Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Francuska 2018.

Recommended Posts

Hamiltonu nova pol pozicija, prvi startuje u Francuskoj

 

181330-f1 mercedes.jpg

 

Vozač Mercedesa Luis Hamilton osvojio je pol poziciju pred nedeljnu trku za Veliku nagradu Francuske koja se prvi put od 1990. vozi na stazi pol Rikard. Za Luisa Hamiltona ovo je 75. pol pozicija u karijeri a najbrži krug u kvalifikacijama je izvozao za 1:31.271. Mnogi vozači su se žalili na teške uslove za vožnju jer je na pojedinim delovima staze bilo kiše, mada je utisak da Mercedesu nakon što im je stigao novi agregat ništa nije smetalo. Na drugom mestu ga je pratio drugi vozač Mercedesa Valteri Botas dok je treće mesto pripalo vozaču Ferarija Sebastijanu Fetelu. Na četvrtom mestu se u kvalifikacijama u svom Red Bulu našao Maks Ferstapen, a odmah iza njega je njegov klupski kolega Danijel Rikardo. Prvih deset su kompletirali Kimi Raikonen u drugom Ferariju, Renoov Karlos Sainc, Čarls Lekler u Zauberu, Kevin Magnusen u Hasu i Roman Grožan čiji je start sa pozicije deset sada pod znakom pitanja. U Q3 je bila istaknuta crvena zastava nakon što se Roman Grožan zakucao u zaštitnu ogradu. Grožan će startovati kao 10. ukoliko ne bude imao neki veći kvar na bolidu.

Trka za Veliku nagradu Francuske vozi se u nedelju od 16:10 uz direktan prenos na Sport Klubu 1.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton pobedio na VN Francuske

 

ham_pobeda_francuska.jpg

 

Vozač Mercedesa je bez većih problema zabeležio trijunf na stazi Pol Rikar.

Pola sata pre početka trke svi timovi u padoku više vremena gledali su u vremenske podatke, jer je predviđeno 60% šanse da tokom trke bude kiše. Temperatura vazduha pre sam početak bila je 24 a staze 42 stepena.

Na startu Hamilton je poveo kolonu, ali su na prvoj krivini kontakt imali Vattel i Bottas posle čega su se iza vodećeg Merecdesa našli Verstappen i Sainz. Zbog toga izabačena je žuta jer su na stazi ostali Esteban Ocon i Pierre Galsy a Sebastian Vettel morao je odmah u boks zbog zamene prednjeg krila. Tu priliku Nemac u Ferrariju iskoristio je da zameni svoje ultra meke pneumatike za meku smešu a istu stvar učinio je i Valtteri Bottas koji je ostao bez zadnjeg levog pneumatika. Direkcija trka je zbog toga izbacila siguranosni automobil na stazi a trenutni poredak činili su: Hamilton, Verstappen, Sainz, Ricciardo, Magnussen, Leclerc, Raikkonen, Grosjean, Perez, Hulkenberg, Ericsson, Vandorne, Hartley, Stroll, Sirotkin, Alonso, Vettel i Bottas.

 

rtyhrt.jpg

 

U šestom krugu trka je ponovo zaživela a Raikkonen je iskoristio prilku da odmah obiđe Leclerca, dok se Modagašanin kasnije uveliko branio od napada Roamana Grosjeana. Do 9. kruga Vettel je uspeo da se domogne do 11. mesta dok je Raikkonen obišao Magnussena i tako došao do 5. pozicije. Takođe, Ricciardo je iznenadio Sainza i preuzeo treće mesto dok je direkcija trke u tim momentima izrekla kaznu Sebastianu Vettelu dodavanjem 5 sekundi na postignuto vreme zbog incidenta sa Bottasom. Raikkonen je nastavio da napredaju pa je tako i on obišao Carlosa Sainza i upustio se u lov za Ricciardom koji mu je bežao za nešto više od 2 sekunde.

Do 11. kruga Sebastian Vettel je obilaženjem Nica Huleknebrga došao do desetog mesta koji donosi jedan bod, dok je Bottas bio dva mesta iza. Osam krugova kasnije Nemac u Ferrariju probio se čak na 6. poziciju ostaviši iza sebe Leclareca, Grosjeana i Magnussena dok je odmah zatim u tom nizu dodao i Carlosa Sainza. Hamilton je nastavio da povećava prednost u odnosu na Verstappena koja je u 25. krugu iznosila 25 sekundi, koji se u tim trenucima odlučio da ode na servis. Holanđanin je stavio meke pneumatike i vratio se odmah ispred Sebastiana Vettela.

 

Sledeći na servisu bio je Daniel Ricciardo koji se odlučio za istu strategiju kao Max Verstappen, ali koji se posle povratka na stazu vratio odmah iza Sebastiana Vettela i to na petom mestu. Sergio Perez je u tim trenucima dovezao bolid do boksa i tako odustao od trke zbog kvara na motoru. Čak u 33. krugu vodeći Hamilton otišao je na svoj servis gde su mu Mercedesovi mehaničari takođe montirali meku komponentu a posle pritiska Daniel Ricciardo uspeo je da uzme 4. mesto od Sebastiana Vettela. Dva minuta kasnije i Kimi Raikkonen otišao je na servis ali je ovoga puta uzeo super meku komponentu.

Chales Leclerc nastavio je da se probija na stazi posle pada na 14. mesto, gde je vozač Saubera uspeo da se oporavi i takođe obiđe Fernanda Alonsa i Branona Hartleya i domogne se 11. mesta. Kimi Raikkonen je obišao Sebastiana Vettel koji se mučio sa svojim tempom i tako Finac je došao do 4. mesta. Zbog toga Valtteri Bottas je još jednom otišao do boksa i uzeo super meke gume, ali njegov servis nije prošao očekivano jer je imao problema sa montiranjem pneumatika. Zbog istih problema otišao je i Sebastian Vettel koji je odmah odslužio kaznu stajanja od 5 sekundi a na stazu vratio se na petom mestu sa 35 sekundi zaostakta za Kimijem Raikkonenom.

 

U poslednjih 10 krugova Raikkonen je počeo da sustiže oba vozača Red Bulla, pa je tako Finac uspeo da na šest krugova do kraja obiđe Australijanca i domogne se poslednjeg mesta na podijumu. Sainz je su samoj završnici upao u probleme zbog gubitka snage u bolidu što je omogućilo Magnussenu u Bottasu da ga obiđu. U završna dva kruga izbačena je žuta tastava na prilazu ka desetoj krivini, jer je Lancu Strollu puko prednji levi pneumatik posle čega je Kanađanin završio u zidu. Kontrola trke odlučila je da izbaci stanje virtuelnog sigurnosnog automobila, pa je tako sigurno Hamilton priveo stvar kraju ispred Verstappena i Kimija Raikkonena. Daniel Ricciardo zauzeo je četvrtu poziciju ispred Sebastiana Vettela dok su do bodova došli još i Magnussen, Bottas, Sainz, Hulkenberg i Leclerc.

 

fra_rez_trka.jpg

 

 

Preuzeto sa: f1-serbia.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako sam se smorio dok sam gledao nikakva staza kamere u visini bolida, ne znam pre par godina kako se zvala staza na kojoj je vožena VN Francuske ali bila je super za gledanje...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bila je dosada level MAX.

 

Grožan: Kazna besmislena, stjuardi pili vino, umesto...

 

Romain-Grosjean-Haas-F1-2017.jpg

 

Vozač tima Has u Formuli 1 Roman Grožan i dalje ne može da se pomiri sa činjenicom da je kažnjen prošle nedelje na trci za Veliku nagradu Francuske zbog sudara sa Estebanom Okonom iz Fors Indije. 32-godišnji Francuz je dan pre početka treninga za Veliku nagradu Austrije prisutnim novinarima pokazivao uz pomoć mobilnog telefona snimak spornog duela na stazi u nedelju, te nije mogao da poveruje da je ''zaradio'' pet sekundi kazne. 

 

''Ovo je kamera sa mog bolida. Kažite mi šta sam uradio pogrešno? Tako dobijate pet sekundi kazne. Da li sam pomerao volan? Da li sam krenuo levo, da li sam uradio bilo šta?'', bio je ljut Grožan, a zatim je nastavio: ''Ovo je apsolutno besmisleno. Nisam mogao da znam da je Okon tu jer sam bio skoro na kraju staze, pa nisam mogao da očekujem vozilo na tom mestu. Mislim da su stjuardi pili vino umesto...'', dodao je Francuz, ali nije završio. Grožan je naglasio se radilo o incidentu na trci i da je Okonu poslao poruku izvinjenja jer ga nije video. Vozač Fors Indije nije odgovorio, iako su se obojica našla u istom avionu za Austriju. Roman Grožan je Veliku nagradu Francuske završio na 11. mestu, dok Okon posle kontakta sa sunarodnikom u prvom krugu nije mogao da ostane na stazi.

Grožan je i jedini vozač, uz Rusa Sergeja Sirotkina iz Vilijamsa, koji nije osvojio bodove u novoj sezoni Formule 1. 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...