvog potpuno električnog Lamborghinija u drugoj polovini decenije. Detalji nisu otkriveni, ali je potvrđeno da će to biti potpuno novi model koji će postati četvrti član ponude. Električni model će biti pozicioniran na vrh svog segmenta...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Lamborghiniju ne veruju da je sada pravo vreme za proizvodnju potpuno električnog superautomobila

 

lambo tm 1.jpg

 

Lamborghini razvija hibridne naslednike za modele Huracan i Aventador, ali u kompaniji ne veruju da je pravo vreme za proizvodnju potpuno električnog superautomobila. Italijani su još sredinom 2021. potvrdili da će njihov električni model stići 2027. ili 2028. godine (to će biti četvrta modelska linija u porodici Lamborghinija), ali nije poznato u kom karoserijskom obliku. Za sada, u Lamborghiniju su prilično zadovoljni što održavaju živim motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

 

''Što se tiče elekričnog supersportskog automobila, verujemo da u ovom trenutku nije pravo vreme, a takođe verovatno u narednih pet, šest godina neće biti pravo vreme jer kod supersportskog automobila želimo da izbegnemo dodatnu težinu'', rekao je za Motor1 glavni tehnološki direktor Lamborghinija Rouven Mor. ''Želimo da izbegnemo da performanse snažno zavise od stanja napunjenosti baterije i temperature. I dalje verujemo da su u segmentu supersportskih ili sportskih automobila motor sa unutrašnjim sagorevanjem i hibridizacija najbolji izbor.'' Izvršni direktor Lamborghinija Stefan Vinkelman je ranije sugerisao da bi prvi EV marke mogao da bude u obliku 2+2 ili četvoroseda.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Električni Lamborghini concept već sledeće nedelje

 

lamborghini estoque.jpg

 

Prvi potpuno električni Lamborghini biće potpuno novi, radikalno stilizovani 2+2 model koji stiže 2028. godine, a kompanija je otkrila da će ga najaviti sa konceptom, i to već sledeće nedelje na Nedelji automobila u Montereju. U saopštenju se između ostalog navodi: „Od svog osnivanja 1963. godine, Automobili Lamborghini je pravio unikatne modele koji su signalizirali tehnički i stilski pravac kojim će kompanija krenuti u bliskoj budućnosti. To su dizajnerski ili tehnički prototipovi ili eksperimentisanje sa novim konceptima koji pomažu u razvoju Lamborginija koji dolaze.

 

''Poslednjih godina, oznaka se promenila iz 'unikatnog' u kategoriju koju je posebno kreirao Lamborghini: 'nekoliko', u suštini ograničena serija automobila za najlojalnije kupce uz najnaprednija tehnička rešenja koja će se koristiti na serijskim automobilima u kasnijim godinama. Ista formula će se ponoviti za samo nekoliko dana na Monterey Car Week-u u Kaliforniji, gde će Automobili Lamborghini predstaviti prototip svog prvog 100% električnog automobila.''

 

Lamborghini nije izneo detalje o tome šta se može očekivati od koncepta, ali dugo očekivana četvrta linija modela kompanije će po ranijim najavama biti u formi povišenog super-GT modela sa četiri sedišta. Očekuje se da će novi 2+2 crpeti laganu inspiraciju iz koncepta limuzine Lamborghini Estoque, koji je otkriven 2008. godine, ali nikada nije ušao u proizvodnju. Međutim, umesto da bude dizajniran oko siluete limuzine sa četvoro vrata, EV će biti postavljen više (kao rezultat podnog paketa baterija), a dobiće znatno dramatičniji stil koji će naglasiti da se njegov pogonski sklop razlikuje od drugih Lamborghinija. Šef dizajna Lamborghinija Mitja Borkert je nedavno izjavio da će sva buduća vozila ove firme i dalje ''izgledati kao svemirski brodovi.'' 2+2 bi mogao da bude automobil sa dvoja vrata jer je popularnost superluksuznih limuzina sa četvoro vrata je opala poslednjih godina.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lamborghini Lanzador concept

 

lamborghini lanzador 08.jpg

 

Prvi potpuno električni Lamborghini biće potpuno novi, radikalno stilizovani 2+2 model koji stiže 2028. godine, a kompanija je otkrila da će ga najaviti sa konceptom, i to sutra, na Nedelji automobila u Montereju. Za sada su pred nama prve slike, dok detalji tek slede.

 

lamborghini lanzador 07.jpg

 

U ranijem saopštenju se između ostalog navodi: ''Od svog osnivanja 1963. godine, Automobili Lamborghini je pravio unikatne modele koji su signalizirali tehnički i stilski pravac kojim će kompanija krenuti u bliskoj budućnosti. To su dizajnerski ili tehnički prototipovi ili eksperimentisanje sa novim konceptima koji pomažu u razvoju Lamborginija koji dolaze. Poslednjih godina, oznaka se promenila iz ''unikatnog'' u kategoriju koju je posebno kreirao Lamborghini: ''nekoliko'', u suštini ograničena serija automobila za najlojalnije kupce uz najnaprednija tehnička rešenja koja će se koristiti na serijskim automobilima u kasnijim godinama. Ista formula će se ponoviti na Monterey Car Weeku u Kaliforniji, gde će Automobili Lamborghini predstaviti prototip svog prvog 100% električnog automobila.''

 

lamborghini lanzador 06.jpg lamborghini lanzador 05.jpg

 

Lamborghini će tek saopštiti detalje o pogonu Lanzador concepta, ali dugo očekivana četvrta linija modela kompanije će biti u formi povišenog super-GT modela sa četiri sedišta (2+2 konfiguarcija).

 

lamborghini lanzador 04.jpg

 

Umesto da bude dizajniran oko siluete limuzine sa četvoro vrata, Lanzador će biti postavljen više (kao rezultat podnog paketa baterija), a dobija dramatičniji stil koji će naglasiti da se njegov pogonski sklop razlikuje od drugih Lamborghinija.

 

lamborghini lanzador 03.jpg lamborghini lanzador 02.jpg

 

S tim u vezi, Lanzador je automobil sa dvoja vrata jer je popularnost superluksuznih limuzina sa četvoro vrata opala poslednjih godina.

 

lamborghini lanzador 01.jpg

 

Šef dizajna Lamborghinija Mitja Borkert je nedavno izjavio da će sva buduća vozila ove firme i dalje ''izgledati kao svemirski brodovi''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...