Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Mille Miglia 2018.: Legenda o brendu Alfa Romeo nastavlja da inspiriše 

Recommended Posts

  • 36. izdanje ove legendarne trke poklapa se sa 90-godišnjicom prve od 11 pobeda, koliko je brend Alfa Romeo zabeležio od 1927. do 1957 godine: rekord koji sada više nikada neće biti oboren.
  • Proslava ovim povodom će se održati 19. maja, kada će trka biti u pobedničkoj poseti gradu Milanu i Alfa Romeo muzeju u Arezeu, gde će se na internoj stazi održati vremenske trke (time trials).
  • Vozači Markus Erikson (Marcus Ericsson) i Čarls Lekler (Charles Leclerc) iz F1 tima Alfa Romeo Sauber, koji se trenutno takmiče u šampionatu Formule 1 za 2018. godinu će takođe biti prisutni 19. maja. 
  • Renovirana 2015. godine, lokacija u Arezeu danas predstavlja srce „brend centra“ koje spaja prošlost, sadašnjost i budućnost ovog italijanskog brenda.  
  • Od 19. maja do decembra 2018. godine, u muzeju će biti izložena postavka „11 puta šampion“ koja slavi ove sportske podvige koji su urezani u pamćenje ljubitelja ovog brenda širom sveta. 
  • U ovogodišnjoj trci učestvovaće nekoliko predivnih klasičnih modela Alfa Romeo iz FCA zbirke nasleđa (FCA Heritage Collection): od modela 6C 1500 SS do 6C 1750 GS, i od modela 1900 SS do modela 1900 Sport Spider.
  • Modeli Alfa Romeo Giulia i Stelvio će poslužiti kao zvanični automobili trke Hiljadu milja 2018.

 

0101.jpg

 

Sada je sve spremno za jedinstveno uzbuđenje koje svake godine donosi ovo istorijsko podsećanje na trku Hiljadu milja, to legendarno takmičenje koje je opisano kao ''najlepša trka na svetu''. Ova trka, koja se održava po 36. put ove godine, održaće se na tradicionalnoj trasi Breša-Rim-Breša, a Alfa Romeo će biti i automobilski sponzor i ''počasni gost''. Naime, ove godine se obeležava 90-godišnjica od njegove prve pobede na ovoj legendarnoj trci koja se održavala od 1927. do 1957. godine. 

 

Tačnije, bio je 1. april 1928. godine kada su Đuzepe Kampari (Giuseppe Campari) i Đulio Ramponi (Giulio Ramponi) zabeležili pobedu u modelu 6C 1500 Super Sport, jednom od remek dela Vitorija Jana (Vittorio Jano). Model je bio nepobediv zahvaljujući revolucionarnom mehaničkom dizajnu, uključujući i fiksirani tvrdi krov i motor sa superpunjačem. Ovaj vanserijski automobil je prešao stazu od 1.618 km pri neverovatnoj prosečnoj brzini od 84 km/h, i ostvario prvu od 11 pobeda koje je zabeležio Alfa Romeo, a sedam od njih je zabeleženo u uzastopnim godinama, od 1932. do 1938. godine: rekord koji više nikada neće biti oboren. Želeći da ponovo oživi atmosferu koja je pratila ove epske podvige koje su ostvarili smeli ljudi na prašnjavim putevima prošlosti, od 19. maja u Alfa Romeo muzeju u Arezeu (u Milanu) će biti izložena postavka ''11 puta šampion'' (11 volte campione). Ovu postavku, koja će biti otvorena do decembra 2018. godine, posetioci će moći da pogledaju svakog dana od 10 do 18 časova (osim utorkom). A 19. maja, Areze će po prvi put u svojoj istoriji biti domaćin jedne etape trke Hiljadu milja, jer će omogućiti automobilima da učestvuju u vremenskim trkama (time trials) na internoj stazi u okviru muzeja.

Vlasnici automobila Alfa Romeo, kao i ljubitelji ovog brenda, moći će da prisustvuju samom događaju: samo tog dana, ulaznica za muzej će takođe uključivati i pristup spoljašnjem delu i stazi, kao i izložbi klasičnih automobila povezanih sa trkom Hiljadu milja, u organizaciji Italijanskog Alfa Romeo registra. Kako bi se napravilo mesta za automobile koji će učestvovati u ovoj trci, u subotu, 19. maja, posetioci će moći da koriste spoljni parking u ulici viale Luraghi, koji će biti povezan sa muzejom putem autobuskog prevoza u toku dana. Za više informacija posetite sajt www.museoalfaromeo.com. Besplatni uslužni prevoz će takođe biti obezbeđen između muzeja i železničke stanice Rho-Fiera, terminal linije metroa MM1, od 8 do 18 časova.

 

Impresivan Alfa Romeo muzej, poznat kao ''Vremenska mašina'', otvoren je 24. juna 2015. godine i predstavlja srce pravog ''brend centra''. Muzej je osmišljen u sklopu velikog projekta unapređenja od strane arhitekte Benedeta Kamerane (Benedetto Camerana) koji spaja prošlost, sadašnjost i budućnost ovog brenda. Poput  prostora gde su izloženi ključni modeli iz kolekcije klasičnih automobila brenda Alfa Romeo, cela ova lokacija je puna aktivnosti i dešavanja, pa tako imamo arhivu, internu stazu, prostor za događaje, kafić Alfa Romeo i salon sa prostorom za prezentacije. Vozači Markus Erikson (Marcus Ericsson) i Čarls Lekler (Charles Leclerc) iz F1 tima Alfa Romeo Sauber, koji se trenutno takmiče u šampionatu Formule 1 za 2018. godinu će takođe biti prisutni 19. maja. Njihovo učešće je pravi dokaz o tome kako je trkački svet nerazdvojivo urezan u genetski kod brenda Alfa Romeo. 


Markus Erikson: ''Veoma sam srećan što ću učestvovati u trci Hiljadu milja. U pitanju je legendarni događaj i za mene će biti posebno iskustvo da učestvujem po prvi put. Veoma sam ponosan na činjenicu da ću predstavljati Alfa Romeo na jednom ovakvom događaju, i jedva čekam da vidim sve te klasične automobile tamo, i zašto da ne vozim jedan od klasičnih modela Alfa Romeo''.

Čarls Lekler: ''Za mene je velika čast da učestvujem u jednom takvom istorijskom događaju kao što je trka Hiljadu milja. Imam ogromnu strast prema automobilima, a posebno prema klasičnim automobilima, i biće mi veliko zadovoljstvo da vidim neke od njih na ovoj trci. Biće zabavno u ovoj posebnoj prilici voziti model Stelvio Quadrifoglio po ulicama Milana, kao i klasični model Alfa Romeo.''

 

Prema tome, ova pobednička poseta Alfa Romeo muzeju u Arezeu predstavlja pravi omaž italijanskom brendu koji je učinio više nego bilo koji drugi brend da popravi sliku o trci Breša klasik u kolektivnom sećanju. U ovogodišnjoj trci učestvovaće nekoliko veličanstvenih klasičnih automobila Alfa Romeo - modeli 6C 1500 SS, 6C 1750 GS, 1900 SS i 1900 Sport Spider - koji su inače izloženi u muzeju, a dolaze iz kolekcije zbirke ''FCA Heritage'', odeljenja u okviru grupacije koje je posvećeno očuvanju i promociji istorijskog nasleđa italijanskih brendova u sklopu FCA grupe.  

 

Za kraj, pored ovih rariteta, tu će biti i flota od 30 modela Giulia i Stelvio koje će brend staviti na raspolaganje organizatorima kao zvanična vozila za trku Hiljadu milja 2018. Ne postoji bolji dokaz o jačini veze koja spaja automobile iz prošlosti sa onima koji se danas prave. Vožnja u ovim modelima predstavlja originalan način da se oseti iskustvo trke i u isto vreme da se otkrije trkačka legenda brenda Alfa Romeo, još uzbudljivija u modelima Stelvio Quadrifoglio ili Giulia Quadrifoglio koji predstavljaju najbolji izraz nove generacije automobila Alfa Romeo i koji nose mitsku značku koja se još od 1923. godine dodeljuje modelima ovog italijanskog brenda koji imaju najbolje performanse.

 

potpis.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Divan dan za Alfa Romeo: Automobili ovog brenda završili su trku Mille Miglia zauzevši prva tri mesta

 

MDP_5904.jpg

 

Trkački karavan otišao je u slavljeničku posetu Milanu i Alfa Romeo muzeju (Museo Storico Alfa Romeo) u Arezeu, gde su održane vremenske trke na internoj stazi. Markus Erikson (Marcus Ericsson) i Šarl Lekler (Charles Leclerc), vozači tima Formule 1 Alfa Romeo Sauber, takođe su bili prisutni kao vozači modela Gran Premio Tipo B iz 1932. godine i 750 Competizione iz 1955. Vozači tima Formule 1 Alfa Romeo Sauber kasnije su dočekali automobile prilikom dolaska u Brešu.


Spoj prošlosti i budućnosti nastavlja se na internetu zahvaljujući projektu ''Alfa Romeo: Mille Miglia na 90 lokacija'', koji se ponovo vraća na najvažnije etape u istoriji brenda na trci Mille Miglia, devedeset godina nakon njegove prve pobede. Prva pobeda brenda Alfa Romeo na trci Mille Miglia dogodila se 1928. godine, a izdanje iz 2018. bilo je rekordno, uz 450 takmičarskih timova i tri automobila brenda Alfa Romeo koji su zauzeli prva tri mesta: potvrda neraskidive veze sa ''najlepšom trkom na svetu''. Tako je Alfa Romeo bio zvezda događaja i glavni junak u postizanju ove značajne prekretnice, u ulozi sponzora automobilske industrije i ulozi osvajača glavnih nagrada na Aveniji Venecija (Viale Venezia) u Breši: trku Mille Miglia za 2018. godine osvojio je model Alfa Romeo  6C 1500 GS Testa Fissa  sa timomTonkonogi-Rufini (Tonconogy-Ruffini). 

 

Na drugom mestu, sa samo osam poena manje od pobednika, našao se impresivan model 6C 1500 Super Sport iz 1928. godine čiju je karoseriju izradila kompanija Stabilimenti Farina i koji je deo kolekcije FCA zbirke nasleđa (FCA Heritage), obično postavljene u Alfa Romeo muzeju. Ovaj automobil je imao trkački broj 30, koji je poneo i njegov rođak prilikom prve pobede za brend Alfa Romeo na trci Mille Miglia sa timom čiji članovi su bili Đuzepe Kampari (Giuseppe Campari) i Đulio Ramponi (Giulio Ramponi) 1928. godine. Vozač tokom događaja bio je Đovani Moćeri (Giovanni Moceri), u timu sa navigatorom Danijelom Bonetijem (Daniele Bonetti). Đovani Moćeri trenutni je nosilac titule sportskog šampiona Grandi Eventi ACI, i uz njegovo ime već stoje upisane pobede na najvećim tradicionalnim takmičenjima klasičnih automobila, od trke Mille Miglia do trka Targa Florio i Coppa d‘Oro delle Dolomiti. 

 

Na trećem mestu našao se model Alfa Romeo 6C 1750 SS Zagato kojim je upravljao tim Vesko-Gerini (Vesco-Guerini). Automobili Alfa Romeo koji su učestvovali u trci pod okriljem FCA game nasleđa osvojili su veoma zavidna mesta i svi su završili 36. istorijsko podsećanje na trku Mille Miglia tako što su prešli tradicionalnu rutu Breša-Rim-Breša. Time je ovo izdanje za 2018. godinu zasigurno zaslužilo svoje mesto u istoriji brenda Alfa Romeo, a upravo pokrenuti projekat ''Alfa Romeo: Mille Miglia na 90 lokacija'' ima za cilj da utvrdi najvažnije etape u istoriji brenda na trci Mille Miglia.

 

potpis.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...