Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Letovanje 2018.: Potrebni dokumenti, kazne, cene goriva

Recommended Posts

181026-autoput.jpg

 

Dobra priprema za letovanje je ''pola posla'' kako bi vam ono ostalo u najlepšem sećanju

 

Putovanje kolima na more mnogim vozačima predstavlja uživanje, ali pod uslovom da je pre toga izvršena ozbiljna priprema. Bez obzira na godište, automobil bi trebalo pregledati u servisu jer vas čeka put od više od hiljadu kilometara, tokom kojeg se neki manji kvar može pretvoriti u veći, koji vas može koštati novca, vremena i, na kraju krajeva, može vam pokvariti letovanje.

 

Dokumenta

Što se dokumenata tiče, pasoš mora da vam traje još najmanje tri meseca od prelaska granice. Isto važi i za vozačke i saobraćajne dozvole. Kućni ljubimci se mogu privremeno unositi pod uslovom da mogu da se identifikuju preko čipa ili pečata, da imaju potvrdu o zdravstvenom stanju i dokaz da su vakcinisani protiv besnila. Ako imate novu, biometrijsku vozačku dozvolu,međunarodna vozačka dozvola (MVD) vam nije potrebna u zemljama u koje naši turisti najčešće putuju kolima, kao što su Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Bugarska, a od skoro i Grčka. Za slučaj da idete put Italije, Španije ili Francuske, onda bi trebalo izvaditi ovaj dokument. MVD košta oko 3.000 dinara i važi tri godine, osim u slučaju da vam nacionalna ističe pre. Čuveni ''zeleni karton'', odnosno međunarodna potvrda osiguranja od autoodgovornosti, potrebna je ako idete ili prolazite kroz Makedoniju i BiH. Ovaj papir izdaje osiguravajuće društvo kod kog ste osigurali vozilo. Još jedan dokument vam je obavezan ako u inostranstvu upravljate automobilom koji se ne vodi na vas. To je ''dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu'', koja košta 1.500 dinara i ima rok važenja godinu dana.

 

Kazne

Grčka je nedavno pooštrila svoju kaznenu politiku. Osim viših kazni, više se ne može platiti 50 odsto kazne u roku od osam dana, a počelo je i skidanje tablica, kao i oduzimanje vozačkih dozvola na period od čak 60 dana. Ovo su iznosi najčešćih kazni u zemljama regiona:

 

put kazne.jpg

 

Što se tiče opreme u kolima, potrebno je imati svetloreflektujući prsluk, kojeg je obavezno nositi u slučaju da izlazite iz vozila na putu, prvu pomoć, trougao, kao i sajlu za vuču. Protivpožarni aparat je obavezan u Grčkoj, kao i Makedoniji i Bugarskoj, ako imati auto na plin. Putovanje u zemlje Evropske unije donosi određena ograničenja. Zabranjeno je unositi u EU meso i mleko, kao i mesne i mlečne proizvode čije je poreklo izvan EU. Lekovi se mogu unositi samo u količinama dovoljnim za ličnu upotrebu za vreme boravka ili tranzita. Pojedine države traže na uvid i lekarske recepte. U EU je, bez prijavljivanja, dozvoljeno uneti najviše 10.000 evra u kešu.

 

Opšte preporuke

Bez obzira kako putujete na odmor, preporuka je da se imate fotokopiju prve stranice pasoša i lične karte, kao i da ne držite sva dokumenta na jednom mestu, što je bitna stvar u slučaju da izgubite pasoš ili budete pokradeni. Obavezno uplatite zdravstveno osiguranje kod ovlašćenih osiguravajućih društava za period ukupnog planiranog boravka u inostranstvu. U slučaju da su vam potrebne medicinske usluge, pre odlaska lekaru, prvo kontaktirajte osiguravajuće društvo. Imajte zapisan telefonski broj i elektronsku adresu diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije u zemljama u koje putujete. Ovde možete naći spisak svih naših ambasada i konzulata. U slučaju udesa je neophodno pozvati policiju koja će sačiniti zapisnik koji je dokaz za naplatu štete. Ako procenite da prilikom udesa nije nastala šteta veća od 500 evra, dovoljno je da one strane popune

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi. Ukoliko niste sigurni kolika je šteta, uvek vam ostaje mogućnost da pozovete policiju da dođe i eventualno izvrši uviđaj. Često se dešava da saobraćajni policajac po izlasku na lice mesta, uputi učesnike da ipak popune Evropski izveštaj. U svakom slučaju, obavezno kontaktirajte vašu osiguravajući kuću, a preporuka je i da se načini što više fotografija saobraćajke.

 

Cene goriva

S obzirom na značajni porast cena goriva, prenosimo vam aktuelne cene goriva u regionu, kako bi mogli da proračunate gde vam i kad isplati sipati.

 

put gorivo.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pazite u kakvoj obući vozite u Grčkoj

 

167191-papuce.jpg

 

U Grčkoj je zabranjeno voziti u papučama. Ovakav prekršaj će vas na teritoriji ove popularne turističke destinacije koštati 50 evra, ali će vam biti i oduzeta vozačka dozvola na mesec dana, što može predstavljati veliki problem svim turistima. Vožnja u papučama ili popularnim japankama je zabranjena zato što može dovesti do problema prilikom ''gaženja'' nožnih komandi. Prema jednom engleskom istraživanju, vožnja u japankama može biti opasna, jer se dešava da se ova vrsta letnje obuće podvuče ispod neke od papučica što može dovesti do većeg problema u vožnji. Japanka je ''odgovorna'' za čak 1.4 miliona saobraćajnih udesa godišnje, a stručnjaci smatraju da je opasnije voziti u njima nego u obući sa visokom štiklom, jer je potrebno više vremena da se noga sa gasa pomeri na kočnicu, a i ostvaruje se manji pritisak.

 

Grčka saobraćajna policija, osim glavnih saobraćajnica, kontroliše i prilaze plažama, a rigorozno kažnjava za alkohol, nevezivanje pojasa, kao i za pušenje u vozilu u prisustvu dece, prenose grčki mediji. Grčka meteorološka služba za naredne dane je najavila tropsku temperaturu i do 40 stepeni Celzijusovih. Ministar turizma Elena Kuntura izjavila je da je u Grčkoj za prvih pet meseci ove godine boravilo više od 4.5 miliona turista, što je za 20.4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li je ovo za decu - mladju od skolskog uzrasta, ostalo jos uvek, da mogu uz izvod iz mat. knjige, zdravstvenu... preći u Crnu Goru 2019e?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam tako prelazio prošle godine, niko me ništa nije ni pitao. Čak za klinca nisu ni gledali ništa. E sad nisam čuo da se nešto menjalo, ne znam opet...

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citiram:
"Za ulazak u Crnu Goru, za sada nije potreban pasoš, već samo lična karta.
Maloletna lica, ako putuju sa roditeljima, treba da poseduju dokument koji dokazuje njihov identitet. Deca školskog uzrasta treba da imaju dokument sa fotografijom - đačka knjižica, pasoš, lična karta...
Deca predškolskog uzrasta treba da poseduju dokument kao što je izvod iz matične knjige rođenih, zdravstvena knjižica, putna isprava..
Ukoliko dete putuje bez roditelja odnosno staratelja preporučuje se pisana i overena saglasnost oba roditelja."

Izvor:
http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&catid=79%3Asaobraajni-propisi&id=224%3Aukoliko-putujete-automobilom-u-crnu-goru&Itemid=91

Od 3.juna 2019.

Sent from NOMU S10 PRO using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...