Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Španija 2018.

Recommended Posts

Hamilton kreće sa pol pozicije

 

179820-hamilton pol.jpg

 

Vozač Mercedesa Luis Hamilton osvojio je pol poziciju pred petu trku šampionata Formule 1 za Veliku nagradu Španije. Hamiltonu je ovo 74. pol pozicija u karijeri.

U Španiji smo gledali izuzetno zanimljive kvalifikacije, nakon kojih je najbržu trojicu vozača razdvajalo manje od desetinke. Najbrži je, ipak, bio Luis Hamilton, dok su ga pratili Valteri Botas u drugom Mercedesu i Sebastijan Fetel u svom Ferariju. Luis Hamilton je na putu do nove pol pozicije stigo krugom koji je završio za 1:16.173. Hamiltonu je ovo drug pol pozicija ove sezone. Hamilton je u Španiji prekinuo niz od tri pol pozicije Sebastijana Fetela. Takođe, ovo je prvi put ove sezone da se na prve dve pozicije nađu dva vozača Mercedesa koji su dominirali i na treninzima u Španiji. Bilo je posebno zanimljivo u poslednjem izlasku na stazu jer su vozači Mercedesa izašli sa supermekim gumama, a Ferari i Red Bul su koristili meke gume što je praktično izbrisalo razliku u komponentama zbog nešto hladnijeg vremena. Iza najbrže trojice u kvalifikacijama našli su se Kimi Raikonen, Maks Festapen, Danijel Rikardo, Kevin Magnusen, Fernando Alonso, Karlos Sainc i Roman Grožan.

Trka za Veliku nagradu Šoanije vozi se u nedelju od 15 časova uz direktan prenos na Sport Klubu 1.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kao da je Monte Carlo niko nikoga ne moze da pretekne bilo je dosadno gledati. Ferari sam sebe zajebao, neverovatno koja razlika od trke do trke u timovima imam osećaj na sledećoj trci Red Bull ima glavni da bude 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, jedna od dosadnijih trka...mada trkanja skoro da nije ni bilo. :D 

 

Hamilton nedodirljiv, Ferari koštao Fetela

 

hamilton 324.jpg

 

Vozač Mercedesa Luis Hamilton trijumfovao je na Velikoj nagradi Španije, petoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1. Branilac titule je na stazi ''Katalunja'' došao do druge pobede zaredom, a 64. karijere, a ona nijednog trenutka nije došla u pitanje. Dvostruki trijumf nemačkog tima kompletirao je Valteri Botas osvajanjem drugog mesta, a na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se vozač Red Bula Maks Ferstapen. Velika nagrada Španije pružila je dominantno izdanje Hamiltona, koji se na čelu nije našao samo tokom nekoliko krugova posle prvog odlaska u boks. Britanac je sve vreme kontrolisao trku, a iako je iza njega viđeno nekoliko promena, nije bilo velikih duela.

 

179829-hamilton esp.jpg

 

Na kraju je Botas bio najbliži Britancu, pošto je tim njemu pripremio taktiku jednog odlaska u boks, zahvaljujući kojoj je nadmudrio rivale. Na taj način je pretekao Sebastijana Fetela u Ferariju, koji je posle drugog odlaska po nove pneumatike izgubio mesto na podijumu. Mehaničari su duže zadržali nemačkog automobilistu u boksu u trenutku kada je na stazi bio period virtuelnog vozila bezbednosti, a to je omogućilo Ferstapenu da ga pretekne. Mladi Holanđanin je u samom finišu vozio sa oštećenim prednjim krilom, ali je stigao do prvog podijuma ove sezone. Fetel je na kraju morao da se zadovolji četvrtim mestom, ispred Danijela Rikarda u drugom bolidu Red Bula, vozača Hasa Kevina Magnusena i Karlosa Sainsa juniora u Renou. Osvajače bodova kompletirali su miljenik domaće publike Fernando Alonso, vozač Fors Indije Serhio Peres i Šarl Lekler u Zauberu.

 

Na stazi ''Katalunja'' viđeno je i mnogo grešaka i kvarova, a najveći incident desio se posle samog starta, a izazvao ga je vozač Hasa Roman Grožan. Francuz je izgubio kontrolu nad svojim bolidom, izleteo je sa staze, ali se vratio na nju i usput pokupio Nika Hilkenberga u Renou i vozača ekipe Toro Roso Pjera Gaslija. Preostala odustajanja bila su do kvarova, pa do cilja nisu stigli Kimi Raikonen, Esteban Okon i Stofel Vandorne. Zahvaljujući trijumfu, Hamilton je povećao prednost u generalnom plasmanu pa sada na prvoj poziciji ima 95 bodova, 17 više od Fetela, dok je Botas treći sa 58. Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Monaka 27. maja.

 

Tok trke:

Od starta je poveo Hamilton, ispred Fetela, Botasa, Raikonena, a već posle nekoliko krivina viđen je veliki incident koji je izazvao Grožan. Francuz je izgubio kontrolu i udario u Gaslija i Hilkenberga, a na stazu je izašlo bezbednosno vozilo. Trka je nastavljena u šestom krugu, a Hamilton je odbranio prvu poziciju i potom je vozio znatno bolje od rivala, što mu je omogućilo da se odvoji. Fetel je prvi od vodećih vozača otišao u boks i to je učinio u 18. krugu i na stazu se vratio iza Magnusena. Botas je krug kasnije produžio po nove pneumatike, zadržao se nešto duže, pa je on ostao bez šanse da se vrati ispred Fetela, koji je pretekao Danca baš u trenutku kada je vozač Mercedesa izlazio iz boksa. Raikonen je upao u probleme u 25. krugu i polako je počeo da pada u poretku, a zatim je odustao.

Hamilton je u boks otišao u 26. krugu, Ferstapen je tada bio ispred njega, ali je bio daleko ispred Fetela, a vođstvo je preuzeo devet krugova kasnije. Holanđanin se posle odlaska u boks vratio na četvrto mesto, ispred svog timskog kolege. Ubrzo je viđeno još jedno odustajanje, a zbog kvara se pored staze parkirao Okon i na stazi je proglašen period virtuelnog vozila bezbednosti. Po drugi put, Fetel je po nove pneumatike otišao u 42. krugu, a greška mehaničara omogućila je Ferstapenu da ga pretekne. Vozač Red Bula je potom imao kontakt sa Strolom, koji je bio krug iza njega, i u njemu mu je stradalo prednje krilo. Oko 20 krugova pre kraja trka je bila gotova i za Vandornea, koji je odustao zbog kvara motora, a do kraja nije bilo većih promena.

 

Hamilton: Bolid i ja, osetio sam sinergiju

Vozač Mercedesa Luis Hamilton trijumfovao je na Velikoj nagradi Španije, petoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1, a potom je bio srećan i zbog ličnog i zbog timskog uspeha (drugi je bio njegov kolega Valter Botas). ''Bolid i ja, osetio sam sinergiju koju nisam tokom cele godine. Sada ćemo da počnemo da pritiskamo, prvo i drugo mesto za tim. Snaga je u dubini. Osećao sam se posebno, osećao sam se jako, startovao sam dobro i posle toga niko nije bio u stanju da drži priključak. Danas sam bio najbliže svojoj najboljoj vožnji'', kaže Hamilton.

Finac Valteri Botas takođe je bio zadovoljan. ''Naravno da sam želeo da se borim za pobedu, ali timski je ovo bila sjajna trka. Imali smo dobar bolid i tim je strateški sjajno reagovao na okolnosti. Bili smo perfektni kao tim ove sezone, a moje pobede će doći'', rekao je 28-godišnji Botas. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se vozač Red Bula Maks Ferstapen. ''Bolid je funkcionisao jako dobro, ali bilo je teško preteći rivale. Bili smo blizu i posrećilo nam se jer je Kimi odustao. Gume su sve izdržale i one su najzaslužnije za ovo treće mesto'', ističe Ferstapen. Zahvaljujući trijumfu, Hamilton je povećao prednost u generalnom plasmanu pa sada na prvoj poziciji ima 95 bodova, 17 više od Fetela kojeg su mehaničari koštali boljeg plasmana, dok je Botas treći sa 58.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fetel brani Ferari: Dva odlaska u boks ispravna odluka

 

179855-fetel.jpg

 

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel opravdao je odluku svoje ekipe da na trci za Veliku nagradu Španije na stazi ''Katalunja'' dva puta ode u boks na zamenu pneumatika, što ga je koštalo mesta na podijumu. Fetel je na kraju trku završio kao četvrti, dok je suvereno do pobede odvozao vladajući šampion Formule 1 Luis Hamilton u Mercedesu. ''Gume nisu mogle da izdrže, zato je za nas bilo jasno da ponovo moram u boks. Mislim da je to bila ispravna odluka'', rekao je Fetel koji je pre promene pneumatika bio na drugoj poziciji. Mehaničari su takođe duže zadržali nemačkog automobilistu u boksu u trenutku kada je na stazi bio period virtuelnog vozila bezbednosti, a to je omogućilo Maksu Ferstapenu da ga pretekne. ''Gume su se trošile prebrzo i zato nismo mogli da ih zadržimo u preostala 23 kruga, čak i sa novim parom guma nisam mogao da napadnem do samog kraja. Mehaničari su imali puno posla oko promene pneumatika, a to nas je koštalo vremena. Takođe, u boksu je tada bila i gužva'', dodao je Fetel, koji je priznao i da je napravio grešku, jer je do boksa došao previše brzo. ''Pod jedan, ponovo nismo bili dovoljno brzi na stazi. Ako to ne vidimo onda smo slepi. Drugo, tokom vikenda smo se mučili sa gumama. Menjale su se, ali tako je bilo svima. Treće, mislim da je što se tiče pouzdanosti ovo bio slab vikend. Kimi Raikonen je imao problema sa motorom juče, danas je morao da ga zameni i nije završio trku'', istakao je Fetel.

Šansu za popravni ekipa Ferarija ima u Monte Karlu 27. maja kada će se voziti Velika nagrada Monaka.

 

 

Botas: Više bih voleo da sam prvi...

 

1526140950170.jpg

 

Vozač Mercedesa Vlateri Botas pohvalio je tim za odluke koje su omogućile da Luis Hamilton i on zauzmu prve dve pozicije na trci za Veliku nagradu Španije. Hamilton je čitavu trku kontrolisao situaciju, a ma kraju je Botas bio najbliži Britancu, pošto je tim njemu pripremio taktiku jednog odlaska u boks. ''Ostvarili smo svaršen rezultat kao tim. Bio sam u teškoj situaciji na početku, jer nisam mogao da prođem Sebastijana Fetela. Znao sam da imam bolje vozilo, da sam brži, ali je bilo jako teško zaobići ga. Onda smo doneli odluku da samo jednom odem u boks, pošto su gume bile bolje nego što smo očekivali. Naravno da bih više voleo da sam pobedi, ali tim je odradio dobar posao i doneo odluke koje su nam obezbedile prva dva mesta'', kazao je Botas. ''Naredna trka u Monaku bi mogla da bude teška za nas, Red Bul će biti jak, a Ferari je bio dobar prošle godine. Moramo da verujemo u svoje mogućnosti i idalje napredujemo.''

Zahvaljujući trijumfu, Hamilton je povećao prednost u generalnom plasmanu pa sada na prvoj poziciji ima 95 bodova, 17 više od Fetela, dok je Botas treći sa 58. 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...