Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Počela proizvodnja BMW-a XM

 

bmw xm.jpg

 

BMW je u fabrici u Spartanburgu (SAD) i zvanično počeo serijsku proizvodnju novog krosovera XM, uz najavu da će u prodajne salone stići sledećeg proleća. ''Uzbuđeni smo što možemo da dodamo prvi BMW XM u portfolio naše fabrike'', rekao je predsednik i izvršni direktor BMW Manufacturing, dr Robert Engelhorn. ''Moderan dizajn orijentisan na budućnost i moćne performanse BMW-a XM su izazvale mnogo entuzijazma. Kao centar kompetencije za X modele, BMW fabrika Spartanburg je spremna da napravi ovo vozilo sa najvišim premijum kvalitetom koji naši kupci zaslužuju.'' Bavarci takođe navode da je XM najizrazitija izjava u 50 godina BMW M. U saopštenju se dodaje da je ovo ''jedinstveni X za brend M, koji prikazuje novi dizajn prednjeg dela BMW luksuzne klase''.

 

Standardna verzija serijskog BMW-a XM ima kombinovanih 653KS i 800 Nm (kombinacija 4.4 V8 turbo benzinca, elektromotora i baterija od 25.7 kWh neto, uz 8-stepeni M Steptronic menjač), dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h u trajanju od 4.3 sekunde. Ovde treba napomenuti da težina vozila iznosi do 2.7 tona. Biće moguća i vožnja u elektro modu, od 82-88 km (po WLTP-u), pri brzinama do 140 km/h. Fabrički podaci kažu da je potrošnja goriva 1.5-1.6 l/100 km, kao i da emisija CO2 iznosi 33-36 grama po km. XM standardno dolazi sa ograničenjem na 250 km/h, ali sa opcionim M Driver's Package-om se povećava 270 km/h. BMW kaže da kombinacija dugog međuosovinskog rastojanja, širokog traga točkova, raspodele težine skoro 50/50 i niskog težišta obezbeđuje da XM ostvari pristojnu kombinaciju performansi i udobnosti.

 

Najavljuje se takođe i jača verzija, nazvana XM Red Label, i to sa 748KS i 1000 Nm obrtnog momenta. Tu su i pogon na sva četiri točka, standardno adaptivno M Professional oslanjanje, M Sport kočioni sistem, M Sport diferencijal, lagani M alu točkovi od 21 do 23 inča, upadljiviji prednji ''bubrezi'', kao i M interpretacija kokpita usmerenog ka vozaču, zakrivljeni ekran infotainment sistema, M verzija BMW iDrive operativnog sistema, Head-up displej, crveni akcenti na volanu, braon koža, ugljenična vlakna i ambijentalno osvetljenje (i u BMW M bojama). Vozilo ima mesta za pet putnika, a što se dimenzija tiče dužina iznosi 5.110 mm, širina 2.005 mm, visina 1.755 mm i međuosovinsko rastojanje 3.105 mm.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Premijerno predstavljen prvi ikada BMW XM u Beogradu

 

bmw xm bgd 04.jpg

 

U svetlu jubilarne proslave 50 godina M odeljenja, BMW je predstavio prvi ikada BMW XM model koji je danas premijerno prikazan i u Beogradu. Reč je o drugom jedinstvenom M modelu, posle čuvenog BMW M1, koji je ugledao svetlost dana 1978. godine. Prvi BMW M High Performance drive plug in hibrid visokih performansi dolazi u ekskluzivnom i ekstravagantnom dizajnu uz moćne proporcije i konture, ali i sa novom interpretacijom izgleda prednjeg dela po ugledu na luksuzne automobile iz BMW game.

 

bmw xm bgd 03.jpg

 

Prvi ikada BMW XM ima podeljene farove, zlatni okvir prednje maske sa osvetljenjem i velike usisnike za vazduh u frontalnom delu, kao i točkove od 21 inča u standardnom paketu opreme (moguće je poručivanje točkova do 23 inča). Eksterijer poseduje više elemenata koji imaju sličnosti sa legendarnim sportskim BMW M1 automobilom i karakterišu ga široke lajsne na bokovima, kao i dva BMW ugravirana znaka na zadnjem staklu. Na zadnjem delu automobila nalazi se potpuno ravno staklo, kao i ekskluzivno dizajnirane izduvne cevi.

 

bmw xm bgd02.jpg

 

Enterijer je izražen u jedinstvenom BMW XM dizajnu, za čiju su izradu upotrebljeni specijalni materijali, poput posebne kategorije ''Vintage'' kože. Prednja sedišta su M multifunkcionalna, dok zadnji deo automobila poseduje luksuzni M Lounge. Uz prvi ikada BMW XM dolazi i poseban kožni volan, kao i standardni BMW Live Cockpit Professional koji je fokusiran na vozača. U standardnom paketu uvršteno je i ambijentalno osvetljenje, četvorozonska automatska klima, Harman Kardon audio sistem, Travel & Comfort sistem, Head-Up displej, kao i opcionalni Bowers & Wilkins Diamond audio sistem sa dodatna četiri zvučnika u krovu automobila.

 

bmw xm bgd 01.jpg

 

BMW XM poseduje zakrivljeni ekran koji ima 12.3-inčni informacioni displej i kontrolni ekran sa dijagonalom od 14.9 inča zasnovan na BMW operativnom sistemu 8. Vozačima se kod ovog modela nudi najveći izbor sistema asistencije u vožnji, pa tako standardna specifikacija uključuje upozorenje na frontalni sudar, upozorenje o napuštanju trake, uključujući i povratak u traku (uz pomoć pri upravljanju), kao i info sistem o ograničenju brzine. Pored toga moguća je i delimična autonomna vožnja sa ograničenjem brzine do 210km/h (koja je vremenski limitirana).

 

Pogonski sistem je plug-in hibridni i sastoji se od benzinskog V8 motora i veoma snažnog električnog motora. M Hibrid pogonski sistem u BMW XM modelu isporučuje ukupnu snagu od 653KS (kombinacija motora sa unutrašnjim sagorevanjem - do 489 KS i sistema električnog pogona - do 197 KS). Pored toga, M Hibrid pogonski sistem proizvodi maksimalni ukupni obrtni moment od 800 Nm (motor sa unutrašnjim sagorevanjem do 650 Nm u kombinaciji sa električnim motorom koji razvija do 280 Nm). Kompaktna litijum-jonska baterija montirana je u pod vozila, ukupog iskoristivog kapaciteta 25.7 kWh i omogućava čisto električnu vožnju do 88km dometa po WLTP ciklusu i maksimalnu brzinu čisto električnog kretanja do 140 km/h. Bateriju je moguće naputi maksimalnom snagom od 7.4 kW.

 

Snaga se prenosi preko M xDrive pogona na sve točkove, koji veći deo snage prebacuje nazad. U raspodeli snage levo-desno pomaže standardni M sportski diferencijal na zadnjoj pogonskoj osovini. Uz posebne xDrive modove vožnje ovaj paket omogućava odlične performanse u svim situacijama. BMW XM ubrzava od 0 do 100 km/h za 4.3 sekunde, što je propraćeno posebnim energičnim zvukom, koji potiče od njegovog sportskog izduvnog sistema sa dve cevi koje su po prvi put na BMW-u postavljene jedna iznad druge. Početna cena modela BMW XM u Srbiji je 189.900 evra.

 

PR saopštenje

Share this post


Link to post
Share on other sites

BMW XM dostupan uz još širu paletu posebnih boja

 

bmw xm b4.jpg

 

Prvi elektrifikovani automobil visokih performansi iz BMW M odeljenja fascinira svojim ekstrovertnim izgledom jednako kao i svojim inovativnim M Hybrid pogonom od 653 KS. Dodatne opcije za izražavanje nepogrešivog karaktera XM i ličnog stila njegovog vlasnika se otvaraju posebnim bojama BMW Individual, koja se mogu naručiti od aprila 2023.

 

bmw xm b3.jpg

 

U američkoj fabrici BMW Group u Spartanburgu, fleksibilnost u procesu farbanja je sada još više povećana. To znači da će posebne završne boje BMW Individual takođe biti dostupne za plug-in hibridni model u budućnosti.

 

bmw xm b2.jpg

 

Nove boje karoserije, uključujući varijante BMW Individual Urban Green, BMW Individual Petrol Mica metallic, BMW Individual Anglesey Green metallic i BMW Individual Sepia metallic, naglašavaju ekstravagantnu karizmu BMW XM sa posebno individualnim dodirom.

 

bmw xm b1.jpg

 

BMW Individual posebne završne boje, koje su ekskluzivne koliko i ekspresivne, naglašavaju dizajnerski jezik i agresivne linije, koje karakterišu velikodušne površine, dinamično tečne linije i oštre ivice. Sve posebne završne boje BMW Individual se nanose u posebnom proizvodnom procesu sa povećanim udelom ručnog rada. Posebno precizna površinska obrada i pažljiva završna obrada obezbeđuju da ih karakteriše impresivna dubina boje i maksimalni sjaj. Posebnosti onda ne može nedostajati.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

BMW XM Label Red prijavljen za ovogodišnji Pikes Peak

 

bmew xm red lebel.jpg

 

Lista prijavljenih učesnika za ovogodišnju trku Pikes Peak International Hill Climb uključuje i BMW XM Label Red PHEV.

BMW XM Label Red raspolaže sa svih 748 KS i 1.000 Nm obrtnog momenta, ali treba napomenuti da je vozilo teško 2.722 kg. Kako stvari sada stoje, BMW je XM Label Red za ovo takmičenje prijavio zbog egzibicione vožnje, a ne zbog potpunog napada na rekord SUV-a. Ali i dalje će biti zanimljivo videti kako se XM Label Red snalazi na putu do vrha od 4.302 m.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

thestraightpipes.jpg TheStraightPipes: 2023. BMW XM

 

644KS/800Nm od 4.4 V8 twin-turbo motora, i uz sve to ovo je plug-in hibrid:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

BMW XM dobija jedinstvenu verziju koju je dizajnirala Naomi Kembel

 

bmw xm naomi.jpg

 

BMW najavljuje partnerstvo sa Naomi Kembel za XM, svoj najnoviji elektrifikovani M model. Kembel - model, glumica i jedna od najuticajnijih osoba u modnoj industriji u poslednje četiri decenije sarađivaće u svetskoj komunikacijskoj kampanji za lansiranje BMW-a XM na tržište pod motom ''Dare to be You''.

''Fokus će biti na novoj dimenziji samouverene prisutnosti, izražajnog stila života i sigurne individualnosti'', kažu iz BMW-a. ''Naomin snažan osećaj za estetiku i dizajn igraće ključnu ulogu u budućim projektima kompanije.'' Jedinstvena verzija BMW-a XM koju je dizajnirala sama Kembel biće predstavljena tokom 2023. godine. ''BMW M slogan 'Dare to be You' odmah mi se dopao jer opisuje tačno samopouzdani stav koji je neophodan za napredak i pozitivne promene'', kaže Kembel. Kembel je predana društvenim promenama i koristi svoju prisutnost na međunarodnim modnim revijama da bi zagovarala više raznolikosti u modnom poslu. Još uvek se smatra pionirom nove generacije talenata u nastajanju na kreativnoj i modnoj sceni.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

throttlehousyoutubenovilogo.jpg ThrottleHouse: 2023. BMW XM

 

BMW XM je najveći, najteži i najmoćniji M automobil koji je BMW ikada ponudio tržištu. Dolazi i sa najvećom početnom cenom od bilo kog BMW-a u istoriji.

Sa tom cenom dolazi i hibridni twin-turbo V8 sa 644KS/800Nm obrtnog momenta. Takođe se može pohvaliti neospornomn ''pojavom na putu'' i ima adaptivno vešanje kao standard. Ali, kako podnosi svoju težinu od preko 2.7 tona?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

BMW XM 50e

 

bmw xm 50e 05.jpg

 

Uz zvaničnu promociju top verzije XM Label Red, BMW je sa kratkim saopštenjem i promotivnim video klipom najavio i bazni XM 50e.

 

bmw xm 50e 04.jpg

 

Za razliku od običnog XM-a sa 653KS i vrhunskog modela XM Label Red od 748KS, plug-in hibridni XM 50e se oslanja na 3.0 šestocilindrični benzinski motor i elektromotor, sa 475KS i 700 Nm obrtnog momenta. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 5.1 sekundu.

 

bmw xm 50e 03.jpg

 

Potvrđene su i potrošnja goriva i emisije CO2: 1.4 do 1.5 litara na 100 kilometara, kao i emisija CO2 od 31 do 35 grama po kilometru. Električni domet prema WLTP-u je 76 do 84 km.

 

bmw xm 50e 02.jpg

 

U prvom videu vidimo BMW XM 50e u Sao Paulo žutoj boji, koja je nedavno postala deo redovne palete boja za ovaj SUV. Pored devet boja iz redovne ponude, postoji i više od 50 boja za XM, za koje se naplaćuje doplata od 6.900 evra.

 

bmw xm 50e 01.jpg

 

U paketu su i 8-stepeni M Steptronic menjač, pogon na sva četiri točka, upravljanje na zadnjim točkovima, adaptivno M vešanje Professional i M Sport diferencijal. Kao deo šeme diferencijacije opreme, XM 50e će nositi M logo sa srebrnim ivicama, crne detalje visokog sjaja i crnu akcentnu traku, kao i set točkova od 23 inča. Za razliku od V8 varijanti, BMW XM 50e će u početku biti dostupan samo na nekoliko odabranih tržišta. Fokus je ovde na azijskim tržištima, dok SAD, Evropa i Bliski istok će najverovatnije dobiti osnovni XM tek mnogo kasnije.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

BMW XM Label Red

 

233254-BMW XM red 06.jpg

 

BMW XM je prvi samostalni M model još od legendarnog M1, dok je ovaj novi XM Label Red najmoćniji BMW M drumski automobil do sada. XM Label Red je svetsku premijeru imao na Međunarodnom sajmu automobila u Šangaju, budući da će Kina biti jedno od njegovih najvažnijih tržišta, pored SAD i Bliskog istoka.

 

233255-BMW XM re 05.jpg

 

Vozilo raspolaže sa 748KS i 1.000 Nm obrtnog momenta, zahvaljujući kombinaciji 4.4 twin-turbo V8 benzinca i električnog motora.

 

233256-BMW XM red 04.jpg

 

Ubrzanje do 100 km/h traje 3.8 sekundi, dok je maksimalnom brzina ograničena na 250 km/h. Ovo se može povećati na 290 km/h uz opcioni M Driver's Package.

 

233257-BMW XM red 03.jpg

 

Automobil se odlikuje i brojnim crvenim akcentima da bi razlikovao od standardnog XM-a, a tu je i opciona Toronto Red metalik traka. U ponudi je 50 boja eksterijera iz BMW Individual palete. Ako želite još više da povećate ekskluzivnost, ograničen broj XM Label Red modela će biti ponuđen u BMW Individual Frozen Carbon Black boji.

 

BMW XM red 02.jpg

 

Crveni kontrastni šavovi su na crnim površinama sedišta, instrument tabli, oplata vrata i centralnoj konzoli, otvori za ventilaciju imaju crvene akcente, a ispod kontrolnog displeja nalazi se crvena značka XM.

 

BMW XM red 01.jpg

 

Takođe, Harman Kardon Surround Sound System i Travel & Comfort System čine standardni deo opreme. Proizvodnja će se odvijati u fabrici BMW Group Spartanburg u Južnoj Karolini.

Što se cene tiče, ona u Nemačkoj iznosi 203.000 evra.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

carsalescom.jpg CarSales: 2023. BMW XM

 

Prvi M automobil koji je podigao prašinu je bio M1. Lep auto sa centralno postavljenim motorom koji je napravljen u manje od 500 komada.

Drugi takav auto je ovaj - XM. Nije baš lepotan i ako ga prodaju u malo komada neće biti dobro za BMW...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imao sam prilike da isprobam ovo čudo od 2,8 tona ... Jeste da on sa svojih hibridnih sinergijskih 653 ks sav kipi od snage i potencijala, pa i subjektivno ubrzava "kao raketa" (ako se dobro sećam, ubrzanje je deklarisano sa 4,3), ali, sve na tom vozilu je veoma, veoma prenaglašeno. Previše je svega.

Čini mi se, kada bih hipotetički birao za sebe neki BMW te veličine (klase "oko 5 metara"), lakše bih se pronašao u seriji X5 (koji je kraći samo 10-ak cm), koji mi je daleko lepše forme, a i lepšeg dizajna enterijera i eksterijera.

Na kraju krajeva, ako je samo do perfomanski, mada nije hibrid, X5 M60i (622ks) je čak i oko pola sekunde startniji od ("običnog") XM-a (sa sinergijskih 653 ks), odnosno, po tom pitanju izjednačen sa XM verzijom Label Red (sinergijskih 748 ks).

 

 

 

20230601_171848.jpg

20230601_172003.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemam pojma, pri vožnji XM-a nas je ukupno bilo troje u kolima, nije bilo troje pozadi :) 

A sada gledam na netu, sa BMW sajta, širina u zoni ramena kod XM pozadi je 146 cm (kod X7 je 147,5 cm).

Nije to neka mnogo veća širina nego kod "običnih kola" (primera radi, moj prastari 308 SW iz 2009. je pozadi "u kukovima" imao 147,1 cm, a "u ramenima" 142,7 cm).

Ako neko misli da tri odrasle osobe mogu komotno da smeste svoja ramena u širinu od 146 (ili 147,5 cm), neka slobodno proba :) 

Ja sam provozao u X7 pozadi suprugu, kćerku i moju "dragu" taštu, pa mi je supruga kasnije "kukumakala" da joj je bilo usko, a i za ledja jako tvrdo (sedela je u sredini, a nešto je u tom delu baš tvrdi i "zajeban" onaj središnji naslon za ruke pozadi).

Imam ja i par fotografija te "teskobe" iz X7, ali, supruga bi me obesila na najviši jarbol da ih sada ovde okačim  :) Tako da možeš da mi veruješ ili ne veruješ  :)

Mogu jedino da ti okačim moju sliku pozadi iz npr. 318i, pa da vidiš koji je to kolosalan "Headroom" za telesno naopake ljude kao ja :) 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Renegade Design BMW XM

 

236367-renegade 03.jpg

 

Renegade Design je najavio aero body kit za BMW XM, pri čemu će paket biti dostupan samo za 10 kupaca i biće pojedinačno numerisan. Paket je napravljen od ugljeničnih vlakana, dajući elektrifikovanom SUV-u sportskiji izgled.

 

236368-renegade 02.jpg

 

Kako se navodi u saopštenju, paket se može pohvaliti nizom upečatljivih karakteristika, a sve su dizajnirane da podignu njegove performanse i stil. Među ovim poboljšanjima su poklopac haube od ugljeničnih vlakana i elegantna maska za ''bubrege'', dok umeci prednjeg usisnika vazduha i razdelnik prednjeg branika dodatno naglašavaju njegovu sportsku privlačnost.

 

236369-renegade 01.jpg

 

Kako bi upotpunio izgled, automobil će takođe biti opremljen poklopcima retrovizora i lajsnama od ugljeničnih vlakana. Pored toga, bočni pragovi upotpunjuju kohezivni dizajn, odišući osećajem dinamične sofisticiranosti. Pozadi se ističu krovni spojler, bočni umeci zadnjeg branika i novi difuzor (takođe sve od ugljeničnih vlakana), a tu su i nove izduvne cevi. Za sada nema potvrde da li će i unutrašnjost pretrpeti promene. Promena na hibridnom pogonskom sistemu nema, pa XM i dalej raspolaže sa kombinovanih 653KS i 800 Nm (kombinacija 4.4 V8 turbo benzinca, elektromotora i baterija od 25.7 kWh neto, uz 8-stepeni M Steptronic menjač), dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h u trajanju od 4.3 sekunde.

 

Renegade Design kaže da je planirano da početne isporuke startuju do kraja septembra, ali za sada cene nisu poznate.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Manhart BMW XM

 

Manhart xm 05.jpg

 

BMW XM je do sada već prošao obradu kod nekoliko poznatih tjunera (Renegade Design, Larte Design, Mansoy), a sada je i nemački Manhart prikazao svoju modifikaciju na temu XM-a.

 

Manhart xm 04.jpg

 

U Manhart Thor aero body paketu su elementi od ugljeničnih vlakana (prednji spojler, hauba, pragovi, zadnji difuzor...), a tu su sportski izduvni sistem od nerđajućeg čelika, set crnih točkova, detalji u boiji zlata, Manhart oznake, kočiona klešta u boji po želji klijenta, modifikovano oslanjanje, kao i doterani enterijer po želji klijenta.

 

Manhart xm 02.jpg

 

Promena na hibridnom pogonskom sistemu za sada nema, pa XM i dalje raspolaže sa kombinovanih 653KS i 800 Nm (kombinacija 4.4 V8 turbo benzinca, elektromotora i baterija od 25.7 kWh neto, uz 8-stepeni M Steptronic menjač), dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h u trajanju od 4.3 sekunde.

 

Manhart xm 01.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...