Jump to content
FAS Goran
nestor

Fiat / Lancia / Alfa dijagnostika - adapteri, softver i primena (by Banetv)

Recommended Posts

Baš tako. Ali Galletto koristi k i l linije pa ne može sve. Za flash je još popularan i adapter KWP2000. ELM koristi sve linije (k,l,can+,can-,...) a to treba za TRW(servo volan) koji mnogima pravi probleme a videli ste na tom forumu, zatim neki modeli Airbaga, dashboard(body), i Gearbox. Odlična su oba adaptera, ja sam prvo naručio ELM jer već imiam sa k-line(ne može flash jer nema l-line). Galletto nije jedini softver za flash, kad ga uzmeš imaćeč prilike da probaš ostale.

Na mnogim forumima sam čitao diskusije zašto ne radi "mapiranje" sa ELM čipom kada koristi iste protokole kao galletto. Navodno su neki i uspeli a izgleda da je konflikt u brzinama i da elm tada zaguši board kompjuter. Izgleda da mogućnot postoji ali proizvođači je ne uptrebe, ko zna možda zbog komercijale. Sve u svemu, lepo je imati oba.

Edited by Banetv

Share this post


Link to post
Share on other sites

Njuškanjem po internetu, slučajno nađoh ovo: http://cgi.ebay.at/OBD2-EOBD2-Galletto-1260-OBDII-ECU-Remap-chip-Flasher-/180549510132?pt=Elektroger%C3%A4te

Pišu i karakteristike i koja kola. Cene definitivno padaju a može se naći uvek povoljnije. Isplati se i sa posrednikom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A kad bih ja kupio to, da li bih mogao da ga koristim na Kappi sa alfadiag i fiatecuscan? I da li bi moglo to da radi bez onog obd2 na 3-pin adapter ako bih vezao direktno obd2 na auto. Sija mi lampica od Airbaga pa bih je nekako skinuo. Mnogo je dosadna :thumbdown: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mene interesuje da li je moguće da ja očitam bilo kakve info o mom autu? Moj auto nema komp već samo neki mali ECU u kome piše kilometraža i verovatno ništa više, a čak ne znam ni da li ima negde neki džek za komp i gde bi mogao da se nalazi :question: Pitam onako informativno, dosadno mi je malo pa bih čačkao :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

(krsman3d)- Galletto je adapter prvenstveno namenjen za "flash" tj. upisivanje(nove mape itd), a pošto koristi k-liniju (to je pin broj 7, k-pin na OBD2 konektoru) pa može da koristi i fiatecuscan a sigurno i neki drugi softver. Alfadiag nisam probao. Preko k-line može da se priđe "airbagu" ali je sigurnije uzeti ELM adapter jer je već proveren za te funkcije. Fiatov 3-piski konektor je za starije modele koji nemaju OBD2 pa se zato pravi taj kabl 3pin-OBD; ti verovatno imaš OBD2 utikač kod osigurača u kabini pa proveri. Možda je neko od forumaša već probao pa će napisati.

(Dovla)- različiti nazivi prave zbrku: ECU (Electronic Control Unit) je ustavari kompjuter. Ustvari ima ih više, međusobno su povezani, i zovu se prema nameni- "dashboard" je u instrument tabli u kabini, "engine management" je kod motora i kontroliše sve funkcije motora, "TWR" je za servo volan, "ABS" za kočnice, "Airbag" takođe ima svoju kontrolu, "Gearbox" neki imaju za menjač,itd. a svi zajedno dolaze na OBD2 konektor. Čitajući razne forume, neki sa ECU označavaju samo motorni a drugi opet sve zajedno, ko će ga znati zašto. Važno je da se razumemo. Siguro da tvoj ECU ima brdo podataka kao i ostali (videćeš, nadam se) a utikač se verovatno nalazi kod osigurača jer je tako kod većine Fiata.

Edited by Banetv

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moj auto je iz starije sorte i nema ni engine management (znam jer ne može da se čipuje), nema ABS... jedino što ima jeste taj dashboard i eventualno airbag... nisam video taj OBD konektor kod osigurača, a nije baš i da sam ga tražio... pogledaću još jednom, ali kao što rekoh, ja bih se pre igrao nego što tu može nešto pametno da se radi ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A kakva su iskustva (makar i posredna), sa bluetooth interfejsima? Vidim da ni to nije skupo, a postoji i neki mali program cak i za symbian (www.obdscope.com).

Drugo pitanje: ako na svojoj tabli recimo nemam ocitavanje broja obrtaja i temperature motora, da li to mogu da dobijem u realnom vremenu na monitoru preko tih programa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Možda je neko od kolega probao sa blubtooth adapterom pa će napisati.

SVE parametre - obrtaje, temperature, vazuh, gorivo, ubrizgavanje...itd... možemo pratiti u realnom vremenu (uživo). Pogledaj ranije postove ima i nekih slika. Program fiatecuscan ih prikazuje tabelarno i dijgramom a promenu na svaku sakundu, a ima i programa koji to prikazuju i grafički da lepše izgleda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uplaceno 07.08. poslato 08.08. stigla posiljka 24.08. :) iz Hong Konga. E sad idem da pazarim neki netbook kako bi mogao da ispitam ispravnost posiljke xexexe, u pitanju je elm 327.

Ko planira da narucuje nesto sa ebaya slobodno neka postupi po uputstvu koje je okacio >podvarak< i nema problema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm... večeras ću da pročačkam malo :thumbsup:

Mislim da je taj konektor za dijagnostiku u tabli sa osiguracima,kad su radili dijagnosiku prikacili su kabal sa nekom kutijom (dijagnostika)na kojoj je blutut i sa njim uparili lap top.Dal ima neka Kineska slicna dijagnostika da ide preko blututa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja čekam moj adapter, a pošto nemam laptop spremio sam produžetak za USB od čak 6,5m (radnja mi je blizu parkinga gde držim auto) pa na običan kompjuter. Probao sam ga i radi odlično. USB inače teško radi preko 2m (3m je granica za USB2.0 a za printer do 5m) ali ima načina da radi i preko 10m. Ako nekog zanima napisaću.

Ko ima garažu, dvorište, stanuje nisko, može da uključi kućni kompjuter. Ali sa laptopom može puno toga da se proba u vožnji - to je velika prednost.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem je kod tog kabla da ne izgubi napon... ja sam 3 dana proveo pokušavajući da pokrenem neki Canon color laserski štampač nov novcijat iz kutije... okreni obrni, probaj XP, Vista 32, pa Vista 64 ubio se k'o siroče i na kraju poludim i odnesem ga onako novog još potpuno neotpakovanog u servis i to u Mali mokri lug da bi ga oni uključili i da sve radi kako treba... hteo sam da se obesim na licu mesta :wallbash: Međutim ni oni nisu znali da mi kažu o čemu se radi dok nije naišao neki lik i slučajno pitao koliki mi je kabal... ja sam imao neki od 3m i on mi reče da je verovatno slab i da mi neki drugi od 3m duplo deblji od mog koji sam imao... sa tim kablom i dan danas sve radi kako treba...

Šta sam hteo reći, s obzirom na to da se ovde igramo sa ozbiljnim stvarima, ne bi bilo zgoreg prvo proveriti taj dugački USB kabal da je dovoljno dobar, pa tek se onda upuštati u igranje s tim stvarima ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naravno, prvo ću ja proveriti na mom uređaju, bar sam ja oprezan. Veruj mi, dugo sam u poslu sa kompjuterima i elektronikom, i nema nikakve bojazni. Sa dužim kablom jedino što može da se desi da komp(tj window-si) ne prepozna šta je uključeno na USB jer je signal zbog lošeg kabla izobličen tj neprepoznatljiv. Namerno kažem "loš" a ne "dugačak" jer može da bude jako dugačak a kvalitetan i da radi. Posmatrali smo loše signale na osciloskopu i ne liče ni na šta. Najveća smetnja nije pad napona kako mnogi misle već tzv. "podužna kapacitivnost" naročito kod širmovanih kablova. Postoje i tzv. "aktivni USB kablovi" sa pojačavačima za veće distance. Zato sam sada upotrebio UTP-cat5e kabl sa feritom protiv VF smetnji.

Ne bih gnjavio, to je posebna tema, ali ako bude potrebno objasniću šta bi moglo a šta ne. Da dodam da na 6,5m usb kabla mi rade svi uređaji koje imam ternutno - usb-memorija, wireless-adapter, blue-tooth, fotoaparat, skener, printer,(skener i printer inače mogu najviše), firewire-adapter, webcam, kamera - nije me mrzelo da ispitam. Ko želi daću mu da proba. Radiće i dijagnostika, obećavam. Naravno, najbolji je laptop u kolima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

--Naravno, najbolje da uradiš ovako: gotov kabl USB - USBmini presečeš (ostaviš po 15 20cm na oba kraja) i produžiš sa UTP kablom. UTP kabl ima 4 upredene parice a ti svaku paricu koristiš kao JEDAN VOD i zalemiš krajeve. Tako imaš 4 voda. USB ima svoje boje i produžiš svaku boju posebno. I usb ima 4 voda, širm se sada ne koristi. Ako je na usb kablu bio feritni valjak, njega ostavi. Ja ne bih išao preko 6 do 8m, ako ne radi onda se malo skrati. Jednostavno. Slično ima i na internetu - produžavali su do 20m. Ovo sam pre 3 dana uradio.

--Danas sam sa mojim pravljenim adapterom (prvi post) probao AIRBAG i SVE RADI. Napravio sam prethodno preklopnik za vezivanje pinova u OBD2 po Fiatu:

pin1 - ABS ; pin3 - AIRBAG ; pin7 - ECU(engine) ; za ostalo treba ELM adapter. Evo rezultata sa programom Fiatecuscan:

J9Uwi.jpg Ja8u9.jpg

Ovde se vidi da sam imao GREŠKU u airbagu. Greška je bila u napajanju (pad napona) verovatno kada sam skidao akumulator ili dok je bio stari neispravan. Grešku sam uspešno obrisao, što se vidi:

JaHp9.jpg JaMor.jpg JaTSS.jpg

Zadnja slika je snimanje u realnom vremenu, ali je auto bio u mestu pa šta da snimi...

Kolega koji je pitao za reset airgbaga neka mi se javi da mu resetujem da se ne muči(naravno besplatno-amaterski).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znaci mogao bi da radi PDA sa Windovs 6.0 i 400mhz procesorom jel ima dijagnosticki program za njega?Jesam dosadan al nemam lap top i ne bi ga nabavljao samo zbog dijagnostike imam vec komp a i muka mi je od majstora i njihove dijagnostike. Postali su ko doktori: popi aspirin ako ne pali to onda na generalnu pa seci. :rofl:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izvini, ne poznajem dobro PDA. Tebi je važno da probaš da instaliraš neki dijagnostički program na PDA odnosno win6. Recimo fiatecuscan. Najbolje da vidiš na forumu tog programa http://fiatecuscan.net/ . Pošto imaš USNmini, a dijagnostički-adapter ima USB, trebi treba običan dodatni adapter sa USB na USBmini da bi ga priključio. Ili idi na neki forum pda da vidiš šta od dijagnostike radi na pda. Pitaj Google.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gleda o sam sad na forumu i cova obecava da ce biti gotov program za WM6.5 I WM6 za 5 meseci i da ce da radi samo preko blututa.

Yes, I have a plan to create a PPC version. I think it will be ready in 4-5 months.

It will work both on WM 6 and WM 6.5, and it will probably support only the Bluetooth ELM 327 interface

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, interesantan je taj "Bluetooth ELM 327 interface" ne samo za PPC(Pocket PC) već uopšte, jer bez kablova može da radi na 10m sa svakim računarom. Daljina zavisi od klase (klasa 1 do 100m, klasa 2 do 10m, klasa3 do 1m - ali je to retkost). Dok ne stigne program za pda, može iz kuće do parkinga da se proba sa kućnim računarom(u vazdušnoj liniji često nema ni 10m).

Edited by Banetv

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da bluetooth elm dolazi sa programom i za PDA uredjaje, konkretno ovaj link od prodavca gde sam ja uzimao elm ne pise da ma softver za pda, ali koliko se secam nasao sam neke prodavce koji salju i taj softver. Jedino da budes uporniji na ebayu i da potrazis ko ima i to u ponudi ili jednostavno da nekom prodavcu posaljes mail i pitas da li uopste taj BT ELM moze i na pda...

EDIT:

evo recimo kod nas se prodaje ovaj BT ELM327 i u tekstu stoji da podrzava i symbian i pda itd... Pa pretpostavljam da i ovi iz Kine takodje salju podrsku za ove uredjaje.

Mozda i jedno bzv pitanje, jel to znaci da bi ovaj BT elm radio i na navigaciji koja ima bluetooth. pod uslovom da je otkljucana? Pricaju ljudi da otkljucanu navigaciju mozes da koristis kao PDA pa zbog toga i ovo pitanje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bluetooth je bežična komunikacije dva uređaja, ali samo za par osnovnih funkcija- transfer fajlova i sl. Ovde moramo imati i drajvere za ELM da bi mogli nešto da radimo (ovde imamo prenos podataka u realnom vremenu u oba pravca što je veoma zahtevno), a to znači neki operativni sistem (pa makar Symbian ili na ppc Win6). Čitao sam da neke navigacije koriste pda, a da li ovo može ne znam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo i nesto za one koji bi mozda da prave interfejs sa ELM327 http://www.obddiag.net/allpro.html

ELM 327 je obican PIC 18F2455 koji treba isprogramirati i cena mu je oko 7e,a ceo modul bi bio oko 15e,ako plocicu radite sami.Semu i ceo postupak programiranja imate na gore pomenutom sajtu :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...