Jump to content
FAS Goran
neshaoct

WRC: Portugalija 2018.

Recommended Posts

Tijeri Nujvil na čelu šampionata, Ožie, Latvala i Mikelsen razočarani

 

ThierryNeuville-Portugal.jpg

 

Neobjašnjivi i početnički potezi su daleka prošlost za odličnog Belgijanca Tijeri Nujvila, koji 16. juna puni 30 godina. Sjajni automobilista je odavno prepoznat kao veliki potencijal i to je na vreme uočio Hyundai. Posle 6 ovogodišnjih relija Nujvil se pobedom u Portugaliji našao na prvom mestu u generalnom poretku svetskog reli šampionata 2018. godine. Na makadamu u Portugaliji imao je i znanje i sreću, slavio je uz ubedljivu prednost od 40 sekundi, osvojio 4 boda na ispitu ''power stage'' i ukupno zaradio 25 + 4 boda, pa je tako preskočio Sebastiena Ožiea za 19 bodova uoči relija na Sardiniji, koji se vozi za mesec dana.

 

wrc portugal 2018 121.jpg

 

Reli u Portugaliji je bio veoma loš za Ožiea, Latvalu, Mikelsena, Padona, a posebno za nesrećnog Kris Mika koji je totalno uništio svog Citroena C3 WRC i usput se dobro ugruvao. Snažni kavez, odlična sedišta-kadice, široki pojas, prava kaciga, i puno puno sreće sačuvali su život riđokosom asu koji vozi sa puno rizika. Svetski reli šampionat (WRC) je po mišljenjima mnogih najopasnije automobilsko takmičenje. Na mnogim trkama se vozi i brže, ali nigde među drvoredima, pored kamenih zidova i svih mogućih čvrstih prepreka gde udarac pri velikoj brzini i pod nezgodnim uglom može biti opasan po život posade.

Portugalija je donela najveći uspeh u karijeri za 24. godišnjeg Finca Suninena, novog člana ekipe Ford, prvi put se našao u elitnoj klasi na 3. mestu podijuma. To je baš veliki podsticaj i injekcija samopouzdanja koja u borbi sa sekundama puno znači.

 

Šampionat je praktično tek na polovini, a sve više se pored Ožiea ističu i drugi vozači. Na poslednjem ispitu najbrži je bio 27. godišnji Finac Esapeka Lapi, čiji vrhunski rezultati više uopšte nisu iznenaženje, već očekivana pojava. Lapi je najbolji predstavnik Toyote i ponos Tomi Makinena. Ožie se nadao nekom bodu, ali,bio je na bodovnom ispitu tek osmi.

Naredni reli na ostrvu Sardinija u Italiji označiće još jedno veliko rivalstvo. Sada su svi svesni da mogu da ''uhvate'' svetskog šampiona Ožie, ali i on zna da mu preti opasnost od raspoloženog podmlatlka, pa će sa svojim ''M Sportom'' dati sve od sebe da potvrdi zvanje najboljeg. Bilo kako bilo ovaj najkonkurentniji šampionat na svetu, kada su u pitanju točkovi, tek ulazi u drugo poluvreme.

 

Konačni generalni plasman relija u Portugaliji 2018. godine:

 

1. Nujvil - Hyundai

2. Evans - Ford +40.0 sek.

3. Suninen - Ford +47.3

4. Lapi - Toyota +54.7

5. Sordo - Hyundai +1.00.9 min.

6. Ostberg - Citroen +3.33.5

7. Brin - Citroen +5.23.0

8. Tidemand - Škoda R5 +14.10.8

9. Pieniazek - Škoda R5 +16.17.3

10. Lefevr - Citroen R5 +16.34.3

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...