Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Monako 2018.

Recommended Posts

Rikardo se konačno osvetio Monaku

 

rikardo 121.jpg

 

Vozač Red Bula Danijel Rikardo trijumfovao je na Velikoj nagradi Monaka, šestoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1. Australijanac je na ulicama Monte Karla došao do druge pobede ove sezone, a sedme u karijeri, pošto je vodio od starta do cilja. Drugo mesto zauzeo je Sebastijan Fetel u Ferariju, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao branilac titule Luis Hamilton. Rikardo je trijumfom u Kneževini kompletirao savršen vikend, pošto je bio najbrži na svim treninzima i kvalifikacijama. Na taj način se na neki način i osvetio za sve ono što se desilo pre dve godine, kada je bio na sigurnom putu do trijumfa, ali ga je greška tima, koji ga je u pogrešnom trenutku pozvao u boks, koštala slavlja.

 

Put do pobede u Monte Karlu nije bio lak za Rikarda, uprkos tome što je vodio od starta do cilja. Još pre polovine trke je prijavio timu da gubi snagu motora, Fetel mu se primakao, ali je tokom više od 50 krugova uspeo je da se odupre njegovim napadima. Drugo mesto vozača Ferarija nijednog trenutka nije dovedeno u pitanje, kao ni Hamiltonovo treće, ali je on u jednom trenutku imao i šansu da napadne Fetela. Najbolju trojicu sledio je Kimi Raikonen u Ferariju, ispred vozača Mercedesa Valterija Botasa, Estebana Okona u bolidu Fors Indije i vozača ekipe Toro Roso Pjera Gaslija. Osvajače bodova kompletirali su Niko Hilkenberg u Renou, drugi vozač Red Bula Maks Ferstapen, koji je startovao sa začelja, i Karlos Sains junior.

 

Veliku nagradu Monaka pored Rikardove dominacije i problema obeležio je incident koji se desio sedam krugova pre kraja. Tada je domaći vozač Šarl Lekler udario Brendona Hartlija u bolidu ekipe Toro Roso po izlasku iz tunela i na stazu je izašlo bezbedno vozilo. Ispostavilo se da je do tada trka već bila rešena, pošto je Fetel posustao u finišu. U centru pažnje se našao i Ferstapen, koji je posle greške u trećem treningu propustio kvalifikacije, pa je startovao sa začelja. Mladi Holanđanin se probio do osmog mesta i osvojio vredna tri boda. U Kneževini je došao i kraj nizu trka koje je Fernando Alonso završio među osvajačima bodova, pošto se parkirao u prvoj krivini zbog kvara menjača. Hamilton na čelu generalnog plasmana sada ima 110 bodova, 14 više od Fetela, dok je Rikardo treći sa 72.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Kanade 10. juna.

 

Tok trke:

Od starta je poveo Rikardo, ispred Fetela, Hamiltona, Raikonena, Botasa i Okona. Na startu je došlo do kontakta između Rikarda i Fetela, ali bez posledica. Ferstapen se u prvih nekoliko krugova probio na 17. mesto, da bi u desetom krugu u probleme upao Strol, koji je zbog toga morao neplanirano u boks. Prethodno je Sirotkin dobio kaznu od deset sekundi jer njegov bolid nije bio spreman na vreme. Prvi od vodećih vozača u boks je otišao Hamilton, u 12. krugu, i on se na stazu vratio na šestu poziciju, iza Okona. U prvim trenucima je gubio mnogo vremena, ali je uspeo da ga pretekne, a Fetel je po nove pneumatike produžio u 17. krugu. Kada su i Rikardo, Raikonen i Botas otišli u boks, poredak je bio kao posle starta, a razlika između vodećeg dvojca bila je nešto manja od dve sekunde.

 

Rikardo je u 28. krugu počeo da gubi snagu motora, iz tima su mu poručili da samo ostane fokusiran i uspeo je da se odbrani. Na pitanje da li će se situacija poboljšati, usledio je negativan odgovor, ali je uspeo da pobegne Fetelu, kojeg je sustigao Hamilton. Britanac je zbog problema sa gumama posustao u toj borbi, a u međuvremenu je Ferstapen otišao u boks i vratio se na deseto mesto. Trka je u 53. krugu bila gotova za Alonsa, koji se parkirao u prvoj krivini zbog kvara menjača u trenutku kada se sa Gaslijem borio za sedmo mesto. Ferstapen je najveći okršaj imao sa Sainsom, obojica su u tom duelu ''sekli'' krivine, ali nisu kažnjeni. Sedam krugova pre kraja, Lekler je udario u Hartlija na najbržem delu staze, izašlo je bezbednosno vozilo, a do cilja nije bilo nikakvih promena.

 

Rikardo: Konačno osećam iskupljenje

Australijski automobilista Danijel Rikardo rekao je da je u jednom trenutku pomislio da će mu pobeda na Velikoj nagradi Monaka izmaći, ali da je presrećan što nije. Vozač Red Bula je prvi put trijumfovao na ulicama Monte Karla, pošto je vodio od starta do cilja, ali je tokom većeg dela trke imao problem sa snagom motora. Na taj način, Rikardo je dočekao osvetu za to što mu je pre dve godine zbog greške tima, koji ga je u pogrešnom trenutku pozvao u boks, izmakla pobeda. I to je učinio u velikom stilu, pošto je bio najbrži na svim treninzima i kvalifikacijama, nekoliko puta je postavljao rekord staze, a na kraju je i trijumfovao.

''Mislim da mogu da pokažem više emocija nego u subotu. Dve godine se ovo stvaralo, konačno osećam iskupljenje. Imali smo probleme, mnogo toga sa čime smo morali da se izborimo i još pre polovine trke sam osetio gubitak snage i pomislio da je trka izgubljena. Došli smo do cilja koristeći šest brzina, ali uspeli smo i oduševljeni smo. Sumnje su došle na polovini trke, ali pobedili smo u Monaku i osećaj je sjajan'', istakao je Rikardo. Drugo mesto na šestoj trci sezone osvojio je Sebastijan Fetel u Ferariju, dok je treći bio branilac titule Luis Hamilton.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otac i sin F1 šampioni Niko i Keke Rozberg oduševili publiku u Monaku

 

180446-rosberg.jpg

 

Vrlo je malo sinova koji su u istoriji pratili stope svojih slavnih očeva u Formula 1 šampionatu. Sa druge strane, broj onih koji su uspeli da ponove njihov uspeh i osvoje ovo prvenstvo, deleko je manji. Rozbergovi su upravo jedna takva dinastija, dok su oba vozača tokom prethodnog vikenda izašla nakratko iz penzije kako bi dobro zabavila publiku na Monaco Grand Prix događaju. Keke Rozberg se ponovo našao u svom Williams FW08 bolidu, u kome je osvojio titulu 1982. godine, dok se Niko vratio u svoj Mercedes W07, u kome je ponovio očev poduhvat 2016. godine. Ovaj otac/sin duo, provozao je nekoliko demonstrativnih krugova po ulicama Monte Karla, odmah nakon prvog test pokušaja i prirpema za veliki događaj istog vikenda. Mada se oni nisu tehnički trkali jedan protiv drugoga, niti bilo koga, ovi magovi su kreirali redak spektakl koji je vredelo videti.

 

Među okupljenima našli su se i Princ Albert II, Čejs Keri i Ross Braon, direktori F1 šampionata, koji su se na kraju pridružili slavnim vozačima na startno/ciljnom delu. U slučaju da ste propustili ovaj spektakl tokom živog prenosa, sada kod nas možete pogledati snimak koji sledi ispod teksta i koji je Niko podelio sa svojim fanivima. Prava akcija sledi negde na pola puta. A, ukoliko se pitate ili ne možete da se setite, ko je posedovao kompletniju karijeru od njih dvojice, onda vas vredi podsetiti da je to bio Niko. Dok je njegov otac osvojio pet gradn pri takmičenja i zauzeo 17 podijuma u svojih 128 F1 trka, njegov sin je bio daleko impresivniji zabeleživši 23 pobede i 57 podijuma u 206. učestvovanja. Rozbergovi nisu jedini otac/sin duo koji je u oba slučaja osvojio F1 šampionate. Graham i Dejmond Hil su učinili isto, otac 1962. i 68. godine, dok je sin briljirao 1996. Jedini takav par pored njih, koji je uspeo da osvoji makar po jedan gran pri, odnosno da sin ponovi bilo koji očev uspeh u F1 šampionatu, bili su Vilnevovi. Žak Vilnev je osvojio ovo takmičenje 1997. godine, dok je njegov otac Žil, nažalost, izgubio život na Belgian Grand Prix trci 82. fodine, pre nego što je uspeo da pokaže svetu svoj pun potencijal.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...