Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018

Recommended Posts

Englezi ispratili Švedsku kući i ušli u polufinale Mundijala posle skoro 30 godina

 

itzz.jpg

 

Fudbaleri Engleske plasirali su se u polufinale Svetskog prvenstva prvi put posle 28 godina! ''Gordi Albion'' je u četvrtfinalu savladao Švedsku sa 2:0 pogocima Megvajera i Alija, pa će se u narednoj rundi sastati sa pobednikom meča Rusija - Hrvatska. Dugo su Englezi čekali na neki veći uspeh na planetarnoj smotri, pošto na prethodnim Mundijalima nisu uspevali da urade nešto vredno pažnje. U ovom veku su imali svega dva četvrtfinala, 2010. godine su stigli tek do nokaut faze, dok na proteklom planetarnom takmičenju nisu uspeli ni da prođu grupu. Poslednji put su se među četiri najbolje ekipe na svetu našli davne 1990. godine, i to na šampionatu u Italiji. Čekao se neki rezultat koji bi u zemlji ''kolevke fudbala'' vratio veru u ovaj sport, a to je učinjeno upravo na šampionatu u Rusiji. Englezi su lako prošli grupu, zatim su se u nokaut fazi namučili protiv Kolumbije (slavili posle boljeg izvođenja penala), da bi u četvrtfinalu očitali lekciju Švedskoj.

 

tu7tt.jpg

 

Od starta duela su bili bolji od ''vikinga'', pa se samo postavljalo pitanje kada će probiti protivničku odbranu. Prvih pola sata je manje-više proteklo u ispitivanju snaga, da bi se na isteku 30. minuta prvi put mreža zatresla na stadionu u Samari, koji, istina, nije bilo popunjen kao što se to očekivalo. Odlično je izveo korner Ešli Jang, lopta je dugo putovala, ali je uspela da stigne do Harija Megvajera. Odlično se defanzivac Lestera odrazio, bio je najviši u skoku i smestio je loptu baš onde gde je to i želeo - iza leđa golmana Olsena. Situacija se na terenu posle tog gola nije mnogo promenila, pošto je Engleska nastavila da napada, dok Švedska nije imala rešenja kako da bilo šta promeni. Koliko je ''Gordi Albion'' zapravo bio dominantan u tim trenucima, svedoči to što je u 45. minutu Rahim Sterling imao neverovatnu šansu da reši meč. Lomio je golmana Olsena, poigravao se i sa protivničkim defanzivcima, no nije uspeo da zatrese mrežu.

''Vikinzi'' su uspeli da se trgnu u nastavku, imali su veoma dobru šansu da izjednače u 47. minutu, kada je šutirao Berg. Ipak, njegov udarac je bio neprecizan, pošto je završio preko prečke. Takav promašaj je iskoristio Dele Ali, koji je u 59. minutu stavio tačku na ovaj četvrtfinalni duel. Centrirao je Džesi Lingard sa desne strane, odlično je uposlio vezistu Totenhema, a njemu nije bilo teško da matira čuvara mreže skandinavske selekcije. Do kraja meča se rezultat nije menjao, izabranici Gereta Sautgejta su mirno priveli meč kraju i slavili sa 2:0. Plasirali su se u polufinale, prvo nakon 1990. godine, gde će se sastati sa pobednikom meča Rusija - Hrvatska.

 

preuzeto sa - sport.blic.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ni ja nisam navijao za Ruse, ne zbog Hrvata sto su mi oni nesto dragi, nego sto Rusi realno nemaju ekipu za polufinale. Druga stvar je da su to nasa braca i slicno, da iste smo vere i imamo neke simpatije sve dok nema interesa, a kad ima interesa  mi njih zanimamo kao nas neki pravoslavci u Kambodzi, odnosno za gram svog interesa bi nas prodali, tako da mi se pegla od tih bratskih prica... Hrvatima srecno protiv Engleza, mislim da su daleko kvalitetnije ekipe bile na drugoj strani kostura.

Edited by dellas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa ne znam sta su Hrvati pokazali do sada ? To sto su dobili Argentinu koju bi i mi dobili kako su igrali. Dve najvaznije utakmice prodjose na penale a prica se o ne znam kakvoj igri.
Nikad necu podrzati hrvate zbog 200k proteranih Srba i jos mnogo drugih stvari..
Naravno da ce Rusija da gleda svoj interes pa svi to rade.. Najbolje da ce nama neko pomoci a mi sami sebe mrzimo.
Upoznao sam par Rusa i imam samo pozitivna iskustva, na stranu sto nas toliko stvari veze...
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Realno, Ruje su odigrale dosadan fudbal do bola, a rvati su nešto i pokazali. Mrzeli ih mi ili voleli, bolja su ekipa od rusa.
Ja tipujem na francuze. Francuska Belgija je po meni finale pre finala. Odličan fudbal igraju i jesni i drugi

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/8/2018 at 12:15 AM, dekirs said:
Nisi valjda navijao za ove sto nas mrze vise nego sto vole svoju drzavu ?

Mi takođe imamo problem, jer 50% Srba više voli Rusiju nego svoju zemlju

A gledajući striktno prikazano, oni Grci su bili Barsa za ove Ruse po igri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Francuska prvi finalista Mundijala!
Fudbaleri Francuske prvi su finalisti Svetskog prvenstva u Rusiji, pošto su u polufinalu savladali Belgiju sa 1:0. 

 

rgre.jpg

 

Jedini pogodak na meču postigao je štoper Barselone Samuel Umiti. Grizman je u 51. minutu izveo korner, a Umiti je glavom savladao Tiba Kurtou. Izabranici Didijea Dešana u finalu igraće protiv boljeg iz susreta Engleske i Hrvatske. Taj meč igra se u sredu od 20 časova na stadionu Lužnjiki u Moskvi. Utakmicu bolje je otvorila ekipa Belgije koja je preko Azara imala dobre šanse. Francuska se potom brzo probudila i preuzela inicijativu. Napadi Belgije izgledali su opasnije, ali su ''Trikolori'' bili ti koji su imali više šuteva van i u okvir gola. Prva velika šansa viđena je u 21. minutu kada je Loris sjajno odbranio šut Tobija Aldervirlda. Loris je kod ove situacije spasao Francusku, a isto to uradio je njegov kolega sa druge strane u 40. minutu. Pavar je odlično šutirao, ali je njegov pokušaj sjajno odbranio Tibo Kurtoa. Igrao se dobar fudbal u prvih 45 minuta, međutim mreže su mirovale i na semaforu bilo je 0:0.

Kao i prvo poluvreme i drugo je bolje krenula Belgija, međutim mali trenutak nepažnje ih je stavio u položaj da jure gol zaostatka. Šut Olivije Žirua blokiran je bio u 51. minutu, nakon čega je lopta otišla u korner. Grizman je izveo udarac iz ugla, lopta je išla na prvu stativu gde se našao Samuel Umititi. Štoper Barselone odlično je anticipirao i glavom savladao Tiba Kurtou. Golman Belgije nije imao nikakve šanse. Posle primljenog pogotka Belgijancima je bilo potrebno vreme da se oporave. Ubrzo su to uradili i krenuli sa žestokim napadima. Ulaskom Drisa Mertensa dodatno su osvežili napad. Pokušavali su visokim loptama, međutim odbrana Francuske na čelu sa Lorisom, Umtitijem i Varanom bila je odlična. Felaini je zapretio u 65. minutu, a potom i Vitsel u 81. Promene na semaforu nije bilo, do kraja meča Francuska je mogla i da udvostruči prednost, ali se isprečio Kurtoa. Francuska zasluženo ide dalje, ali je i Belgija pokazala odličnu igru.

 

preuzeto sa - b92.net

 

Mbape: Briga me za "Zlatnu loptu", hoću ''Svetski kup''

 

ewrgr.jpg

 

Francuska se u utorak plasirala u finale Svetskog prvenstva gde će u nedelju igrati sa boljim iz duela između Engleske i Hrvatske. Mbape je na Mundijalu u Rusiji postao prvi tinejdžer od Pelea koji je postigao više od jednog gola na turniru, ali ga ne interesuje potencijalna ''Zlatna lopta''. ''Ovo je nezamislivo. Ovo je životni san, budućeg života, svega. Nemam reč. Ni u najvećim snovima nisam mogao da zamislim, a ja sam veliki sanjar. Ali ostao je još jedan korak. Kada ne varaš i radiš za kolektiv, onda budeš nagrađen. Dok god mogu da pomognem timu, to mi je samo bitno. Briga me za ''Zlatnu loptu'', hoću ''Svetski kup'', rekao je Mbape.

 

preuzeto sa - b92.net

 

Martines: Uradili smo sve što smo mogli
Selektor fudbalske reprezentacije Belgije Roberto Martines rekao je da je utakmica protiv Francuske u polufinalu Svetskog prvenstva bila tesna, da je protivnik imao malo sreće, ali da je njegova ekipa uradila sve što je mogla.

 

httt.jpg

 

Belgija nije uspela da se plasira u finale Svetskog prvenstva, pošto je u Sankt Peterburgu izgubila od Francuske sa 1:0. ''Ta 'mrtva lopta' je napravila razliku. Utakmica je bila tesna i odlučena je uz malo sreće pred golom. Stav mojih igrača je bio sjajan i nismo mogli više da tražimo. Moramo da shvatimo da jedan tim pobeđuje a da drugi gubi, a mi smo uradili šta smo mogli'', rekao je Martines.  Jedini gol postigao je Samjuel Umtiti u 51. minutu, glavom posle kornera. ''Takvi detalji su važni u polufinalu Svetskog prvenstva. Imamo još jednu utakmicu i želimo da završimo na visokom nivou, pošto igrači ne zaslužuju da odu sa turnira uz loš osećaj'', naveo je Martines. 

Belgija će u subotu igrati za treće mesto protiv poražene ekipe iz drugog polufinalnog meča između Engleske i Hrvatske (20.00).

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hrvatska je u finalu Svetskog prvenstva!

 

Fudbaleri Hrvatske napravili su nezamisliv uspeh i plasirali se u finale Svetskog prvenstva u Rusiji, pobedom nad Engleskom sa 2:1 posle produžetaka. 

 

fsaf.jpg

 

Hrvati su napravili najveći uspeh u istoriji i prvi put došli u borbu za najveći trofej u svetu fudbala, a to su učinili posle preokreta jer su gubili od rane faze utakmice. Strelac pobedonosnog gola bio je Mario Mandžukić u 109. minutu i na taj način je sprečio da treći uzastopni susret odlučuju penalima. ''Vatreni'' su tako nadmašili rezultat generacije iz 1998. i u nedelju od 17 časova po srednjoevropskom vremenu će se na istom mestu, na stadionu Lužnjiki, sa Francuskom boriti za ''Boginju''. Dan ranije, od 16 časova, u utešnom duelu za treće mesto igraće Belgija i Engleska koje su već odmerile snage u grupnoj fazi.

 

Duel u Moskvi imao je prefiks ''istorijski'' iz više razloga, a počeo je onako kako se svaki navijač Engleske mogao da zamisli - fenomelnim pogotkom Kirana Tripijea u petom minutu. Minut ranije De Ali se sjajno zagradio na nekih 17-18 metara od gola Hrvatske, Luka Modrić ga je neoprezno oborio, a krilni igrač Totenhema savršeno izveo slobodan udarac i doneo rano vođstvo ''Gordom Albionu''. Primljeni pogodak dosta je uticao na ''Vatrene'' koji nisu mogli da se povežu na startu (prvo dodavanje Modrića ka Ivanu Rakitiću bilo u 9. minutu), pa je malo falilo da Englezi dupliraju prednost, ponovo iz prekida. Hari Megvajer je dva puta bio najviši u skoku nakon kornera, nije imao sreće, posle čega su se igrači Zlatka Dalića nekako oslobodili pritiska. Tek posle pola sata igre stvorili su dobre šanse - prvo je Džordan Pikford zaustavio udarac Anta Rebića, da bi Ešli Jang klizećim startom ispred istog igrača spasao svoj tim primljenog gola.

 

htyht.jpg

 

Do kraja poluvremena je i Džesi Lingard propustio da zatrese mrežu Danijela Subašića iz dobre situacije, dok se Domagoj Vida suočavao sa zvižducima svaki put kada primi loptu. Poslednju dobru priliku pred golom rivala imao je Rakitić, pa su na odmor zadovoljniji otišli igrači Gareta Sautgejta. Drugi deo igre počeo je u laganom ritmu i, osim oštrih faulova na obe strane, dobrih 15 minuta nismo videli ništa od fudbala. Englezi su pokušavali centaršutevima sa bokova, Dejan Lovren je dobro intervenisao, a kada se činilo da će momci u beloj opremi da dodatnu umrtve igru, Hrvati su se podigli. Posle mirnog perioda Hrvatska je uspela da dođe do izjednačenja gotovo ni iz čega, a sve posle njihovog ubacivanja sa desne strane. Šime Vrsaljko je poslao visok centaršut na drugu stativu, Kajl Voker nije bio dovoljno eksplozivan, pa je Ivan Perišić ispred njega akrobatski zahvatio loptu i poslao je u mrežu za 1:1. Samo nekoliko minuta kasnije isti igrač mogao je da donese potpuni preokret, nije imao sreće jer je pogodio stativu, a od tog trenutka je krenula ofanziva ''Kockastih''. Nju je prekinuo Lingard novim promašajem iz dobre situacije, da bi Perišić i Rakitić propustili da donesu veliko slavlje Hrvatskoj, pa se otišlo u produžetke.

 

ity.jpg

 

Bliži golu na startu bili su Englezi, kada je Vrsaljko sa linije skinuo šut Džona Stounsa, da bi Pikford ko zna kojom odličnom intervencijom onemogućio Mandžukića da prvih 15 minuta zatvori pogotkom. U drugom produžetku treneri su pokušali izmenama, ali je napadač Juventusa uspeo da učini u 109. minutu ono što nije nekoliko trenutaka ranije. I opet nije slutilo da će se zatresti mreža Engleske, ali je loše reagovala odbrana. Nisu dobro izbacili loptu, Perišić je uz dosta sreće prosledio do Mandžukića iza odbrane, a on sa nekih šest-sedam metara matirao Pikforda - 2:1! Tada su Englezi morali da krenu u napad, ali do kraja produžetka nisu bili ni blizu da ugroze Subašića. Čak su Hrvati bili bliži da dođu do još jednog gola, nisu uspeli, ali su sačuvali vođstvo i posle poslednjeg zvižduka sudije Čakira, počelo je veliko slavlje naših zapadnih suseda.

Sa druge strane, fudbal se još ne vraća kući, kako su mnogi Englezi maštali, ali će pokušati da se protiv Belgije oproste pobedom od Rusije.

 

preuzeto sa - b92.net

 

Kejn: Ovo boli, mogli smo bolje...


Hari Kejn, napadač Totenhema i Engleske, rekao je da ga boli poraz od Hrvatske u polufinalu Mundijala (1:0) i da je njegova ekipa mogla da odigra bolje taj meč.

 

ityy.jpg

 

Englezi su poveli u 5. minutu ''evrogolom'' Kirana Tripijea iz slobodnog udarca, ali su Hrvati prvo izjednačili preko Perišića, da bi im pobedu doneo Mario Mandžukić u produžetku. ''Bilo je teško, razočarani smo... dali smo sve od sebe. Bila je teška utakmica, na jednu loptu, a siguran sam da ćemo je sagledati i videti da smo mogli bolje. Ovo boli, baš boli, ali ne moramo da dignemo glavu gore, jer smo dogurali dalje nego što su svi očekivali'', rekao je Kejn za britanski ITV. Kejn žali za neiskorišćenim prilikama svoje ekipe pri vođstvu od 1:0, koji su ih na kraju koštali trijumfa i velikog finala. ''Imali smo neke odlične prilike kada smo vodili 1:0, mnogo je toga moglo da bude drugačije, toliko malih stvari koje su danas otišle na njihovu stranu. Dosta toga smo mogli bolje, ali ipak su oni odigrali bolji meč. Ovaj poraz boli, ali naš uspeh pokazuje da možemo da budemo u samom vrhu, da dođemo do polufinala i naredni cilj je da odemo korak dalje'', izjavio je Kejn. Engleska se nije još zvanično oprostila od Svetskog prvenstva, jer ih u subotu očekuje duel za treće mesto protiv Belgije. Hrvatska ide u veliko finale, u kojem će igrati sa Francuskom, u nedelju.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Džeremi Klarkson nije mogao da ćuti posle poraza: Čestitao Hrvatima

 

Screenshot_34.jpg

 

Engleska legenda i automobilski novinar Džeremi Klarkson nije prećutao poraz Gordog Albiona u polufinalu fudbalskog Svetskog prvenstva u Rusiji. Poznat po oštrom jeziku, ali i fanatičnoj podršci za sve što je englesko, Klarkson se posle teškog poraza njegovih ljubimaca obratio svojim pratiocima na Tviteru. U komentaru na krah Engleza dohvatio se hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koju je uporedio sa engleskom premijerkom Terezom Mej. ''Dobro urađeno, Hrvatska. Bolji ste od nas. I vaša predsednica bolje izgleda od naše'' - poručio je Džeremi posle kraja utakmice.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Francuska prvak sveta, hrabra Hrvatska pala u borbi za titulu!

 

greg.jpg

 

Fudbalska reprezentacija Francuske drugi put u istoriji je postala šampion planete, savladavši u sjajnom moskovskom finalu Hrvatsku sa 4:2 (2:1). Ako će se po nečemu pamititi Mundijal u Rusiji to je, svakako, po senzacionalnim igrama ''vatrenih'', ali pre svega - po tituli ''trikolora''. Jer, dok je Hrvatska oduševljala planetu, pokušavajući da kao ekipa iz zemlje od četiri miliona stanovnika postane najbolja na svetu, i to radila impresivnim nastupima, Francuzi su gazili svoje rivale redom. U onim važnim utakmicama, naravno, na stranu sad 0:0 sa Danskom u najnezanimljivijoj utakmici prvenstva, onoj koja nije bila rezultatski presudna. No, jedno je bilo pobediti Australiju (2:1), Peru (1:0), pa i načetu Argentinu (4:3), jedno je rastužiti u nokaut fazi Urugvaj (2:0) i razigranu Belgiju (1:0), nešto sasvim drugo je bilo igrati sa ekipom selektora Zlatka Dalića.

 

Do 52. minuta Francuska je imala samo jedan šut u okvir gola. A vodila je sa 2:1. Igrali su ''vatreni'' kao u transu, ne mareći mnogo što su rivali poveli autgolom (Mandžukića u 18. minutu). Jer, uz gromoglasnu podršku više od 10.000 svojih navijača na tribinama ''Lužnjikija'', samo devet minuta kasnije Perišić je izjednačio. Za razliku od Mandžukićevog pogotka glavom u svoju mrežu, posle centaršuta Grizmana, hrvatski reprezentativac je mrežu zatresao udarcem nogom, i to sa ivice kaznenog prostora, gde je desnom najpre ''spustio'' bubamaru pred levu, a onda poslao neodbranjiv projektil u dalji ugao. Na predah se, međutim, otišlo uz novo vođstvo Francuske. Uz pomoć ''video sudija''. Nestor Pintana iz Argentine nije spazio da je Perišić igrao rukom u svom šesnaestercu, ali arbitri zaduženi za nadgledanje zbivanja uz pomoć snimaka su signalizirali da bi penal morao da se svira. I, sviran je, a Grizman je posle asistencije upisao i pogodak, šutirajući dole levo, za oduševljenje svih u Francuskoj, ali i podsetnik iz fudbalske istorije: kada on da gol, ''trikolori'' ne gube meč.

 

7676.jpg

 

Pa opet, kako je Hrvatska igrala, uopšte se nije dalo naslutiti kome će pripasti titula. Jer, Hrvati su jurili ka golu koji je čuvao Igo Ljoris, šutirali sa distance, pokušavali centaršutevima, tragali za pukotinama u bedemu rivala. I onda, šok usred te inicijative. Dva za samo šest minuta. Odjednom, na semaforu, umesto 2:1 - nenadoknadivih 4:1. Prvo je Mbape, čiji je strašan trk u 52. minutu okončao udarac koji je ukrotio golman ''vatrenih'' Subašić, ovoga puta je prodor okončao vraćanjem lopte u kazneni prostor, gde se Grizman poigrao sa njom, pa vratio unazad do Pogbe. Njegov prvi udarac je izblokiran, ali za drugi nije bilo leka. No, tu nije bio kraj muka za Hrvate. Šest minuta posle tog 59, ponovo im se zatresla mreža. Mbapeov šut sa 20-ak metara, kada je varkom tela zbunio svog čuvara, Vidu, pa poslao neodbranjiv udarac, doneo je 4:1 Francuskoj. U istoriji Mundijala, pre Kilijana kao tinejdžer je strelac u finalu bio samo jedan čovek. Edson. Edson Arantes do Nascimento Pele.

I, tada je sve bilo gotovo. U francuskim glavama. U hrvatskim nije postojalo odustajanje, kao što ga nije bilo ni kada su gubili u nokaut fazi od Danaca, ni kada su gubili od Rusa, ni kada su imali gol zaostatka u polufinalu, protiv Engleza. Krenuli su na sve ili ništa, iskoristili ogroman kiks golmana Ljorisa (neuspeli dribling pred napadačem suparnika), kada je Mandžukić u 69. minutu smanjio na dva razlike, ali - dalje od toga nisu mogli.

 

ure66t6.jpg

 

Šanse su se dešavale na obe strane do kraja meča, ekipe su delovale rasterećeno, kao da igraju priajteljski meč, pa su se naleti smenjivali, jedan za drugim. Mreže se, međutim, nisu tresle. Titula ide u Francusku, a Hrvatska - može da bude ponosna. I, po svemu viđenom u Rusiji, ima za čime da žali. A ima Francuska zašto i da slavi. Zasluženo, jer je pobedila one - koji su smatrani najboljim, ma koliko ''mali'' bili.

 

preuzeto sa - blic.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...