Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Da li vam je pri kupovini auta važno ''Made in...''?

Recommended Posts

Da li vam je pri kupovini važno gde se auto izrađuje?

 

9887287295b0913a0597ab075116092_v4_big.jpg

 

Podatak o tome u kojoj zemlji je proizveden automobil koji žele da nabave i dalje je bitan za mnoge kupce

 

Ranije su se kupci automobila u Srbiji delili na one koji kupuju isključivo nemačke automobile i sve ostale. U međuvremenu, sa globalizacijom i željom auto-kompanija da što više uštede, proces proizvodnje sve više se prenosi iz matičnih zemalja u druge države širom sveta. Sada su u komentarima na našem sajtu sve češće rasprave o tome da li su, na primer, Suzuki ili Mercedes koji se proizvode u Mađarskoj istog kvaliteta kao oni iz japanskih i nemačkih fabrika. U Sjedinjenim Državama, koje su se decenijama ponosile svojom moćnom auto-industrijom, takođe je došlo do promena u javnom mnjenju. Ranije su domaći proizvođači prilikom reklamiranja svojih modela igrali na kartu patriotizma, naglašavajući da je bitno kupovati automobile ''Made in USA''. 

 

Međutim, u doba kada sve više svetskih proizvođača ima svoje fabrike u Americi, a modeli nekih američkih auto-marki se izrađuju u Meksiku ili Kini, stvari su se potpuno izmešale. Najnovija studija koju je objavio ''Autolist.com'' pokazuje da je za 53% Amerikanaca potpuno nebitno gde se proizvodi automobil koji voze ili nameravaju da kupe. Sa druge strane, njih 39% smatra da je podatak o zemlji porekla automobila i dalje važan, dok je 8% neodlučno po ovom pitanju. Istraživanje se bavilo i stavom Amerikanaca o vozilima koja se izrađuju u Kini, a rezultati su takođe interesantni. Čak 49% ispitanih reklo je da to što na automobilu stoji oznaka da je proizveden u Kini nema nikakvog uticaja na njihovu odluku da li će ili ne kupiti to vozilo. U ovom slučaju, 30% anketiranih reklo je da će kinesko poreklo automobila uticati na oduluku o kupovini, dok je 21% neodlučno. Kada je reč o onima koji su skeptični prema kineskim automobilima, 26% ispitanih tvrdi da ih brine njihov kvalitet, dok je njih 20% zabrinuto da bi kupovinom kineskog vozila ugrozili poslove radnika u SAD. Ispitivanje koje je sproveo ''Autolist.com'' pokazalo je i da je oko polovine anketiranih Amerikanaca svesno da mnoge svetske (Volvo), pa i američke kompanije (Ford, GM...) svoje modele izrađuju u Kini, dok druga polovina ne zna za to. 

 

Da li je vama pri kupovini automobila bitno gde se on proizvodi i zašto?

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobar primer "Made in ..." je Astra G.

Modeli iz Nemacke imaju enterijer kao nov, dok nema Astre iz Poljske kojoj nije pojedena kozica rucne i menjaca i koja ima dugmice sirene.

Nemacka Astra izgleda kao da ima 3x manje km od Poljske.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...