Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Elektropunjači za automobile / baterije za automobile / elektromotori

Recommended Posts

Kreće sa izgradnjom prvi (pravi) put koji u vožnji puni električne automobile

 

put ev.jpg

 

Švedska će, prva u svetu, otvoriti prvu elektrifikovanu deonicu puta 2025. godine. Ideje ovog sistema je, naravno, puniti električne automobile u pokretu. Dakle, radi se o putu koja se nalazi između Stokholma, Geteborga i Malmea. To je samo prva deonica. Ideja je da više od 3.000 kilometara švedskih puteva dobije isti oblik električnih instalacija.

 

Švedska je već testirala induktivni sistem punjenja pod putem (kao i mnoge druge države), a sad je prvi put najavljeno da se ide sa trajnim rešenjem. Tehnologija je slična bežičnom punjenju mobilnog. Električna vozila su opremljena kalemom i pune se prilikom prelaska puta opremljenog električnom instalacijom. Samo 25% švedske drumske mreže bi trebalo da bude elektrifikovano da bi iskoristivost bila optimalna. To znači da bi i automobili mogli da imaju manje baterije i da budu jeftiniji. Euro News javlja da je Švedska sklopila partnerstvo sa Nemačkom i Francuskom da bi razmenila iskustva i rezultate istraživanja, a Velika Britanija, SAD i Indija, takođe, ulažu sve više vremena i sredstava u izgradnji elektrifikovanih puteva.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ford od 2024. dobija pristup Teslinim superpunjačima

 

234634-ford tesla.jpg

 

Ford je saopštio da se dogovorio sa kompanijom Tesla da svojim vlasnicima električnih vozila omogući pristup više od 12.000 Teslinih superpunjača u Severnoj Americi početkom 2024. Veza između rivala čini Ford prvim velikim proizvođačem automobila koji je prihvatio Teslin vlasnički standard punjenja, dajući proizvođaču automobila pristup najvećoj mreži brzih superpunjača u Sjedinjenim Državama.

 

Pristup stanicama za punjenje se smatra jednom od glavnih prepreka širem prihvatanju električnih vozila, kažu analitičari. Tesla je prošlog novembra najavio da će otvoriti svoj vlastiti dizajn punjenja drugim proizvođačima automobila i operaterima mreža za punjenje. Adapter koji je razvio Tesla će omogućiti Fordovim električnim vozilima opremljenim kombinovanim sistemom punjenja (CCS) pristup priključku Teslinim V3 Superchargerima. Ford će opremiti buduća električna vozila Teslinim vlastitim standardom punjenja, uklanjajući potrebu za adapterom za direktan pristup Tesla Superchargerima, počev od 2025. godine.

 

''Ideja je da ne želimo da mreža Teslinih superpunjača bude poput ograđenog vrta. Želimo da to bude nešto što podupire elektrifikaciju i održivi transport uopšteno'', rekao je izvršni direktor Tesle Ilon Mask tokom onlajn razgovora na Twitteru sa izvršnim direktorom Forda Džimom Farlijem. ''Sviđaju nam se lokacije, sviđa nam se pouzdanost, vaš softver za usmeravanje, jednostavnost korišćenja konektora, njegova pouzdanost'', rekao je Farli. Tesla je imao 17.711 superpunjača, što je činilo oko 60% ukupnih brzih punjača u SAD-u, koji mogu dodati stotine milja dometa vožnje za sat vremena ili manje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyundai i LG Energy Solution grade fabriku baterija u SAD-u

 

hyundai s 01.jpg

 

Južnokorejske kompanije Hyundai i LG Energy Solution će osnovati zajedničko ulaganje za postavljanje fabrike baterija u Sjedinjenim Državama. Izgradnja će početi u drugoj polovini godine, a početak proizvodnje je planiran za kraj 2025. godine.

Dve kompanije će imati svaka po pola učešća u zajedničkom poduhvatu, a u njega planiraju da ulože ukupno više od 4 milijarde evra. Sa fabrikom, koja će biti u gradu Savani u američkoj saveznoj državi Džordžiji, mogli bismo da podržimo proizvodnju od 300.000 jedinica električnih vozila godišnje, navode kompanije u saopštenju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stellantis punom parom radi na električnoj tranziciji sa otvaranjem prve ACC giga-fabrike baterija u Francuskoj

 

rsz_accgigafactorybbd3_photoprovidedbyacc.jpg

  • Prva giga-fabrika kompanije Automotive Cells Company (ACC) u regiji O de Frans pojačaće proizvodnju baterija visokih performansi
  • ACC su osnovali kompanije Stellantis i TotalEnergies/Saft 2020. godine; Mercedes-Benz postao je partner 2022.
  • Stellantis koristi sve dostupne tehnologije za baterije kako bi omogućio čistu, sigurnu i pristupačnu mobilnost, i imaće 75 električnih vozila na baterije (BEV) do kraja decenije
  • Trening centar za baterije osnovan je u Duvrenu radi unapređivanja veština i prekvalifikacije trenutne radne snage, kako bi podržao zaposlene Stellantis-a, između ostalog, sa prelaskom u pogon ACC

Stellantis, zajedno sa kompanijama TotalEnergies i Mercedes, danas je proslavio otvaranje giga-fabrike baterija kompanije Automotive Cells Company's (ACC) u naselju Biji Berklo, u Duvrenu u Francuskoj, prvu od tri planirane u Evropi.  Sa početnim kapacitetom proizvodne linije od 13 gigavat časova (GWh), koji će se povećati na 40 GWh do 2030. godine, ova fabrika će isporučivati litijum-jonske baterije visokih performansi, sa minimalnim otiskom CO2. Prva od tri evropske proizvodne jedinice na ovom mestu će početi da radi pre kraja 2023. godine. Ova gigafabrika će doprineti cilju Stellantisa da do 2030. godine poveća kapacitet proizvodnje baterija na 250 GWh u Evropi, kao i da napreduje u svojoj misiji da obezbedi opsežnu ponudu baterijskih tehnologija koje podržavaju potrebe kupaca u celokupnom portfelju brendova Stellantisa. Stellantis će obezbediti oko 400 GWh kapaciteta do 2030. godine, zahvaljujući pet gigafabrika u Evropi i Severnoj Americi, kao i dodatnim ugovorima o snabdevanju.

 

''Na početku ovog partnerstva 2020. godine, dogovorili smo se o ambicioznom globalnom planu za razvoj baterija za električna vozila koji će biti porketač naše strategije elektrifikacije mobilnosti,'' izjavio je Carlos Tavares, izvršni direktor kompanije Stellantis. ''Dok sprovodimo našu strategiju 'Dare Forward 2030' i sada težimo ostvarenju ambicioznog cilja postizanja nula neto emisija ugljenika do 2038. godine, Stellantis aktivno doprinosi evropskoj električnoj tranziciji sa najnaprednijim rešenjima za električna vozila i podržava ključnu ulogu Francuske u održivoj budućnosti. Želim da pohvalim sve saradnike u ACC, jer zajedno gradimo jaku koaliciju koja jača konkurentnost Evrope.''

 

Kompanija trenutno ima 24 BEV vozila na tržištu i planira da skoro udvostruči tu brojku na 47 do kraja 2024. godine. Stellantis cilja da do 2030. godine ima više od 75 BEV vozila širom sveta i globalnu prodaju BEV vozila od 5 miliona. Danas, Stellantis-ova električna vozila Peugeot e-208 i Fiat New 500 se nalaze među pet najprodavanijih u Francuskoj i među prvih 10 u Evropi. Dok se hemija baterija neprestano razvija, Stellantis istražuje sve tehnologije kako bi zadovoljio raznovrsne potrebe široke baze svojih kupaca i osigurao čistu, sigurnu i pristupačnu mobilnost. Perspektivna inovativna rešenja poput tehnologije čvrstih elektrolita kompanije Factorial i litijum-sumpor baterija kompanije Lyten mogu pomoći u poboljšanju performansi vozila i iskustva kupaca, stvarajući održivije iskustvo električnih vozila za sve. Pored proizvodnje baterija, Stellantis, ACC, Savez industrije metalurgije, država i region osnivaju Centar za obuku o baterijama u Duvrenu kao deo programa obuke i prekvalifikacije. Pomoću kursa od 400 sati, zaposleni u Stellantisu će steći nove veštine u proizvodnji baterija, pomažući regionu O de Frans da se takmiči u sektoru koji je ključan za električnu tranziciju. Do 2025. godine, najmanje 600 zaposlenih će se pridružiti fabrici za proizvodnju baterija. 

 

Kao deo strateškog plana 'Dare Forward 2030', Stellantis je najavio planove da do 2030. godine postigne 100% prodaje putničkih električnih vozila na baterije (BEV) u Evropi i 50% prodaje putničkih vozila i lakih kamiona na baterije (BEV) u Sjedinjenim Američkim Državama. Stellantis je na putu da postane korporacija sa neto nultim emisijama ugljenika, uključujući sve oblasti, do 2038. godine, uz jednocifreni procenat kompenzacije preostalih emisija.

 

 

stellantis logo vesti.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ograničene rezerve litijuma bi mogle da promovišu so kao soluciju

 

na ion.jpg

 

Natrijum, koga u izobilju ima u kamenim solima i slanim rastvorima, mogao bi da predstavlja prekretnicu za tehnologiju baterija, jer Kina uvodi jeftine elektromobile koji koriste ćelije zasnovane na ovom elementu. Proizvođači automobila koji su se prošle godine suočili s cenama litijuma i drugih metala za baterije koje vrtoglavo rastu, mogli bi u budućnosti sve više da usvajaju ćelije zasnovane na natrijumu, pomažući u ublažavanju opterećenja na sirovine kako prodaja električnih vozila raste. U novoj analizi tehnologije, BloombergNEF je takođe izvestio da očekuje da natrijum preuzme tržišni udeo u okviru najjeftinijeg, najnižeg segmenta tržišta automobila u Kini, i da bi do 2035. mogao da potisne oko 272.000 tona potražnje za litijumom. Predviđa se da će to činiti oko sedam odsto ukupnog tržišta te godine. Ako se pojavi dugotrajna nestašica litijuma, promena bi mogla biti mnogo agresivnija.

 

''Natrijum-jonske baterije su alternativna tehnologija koja može da oslobodi određeni pritisak na složeni i rastući lanac snabdevanja litijumom'', navode analitičari BloombergNEF-a u izveštaju. ''Dok relativni udeo natrijum-jona u osnovnom slučaju može izgledati mali, apsolutni rast je veoma značajan, što je posledica toga koliko brzo celo tržište raste.'' Privlačnost natrijuma proizilazi iz njegovog obilnog prisustva u kamenim solima i slanim rastvorima širom sveta, mada zaostaje za drugim metalima koji se koriste za baterije u pogledu performansi. Kinesko uvođenje jeftinih električnih vozila baziranih na ćelijama zasnovanim na natrijumu, moglo bi predstavljati prekretnicu za ovu tehnologiju.

 

Iako bi široka komercijalizacija još mogla biti udaljena nekoliko godina, obećanje vezano za baterije zasnovane na natrijumu, izazvalo je široku raspravu o tome da li bi mogle postati dovoljno popularne da pomognu u ublažavanju nestašice litijuma, jer se nastavlja porast potražnje za velikoserijskim i premijum električnim automobilima. U ekstremnom scenariju, ako rudari litijuma ne uspeju da održe korak kako potrošnja raste sa sledećom generacijom vrhunskih baterija, zamena za natrijum na tržištu masovnih automobila mogla bi smanjiti ukupnu potražnju za litijumom za 37%, što je ekvivalentno 1.4 miliona tona do 2035. saopštio je BNEF. Iako bi to moglo da uključi veliku reviziju lanca snabdevanja, široko rasprostranjeno usvajanje jeftinih litijum-gvožđe-fosfatnih baterija u poslednjih nekoliko godina nudi ilustraciju koliko brzo se nove tehnologije baterija mogu usvojiti kao odgovor na rastuće troškove sirovina.

 

BNEF očekuje da će gustina energije natrijum-jona 2025. biti uporediva sa energetskom gustinom LFP-a početkom 2020-ih, kada je LFP preuzeo značajan udeo u globalnoj potražnji za baterijama. Kako ponuda i potražnja za metalima za baterije rastu vrtoglavom brzinom, predviđanje putanje budućeg rasta u industriji se pokazalo kao izazovna i sporna potraga. Tehnički proboji u hemiji baterija i tehnikama ekstrakcije mogli bi imati velike posledice na tržište u narednih nekoliko godina, što bi navelo neke analitičare da predviđaju velike poskupljenja, dok drugi, poput Goldman Sachs grupe grupacije, kažu da se ne nazire kraj nedavnom padu cena.

 

Već sada potencijalni uspeh natrijum-jonskih baterija postaje prevelik da bi ga potrošači zanemarili, jer oni su ti koji će morati da odluče ko je u pravu. ''Kada je reč o budućnosti, odbijam da ozbiljno shvatim bilo koje istraživanje od bilo koje kompanije za analizu litijuma, koja nema razuman i pragmatičan pogled na natrijum-jonsku tehnologiju u svojoj prognozi na planu električnih automobila'', napisao je Džordž Hepel, komercijalni direktor BASF SE za metale baterija, na društvenoj mreži Twitter u aprilu, kada je CATL objavio svoj prvi ugovor o snabdevanju kineskog proizvođača automobila natrijumskim ćelijama. ''Trenutno se čini da se to odnosi na većinu'', rekao je Hepel.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evropski parlament odobrio nova pravila u vezi sa baterijama

 

nissan leaf uk.jpg

 

Evropski parlament je danas odobrio novu legislativu u vezi sa baterijama - biće trajnije, više ekološke i bolje će raditi. Baterije će morati da imaju nižu stopu štetnih emisija, a biće pravljene od materijala koji mogu da se recikliraju.

 

''Prvi put imamo zakonodavstvo iz oblasti cirkularne ekonomije koji pokriva ceo životni ciklus proizvoda, a to je pristup koji je dobar kako za životnu sredinu, tako i za privredu'', rekao je evropski poslanik Akhile Variati. Prema novim pravilima zemlje EU da će morati da prikupe 63% prenosivih baterija za recikliranje do 2027. i 70% baterija do 2030. godine. Ulicama EU će se do 2030. godine kretati oko 30 miliona električnih automobila, tako da Brisel očekuje značajan rast potražnje za baterijama u ovoj deceniji.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fordova krovna kutija pomoću koje možete da napunite električni automobil

 

ford bronco kutija.jpg

 

Mnogi proizvođači automobila razmišljaju kako povećati domet svojih električnih automobila, a neki od njih su spremni da rešenja traže tamo gde drugi ne bi ni pomislili. Poslednju takvu ideju potpisuje Ford koji je prijavio patent za produženje dometa ili rezervnu bateriju. Ideja je dodatno napuniti automobil strujom kada se isprazni glavna baterija, pogotovo ako ste daleko od punjača.

 

Patentne slike prikazuju Ford Bronco kao testno vozilo. Dodatna baterija uključuje baterijske module kao i kabl za punjenje. Krovna kutija u kojoj se nalazi sastoji se od sloja obloženog poliuretanskom penom i otvorima za vazduh da bi se redukovalo povećanje toplote koja se stvara punjenjem. Podaci o kapacitetu spoljašnje baterije nisu otkriveni. Krovna kutija međutim smanjuje efikasnost vozila i povećava potrošnju električne energije. Tako bi i značajno porasla masa vozila, što bi opet rezultiralo većom potrošnjom. Na kraju, velika masa na krovu vozila rezultirala bi i problemima sa stabilnošću vozila. Videćemo da li je Ford ovu tehnologiju predstavio samo kao ideju ili zaista planira da radi na krovnoj bateriji. Za sada smo bliži prvoj opciji.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

GM će imati prvi softver koji će najavljivati da bi baterije na električnim vozilima mogle da se zapale?

 

chevrolet bolt fire.jpg

 

Veliki automobilski koncern General Motors je kupio izraelski startap ALGOLiON, koji je razvio napredan softver za baterije. Iznos investicije nije objavljen.

 

Startap se koristi sofisticiranim algoritmima za koje se kaže da mogu da identifikuju anomalije u pefrormansama baterija električnih vozila. Navodno ovaj softver može da detektuje promene nedeljama ranije od drugih metoda koje se danas koriste. Štaviše, za ovaj sistem nisu potrebni dodatni senzori, sve se rešava softverski, a baterija nastavlja da radi čak i dok su testovi u toku. Čini se da bi s ovom tehnologijom General Motors mogao da spreči i požare na baterijama, odnosno softver će na vreme javljati vozačima da bi moglo doći do velikih i opasnih kvarova. ALGOLiON su 2014. godine osnovali Niles Fleischer i Alex Nimberger.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko kapaciteta zadržavaju baterije stare deset godina?

 

Renault-Zoe 2020.jpg

 

Baterije i njihova trajnost su jedno od ključnih pitanja kada se razgovara o celom paketu električnih automobila i njihovoj (ne)atraktivnosti kupcima novih vozila, ali i polovnih.

Većina proizvođača daje garanciju od osam godina ili 160.000 kilometara. Tokom tog vremena je garantovan minimalni kapacitet od 70 posto vrednosti koje imaju nova vozila, odnosno baterije. Ali, koliko zaista kapaciteta zadržava baterija koje je stara - deset godina i prošla je stotine ciklusa punjenja/pražnjenja. Renault je objavio svoj primer jer ima kvalitetan statistički uzorak. Više od 99% baterija koriščenih u malom gradskom automobilu Zoe (2013. godina) još su funkcionalne i imaju najmanje 70% svog izvornog kapaciteta, tvrdi proizvođač automobila. Tu važnu ulogu igra inteligentno upravljanje baterijom koje štiti ćelije od prekomernog trošenja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toyota smatra da bi mogla da napravi revoluciju u oblasti EV baterija

 

205189-toyota logo.jpg

 

Japanska kompanija veruje da bi mogla da napravi bateriju u čvrstom stanju, koja bi pružila domet od 1.200 kilometara, uz vreme punjenja od 10 minuta. Toyota kaže da je napravila tehnološki proboj koji će joj omogućiti da prepolovi masu, veličinu i troškove vezane za baterije, u okviru nečega što bi moglo da bude vesnik kapitalnih promena na planu električnih vozila.

Kao jedan od najvećih proizvođača automobila na svetu, Toyota planira da na tržište lansira napredne baterije u čvrstom stanju do 2025. koje pružaju brojne prednosti u poređenju s tečnim baterijama. Japanska kompanija je saopštila da je pojednostavila proizvodnju materijala koji se koriste za izradu dotičnih jedinica, pozdravljajući ovo otkriće kao značajan korak unapred, koji bi mogao dramatično da smanji vreme punjenja i poveća voznu autonomiju.

 

''I za naše tečne, kao i čvrste baterije, cilj nam je da drastično promenimo situaciju u okviru koje su aktuelni baterijski paketi preveliki, teški i skupi'', rekao je Keiđi Kaita, predsednik istraživačkog i razvojnog centra Toyote za ugljeničnu neutralnost. ''Što se tiče potencijala, nastojaćemo da ove faktore prepolovimo.'' Dejvid Bejli, profesor poslovne ekonomije na Univerzitetu u Birmingemu, rekao je da, ukoliko Toyotine tvrdnje budu utemeljene, to bi mogao biti odlučujući trenutak za budućnost električnih automobila. ''U prototipnoj fazi često dolazi do novih dostignuća, ali povećavanje obima predstavlja teškoću'', rekao je on. ''Ako se radi o revolucionarnoj stvari, ona bi mogla da promeni pravila igre, nešto poput svetog grala baterijski pogonjenih vozila.'' Kaita je rekao da je kompanija razvila načine da učini baterije trajnijim, smatrajući da bi jedinice u čvrstom stanju mogle da obezbede domet od 1.200 kilometara i mogle bi da se napune za 10 minuta.

 

Kompanija očekuje da će biti kadra da proizvodi baterije u čvrstom stanju za upotrebu u električnim vozilima već od 2027. sudeći po navodima Financial Timesa, koji je prvi izvestio o Toyotinim dostignućima na ovom planu. Na baterije u čvrstom stanju se gleda kao na faktor koji će promeniti pravila igre u oblasti električnih automobila, obećavajući skraćivanje vremena punjenja, povećanje kapaciteta i redukovanje rizika od izbijanja požara, koji se često povezuje s litijum-jonskim baterijama koje koriste tečne elektrolite. Međutim, baterije u čvrstom stanju su teže i skuplje za proizvodnju, što ograničava njihovu komercijalnu primenu.

 

Toyota je saopštila da smatra da bi mogla da pojednostavi proces proizvodnje, potencijalno čineći čvrste baterije lakšim za proizvodnju u odnosu na litijum-jonske. Mnogi smatraju da japanski gigant donekle kaska za rivalima kada je reč o tržištu električnih automobila. U junu prošle godine, na korektivnu intervenciju je vratio 2.700 primeraka svog prvog električnog modela, zbog zabrinutosti u vezi sa potencijalnim otpadanjem točka. U međuvremenu je taj problem rešen. Prošlog meseca, organi zaduženi za standarde o oglašavanju, zabranili su reklame Toyote i Hyundaija zbog preterivanja oko deklarativne brzine punjenja i dovođenja potrošača u zabludu u vezi s dostupnošću stanica za brzo punjenje širom Velike Britanije i Irske.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes od 2025. prelazi na NACS standard u Severnoj Americi

 

mercedes mn 02.jpg

 

Mercedes je saopštio da će integrisati severnoamerički standard punjenja (NACS) u svoju liniju električnih vozila u Severnoj Americi počev od 2025. godine. Prošlog meseca se inače pisalo da Mercedes razmatra prelazak na NACS, ali to je tada bilo nezvanično. Kako bilo, pre nego što dođe do promene, Mercedes namerava da ponudi NACS na CCS1 adaptere 2024. godine kako bi dobio pristup više od 12.000 Tesla Supercharging stanica širom Severne Amerike.

 

''Kao deo fazne tranzicije, Mercedes će u početku ponuditi adapter koji omogućava da se postojeći CCS BEV-ovi kompanije besprekorno pune na NACS mreži od 2024. godine.'' Sporazum između Mercedesa i Tesle sledi druge, koje su objavili Ford, General Motors, Rivian, Volvo i Polestar, jer se industrija kreće ka NACS konektoru za punjenje, koji će u bliskoj budućnosti postati SAE NACS standard. Mercedes međutim ne odustaje od svog plana da uspostavi sopstvenu mrežu za punjenje velike snage. Plan je da se do kraja decenije ponudi više od 2.000 čvorišta za punjenje (više od 10.000 punjača) u Severnoj Americi, Evropi, Kini i drugim ključnim tržištima. Broj uključuje 400 čvorišta (sa preko 2.500 punjača) u Severnoj Americi. Prvi će u Severnoj Americi biti otvoreni pre kraja 2023. i na kraju će biti opremljeni i sa CCS1 i sa NACS.

 

Mercedes je takođe najavio da će njihova mreža za brzo punjenje biti univerzalno otvorena za električna vozila svih brendova. Ola Kallenius, predsednik Upravnog odbora Mercedes-Benz Group AG navodi: ''Naš strateški prioritet je jasan: proizvodnja najpoželjnijih automobila na svetu. Da bismo ubrzali prelazak na električna vozila, posvećeni smo da unapredimo celokupno EV iskustvo za naše kupce - uključujući brza, praktična i pouzdana rešenja za punjenje. Zato smo posvećeni izgradnji naše globalne Mercedes-Benz mreže za punjenje velike snage, sa prvim lokacijama koje se otvaraju ove godine. Paralelno, takođe implementiramo NACS u naša vozila, omogućavajući vozačima da pristupe ekspanzivnoj mreži visokokvalitetne ponude punjenja u Severnoj Americi.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nio ES6 ima novu bateriju s čvrstim elektrolitom za 930 km dometa

 

233607-nio es6 01.jpg

 

Kineski proizvođač Nio predstavlja novi model ES6 sa autonomijom od 930 km sa jednim punjenjem. Nova tehnologija baterija ima potencijal da ozbiljno promeša karte na tržištu električnih vozila, pa čak i da uzburka i more kod klasičnih vozila sa SUS motorima.

 

Nio, poznat po inovativnom konceptu zamene baterije (umesto klasičnog punjenja), namerava da impresionira tržište modelom ES6 sa novom vrstom baterije s čvrstim elektrolitom. Baterija ima kapacitet od 150 kWh, a isporučuje je kompanija Welion sa sedištem u Pekingu. Nova baterija omogućava ovom automobilu autonomiju do 930 km sa jednim punjenjem. Ova tehnologija podrazumeva bateriju koja je nešto teža od klasičnih od litijum-jonskih baterija, ali nudi puno veću gustinu energije. Zahvaljujući tome, sve buduće limuzine ovog proizvođača mogle bi lako da postigne domet od preko 1.000 kilometara.

 

Ova tehnologija ima potencijal da napravi revoluciju na tržištu električnih vozila nudeći autonomiju koja odgovara ili čak premašuje istu kod tradicionalnih vozila s motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Nio ES6 bi trebalo da ublaži zabrinutost mnogih potencijalnih kupaca zbog malog dometa aktuelnih baterijskih vozila i podstakne šire prihvatanje električnih vozila u javnosti. Nova baterija teži 575 kg, što je samo 20 kg više od postojeće litijum-jonske baterije od 100 kWh instalirane u trenutnim Nio automobilima koju proizvodi kineski specijalista za baterije CATL. Takođe, baterija sa čvrstim elektrolitom ima 44.4% veću gustinu energije. Još su impresivnije dizmenzije nove baterije u poređenju sa klasičnom, budući da je reč o identičnim gabaritima. Osim toga, povećana gustina energije ovog tipa baterija mogla bi dovesti do daljnjeg napretka u performansama i efikasnosti električnih vozila, čineći ih još privlačnijim izborom za kupce. Kako sve više proizvođača automobila ulaže u tehnologiju baterija sa čvrstim elektrolitom, tržište električnih vozila će verovatno postati sve konkurentnije, što će dovesti do bržih inovacija i dugoročnog smanjenja troškova za proizvođače i potrošače.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tata će u Britaniji izgraditi fabriku baterija

 

231030-tata harrier 01.jpg

 

Indijska kompanija Tata je donela odluku da izgradi fabriku baterija za električna vozila u Velikoj Britaniji.

 

Tata je danas i zvanično saopštila da će u Velikoj Britaniji izgraditi svoju prvu gigafabriku van Indije, u koju će uložiti 4.64 milijarde evra i stvoriti 4.000 novih radnih mesta. ''Ulaganje kompanije Tata u novu fabriku baterija u Velikoj Britaniji je dokaz snage naše automobilske industrije'', reagovao je britanski premijer Riši Sunak. Sunakova vlada je odbila da saopšti koliku finansijsku podršku je obećala firmi Tata da bi ubedila indijskog investitora da izgradi gigafabriku u Britaniji, a ne u Španiji, koja je takođe bila zainteresovana za ovaj projekat.

 

Prema BBC-ju, London je Tati obećao subvencije vredne stotine miliona evra, ali bivši šef proizvođača automobila Aston Martin, Endi Palmer, smatra da su državni podsticaji neophodni da bi britanska auto-industrija bila i dalje konkurentna. Očekuje se da će nova Tatina fabrika biti sagrađena u Somersetu na jugozapadu Engleske, a proizvodnja baterija za nove modele automobila Jaguar Land Rover (JLR) će početi 2026. godine. Sa početnom snagom od 40 GWh, fabrika bi obezbedila skoro polovinu proizvodnje baterija u Britaniji do 2030. godine. Ovo je veliki podsticaj za britansku auto-industriju kojoj je potrebna domaća proizvodnja baterija za električna vozila da bi osigurala svoju budućnost.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Seat gradi fabriku baterija veličine devet fudbalskih terena

 

cupra b 01.jpg

 

Seat će izgraditi novu fabriku baterija u Martorelu u Španiji veličine devet fudbalskih terena. Predstavnici Seata prijavili su projekat izgradnje fabrike baterija u koju će, uz glavnicu finansiranja iz fonda Evropske Unije od gotovo 1.5 milijardi evra, Seat uložiti dodatnih 300 miliona.

 

Fabrika će se prostirati na površini od 64.000 kvadratnih metara što je ekvivalent devet fudbalskih terena i otvoriće više od 400 direktnih i 100 indirektnih radnih mesta. Menadžment Seata i Cupre želi da Španiju pozicionira kao centar elektromobilnosti u Evropi. S tim u vezi, vladi je predložena inicijativa da se svakom kupcu električnog vozila u Španiji odbije 15% od poreza na lični dohodak kako bi se stimulisala prodaja automobila uz širenje mreže punionica. PowerCo ćelije takođe će se sklapati u ovoj fabrici, a proizvodiće se u Saguntu (Valensija). U isto vreme, fabrika baterija biće povezana s pogonom u kojem će se proizvoditi modeli s nultom emisijom za celu VW grupu. Prema rečima šefa Seata Waynea Griffithsa, izgradnja će započeti početkom avgusta ove godine. Rok za završetak je 2025. godina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proizvođači automobila na električnim baterijama rade tzv. test probijanja ekserom

 

ekser.jpg

 

Električni automobili uglavnom imaju baterije koje su dobro zaštićene, ali savršena zaštita - ne postoji.

 

Kineski proizvođač električnih automobila BYD (Build Your Dreams) je testirao jednu svoju bateriju na tzv. probijanje ekserom, što je uobičajeni test za baterije. Uglavnom, robot gura čeličnu iglu kroz dve različite vrste baterija. Prva baterija na snimku je takozvana NCM baterija, koja se može naći u večini paketa baterija električnih automobila. Ćelije takvog paketa su ispunjene, između ostalog, mešavinom litijuma, nikla, mangana i kobalta. Sa jedne strane, kombinacija ovih elemenata obezbeđuje da baterije mogu da zadrže puno energije pa mogu često (i brzo) da se pune, što je dobro za električne automobile. Nedostatak složenog hemijskog sistema je to što se takva baterija može zapaliti, a goruću NCM bateriju je teško ugasiti.

 

Video pokazuje da se nakon bušenja zatvorene ćelije baterija sama isprazni u roku od tri sekunde, pojavi se vatra i temperatura se u trenu podigne na oko 600 stepeni. Prema rečima stručnjaka, baterije su dobro zaštićene i veća je verovatnoća da će do požara doći zbog kratkog spoja, primera radi na punionici automobila. Drugi BYD-ov test pokazuje novu generaciju baterija Blade, za koju kažu da je mnogo bezbednija i otpornija na požare.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sedam udruženih kompanija pokušava da konkuriše Tesli

 

213525-cadillac lyriq 3.jpg

 

Sedam velikih proizvođača automobila najavilo je da će formirati novu kompaniju koja će obezbediti punjenje električnih vozila u SAD. To bi moglo da im pomogne da iskoriste subvencije američke administracije, a ujedno i da pokušaju da konkurišu kompaniji Tesla koja dominira na tržištu. Sedmočlana grupa uključuje kompanije General Motors, Stellantis, Hyundai, Kia, Honda, BMW i Mercedes, koje zajedno predstavljaju oko polovine prodaje vozila u SAD, ali imaju mali udeo na tržištu električnih vozila čiji je neprikosnoveni lider Tesla. Njihov cilj je da izgrade mrežu od 30.000 punjača u Severnoj Americi.

 

Pojedini advokati ocenjuju da bi neobična koalicija konkurentskih kompanija mogla da prekrši pravila monopola. Proizvođači automobila nisu precizirali koliko će investirati pojedinačno ili kolektivno, ali su istakli da će biti otvoreni za dodatna ulaganja ili učešće drugih kompanija, uključujući one izvan automobilske industrije. Analitičari ocenjuju da će ulaganje biti značajno manje kroz najavljeno partnerstvo, nego izgradnja individualnih mreža za punjenje. Procenjuje se da uređaji za brzo punjenje mogu da koštaju od 100.000 do 200.000 dolara po komadu, što je ukupno od tri do šest milijardi za opremanje mreže sa 30.000 stanica.

 

Tesla, čija su vozila činila više od 60% prodaje električnih vozila u SAD prošle godine ima najveću mrežu brzih punjača u zemlji, sa oko 18.000 komada. Aktuelna američka administracija postavila je cilj za dostizanje 500.000 punjača do 2030. godine. Kompanija Tesla ranije ove godine najavila je nova ulaganja u mrežu za punjenja električnih vozila drugih proizvođača kako bi stekla pravo na udeo u finansiranju od 7.5 milijardi dolara federalnih subvencija. GM, Mercedes i druge kompanije potpisale su da će usvojiti tehnologiju punjenja koju razvija Tesla.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ko je ko na tržištu baterija za električna vozila?

 

catl.jpg

 

U periodu od januara do kraja juna, globalna potrošnja baterija električnih vozila (EV) iznosila je ukupno 304.3 GWh, što je 50.1% više od 202.8 GWh u istom periodu prošle godine, prema podacima koje je objavio južnokorejski istraživač tržišta SNE Research.

 

U tom periodu najviše baterija je prodao kineski proizvođač CATL, sa ukupnim kapacitetom 112 GWh, što je 56.2% više od 71.7 GWh u istom periodu prošle godine. Kineski gigant CATL je i dalje lider u svetu sa udelom od 36.8% u prvoj polovini godine i ostaje jedini dobavljač baterija u svetu sa tržišnim udelom većim od 30%. Na drugom mestu je kineski BYD sa 15.7% udela, a potom slede korejski LG Chem sa 14.5% i japanski Panasonic sa 7.5%. Nakon toga slede proizvođači sa manjim udelima...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema dovoljno litijuma za sve planirane električne automobile

 

toyota litijum.jpg

 

Industrija litijuma, kojom dominira Kina, treba da uloži 100 milijardi dolara do 2030. da bi ispunila ciljeve koje su postavile vlade i proizvođači automobila. Nedostižna brojka, tvrde stručnjaci u nedavnom istraživanju. ''To je gotovo nemoguće i definitivno je trka s vremenom'' -  izjavili su iz Benchmarka, firme koja je pripremila studiju.

 

Tih 110 milijardi dolara bi trebalo da ide na izgradnju novih rudnika i rafinerija, kao i na proširenje postojeće imovine. Uzimajući u obzir ciljeve proizvodnje električnih vozila, kao i podatke Međunarodne agencije za energiju o politikama svake zemlje, bilo bi potrebno 5.3 miliona tona litijum karbonata. Brojka znatno iznad trenutne dostupnosti ovog ključnog materijala. Većina proizvođača je postavila 2030. godinu kao granicu za prestanak proizvodnje vozila s unutrašnjim sagorevnjem. Konsultantska kuća predviđa da će za ispunjenje tog cilja biti potrebno 7..0 TWh (terawatt-sati) baterija. Problem je što prognoza proizvodnje istih iznosi samo 3.2 TWh litijum-jonskih baterija. U stvari, naglašeno je da stotine rudnika retkih metala i minirala, ne samo litijuma, nedostaju da bi se zadovoljila potražnja. Najnoviji trendovi koje vidimo u automobilskoj industriji su eliminacija posrednika i kupovina direktno od rudarskih firmi, kao i preuzimanje firni koje su posvećene iskopavanju litijuma. Da li će to biti dovoljno?

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Više nego dovoljno punjača za e-vozila u Nemačkoj

 

mercedes eqs 24 01.jpg

 

U Nemačkoj postoji više nego dovoljno javnih punjača za električna vozila, prema Nemačkom udruženju za upravljanje energijom i vodom (BDEW). ''Dobra vest je da imamo višak'', rekla je direktorka BDEW Kerstin Andre (Andreae).

 

Vozačima je od 1. jula na raspolaganju bilo 100.838 javnih punjača ukupne snage 4.5 GW. To znači da je Nemačka znatno iznad zahteva Evropske unije. Punjači su, prema BDEW-u, bili zauzeti u proseku 11.6% vremena. U zavisnosti od okruga, tokom 24 sata vozači su ih koristili između 3% i 25%. Čak i tokom dana između 9 i 20 sati u proseku nikad nije iskorišćeno više od 20%. Statistički podaci su prvi put prikupljeni od strane BDEW-a, zbog čega poređenje s vrednostima iz prethodne godine nije moguća. Međutim, brojke pokazuju da cilj nemačke vlade od milion punjača do 2030. tehnički nije zastareo, rekla je Andreova.

 

''Kapacitet punjenja vozila i punjača utrostručio se od 2019. i svaki punjač može da posluži znatno više vozila.'' Sada više ne može biti izgovora zašto elektromobilnost u skladu s klimatskim ciljevima ne napreduje brže, rekla je Andreova i dodala da je potrebna strategija od 15 miliona e-automobila. S druge strane, čuju se i optužbe da nema dovoljno punjača. Kako bismo ispunili postavljeni cilj, stopa ekspanzije u sledećih 12 meseci morala bi da se učestvorostruči rekla je nedavno za Spiegel Hildegard Müller, predsednica Udruženja nemačke automobilske industrije.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tesla postavlja 20.000 punjača u Hilton hotele u Severnoj Americi

 

tesla hilton.jpg

 

Tesla će krenuti sa ugrađivanjem Universal Wall Connector-a početkom 2024. godine. Ovaj projekat će postaviti Hilton na prvo mesto u Severnoj Americi po broju punjača.

 

Tesla i Hilton su postigli dogovor kako bi učinili punjenje električnih vozila dostupnijim. Samim tim kompanije će privući više gostiju u Hilton hotele. Kompanije su objavile da će od 2024. godine instalirati 20.000 Tesla Universal Wall Connector-a u 2.000 Hilton-ovih objekata širom SAD-a, Kanade i Meksika. Ovim dogovorom proširuje prethodno partnerstvo između ove dve kompanije i svaki odabrani objekat će dobiti najmanje šest novih punjača. Matt Schuyler, glavni direktor Hiltona, rekao je da je druga najtraženija stavka za njihove hotele upravo punjenje električnih vozila. Trenutno postoji 1.148 Hilton hotela u kojima se nalaze EV punjači u SAD. U Kanadi se nalaze na 67 objekata, a u Meksiku na 22 objekta. To je samo delić onoga što ova ekspanzija obuhvata. Ovaj projekat će Hilton postaviti na prvo mesto u Severnoj Americi po broju punjača, ispred Los Anđelesa, kada sve bude gotovo.

 

Kompanije nisu naveli tačan rok za instalaciju punjača. Ali svakako, njihov dogovor ima potencijal da umiri zabrinutost ljudi u vezi sa dometom EV vozila. Ovo će biti posebno vaćno jer su Tesla Universal Wall Connector-i dizajnirani da rade čak i sa EV vozilima drugih proizvođača. Prema sajtu proizvođača automobila, ovaj zidni punjač ima sposobnost da dodaje do 70 kilometara dometa svaki sat kada je vozilo priključeno na punjač. Takođe, punjač nije ekskluzivno dostupan samo velikim kompanijama poput Hiltona. Tesla prodaje uređaj po ceni od 595 dolara, a naručivanje i isporuke kreću u oktobru.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toyota radi na bateriji za EV sa minimalno 800 km autonomije

 

lexus ev 1.jpg

 

Japanski proizvođač automobila je otkrio niz informacija o novoj generaciji baterija budućih modela sa nultom emisijom. Toyota će 2026. godine lansirati bateriju koja će omogućiti autonomiju od minimalno 800 kilometara.

Iako još uvek ne daju prioritet čistoj struji, u Toyoti imaju velike planove za buduće modele sa nultom emisijom. Sada saznajemo niz zanimljivih detalja o baterijama koje će opremiti EV modele. Toyotina ponuda će uključivati četiri vrste baterija nove generacije, uključujući i bateriju sa tehnologijom čvrstog elektrolita (solid-state). Do 2030. godine Japanci planiraju globalno da prodaju 3.5 miliona baterijskih automobila, a njih 1.7 miliona biće opremljeno ovim najsavremenijim baterijama.

 

Prva vrsta litijum-jonske baterije na kojoj Toyota radi zove se Performance.

Baterija će debitovati 2026., a nudiće domet od preko 800 km u modelu u kojem bude ugrađena, koštaće 20% manje od baterije trenutno ugrađene u električni model bZ4X i puniće se (od 10% do 80%) za oko 20 minuta na brzom punjaču.

Takozvana Popularization baterija biće litijum-jon-fosfatnog tipa. Na tržište će izaći 2026. - 2027. godine i obećava autonomiju veću od 600 kilometara, proizvodni troškovi biće 40% niži u odnosu na bateriju u bZ4X, a punjenje će se obaviti za 30-ak minuta na brzoj stanici.

U periodu 2027. - 2028. Toyota će predstaviti bateriju visokih performansi, takođe litijum-jonsku. To će budućim modelima s nultom emisijom omogućiti domet od preko 1.000 kilometara. Naravno, aerodinamika i masa automobila će igrati vrlo važnu ulogu u ostvarenju ovih ciljeva. Ova baterija će se takođe brzo napuniti, slično Performance verziji.

 

Predstavnici Toyote tvrde da su veliki napredak napravili i po pitanju baterija sa tehnologijom čvrstog elektrolita. Prva baterija ove vrste bi trebalo da bude lansirana na tržište 2027. - 2028. godine i obećava autonomiju veću od 1.000 km. Brzo punjenje biće još jedna jača strana. Na brzom punjaču će biti porebno oko 10 minuta za 80% kapaciteta. Ne navodeći više detalja, Toyota je za kraj ostavila škakljivu informaciju da ujedno radi na solid-state bateriji koja će omogućiti više od 1.200 kilometara autonomije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volkswagen pomaže kineskom partneru u izgradnji fabrike baterija u Evropi

 

gotion.jpg

 

Kineski Gotion i slovački startap Inobat, uz podršku VW-a, grade fabriku baterija od 20 GWh u Evropi koja će početi s radom 2026. Volkswagen ima ekskluzivni ugovor sa Gotionom za isporuku baterija za EV van Kine. Kineski proizvođač baterija Gotion High Tech i slovački startap baterija Inobat će zajedno izgraditi fabriku baterija za električna vozila u Evropi do 2026. s početnom proizvodnjom od 20 GWh. Izgradnja će početi 2024. godine, a nakon pokretanja pune proizvodnje 2026. izvršni direktor Inobata Marian Bocek izjavio je da proizvodnja tada može postepeno da se povećava. Trenutno se traži lokacija za fabriku, a razmatra se nekoliko evropskih zemalja.

 

Ovo saopštenje dolazi nešto više od dve nedelje nakon što je stigla informacija da Gotion kupuje 25% udela u Inobatu i da će slovačkom startapu osigurati lanac snabdevanja i tehnološku podršku dok bude povećavao proizvodnju baterija za EV. Ono što je najzanimljivije, najveći deoničar Gotiona je Volkswagen grupa. VW ima ekskluzivni ugovor s Gotionom za isporuku baterija za EV van Kine. Gotion takođe gradi fabriku baterija vrednu 2.4 milijardi dolara u Mičigenu i fabriku vrednu 2 milijarde dolara u Ilinoju.

 

Napori Evrope da izgradi vlastitu industriju baterija za električna vozila i smanji oslanjanje na dominantne azijske proizvođače baterija doveli su do toga da samo nekoliko kompanija privlači kontinuirana ulaganja, jer je finansiranje startapa presušilo zbog visokih kamata i ekonomske nesigurnosti. Prošlog meseca švedski proizvođač litijum-jonskih baterija Northvolt - čiji kupci uključuju VW i Volvo - izjavio je da je prikupio 1.2 milijarde dolara od investitora. Istovremeno, prošle nedelje francuski startap baterija Verkor saopštio je da je obezbedio više od 2 milijarde evra sredstava za izgradnju gigafabrike u Dankerku. Inobat trenutno ima pilot liniju za proizvodnju baterija koja radi u Slovačkoj, a takođe je potpisao izjave o namerama s vladama Španije i Srbije za izgradnju fabrika baterija za električna vozila.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volkswagen i Umicore partneri za proizvodnju materijala za baterije u Evropi

 

218159-vw baterije.jpg

 

Odeljenje baterija nemačkog automobilskog giagnta Volkswagen (VW) pokrenulo je novo zajedničko ulaganje sa belgijskom grupom za tehnologiju materijala Umicore u nadi da će smanjiti troškove baterija za vozila. Zajedničko ulaganje, IONWAY, snabdevaće evropske fabrike baterijskih ćelija VW filijale PowerCo jeftinim materijalima za proizvodnju baterija u budućnosti, objavili su VW i Umicore. VW se nada da će taj napor pomoći u smanjenju troškova za električna vozila (EV).

 

''Zajedno sa našim pouzdanim partnerom Umicoreom, nabavljamo vlastite ključne materijale za proizvodnju ćelija po razumnim cenama'', rekao je izvršni direktor VW PowerCo Frank Blome. ''Siguran pristup omogućava firmi PowerCo isporuku cenovno konkurentnih baterijskih ćelija Volkswagen grupi u godinama koje dolaze - omogućavajući njenim markama da svojim kupcima ponude atraktivna, pristupačna električna vozila.'' Očekuje se da će novo zajedničko ulaganje, sa sedištem u Briselu, na kraju isporučivati materijale za 2.2 miliona električnih automobila godišnje, čime će zadovoljiti veliki deo potražnje za VW-ovim planiranim fabrikama baterija u Evropi, saopštile su kompanije.

 

VW i Umicore su prvi put najavili projekat pre godinu dana. Oba partnera planiraju da ulože ukupno 3 milijarde evra u napore do kraja decenije. VW planira šest vlastitih fabrika baterijskih ćelija u Evropi do 2030. Prva lokacija trenutno se gradi u nemačkom gradu Salcgiteru, a druga će biti izgrađena u Španiji blizu Valensije. Očekuje se da će fabrike proizvoditi baterije za VW-ov planirani početni električni automobil, za koji se fabrika nada da će ga prodavati za manje od 25.000 evra, počev od 2026. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

I Hyundai prihvata Teslin standard za punjenje električnih automobila

 

ioniq 6 4.jpg

 

I Hyundai planira da se pridruži grupi automobilskih kompanija koje su usvojile Teslin standard za punjenje električnih vozila u SAD-u i Kanadi, utirući put novom industrijskom standardu. Severnoamerički standard punjenja (NACS) već su usvojili Ford, General Motors, Nissan, Volvo, Mercedes, Jaguar, Honda i Rivian.

 

kia ev6 01.jpg

 

Pridružio im se i Hyundai Motor (Hyundai, Kia, Genesis), uz saopštenje da će njegova električna vozila od četvrtog tromesečja sledeće godine u SAD-u biti opremljena isključivo NACS priključkom. U Kanadi će kompanija isporučivati NACS od prve polovine 2025. To će Hyundaijevim električnim vozilima omogućiti punjenje na više od 12.000 Teslinih superpunjača širom SAD-a, Kanade i Meksika, istakli su u saopštenju.

Američko ministarstvo energetike je objavilo da Teslini superpunjači trenutno čine oko 60% brzih punjača u SAD-u. Hyundaijeva vozila opremljena konkurentskim sistemom za kombinovano punjenje (CCS) imaće pristup Teslinoj mreži superpunjača od početka prvog tromesečja 2025. uz osigurani adapter. Hyundai će takođe osigurati adaptere koji će omogućiti punjenje vozila sa ugrađenim NACS-om na punjačima sa CCS standardom. CCS trenutno podržavaju BMW, Daimler, Mazda, Kia, Renault, grupa PSA i Volkswagen, koji paralelno pregovara s Teslom i o usvajanju NACS-a. Neke kompanije podržavaju oba standarda, poput Nissana, Jaguara, Forda, Tesle i Riviana.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toyota će pružiti autonomiju od 1.000 kilometara bez velikih baterija

 

Lexus LF-ZC 02.jpg

 

Toyota ne planira uvođenje velikih baterija, kako za vozila matične marke, tako i za Lexus. Međutim, ono što jeste na meniju su baterije u čvrstom stanju i radikalno smanjivanje dimenzija komponenti automobila.

 

Nakon višegodišnjih kritika, Toyota je sada po pitanju dizajna definitivno ispred vremena, ali definitivno će kroz sličnu reviziju morati da prođe i nomenklatura. Dobar primer (pored bZ4X) za to je i Lexus LF-ZC Concept, koji je nedavno debitovao na Japan Mobility Showu. Ipak, nešto drugo je mnogo važnije kada je ovaj model u pitanju. Kada bude ušao u proizvodnju 2026., biće prvo električno vozilo na potpuno novoj Toyotinoj platformi, kreiranoj iznova ''od glave do pete''. Samim tim, to će označiti dolazak novih, do sada neviđenih tehnologija, kao što je elektronski (steer-by-wire) sistem upravljanja, uz domet od 1.000 kilometara. Međutim, to neće biti postignuto instalacijom ogromne baterije koja je teška poput ''kuće'', već će Toyota svoje ciljeve ostvariti implementacijom nove hemije.

 

Kao deo svoje prezentacije u Japanu, kompanija je pozvala nekoliko renomiranih medija prošle nedelje. Najveći svetski proizvođač automobila je predstavio izvestan broj tehnoloških koncepata u povoju, uključujući simuliranu ''manuelnu transmisiju'' za električne automobile, asistenciju u vidu veštačke inteligencije i planove vezane za baterije u narednih nekoliko godina. Kada je potonja stavka u pitanju, rukovodioci i inženjeri su simultano bili šturi po pitanju detalja, ali su takođe bili odlučni u tvrdnji da Toyota ne namerava da ide rutom koja podrazumeva masivne baterijske pakete u cilju povećavanja dometa, kao što to rade neki konkurenti. Za LF-ZC se kaže da može jednim punjenjem baterija da prevali 1.000 kilometara po kineskom testnom ciklusu (CLTC), koji je ipak blaži od evropskog WLTP-a i američkog EPA.

 

''Debata o tome da li je 1.000 kilometara ispravno, prikladno ili ne, nije zaista ono čemu mi težimo'', rekao je za okruglim stolom Takaši Vatanabe, predsednik Lexus Internationala. ''Međutim, ako budemo ostvarili 1.000 kilometara, šta će time postati moguće? To je postignuće koje govori o našoj razvojnoj tehnologiji koja to postavlja kao standard… u okviru proizvodnog procesa, treba da uspostavimo neku vrstu cilja, nešto što želimo da ostvarimo, jer u suprotnom sve ostalo neće doći na svoje mesto.'' Vatanabe je dodao da je ova ideja zasnovana na nečemu poput baterije od 80 kWh, što bi se smatralo srednjim do velikim baterijskim paketom, i što je i dalje daleko manje od baterije u GMC Hummeru od 200 kWh. ''Ukoliko kažemo da možemo izvući domet od 1.000 kilometara iz ovog automobila, ali ćemo u tu svrhu u njega instalirati dodatne baterije, što će ga učiniti težim i skupljim, onda tu nema bilo kakvog tehničkog izazova'', rekao je šef Lexus Internationala.

 

Ono što je kontroverzno u čitavoj priči je da li je vozačima potrebna tolika autonomija. Prosečan vozač u u Americi dnevno pređe šezdesetak kilometara, u Evropi još manje. Međutim, dobar deo dotične diskusije je vezan za materijale od kojih su baterije napravljene, zabrinutost oko resursa i probleme na planu održivosti. Mada je dokazano da elektromobili generalno tokom svog životnog ciklusa proizvode daleko manju emisiju štetnih gasova od svojih konvencionalnih pandana, velike baterije zahtevaju značajne resurse da bi bile napravljene i takođe im je potrebno više energije da bi bile napunjene. Dakle, samim tim su manje efikasne i manje održive u poređenju s paketima racionalnijih gabarita.

 

U Japanu, Toyota je malo razradila strategiju razvoja baterija, koju je obelodanila u septembru. Da bi demontrirala kurs kojim želi da ide, kompanija je kao polaznu tačku iskoristila aktuelne Panasonic litijum-jonske baterije od 64 kWh, koje po kineskom CLTC-u mogu da pruže autonomiju do 615 kilometra. U Toyoti kažu da ove baterije mogu od 10 do 80 odsto da se napune za oko 30 minuta. Međutim, za buduće baterije se kaže da će uključiti novu generaciju prizmatičnih ''Performance'' litijum-jonskih baterija, koje će isporučiti dvostruko duži domet od aktuelnog bZ4X-a, ukupno smanjenje troškova od 20% i moći će da se od 10% do 80% napune za samo 20 minuta. Toyota kaže da će ''Performance'' baterije lansirati 2026., kao i da će one biti dostupne u dva paketa, jedan za SUV modele a drugi predviđen za manje i sportske automobile.

 

Između ostalih stvari, Toyota radi na unapređenju energetske gustine dotičnih baterija i koristi nove opcije u okviru pakovanja, kao što je relociranje terminala. Pored  ''performantnih'', japanska marka će lansirati ''Popular'' verziju baterija, koje koriste jefitnije, litijum-gvožđe-fosfatne (LFP) ćelije, što uostalom praktikuju i Rivian, Tesla, BYD i Ford. I LFP jedinice će ostvariti 20 odsto bolju autonomiju u poređenju s onom kojom raspolaže bZ4X, a uz to će biti 40% jeftinije, u isto vreme nudeći brzo punjenje za 30 minuta. Trebalo bi da budu lansirane 2026/2027. Što se tiče toga na koji način Toyota planira da ostvari svoje ciljeve u smislu hemije, ostaje misterija. Ipak, Japanci će navodno upotrebiti kompaktniju ''bipolarnu strukturu'', za razliku od današnjih monopolarnih baterija, s katodom s visokim sadržajem nikla u slučaju performantnih jedinica.

 

Na kraju, Toyotin cilj je da isporuči baterije u čvrstom stanju. Japanski gigant je odlučan u tome da konačno ''uhvati za rep'' ovu teško uhvatljivu, ali s druge strane tehnologiju koja bi u potpunosti mogla da promeni pravila igre u automobilskoj industriji. Slične planove imaju i BMW i Nissan. Cilj je ostvarivanje 20 odsto boljeg dometa čak u poređenju sa ''Performance'' litijum-jonskim baterijama i brzo punjenje za samo 10 minuta. Pored toga, Toyota kaže da nastoji da isporuči ''bolje'' baterije u čvrstom stanju, one koje poseduju 50% bolji domet u odnosu na performantne litijum-jonske jedinice. Ciljani troškovi po pitanju čvrstih jedinica još uvek nisu obelodanjeni. Toyota planira da njene baterije u čvrstom stanju budu spremne za komercijalnu upotrebu do 2027. ili 2028. Neko će se setiti da je japanska kompanija i ranije plasirala ovakve izjave. Najveći proizvođač automobila na svetu je imao smele tvrdnje vezane za napredak na planu tehnologije čvrstih baterija 2014. i 2017. uvek sa potencijalnom serijskom proizvodnjom na umu. Naravno, jasno je da se dotični planovi još uvek nisu materijalizovali, a Toyota i dalje mora da uhvati priključak sa ostatkom EV karavana. Njeni rukovodioci takođe kažu da jedno rešenje u vezi sa ciljevima oko autonomije predstavlja smanjivanje gabarita brojnih komponenti unutar automobila, što bi mogla da bude jedna od tajni LF-ZC-ovih ''supermoći''.

 

Lexus LF-ZC 01.jpg

 

Sajmon Hamfris, Lexusov direktor za brendiranje, rekao je da je dotični dizajn odabran sa svrhovitošću na umu, jer je naterao inženjere da razmišljaju o tome kako da postignu cilj koji podrazumeva neverovatan domet, u okviru strogih ograničenja vezanih za pakovanje. To Lexus naziva ''minimizovanje svih osnovnih komponenti'', što uključuje i sistem upravljanja (otuda sistem samo s elektronskom vezom) i HVAC jedinicu. Na taj način inženjeri mogu da obezbede više unutrašnjeg prostora za putnike i instaliraju ravnije, tanje baterije veće energetske gustine. Ovo će takođe biti prvi Toyotin elektromobil proizveden tehnologijom ''gigalivenja'' uz samostalnu vožnju kroz montažnu traku, radi brže, štedljivije proizvodnje.

 

Vatanabe je dodao da zna da Lexus i Toyota kao celina zaostaju za nekim konkurentima. LF-ZC na neki način u velikoj meri podseća na Mercedes EQE. Ipak on insistira da se ta razlika smanjuje bržim tempom nego što to ljudi uviđaju, kao i da bez obzira na neravnomerno usvajanje elektromobila na globalnom planu, kompanija ne namerava da bude fenjeraš u EV trci. ''Trenutna diskusija na tržištu, ubrzavanje, kao i diskusije unutar kuće u vezi sa ritmom lansiranja proizvoda, nešto je za šta verujem da ubrzava'', zaključio je Vatanabe.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...