Jump to content
FAS Goran
neshaoct

U Beogradu uđite u Yuga i vratite se u prošlost

Recommended Posts

AFP: U Beogradu uđite u juga i vratite se u prošlost

 

yugo bg.jpg

 

''Pridruži nam se, druže!'' - u Beogradu turisti mogu da se ukrcaju u Yugo i posete nestalu zemlju iz prošlih vremena tim odltajmerom, simbolom nekadašnje Jugoslavije. Beograd, sve popularnije odredište, ugostio je milion posetilaca 2017. godine, od čega 835.000 stranaca - po zvaničnim podacima. Glavni grad Srbije je raj za ljubitelje starih automobila, velikih - kao što su Chrysler i Ford, ali i jednistvenih dragulja ''Made in Yugoslavia'' koji i dalje u hiljadama lutaju balkanskim putevima. Nekada su se u ogromnoj fabrici Zastava u Kragujevcu proizvodili mali Fića, Zastava 101 i Yugo kojem je počast odao i Holivud, prikazavši ga u jednoj sceni iz sage ''Umri muški'' (Die Hard), u kojem glumac Brus Vilis igra policajca.

Poput njega, turisti mogu da se u Beogradu ukrcaju baš u takav automobil, podjenako rustičan i simboličan kao što je bila Titova Jugoslavija, koji je bio jeftin, pristupačan radnicima te komunističke države, i izvožen u to vreme u 74 zemlje, kao što su Indija, Egipat, ali i Sjedinjene Države. Umesto jurnjave autoputevima, organizator ''Yugotour'' za 45 evra nudi tročasovno putovanje po Beogradu kojim otkriva ''uspon i pad jedne nacije''. ''To je nešto poput obilaska Berlina Trabantom'', simboličnim automobilom bivše komunističke Istočne Nemačke, kaže šefica ''Yugotoura'' Jovana Stojiljković, rođena 1992. godine, kada su počeli balkanski ratovi. ''Uživao sam u otkrivanju istorije Jugoslavije na taj način'', rekao je 38-godišnji Danac Denis Bertelsen, koji je proveo produženi vikend u Beogradu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...