Jump to content
FAS Goran
nestor

Fiat / Lancia / Alfa dijagnostika - adapteri, softver i primena (by Banetv)

Recommended Posts

Pozz... Skinta ova fiat ecu scan,i krek i sve,ali moze da ulazi samo u motor ni jednu drugu komponentu! A ima kabal ELM 327 v1.3 ? Da li je to samo kod mene slucaj ili kod svakog tako? Jer ne mogu da udjem ni u ABS,ni Body,Dashboard ni elektricni volan,nista,samo Engine Management!

verovatno je stara verzija elm-a ili je klon 1.3 verzije ,sa starim si mogao samo motor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što se tiče procesora EM327v1.3 on je uvek isti a sam adapter je verovatno kopija nekog poznatog proizvođača, ali to ne smeta - samo ja jeftiniji. Vidi ono uputstvo za fiatecuscan gde lepo piše kako sa koristi obd2 kod fiata. Naravno, najbolji je Examiner a u njemu je već sve prevezano i podešeno, ali cena.... Probaću da prevežem i za airbag pa javljam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko sam čitao adapteri za dijagnostiku su isti, pokrivaju i te protokole, ali ti treba adapter-kabl sa 3pinskog na obd2. Vidi možda na netu negde ima šema vezivanja (ipak su samo 3 žice - koliko se sećam: + , - ili masa , i k-line) ali ti treba bar taj 3pinski konektor. Negde sam video da se može nabaviti isto tako jeftina dijagnostika zajedno sa takvim kablićem-adapterom.

Da razjasnimo još jednu dilemu oko ovih jeftinih adaptera: dopisivanjem na veoma kvalitetnom forumu (obavezno ga posetite, ima svega) a to je http://www.digital-kaos.co.uk/forums/f123/ dobio sam potvrde od dosta stručnih članova da su ovi adapteri zaista kineski klonovi ali da su odlično urađeni i veoma dobro rade. Zaista su ELM327v1.3 a to što su klonovi meni izgleda kao i ostala "piraterija" iz tih krajeva, važno je da doro radi i da je jeftino. Zato i izbegavaju da stave punu ozanu već samo v1.3 ,can-bus ili čak ni to. Videćemo uskoro.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^^ Znaci ja bi bez problema sa ovim ELM327v1.3 kablom mogao da ulazim i u ostale komponente tipa dashboard itd? Jer i u engine menagment sam ogranicen,pa neke funkcije nece da radi! I da rijec je o fiat Stilu 2002 god jtd! I jos jedno pitanjece,da li se preko ovog fiatecu scan moze da iskljuce neke funkcije,tipa alarma?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skini lepo fiatecuscan i krek (taman da vidš kako radi) pa probaj. Radi i bez adaptera, samo nema na šta da se konektuje, ali ćeš bar videti tačno za tvoj model kola na šta sve može da se konektuje (šta ima u ponudi na osnovnoj stranici). Jednostavno je probaj.

Fiatecuscan NE MOŽE nikakve izmene da radi na kolima ni u kompjuteru već samo da čita. Čita, proverava i testira parametre; možemo da testiramo pojedine uređaje i funkcije, može sve da SNIMA čak i u vožnji. Najvažnije je da očitava greške, objašnjenja uz njih i možemo da ih brišemo. Takođe kod nekih modela može da se resetuje servisni interval. Dakle ništa ne može da se poremeti čak ni greškom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Baš tako. Iako imam moj adapter naručujem taj i jedva čekam da stigne. Naravno, pitaću čoveka da li mogu da objavim njegov kontakt ili svakome na PM, mislim da nema problema ali je red da pitam. Sa ovim adapterom radi obilje raznih drugih kvalitetnih programa ali videćemo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li je ovo ista stvar kao na linku gore?

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/OBD-2-II-OBD-Car-Diagnose-Scanner-USB-interface-CAN-BUS-_W0QQcmdZViewItemQQhashZitem4a9bf9fe27QQitemZ320444431911QQptZMotorsQ5fAutomotiveQ5fTools#ht_3413wt_939

Onaj je sa Tajvana a ovaj iz Kine za samo 3$.

Ne pitam zbog cene, sa isporukom to je manje vise slicno nego da li je isti uredjaj u pitanju?

Share this post


Link to post
Share on other sites

- Izgleda da jeste, ali sa poštom izađe 23$ a onaj prvi 21$ pa smo na istom. Interesnatno je da ima i drugih verzija (isto kućište ali nalepnica u više boja-narandžasta i dr) ali po isustvima sa drugih foruma(digitalkaos, fiat, i dr) ovaj plavi je najpouzdaniji. Niko ne zna naravno zašto, ali tako je.

- Jedan naš kolega misli da bi trebalo da otvorim novi forum u ICE, ali ja ipak mislim da je ovo dobro mesto jer je rubrika URADI SAM za entuzijaste koji vole nešto oko ODRŽAVANJA i testiranja da URADE SAMI, a za mali novac. Mnogi su me pitali da li mogu i hoću svoja iskustva pa podelim sa forumom - pa naravno sve što znam (ukratko-radio sam 20 godina kao sistem-inženjer na telekomunikacijama,kompjuterima i mrežama, a sada imam tv-servis) a kada stignu bolji adapteri tek ćemo tada imati razmene oko podešavanja (mislim da će za pojedine posebne funkcije SERVO,airbag... trebati sitne prepravke u nekim žičicama) i primene mnogbrojnog softvera kao i pravilno tumačenje dobijenih podataka. Ovo je široka oblas i u tome je budućnost. Kada ovladamo ovim makar i amaterski, lako ćemo se kasnije snalazit sa raznim kolima. Na primer: kupujemo drugi auto, uzmemo laptop (naš ili pozajmljen) uzmemo našu dijagnostiku i istestiramo taj auto malo detaljnije. Lepo!

Share this post


Link to post
Share on other sites

drugari ne znam sto narucujete preko posrednika kad sam vam svima objasnio kako da idete direktno preko ibeja ... bzvz ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo ga ELM327 sto sam narucio. Da li ce stici, pa nadam se :)

Ja kad sam narucivao u naslovu je pisalo i ELM327, sada kod tog prodavca samo u opisu/textu stoji da je elm...?...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da se vratimo na temu sa mogućnostima primene a što nama treba: da napomenem da ovo nije potpuno potvrđeno, ali kod očitavanja podataka se često nađu razlike u prikazivanju odometra (to je pređena kilometraža). Napr. moj Punto je prešao 110.000Km a odometar na fiatecuscan pokazuje 11.584. Na raznim forumima sam pronašao da to se to dešava kada se menja kilometraža na dishboardu tada se u engine-menadžmentu poništi i kreće od 0Km. Interesantno za uvid da li je nešto menjano u kompjuteru i kada. Još ću to proveriti, a takođe i za razne druge mogućnosti i praktične primene. Probaću i druge programe.

Edited by Banetv

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ubeđen sam da bi radilo jer alfadiag preporučuje vag-kom koji koristi k-liniju a to je taj. Fiatov 3-pinski takođe koristi k-line, ali ti treba adapter za za priključenje:

tP00i.jpg

ali dok se ne proba ne možeš nikad biti siguran. I fiatecuscan će raditi sa k-line.

Share this post


Link to post
Share on other sites

eo ga s malim zakasnjenjem info za ebay koje sam slao ljudima na pp

=======================================================================

E cao, vidi ovako ide procedura, u kratkim crtama. Odes u Rajfajzen i izvadis Visa Virtuon karticu koja ti sluzi samo za kupovinu s neta. Kosta 200din godisnje i nema nikakve provizije. Uplatis odredjenu sumu evra na racun koji ti otvore tad, taman onoliko koliko ti treba za shoping (dodaj jos 10% za svaki slucaj). Odes na neki od sajtova koji nude opciju virtualne visa kartice (npr www.entropay.com), registrujes besplatan akaunt kod njih, uneses svoje podatke prave i dobijes od njih broj virtualne visa kartice, koja sluzi da sa njom secure kupujes. Onda na entropay sajtu transferujes novac sa prave na virtualnu karticu (minimum je 15eur, oni uzimaju 5% provizije pri svakom transferu) i lova ti legne na tu virtualnu karticu. Onda odes na paypal, registrujes akaunt, napises svoje podatke, zemlju Austriju npr i uneses broj entropay virtualne kartice. Posle odes na ebay, registrujes se normalno sa pravom adresom da dolazis is Srbije i kupujes :) Samo obrati paznju kod stvari koje kupujes, neki prodavci napisu da salju samo na paypal adresu sto tebi ne odgovara. Srecom malo ih je takvih i svi uglavnom salju na tvoju pravu adresu koju si naveo pri registraciji na ebay.

Procedura ti je da sve sto kupujes skida ti se sa virtualne vise, entropay tebi onda skida s tvoje i uzima proviziju od 5%, sto je prihvatljivo skroz.

Provereno sve i sljaka opusteno

=======================================================================

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Rajfajzen-u za otvaranje Visa Virtuon kartice moraš da uplatiš 20 evra kao depopzit,i sa njima ne raspolažeš, sve do gašenja kartice, kada ti vraćaju tih 20 evra.Inače za svaku transakciju ti uzimaju 1%

Edited by Bugi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šta mislite o ovom, da li može da radi posao sa fiatecuscan-om ili nekim softverom kao čitač? Sa njim je cd sa softverom sa kojim radiš read-write ecu data - čitanje i pisanje mape rada.

http://www.chinavasion.com/product_info.php/pName/galletto-1260-obdii-eobd-ecu-flashing-cable/

Cena mu je 27 dolara, sa jeftinim dostavljačem oko 33 dolara.

Flash mapa rade sa njim dosta ozbiljni chiperi, video sam lično a i po pisanijama sa ino foruma to radi o.k. Chinavasion je zanimljiv sajt, navodno radi shipping u Srbiju kroz 2 varijante, dhl je skuplja i neka druga sprija za svega par dolara. Plaćati se može preko paypal ili bank transfera i adresa na koju plaćaš je banka u hong-kongu što mi zvuči dobro.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Razmatrao sam i tu opciju sa Galletto adapterom i softferom. Taj adapter ima čip FT232BM (naslednik starog čipa MAX232 koji je bio prvi rs232 adapter pa podešen na usb). Dobra strana je što postoje jako dobri FTD drajveri za njega (neki kažu da su i bolji od fabričkih a besplatno dosupni na FTD sajtu). Mislim da mi je tako nešto sledeća zanimacija jer je jako pala cena (pa nam je dostupno, ha ha). Imam i njegovu šemu ali je jeftiniji za kupovinu. Koristi k-liniju i l-liniju pa će sigurno raditi i fiatecuscan ali neće raditi one funkcije gde treba ELM adapter- SERVO, dashboard, itd. Isto kao max232 ali ovaj radi i FLASH odnosno UPIS novih podataka, parametara, stanja pa i celog softvera.

Nisam probao ali sam video i lepo radi. Odlična ideja za dalje zajedničko (preko ovog foruma) usavršavanje i nas i kola a sa malim izdatcima. Ne znam mapiranje, ali po onome što sam čitao zaista nije teško, mora se paziti, a pošto možemo čuvati stare podatke praktično smo potpuno bazbedni. Ja mnogo polažem na BEZBEDNOST u ovim tehnologijama. Nećeš pogrešiti.

Ko voli šeme ovo je taj adapter:

59O2S.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko sam shvatio za naš autić (1.3 mjtd) jako lepo idu i copy-paste mape, nije zakeralo sa imobilajzerom, verzijom elektronike itd. Mene strašno kopka ideja da razmenjujemo međusobno mape, a ako i Fiatecuscan može raditi s njim ja ću taj uređaj da naručim za nekih mesec dana pa eto zanimacije - biće na raspolaganju fanovima

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bas tako. Radi citanje,brisanje gresaka,trenutne vrednosti,i ponegde startovanje aktuatora. Nista od kodiranja,programiranja i sl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da ali Galetto 1260 kabel može, on dolazi sa drajverom (softverom) koji radi to, čitanje i pisanje mape. Zato je zgodno imati njega pa ga pored te osnovne namene koristiti i za fiatecuscan, sve to za tridesetak dolara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...