Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Dozvoljeno preticanje ''sporaća'' preko pune linije

Recommended Posts

linija.jpg

 

Po novim pravilima, dozvoljeno je da pređete punu liniju kada naiđete na sporo vozilo i želite da ga preteknete. Među spora vozila spadaju bicikli, radne mašine, traktori, motokultivatori, zaprežna vozila i slično. Do sada je bilo zabranjeno preticanje ukoliko zbog toga morate da pređete preko pune linije. Kamione ne smete da pretičete preko pune linije, bez ozbira koliko sporo se kreću.

 

Prethodna pravila su zbunjivala mnoge vozače

U starom zakonu, nedovoljno jasno pravilo o preticanju na delu puta sa punom linijom dovelo je do mnogo nesporazuma i kazni. Konkretno, bilo je dozvoljeno da preteknete sporo vozilo na delu puta sa punom linijom samo ako pritom ne pređete punu liniju, odnosno ostanete u svojoj traci. U praksi ovo je moglo da se izvede kada je u pitanju preticanje bicikla ili mopeda, ali kada je u pitanju neko iole šire vozilo kao što je traktor, praktično nema prostora da ga preteknete a da ne pregazite punu liniju, osim ako se traktor ne skloni u stranu s puta.

 

A po novom zakonu?

Po novom zakonu, dozvoljeno je preticanje sporih vozila preko pune linije ako to može da se izvede bezbedno. Ponavljamo, naiđete li na bicikl, radnu mašinu, traktor, motokultivator, zaprežno vozilo i slično, po novim pravilima možete da pređete preko pune linije u susednu traku kako biste ga pretekli.

 

Obilaženje je uvek bilo dozvoljeno

Po starom zakonu bilo je dozvoljeno obilaženje zaustavljenog vozila preko pune linije pod uslovom da se time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smera kada na putu ima dovoljno prostora da se to izvede. Dakle, bilo je dozvoljeno da obiđete zaustavljeno vozilo, ali zabranjeno da pretičete vozilo koje se kreće bez obzira koliko se sporo kreće.

 

Koja je razlika između preticanja i obilaženja?

Preticanje - prolaženje pored vozila koje se kreće ispred vas.

Obilaženje - prolaženje pored vozila koje je zaustavljeno ispred vas.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Među spora vozila spadaju bicikli, radne mašine, traktori, motokultivatori, zaprežna vozila i slično."

 

Sta cemo za kamionima koji se uz Venac penju brzinama od (bukvalno) 20-30km\h (dakle, brzinom na nivou pomenutuh traktora i radnih masina)? Meni vec padalo na pamet da preteknem, a da zatim kazem da je kamion u datom trenutku stajao na putu, tj. da sam izvrsio obilazenje (salim se, naravno :)).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kamioni su nešto sasvim drugačije od svega nabrojanog, samom činjenicom da su dugački i nepregledni za preticanje zbog svojih gabarita, taman stajali i parkirani. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jasno je meni da kamion ne potpada pod ovaj zakonski akt - samo navodim realnu situaciju iz zivota, vise da sa vama podelim svoju bol. Desava se da postaje pravci gde bi se moglo bezbedno izvrsiti preticanje, ali linija je puna i ostaje samo opcija da se vozi prva-druga za kamionom. Znam da je sve ovo regulisano drugim zakonskim i podzakonskim aktima - od pitanja registracije kamiona koji uz Venac ne mogu brze od 20, pretovara, obelezavanja saobracajnica...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A to si potpuno u pravu, i nema zbora, da su nekad deonice tako loše pokrivene znacima zabrane preticanja, pa se pitam, jel taj ko ih je postavljao, pretpostavljao da ćemo mi Fićama i Trabantima preticati ostale učesnike u saobraćaju?!

Edited by LjubeVG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakon dozvolio preticanje preko pune linije

 

ibarska-magistrala.jpg

 

Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja promenjen je problematični član o preticanju preko ''neisprekidane uzdužne linije''

 

Član 55, stavovi 14 i 15 izmenjenog Zakona o bezbednosti saobraćaja:

Quote

Vozač ne sme vozilom da vrši preticanje ili obilaženje:
 

14) na mestu gde je to zabranjeno saobraćajnom signalizacijom,

15) na način da prelazi vozilom preko neisprekidane uzdužne linije pri čemu koristi saobraćajnu traku namenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smera.

Izuzetno, obilaženje u slučaju iz stava 3. tačka 15) ovog člana je dozvoljeno, pod uslovima iz stava 1. ovog člana (zabranjeno je obilaženje kolone vozila).

Izuzetno, preticanje odnosno obilaženje iz stava 3. tač. 14) i 15) ovog člana dozvoljeno je radi preticanja, odnosno obilaženja bicikla, radne mašine, traktora, motokultivatora, odnosno zaprežnog vozila, pod uslovima iz stava 1. ovog člana.

 

Dakle, po novim propisima, dozvoljeno je da pređete preko pune linije kada želite da preteknete sporo vozilo. Ovo je do sada bilo zabranjeno. Međutim, kamion, ma koliko se sporo kretao, ne sme se preteći preko pune. U starom zakonu ovaj propis je bio veoma nespretno definisan. Bilo je dozvoljeno preteći sporo vozilo na putu sa punom linijom, ali pod uslovom da ne pređete preko pune, odnosno ako možete da ostanete u svojoj traci. Ovo ''slovo zakona'' ne samo da zabranjivalo obilaženje traktora i drugih sporih, ali širokih vozila, već je dovodilo u opasnost vozače dvotočkaša. Za razliku od preticanja, obilaženje je uvek bilo dozvoljeno i ranije. Naravno, pod uslovom da svojom kretnjom ne ugrozite ostale učesnike u saobraćaju.

 

Preticanje i obilaženje

Preticanje je prolaženje učesnika u saobraćaju pored drugog učesnika u saobraćaju koji se kreće kolovozom u istom smeru.

Obilaženje je prolaženje učesnika u saobraćaju pored drugog učesnika u saobraćaju koji se ne pomera, objekta ili prepreke na kolovozu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, neshaoct said:

ibarska-magistrala.jpg

Off, ali fotka mi lici na pravac posle Ljiga, iza "Dva brata" ka BG :) .

Ako je to, cesto su znali da pecaju na ogranicenju sa 80 na 40 km/h - satro radovi, uglavnom nigde nikoga, a pravac i desna krivina za pozeleti :) .  

Share this post


Link to post
Share on other sites

emisijaSATyoutubelogonovi.jpg EmisijaSAT video: Kada je dozvoljeno preticanje preko pune linije?

 

Podsećamo kad je dozvoljeno, a kada nije preticanje preko pune linije:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...