Jump to content
Goran
nestor

Fiat / Lancia / Alfa dijagnostika - adapteri, softver i primena (by Banetv)

Recommended Posts

On 6/4/2024 at 8:18 PM, Djoric Stefan said:

Update, odradio sam proxy bez adaptera uspesno, ali me je svakako zanimalo pa sam napravio adapter za airbag

DA li si isprobavao adapter, da li radi ?

7 minutes ago, sixcycling@gmail.com said:

Zdravo ekipa. 

Imam problemcic sa tabli nece da ugasi ovaj zuti senzor sa nacrtanim sedistem. Koji je ovo senzor i ima li nekog prakticnog resenja 

Screenshot_20240626_210252_com.android.gallery3d.jpg

Suvozacev airbag je iskljucen, samo nadji bravu u koju ubacis kljuc za paljenje i okrenes na drugu stranu da bi ga ukljucio

ELM327 + ScanMaster-ELM v2.1 softver, na Lanciu Thesis... app se konektuje na adapter ali je krajnji rez: no connection to ecu.

Probao i sa tableta, Torque aplikacijom, manji progres napravim.

Napomena: nemam problem u komunikaciji, adapter je wi-fi, podesim mrezu, konektujem se na OBD2 (on simulira ruter).

Solucije?

Davno je bilo, ali koliko se secam - posao su za vecinu modula na Thesisu radili zicni ELM 327, u kombinaciji sa MultiECUScan (MES) softverom.

Neki moduli su bili specificni, u smislu da posto je auto stariji bio je potreban i stari KKL interfejs. Koji je vec skoro 2 decenije maltene zaboravljen.

Tipa Lucas elektricne rucne, Sachs kontrola vesanja, cini mi se cak i za TRW airbag.

@Ivan, hvala puno! Upravo mi treba interfejs koji moze da komunicira sa EPB modulom. Zamjenio sam bateriju ali greska je tu, vjerovatno treba da se uradi neki "Adjustment". Potrazit cu ga (KKL) na Aliexpres.. mada nesto sam sumnjicav u pogledu funkcionalnosti, ovaj ELM wiFi 2.1 me razocarao..

Ljudi generalno vole modu i zivot bez kablova :) , ali uvek preporucujem klasicnu zicnu vezu ELM interfejsa.

Pogotovo za neke slozenije ili operacije koje traju duze i kojima se menja konfiguracija vozila (Proxy Alignment i sl.), gde je potrebna stabilna veza.

BT i WiFi interfejsi generalno rade, ali znaju i da baguju. Nekako su mi jedino za hobi pracenje podataka ili npr. vezu sa multimedijom koja ce prikazivati te podatke i sl.

MES softver je takodje u praksi zestoko proveren za rad sa Italijanima, gomila ljudi ga koristi. To su bar neka moja iskustva.

@Zan Batist

Nema na cemu ;) .

Koliko se secam, bese 10v verzija petaka (150 KS)? Ako je tako, evo da ti "dobacim" sta je za koje module neophodno od interfejsa na Thesisu (podaci su za MES):

Untitled.thumb.png.534459103e231bb17093d84489f53cd8.png

Sto se adaptera tice:

- zelena ELM oznaka ti je ELM327 adapter

- crvena A1 je zeleni adapter

- crvena A2 je crveni adapter

- crvena A4 je ljubicasti adapter

- plava KL oznaka je KKL adapter

- plave oznake P1-P13 su za interfejse sa pin switchom

A sto se tice funkcionalnosti, narandzastom bojom su ti oznake sta od funkcija mozes da radis na kom modulu:

- INFO (citanje podataka)

- DTC (citanje i brisanje gresaka)

- DTC EX (detalji o greskama)

- PRM (citanje parametara)

- ACT (testiranje aktuatora)

- ADJ (podesavanja)

Edited by Ivan

13 minutes ago, Ivan said:

Koliko se secam, bese 10v verzija petaka (150 KS)?

jeste... gledao sam ove podatke na multiecuscan.net.. i posteno da ti kazem ovaj prvi dio nisam skapirao kako treba (A4, A1 itd.), dok drugi veznan za kontrolu pristupa na nivou modula jesam...

Vezano za tehnologiju komunikacije sa interfejsom slazem se da je kabal najbolji ali WiFi ELM mi je posudio kolega pa reko ajde da probam..

BTW u PG/CG niko nema uredjaj koji moze da komunicira sa svim Thesis modulima, Examiner npr...

22 minutes ago, Zan Batist said:

i posteno da ti kazem ovaj prvi dio nisam skapirao kako treba (A4, A1 itd.)

Oko adaptera (crveni, zuti, zeleni,...) - potreban ti je standardni ELM interfejs, na koji zakacis specificirani adapter za odredjenu periferiju. Gde ti stoji samo ELM (bez adaptera) dovoljan je samo on, ali ti je svakako ELM "must have".

Kao sto ti i rekoh, koliko vidim po specifikaciji, ELM (plus gde treba A1/A2/A4 adapter) ce ti biti dovoljni za vecinu modula.

ELM ne vidim samo za suspenziju, elektricnu rucnu i airbag.

Examiner bi, pretpostavljam, morali da imaju ovlasceni FIAT servisi. Jesi li probao negde kod vas?

PS: Na Thesis sam se zadnji put "kacio" pre 100 godina :) . Uvezen iz inostranstva sa gomilom gresaka, pa smo resavali jednu po jednu.

Tako da sve ovo vadim iz malog mozga :) , ne secam se kada sam ni po BG cak video neki Thesis na ulici.

43 minutes ago, Ivan said:

Oko adaptera (crveni, zuti, zeleni,...) - potreban ti je standardni ELM interfejs

skapirao!! tnx... meni znaci ovo treba:

ELM OBD KKL plus Adapters.jpg

nisam zvao ovlasceni (Kov-Car), kazu da ih se treba kloniti.. imao sam nesto sitno posla sa njima oko pande (htio da porucim oprugu koja drzi kuciste filtera vazduha) i ispunili su ocekivanja (za izbjegavanje)!

https://www.ebay.com/itm/283595153467
Shipping: May not ship to Montenegro.

Ako ovo moze da se kupi u BG javite mi... :secret:

FULL DIAGNOSTIC CABLE SET For MultiEcuScan ELM KKL ADAPTORS.png

Edited by Zan Batist

2 hours ago, Zan Batist said:

nisam zvao ovlasceni (Kov-Car), kazu da ih se treba kloniti..

Za toliko, da zakace dijagnostiku, valjda nece za*ebati nesto :) .

2 hours ago, Zan Batist said:

Ako ovo moze da se kupi u BG javite mi... :secret:

Standardna prica, kod Kineza direktno to moze da se kupi vrlo povoljno. Ali ume i da zeza, losiji kvalitet, tanki kablovi, pa su se ljudi baktali i sa prepravljanjem cipova ili nije radilo...

A opet moze i da se nabode da sve to radi bez greske za male pare.

E sad, da ne bude reklama, ovde kod nas sve to prodaje nas drugar sa foruma, Dovla https://obd2.rs/ .

Cene jesu jace nego da kupujes nesto direkt na Aliju ili preko naseg KP. Ali je u pitanju proverena roba, vec i na oko kvalitetnija. Imao sam prilike da u ruci drzim i poredim zicni ELM koji on prodaje, ELM koji ja imam i neki random kupljen sa Alija (koji je fizicki bio lagan i kao igracka u poredjenju sa ova dva).

Mada ima tome, recimo samo zuti adapter (zadnje sto sam pitao) je bio reda velicine 10 EUR. A evo i cena sa njihovog sajta, neki kompleti sa ELM327 kao osnovnim alatom:

Untitled.thumb.png.de253d9cdde9df9043547e1e1abc6bb2.png

On 8/23/2024 at 12:39 PM, Ivan said:

morali da imaju ovlasceni FIAT servisi. Jesi li probao negde kod vas?

zvao sam Kov-Car, zao mi je sto nisam snimio taj razgovor... objasnim sto mi treba.. "gospodine, mi mozemo da porucimo rezervne dijelove ali to su mnogo skupe popravke..", ko vam trazi rez dijelove?? Imate li vi to i to? "Mi samo radimo nove automobile."

tragedija....

Pozdrav,

Moze preporuka za dijagnosticki uredja za 500l 1.4 16v, 2022? Potrebno mi je da moze da resetuje servisni interval, jer to radim sam.

Koliko sam razumeo moj auto ima neki security gate, pa mora neki poseban kabal?

Ima li svrhe kupovati novu generacija Vscan STN1170 interfejsa. Poljski ELM327 v3 koji je 6000 rsd ili mi zavrsava posao elm 327 usb za 3000?

Cene su sa obd2 sajta i tamo bih kupio.

Zeznuo sam se sto nisam kupio dijagnostiku cim sam kupio auto. Treba mi najvise za reset servisnog intervala. Zuti adapeter sam kupio pre par god na Aliju i od tad ,,trazim'' dijagnostiku koja radi sa Fiatom. Namerno nisam hteo da bacam para na neproverene verzije sa Alija a prodavci nece da garantuju da radi sa Fiatom :)

Stalno citam o problemima kako dijagnostika nece da se poveze, gubi konekciju, zamrzne se, nece sa ovim Windowsom da radi i sl. To bih hteo da izbegnem ako je moguce :)

Edited by virke

MES softver i proveren ELM327 interfejs (najbolje zicni) i nema greske. Ako treba za nesto od modula, dokupi se sta treba od adaptera (zeleni, zuti, crveni,...) i to je proverena kombinacija za FCA program.

Konkretno za Grande, dovoljan je ELM327 i zuti adapter.

Samo ELM, koliko se secam, dovoljan je za motorni komp i ESP. Za sve ostalo mora i zuti adapter, ukljucujuci i reset servisnog intervala koji te zanima. 

Znaci da ne bacam pare na taj skuplji? Citao sam recenzije Poljaka za taj skuplji uredjaj i svi kazu radi super sa Fiat-om.

Skinuo sam MES sa neta, neku narodnu verziju videcemo dal ce da radi kad uzmem ELM 327.

1 hour ago, virke said:

Znaci da ne bacam pare na taj skuplji? 

Tvoj izbor. Radi super i Kinez sa Alija za par stotina dinara, samo ako se nabode dobar chip. 

Tu i jeste kvaka, kod Dovle ces dobiti ono za sta das pare, a i sami interfejsi su kvalitetniji vec na oko. Plus imas garanciju i mogucnost da se odmah zameni. 

A davati jos duplo na tu cifru koja je kod Dovle, mislim da je apsolutno bespotrebno (preko 50 EUR i to samo za ELM).

Imao sam kontakta sa desetinama tih interfejsa, a licno sam sa Kinezom sa Alija odradio gomilu kola. I to i malo slozenijih stvari, dodavanja/skidanja cvorova na CAN mrezi, dodavanja opreme, sredjivanja Proxy-ja... O citanju i brisanju gresaka, servisnih intervala, pracenju parametara i pozajmljivanju drugima :D , tek da ne pricam. 

Hocu da kazem da i za male pare moze da se nabode dobar interfejs koji radi bez greske. Nije sve u reklami i ceni, uz malo znanja moze da se obezbedi solidna dijagnostika za smesne pare. 

Ma znam ja koji elm tj. sa kojim cipom meni treba ali kinezi lazu.Reklamiraju jedno a dobijes drugo. Jos pogotovo sad kako su promenili politiku vezanu za refund mislim da se ne isplati z@jebancija :) Pre ces dobiti 7cu na lotou nego refund od kineza trenutno. Narucicu onda taj obican za 3k.

Hvala!

Uzeo danas dijagnostiku. sad samo jos na laptop da instaliram MES i da je isprobam.

Nego...Dal trebaju drajveri neki za ovo cudo?

Iz radnje kazu da je Win prepozna sam.

elm327.jpg

Samo da javim da dijagnostika radi us Multiecu Scan v4.8. FTDI chip je u njoj i cini mi se da je verzija 1.4.

Restovao servisni interval na Puntu uz zuti adapter.

Probali Chromu 1.9 120 ks od kuma, kod nje nije htelo da se poveze da radi sa zutim adapterom. Kad smo izbacili zuti adapter proradilo i povezala se dijagnostika sa kompom auta. Sve radi osim ENGINE dela. Tu nije htelo da pristupi. Resetovali i servisni interval bez problema.