Jump to content
FAS Goran
nestor

Fiat / Lancia / Alfa dijagnostika - adapteri, softver i primena (by Banetv)

Recommended Posts

Taj je iz jagodine sumnjam da bi se bilo ko cimao samo za probu ne bi ni ja nek salje pa sta bude bude, sa alija doduse cene su im stvarno slicne kaze 900 din i 800 postarina opet bolje dodje od ovog sa kp-a ako ne i isto u ceni ... sta znam deluje kao da sljaka sad kako za koji model i ostalo neki vidim imaju zelenu plocu neki crvenu drugaciji cipovi ok za bluetooth ali opet imaju i verzije .... da li bi radio na audiju i sl. drugim brendovima ? mislim jel su vezani ti tipovi elm i kkl-a za model marku-brend , na mom ide neki kkl posto je kompjuter magneti marelli 1af nesto stim sto  po mes-u ne podrzava elm ali za druge slicne modele pise da da na njihovoj specki ... uglavnom nisam nikad bio na dijagnostici sem jednom za dizne i od tad nikad nikakav problem opet cimanje za kablove i kompatibilnost ... lakse mi bilo da stisnem gas i ocistim sve greske :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minutes ago, nemanja84bg said:

mislim jel su vezani ti tipovi elm i kkl-a za model marku-brend , na mom ide neki kkl posto je kompjuter magneti marelli 1af nesto stim sto  po mes-u ne podrzava elm ali za druge slicne modele pise da da na njihovoj specki

Imas npr. u MES specifikaciji listu Supported Vehicles i sta za koji model treba od adaptera: http://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx

Konkretno za Deltu tih generacija kaze ovako:

 

Untitleds.thumb.png.2e915d24f4e6a8164a270834f172e417.png

 

U pitanju je motorni racunar i ABS - uglavnom kaze KKL i 3-pinski adapter. Za retke verzije moze ELM, ali to su novije serije sa Magneti motornim kompom.

 

PS: Imao sam i KKL adapter, javio mi se svojevremeno kolega sa foruma sa Dedrom, tamo negde istocna Srbija, Negotin mozda. Nesto je petljao i imao problem, ja mu posaljem KKL da proba i posto mu je vrsilo posao a ja nisam nesto ni koristio - poklonim mu adapter :) . Tako da KKL odavno nije kod mene.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znam ja odavno da ste brat nisam ni sumnjao dobri nas kolega :cheers:  vise je pitanje bilo da li ti kablovi daju iste parametre kao i oni sto dolaze uz sam program posto i vcds ima svoje neke kao i mes sto ima svoje a cena je daleko skuplja u odnosu na ove sa oglasa ili alija, sigurno ima neka caka ... ili nema , nazovi kompatibilnost stoprocentna ili delimicna ... pogledao bih nekog nemca pa da probam da se opremim sta znam, mozda i ne bi trebao ako je teska fizika a kontam da odgovara taj vagcom kkl da je to isti kabl samo drajver da se grune, opet mozda gresim tipa vezani su svaki za svoj brend iako isto izgledaju zbog rasporeda zica ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Ivan Gledajuci na ovom linku sto si ostavio potreban je ELM sa zutim adapterom i plus prokleti ovaj SGW posto je 2018. godiste, znaci negde oko 80e?
2023-04-08_00h20_46.thumb.png.3cad93b4703c62538c3be05c4972dcf7.png

Nije strasno, a program koji se koristi za ovo torrentujem negde ili kako to ide?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citajte postove da ne bi pravili greske i troskove pri kupovini  i narucivali nefunkcionalne uredjaje. ELM327 koji narucujete mora da bude sa PIC18F25K80 cipom koji cita sve module osim airbag-a, a ako hocete i airbag da cita onda treba i KKL VAG, najsigurnije sa FTDI cipom. Ovo vazi za Fiat Stilo i mnoge druge modele Fiat-a. Proverite u tabeli na sajtu http://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx sta je potrebno za vase vozilo.

Edited by sibonios

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko sam shvatio za Evo MA treba samo ELM+Žuti adapter. Recimo ovde piše da za Body mora adapter a ja sam mu pristupao samo sa ELM.....

image.thumb.png.079a01f5eeae280096fa968fc91fc987.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

@stex_pb i ja sam mogao da pristupim sa MES 3.7 na Body samo preko ELM, ali recimo nisam uopste mogao da pristupim nekim drugim modulima koji traze zuti adapter ni na koji nacin (npr Airbag, centrali parking senzora).

Sa MES 4.6 mi sve sljaka uredno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebalo bi da je tako sa iole novijim MES verzijama. Zuti adapter sam svojevremeno nabavio bas zbog GP/Evo, Giulietti i Fiata 500. Posto su ELM+A3(zuti adapter) neophodni za pristup maltene svim modulima.

Sem motornog racunara (i Marelli SeleSpeed ako postoji), za koje MES specifikacija kaze da je dovoljan samo ELM.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam nabavio prvo elm BT sa kojim sam završio jedinu intervenciju koju sam imao na bodu. Posle sam kupio i zuti adapter i kablovski ELM ali ih više nisam nikad probao :D Srećom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima,

 

Obzirom da sam pročitao svaki komentar na ovih 115 strana za ovu temu, više nisam siguran šta je problem i šta da radim :D

 

Imam ELM 327 USB varijantu (mislim da je identična kao kod @Ivan) :

 

IMG_20230428_220810.thumb.jpg.6ad3b34d22468afbe50e47a4d93f1412.jpg

 

Zamenio sam KM/h i stavio onu belu (nisam uspeo da nađem crnu sa većim ekranom) i sada imam onaj problem "Proxy Alignment" koji nikako ne mogu da odradim, pokušao sa više varijanti MES programa. Prilikom povezivanja na Body, CAN... prijavljuje onu grešku da proverim kabl i povezivanje, port...

Kada odem u podešavanja u MES, sve uredno vidi i kada odradim test prolazi sve i piše čak "... da je kompatibilan sa 1.4 i da mogu da koristim za većinu CAN...". Koliko sam ovde shvatio neko je uspeo bez onih dodatnih kablova, dok su za neke ELM modele neophodni.

 

Pa sad molim za savet, šta dalje činiti, da li sigurno rešavam problem sa Žutim A3 kablom i ovim modelom ELM.

 

Inače vozilo je Punto Classic 1.2 8v  2010. godište

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav! 

Imam problem na Stilu 1.9 103 kw, 2005 gp. Za dijagnostiku koristim AlfaOBD kupljenu aplikaciju i OBD bluetooth adapter, kupljen na eBay-u, gdje je u opisu navedeno da je kompatabilan sa AlfaOBD aplikacijom. U suštini sve radi dobro, posle ugradnje tempomata sam bez problema upalio lampicu na instrument tabli i uradio proxy bez ikakvih problema. Ali nakon ugradnje PTC dodatnog grijača ne mogu uraditi proxy za klimu. Uredno mogu testirati aktuatore i osvjetljenje displeja, međutim paljenje svih LED dioda ili svih piksela na displeju ne mogu uraditi. Za proxy piše da proceduru nije moguće provesti na tom čvoru:

Screenshot_20230226_093334.thumb.jpg.4b718b6aba907a9ab01745be87bbdd21.jpg

Da li je ovo greška do dijagnostike ili do centrale klime. Ne pomaže reset, brisanje grešaka, skidanje kleme i sl. klima uporno odbija proxy poravnanje. 

Sve ostale funkcije provere i podešavanja dostupne putem dijagnostike rade uredno osim ove na klimi.

Zaboravih napisati da putem dijagnostike povezanom na klimu mogu upaliti i jedan i drugi grijač, normalno se čujue relej i pali ventilator na 5 sec. za proveru, ali ga ne mogu upaliti putem klime jer fali taj proxy. 

Edited by Cowboy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo da javim da sam uspešno uradio PROXY i vraćanje kilometraže na orginalnu sa novim ELM 327 koji sam poručio preko EBay-a. Moje mišljenje je, bolje platiti OBD/ELM po nešto većoj ceni preko proverenih prodavaca, ja sam kupio nekoliko uređaja preko Alia i KP-a za 500din i ni sa jednim nisam uspeo da rešim uparivanje.

 

PROXY sam uradio preko MultiEcuScan, dok preko nje nije moguće izvršiti vraćanje kilometraže jer nudi mogućnost samo dodavanja.

 

Vraćanje sam uradio preko ALFAOBD programa, preko ovog programa može da se vrati KM.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdje se vraća kilometraža na AlfaOBD, jel' to u "Instrument panel" - -> "Odometer write" ili "Odometer correction"? 

Takođe imam AlfaOBD kupljenu verziju i OBD bluetooth adapter kupljen na

eBay-u za koji je bilo navedeno da je kompatabilan sa AlfaOBD. Imam još jedan adapter ali WiFi i nije se mogao povezati sa Alfom, sa nekim drugim aplikacijama se povezivao bez problema ali sa Alfom nije moglo, pa sam morao kupiti drugi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koji plavi (A5) kabal koristite za Fiat Tipo? U pitanju je 2017. godište tako da ne bi trebao da ima zaštitu. Preko firme obd2 sa uzeo jedan i ne radi proxy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, Mihailo92 said:

Koji plavi (A5) kabal koristite za Fiat Tipo? U pitanju je 2017. godište tako da ne bi trebao da ima zaštitu. Preko firme obd2 sa uzeo jedan i ne radi proxy.

Po MES sajtu i njihovoj listi potrebnih adaptera (u "Supported vehicles" sekciji) - za Proxy Alignment (tj. Body Comp) specificiraju da ne treba nikakav dodatni adapter sem ELM327.

Dodatni A5 adapter je potreban samo za Uconnect, Denso klimu i Bosch parking senzore.

Ako prolazis preko Vracara u radno vreme, javni se da probamo da nakacimo i odradimo Proxy. Imam onaj standardni USB ELM327 (uz par adaptera) koji je do sada odradio verovatno na stotine FCA vozila, sto drugara, sto forumasa :) . Uz MES, naravno.

Ili svrati u neki specijalizovani servis, da pokusaju Examinerom.

PS: Dodatno pitanje je - sta si menjao od konfiguracije uredjaja na CAN mrezi, pa da je potreban Proxy Alignment na BC?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pokušali smo da ubacimo Android auto (pretpostavljam da je to na CAN mreži) i to je aktiviralo da treperi kilometraža.

To me manje nervira ali sam primetio da kada su mi svetla upaljena i ugasim auto led dnevna i stop svetla neće da se ugase i pitanje šta je još se zeznulo. To me najviše i brine.

Ono šta se desilo jeste da je poznanik preko Alfa obd aplikacije pokrenuo aktiviranje AA i Car play-a (na mobilnoj aplikaciji ima ta opcija zasebno) i to je zeznulo proxy i mislim ovo sa svetlima (ne sećam se da je taj problem postojao ranije).

Radim do 4, pa ako si još na poslu nakon toga mogu odmah doći? Probao bih drugu elm, moguće da moj zeza.

Svakako imaš li preporuku gde u specijalnim servisima da uradim to ako ne uspemo? Možeš mi naravno i u PP poslati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Javi se, imas broj jos od "onomad" kada smo sredjivali tvoj bivsi Bravo. 99% mogu da te sacekam posle posla. Ubacicu u ranac i ELM, laptop je ionako stalno uz mene, najmanji je problem da probamo da pustimo Proxy. Cimni sutra pa se dogovaramo. 

A od servisa, svaki krsteni Fiat servis koji ima Examiner. Cimni Gorana ili Nesu na Altini. A i svaki ovlasceni ima, samo je pitanje da li hoce da se bakcu sa peglanjem takvih custom izmena. eLearn sam i naucio napamet "zahvaljujuci" njima jos tamo od 2007. i na tome sam im zahvalan :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potpuni sam laik što se ovoga tiče. :cry:

Pitanje je da li smem da kupim ovo za FIAT 500L 1.3 Multijet 95KS iz 2017 i Grande Punto 1,3 Multijet 75KS iz 2009.

Izađe oko 20$ sa poštarinom.

Samo za gledanje na Android mobilnom.

Nikakvo čačkanje, brisanje grešaka i slično.

Prvenstveno me zanima da li mogu da vidim stanje DPF na 500L, pošto se puno vozikam po gradu?

Za GP manje više, ako ne radi, to mi nije toliko bitno. 

I da li može ta spravica da napravi kakvu štetu?

 

V08 ELM327 Bluetooth 4.0 HW V2.2.jpg

Edited by NIXIE

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minutes ago, NIXIE said:

Potpuni sam laik što se ovoga tiče. :cry:

Pitanje je da li smem da kupim... 

Koju aplikaciju misliš koristiti na mobilnom? Neće ti ovo napraviti nekakvu štetu, samo je pitanje da li uopšte može pristupiti računaru da vidiš stanje DPF-a. Možda je bolja opcija da kupiš AlfaOBD aplikaciju za mobilni i sa njom kompatabilan bluetooth adapter. Ona može očitati i brisati greške, uključiti i isključiti neke funkcije,, uraditi proxy i razna podešavanja... Skoro profesionalna dijagnostika. Sad ti možda ne trebaju sve njene funkcije ali vrlo brzo će ti zatrebati, vjeruj mi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...