Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: McLaren X2 predstavlja viziju budućnosti šampionata

Recommended Posts

mclaren x2 11.jpg

 

Pre tri godine, McLaren je predstavio MP4-X koncept, verziju nečega na šta bi Formula 1 bolid mogao da liči u budućnosti. Sada tri godine kasnije, ovaj dizajn dobija novi pristup i predstavljen je u formi novog X2 automobila. Bez ikakve veze sa istoimenim krosover terencem kompanije BMW, McLaren X2 poseduje potpuno zatvoren kokpit i točkove, dva najprepoznatljivija segmenta celokupnog F1 dizajna. Rezultat predstavlja daleko aerodinamičniju karoseriju, koja bi takođe, daleko bolje štitila svog vozača, kako od krhotina koje proleću, tako i svih koje nastaju u isto vreme.

 

mclaren x2 1.jpg

 

Sa X2, kompanija iz Vokinga, osmislila je i inovativni sistem vraćanja energije nastale od kočionog sistema i motorne toplote, ali i sistem punjenja direktno sa staze. Za sada samo teoretski, ova mašina, integriše i ultra tanke baterije u svojoj strukturi, zajedno sa solarnim panelima ugrađenim u karoseriju. Ovaj bolid poseduje još ekstremnije aerodinamične komponente, sa silom potiska koja se pretvara u plazmu buduće energetske regeneracije.

 

mclaren x2 111.jpg

 

Čak i sa zatvorenim kokpitom, ovaj McLaren X2 bolid budućnosti, može prenositi vozačeve moždane talase do kontrolnog centra esencijalnim intuitivnim funckijama, prevedenim od strane holografskog displeja i kontrole pokreta. Bolid takođe može pratiti vozačeve nivoe umora i hidracije, kao i stanje pneumatika i ostale parametre, koji zajedno kreiraju daleko napredniji elektronski eko sistem. Celokupna mašinerija imaće mogućnost implementacije memorijskih materijala koji će moći da se vrate na svoje mesto i u gotovo prvobitnu formu, čak i nakon sudara. Ovaj bolid dolazi u prepoznatljivoj Papaya Orange boji ovog tima i usvojiće dosta toga iz njegove zavidne prošlosti.

 

Naučna fantastika? Najverovatnije, ali je svakako bitno videti šta jedan od tehnološki najnaprednijih timova na svetu može ponuditi kao rešenje budućeg grad-prix takmičenja, a možda čak, samo možda, sisteme koji mogu biti primenjeni i na ulično legalnim modelima. Sa druge strane, nikako ne treba zaboraviti da je dobar deo ovih tehnologija već u razvojnoj ili istraživačkoj fazi, tako da ih ne možemo ni potpuno odbaciti.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...