Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Kanada 2018.

Recommended Posts

Fetelu pol-pozicija i rekord staze u Kanadi

 

fetel can.jpg

 

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel startovaće sa prvog mesta trku za Veliku nagradu Kanade na stazi ''Žil Vilnev'', pošto je bio najbrži u kvalfikacijama koje su se vozile u subotu. Fetel je postavio i rekord staze pošto je odvozao najbrži krug u vremenu 1:10.764, dok je drugi bio vozač Mercedesa Valteri Botas sa 93 hiljaditinke slabijim rezultatom. Treće najbolje vreme je ostvario Holanđanin iz Red Bula Maks Ferstapen, koji je pre toga bio odličan na slobodnim treninzima. Aktuelni šampion Formule 1 i vodeći u generalnom plasmanu, vozač Mercedesa Luis Hamilton bio je četvrti, koji je od Fetela bio sporiji za 232 hiljadita dela sekunde. Kimi Raikonen je bio peti, a zatim su sledili Rikardo, Hulkenberg, Okon, Sainc i Perez. Romanu Grožanu iz tima Has je eksplodirao motor odmah na startu kvalifikacija, te će on trku u nedelju početi sa poslednje pozicije. 

 

Fetel je u Kanadi ostvario svoju 54. pol-poziciji, na stazi na kojoj Ferari tradicionalno nema toliko uspeha. Italijanska ekipa je poslednji put slavila još 2004. godine, kada je pobedio Mihael Šumaher. Trka za Veliku nagradu Kanade se vozi u nedelju od 20:10, a direktan prenos je na Sport Klubu 2.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Formula 1: Fetel 50. trijumfom prekinuo post Ferarija u Kanadi

 

180849-fetel ferari.jpg

 

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel pobedio je na Velikoj nagradi Kanade, sedmoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1. Fetel je na stazi ''Žil Vilnev'' došao do treće pobede ove sezone, a 50. u karijeri i tako ujedno prekinuo post svog tima u Montrealu koji je trajao od 2004. godine. Drugo mesto zauzeo je Valteri Botas u Mercedesu, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao vozač Red Bula Maks Ferstapen. Velika nagrada Kanade nije pružila uzbuđenja koliko su mnogi očekivali, pošto je borba za pobedu praktično rešena na startu. Fetel je tada sjajno krenuo, odbranio se napada Botasa, a Ferstapen uspeo da zadrži treću poziciju. Mladi Holanđanin je u finišu pokušao da ugrozi vozača Mercedesa, ali mu je ponestalo vremena, pa su njih dvojica kroz cilj prošli u razmaku od jedne desetinke jedan od drugoga.

 

Sedmu trku sezone pored sjajne vožnje Fetela obeležio je incident iz prvog kruga u kojem su učestvovali vozač ekipe Toro Roso Brendon Hartli i Lens Strol u bolidu Vilijamsa. Domaći vozač je priterao Hartlija uza zid, on je praktično poleteo, a zatim pokupio i Strola sa sobom kada je izleteo sa staze. Na stazu je izašlo bezbednosno vozilo, a ispostavilo se da je tu bio kraj velikim uzbuđenjima u Montrealu. Najbolju trojicu na kraju je sledio drugi vozač Red Bula Danijel Rikardo, koji je posle odlaska u boks uspeo da pretekne branioca titule Luisa Hamiltona. Britanac je naj način morao da prepusti vođstvo u generalnom plasmanu Fetelu, pošto je kroz cilj prošao kao petoplasirani. Kimi Raikonen je u drugom Ferariju morao da se zadovolji šestom pozicijom, ispred dvojca Renoa Nika Hilkenberga i Karlosa Sainsa juniora. Osvajače bodova kompletirali su vozač Fors Indije Esteban Okon i Šarl Lekler u Zauberu. Fetel na prvoj poziciji u generalnom plasmanu sada ima 121 bod, jedan više od Hamiltona, dok je Botas treći sa 86. Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se 24. juna Velikom nagradom Francuske, koja se posle deset godina vratila u kalendar.

 

Tok trke:

Od starta je poveo Fetel, ispred Botasa, Ferstapena, Hamiltona, Raikonena i Rikarda, a već posle nekoliko krivina viđen je incident između Hartlija i Strola. Njih dvojica su se borili za poziciju, Novozelanđanin je priteran uzazid, bukvalno je poleteo i sa sobom sa staze ‚poveo‘ i vozača Vilijamsa. Na stazu je očekivano izašlo bezbednosno vozilo, a trka je nastavljena u petom krugu, kada je Fetel bez problema zadržao vođstvo. Kada je dat znak za nastavak trke, Peres je izleteo posle kontakta sa Sainsom u prvoj krivini i srećom je izbegao veći incident prilikom povratka na stazu. U 17. krugu vodeći su krenuli sa prvim odlascima u boks, pa su po nove pneumatike otišli Ferstapen i Hamilton, u narednom krugu je isto učinio i Rikardo, koji se vratio na stazu ispred branioca titule.

Botas je sustizao Fetela, ali nedovoljno da bi mogao da ga ugrozi, a Ferstapen i Rikardo su iza njih vozili još bolje krugove. Raikonen je jurio Hamiltona, u njihovu borbu se u jednom trenutku umešao i Sirotkin, koji je bio krug iza njih. Botas je u 37. krugu otišao u boks, Fetel je sledio u narednom i rutinski se vratio na čelo. Pet krugova kasnije, Alonso se zbog kvara povukao u boks i na neslavan način završio svoju 300. trku. U 56. krugu Botas je imao kratko izletanje, posle kojeg je izgubio korak za Fetelom, a to je omogućilo Ferstapenu da mu se primakne. Krug pre kraja greškom organizatora već je istaknuta karirana zastava, ali se, srećom, vozači nisu obazirali, a mladom Holanđaninu je ponestalo vremena da napadne vozača Mercedesa i preotme mu drugo mesto.

 

Fetel: Plašio sam se invazije

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel rekao je da je pomislio da će navijači pojuriti na stazu kada je krug pre nego što je trebalo označen kraj trke za Veliku nagradu Kanade na kojoj je trijumfovao.

Manekenka Vini Harlou je na kraju 69. kruga trke na stazi ''Žil Vilnev'' počela da maše kariranom zastavicom, što je dovelo do konfuzije. Fetel je odmah u poruci timu javio da se nešto čudno dešava, a posle trke je rekao da je to uradio da bi se izbegla bilo kakva konfuzija. Harlouova je rekla da je samo pratila instrukcije kada je dala znak za kraj trke ranije nego što je predviđeno. ''Srećom, imamo radio, srećom, imamo i brojač krugova u bolidu, a i poruke koje nam tim daje su tačne. Ali, ako izgubite radio vezu ili nema poruke na zidu, usporili biste, a kada vodite nadate se da će i drugi uraditi isto'', rekao je Fetel. ''Bio sam zabrinut, rekao sam i timu u poslednjem krugu šta se dešava da ljudi ne bi pojurili na stazu, pošto smo svi išli punom brzinom. Čak sam video na velikom ekranu pored staze da stoji ''poslednji krug'', a potom zastavicu i bio sam zbunjen. Rekao sam timu da mislim da trka još nije gotova, što mi je i potvrđeno. Neki redari su slavili pre vremena''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton: Bar sam osvojio neke bodove

 

hamilton 12.jpg

 

Vozač Mercedesa Luis Hamilton otkrio je da je tokom trke u Kanadi imao problema sa pregrevanjem motora, te da je zadovoljan što je uopšte završio. U Kanadi je sigurnu pobedu odneo Sebastijan Fetel u Ferariju, dok je u bolidu Mercedesa drugi bio Valteri Botas. Šampion Formule 1 Luis Hamilton je bio tek peti. ''Bio je to loš dan u ''kancelariji'', ali vrlo sam zadovoljan što sam uopšte uspeo da završim trku i osvojim neke poene. Od početka sam imao problema sa motorom, koji se previše zagrevao. Nisam uspevao da snizim temperaturu i samo sam čekao da sve otkaže. Svaki krug mi je bio neizvestan, ali se nisam predavao'', kazao je Hamilton, te dodao: ''Mogao sam da izgubim više poena, tako da peto mesto i ne izgleda toliko loše. Ferari je odradio bolji posao od nas, mada nismo bili toliko daleko.'' Fetel je zahvaljujući trijumfu preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu i sada ima bod prednosti u odnosu na Hamiltona.

 

Volf je ljut: Rezultat sr..e, moramo da se probudimo

Prvi čovek Mercedesovog tima u Formuli 1 Toto Volf bio je vidno nezadovoljan rezultatima svojih vozača na trci za Veliku nagradu Kanade na stazi ''Žil Vilnev''. U Kanadi je sigurnu pobedu odneo Sebastijan Fetel u Ferariju, dok je u bolidu Mercedesa drugi bio Valteri Botas. Njegov timski kolega i šampion Formule 1 Luis Hamilton je bio tek peti. Fetel je izbio na čelo liste u ukupnom poretku vozača, pa u Mercedesu ne mogu da budu zadovoljni, a Volf nije video pozitivne stvari, čak iako je Botas bio drugi u Kanadi. ''Ovaj rezultat je za nas sr..e, moram tako da kažem. Na ovoj stazi smo uvek bili jaki, ali ovog vikenda smo pravili greške, od samog početka. Jedini osećaj koji sada imam je da moramo da se probudimo. Zaostali smo u svakom aspektu. Na ovoj stazi je trebalo da ostvarimo maksimalan broj poena. Nije trebalo da dođe do toga da ograničavamo nanetu štetu'', rekao je Volf.

 

Funkcioner Mercedesa je potvrdio i da će odgovorni za loš rezultat snositi posledice. ''To je neophodno. Rešićemo to interno'', dodao je Volf. Mercedes ovog vikenda u Kanadi nije mogao da koristi nov motor, pošto je došlo do odlaganja iz razloga nedovoljne pouzdanosti, a došlo je i do greške prilikom izbora pneumatika, pa se ostalo sa ograničenim brojem hipermekih guma. Da je bilo mnogo problema potvrdio je i legendarni Niki Lauda, takođe jedan od čelnika Mercedesa. ''Nismo mogli da koristimo naš novi motor, ali treba reći i da je Fereri kao ''paket'' neverovatan. Bolid im je fantastičan'', kazao je Lauda.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...