Jump to content
FAS Goran
nestor

Fiat / Lancia / Alfa dijagnostika - adapteri, softver i primena (by Banetv)

Recommended Posts

Da odgovorim sam sebi (hvala Dovla na savetima, a na netu sam jedva nasao na poljskom forumu), mada jos nisam isprobao u praksi (nemam zuti adapter pa svejedno ne bih mogao da resetujem interval). Nema sta da se skida i rasklapa, sem da se skine maska osiguraca da bi se iza bolje videli, samo je tesko dostupno pa se mora zaleci u pedale pa odozdo skinuti masku sa sgw kako bi se povezao adapter)

 

efv01.jpg efv02.jpg

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raskacio sam konacno Secure Gateway, povezao dijagonstiku i zuti kabl (na njega za sada sumnjam jer je sa AE, mada ne izgleda nekvalitetblno). Mogu da ocitam dosta toga (MES 4.6R1), ali ne i BCM, a takodje ne mogu da resetujem servisni interval, MES kaze sa nije dobra konekcija nakon sto zatrazi zuti kabl. Da li da nabavljam bolji zuti kabl, ili obzirom da Bcm be mogu da ocitam da probam neki drugi SW? Dijagnostika je inace USB, sa obd2.rs. 

 

efv05.jpg efv06.jpg

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/5/2023 at 10:32 AM, Mr_Good said:

Opet moram ganjati termin za tu rabotu jer se kod mene u zadnje vrijeme mehaničar ganja ko hirurg :thumbdown:

Kupi zicni ELM327, imas ih vec za par EUR na Aliju, jos uz Free Shipping. Dodatni adapteri za vecinu modula za Bravo nisu ni potrebni.

Javni se slobodno na na PM da ti dobacim sve oko MES (MultiECUScan) i bar si za vijeki vijekova resio jurenje dijagnostike :) .

A moze da koristi za prilicno stvari, pripomognes drugima...

 

 

Edited by neshaoct
prebačeno / formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm...vidi jednu stvar, ja se ne bih igrao okolo sa tim dijagnostikama sa Ali Express-a, jerbo u mojoj okolini su znali gadan kuršlus sa njima da naprave...Nikad ne znaš kakav je softver i vrlo lako možeš zaključati kodom nečiji automobil bezazlenim poništavanjem ili iščitavanjem greške. Znam za slučaj kada je na jednom placu lik takvom dijagnostikom pobrljavio ECU i zaključao Mercedesa pa je za dekodiranje i šlepanje u ovlašteni servis je otišla lijepa EUR cifra...

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Ivan said:

kupi zicni ELM327

zdravo Ivane, zasto preporucujes zicu kao komunikativni interfejs? Kupio bi...

Share this post


Link to post
Share on other sites
35 minutes ago, Mr_Good said:

Znam za slučaj kada je na jednom placu lik takvom dijagnostikom pobrljavio ECU i zaključao Mercedesa pa je za dekodiranje i šlepanje u ovlašteni servis je otišla lijepa EUR cifra

Pricamo o narodnom Fiatu :) ... Odradio sam ih (i slovima) na stotine, upravo sa jednom takvom ELM327 sa Alija (plus zuti A3 adapter za Grande, Giuliette,...).

Citanje i brisanje gresaka, podesavanje i ocitavanje raznoraznih parametra, dodavanje novih uredjaja, Proxy Alignment...

Bez i jednog jedinog problema, cisto je bio drugarski savet i jeftina solucija da ne bi cekao majstore za takve sitnice. A zanimace te nekada i da nesto sam ispratis u voznji, pomognes nekom drugom...

Ako si nepoverljiv, isto to imas i "sertifikovano" po nasim radnjama, samo sto tada kosta po 20 i kusur, 30 EUR:

https://obd2.rs/proizvod/elm327-usb/

 

@Zan Batist

Licno vise volim klasicnu zicnu komunikaciju, iz razloga jer BT potencijalno moze da bude nestabilna. Nije problem kada se cisto ocitavaju ili prate parametri. Ali kada radis neke modifikacije i pustis Proxy Alignment na Body Compu (koji je u stvari peglanje firmware) i koji zna da potraje - nesto ne bih voleo da istrazujem sta bi se desilo ako komunikacija "pukne" na pola :) . Pogotovo na tudjim kolima.

Ako treba nesto da se istestira u voznji, nije problem za toliko za metar kabla... Posto nisam od onih koji drze non-stop zakacen BT OBD, pa prate nesto preko telefona, aftermarket navigacije i sl. Nemam nista ni protiv toga naravno, ali za bilo kakve modifikacije (a i generalno) mnogo vise verujem klasicnoj zicnoj komunikaciji. Cisto licno misljenje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Zan Batist

Nemas sta da izgubis :) . Salu na stranu, pazario sam nesto slicno davno i radi kao sat. Mogu i da ti slikam adapter popodne kada dodjem kuci.

E sad, koristio sam jedno vreme i onaj ELM327 koji prodaje nas Dovla i za koji sam ostavio link iznad. Neosporno deluje kvalitetnije, teze, deblji kabl, drzao sam oba ELM327 u ruci jedan pored drugog. S druge strane, oba su identicno radila posao, a ovaj sa tvog linka je i 6 puta jeftiniji. Mislim da vredi pokusati, po cenu dva piva u kaficu :) .

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Preko zicnog se moze malo vise i podesavati. Znam provereno da se servisni interval ne moze resetovati preko BT (ili ja makar nisam uspeo da vidim tu opciju), dok preko zicnog bez problema nadjem i resetujem. 

I opet preporuka da se uzme kod Vlade sa foruma, eno mi 3 rastavljena kuci zbog verzije cipa. Dodje za 2 dana, kosta 25-30 eur ali se vidi i kvalitet i razlika u odnosu na ali

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podržavam kupovinu proverenog. 

I ja sam sa Alija kupio isti ( doduše, ima jedno 7-8 godina ) i sa žutim adapterom za Giuliettu nije hteo da se poveže za Proxy Aligment. Verovatno starija/neodgovarajuća verzija čipa.  Kada sam kupio namenski ( firma iz DE koja se bavi samo tim stvarima, dijagnostički uređaji ) proradilo je sve iz prve.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja danas naručio onu što ide preko wifi, iPhone se teško kači na bluetooth sa takvim uređajima....

Videćemo...

Koja aplikacija se koristi?

Screenshot_20230406-142018.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, Ivan said:

po cenu dva piva u kaficu :) .

:thumbup::cheers: porucio..

Super OBD store.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 hours ago, TheWickerMan said:

Podržavam kupovinu proverenog.

Apsolutno se slazem. Slicna prica kao npr. i za izbor projektora - testirani i provereni Morimoto Mini H1, kupljeni preko RFS (Retro Fit Source) bili su po 200$. A slicno imas i ovde za 40 EUR, ali moras da se potrudis i proberes, a ne da cekas sta ce oni da ti prodaju i da "fasujes" neki bofl sa krs raspodelom svetla. Kao sto sam vidjao gomilu slucajeva.

Da ne offujem, slicno vazi i za dijagnostike. Kod Dovle je proverena prica, provereni cipovi unutra, a napisah vec da se i na ruku, po tezini i kvalitetu kucista i kablova vidi evidentna razlika. Ali i ELM327 kod njega je kostao 3000 din (imali smo forumski popust na tu cifru), zuti adapter oko 10 EUR...

A evo i ekipe mojih Kineza :) , koji savrseno rade posao godinama. Odradili su verovatno stotine vozila, sto forumasa, sto drugara, drugara od drugara, itd.:

 

IMG_20230406_182607_resized_20230406_062827920.thumb.jpg.12113f67e64c1cfa1dc0416f3f537d53.jpg IMG_20230406_182634_resized_20230406_062827715.thumb.jpg.3a5db943405332e10fbe5eeb1642bf5d.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takav sam ja imao i nekome pozajmio i nije mi vratio,a nemam

pojma kome…i pola alata tako,sada ne dsm nikome ništa,odem,odradimo i vratim kući

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na oko su svi isti uglavnom, pitanje samo sta je unutra, koji cipovi, itd...

Nevezano za to, ovaj koji ja imam je sa nekim tanjim USB kablom. U poredjenju sa njim, onaj Dovlin ELM327 ima kabl kao od usisivaca :D , na oko je robusniji kompletno. Drzao sam oba adaptera u ruci i poredio paralelno.

A jednom na skup covek donese neki ELM koji mu ne radi, ko zna sta je unutra, a i kablic mu kao flis papir. U poredjenju sa tim, sad je moj adapter delovao robusno :D . Tako da ima svasta, od Silvane do Nirvane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za one kojima treba ELM327 adapter, cene idu od 5-6 EUR sa Alija, do 3000 din (minus klupski popust) za sigurno proverene verzije kod nas.

Ako na ELM327 ide i dodatni zuti adapter za vecinu modula (GP, Evo, Giulietta), to je dodatnih od par do 10 EUR. Postoje jos i zeleni adapteri, kome vec treba za neke redje potrebe i starije modele uglavnom.

Za ove novije koji imaju SGW (Security Gateway) ide i onaj dodatni adapter, kod nas je oko 40 EUR:

On 4/6/2023 at 11:47 AM, Ivan said:

 

https://obd2.rs/proizvod/fiat-chrysler-adapter-za-sgw/

 

watermark.thumb.jpg.6c21840648f202603af82c0bc3e09263.jpg

 

Samo se manji 8 i 12-to pinci ukopcaju u SGW modul auta i umesto fabrickog, koristi se OBD port sa ovog kabla.

 

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima na KP 1500 kinte bas onaj sto si postavio legendo elm v1.5 e sad na drugim slikama ne pise ali isto plav oranz .... kolko je to validno (trebalo bi ima bas jaku ocenu preko 2000 pozitivnih i nijedna negativna)  ... nista dok se ne isprsi i ne isproba :D to je ono ... kao da je aliexpres nesto bolji i tamo ima corak pa treba voditi racuna i da li ce se sve to gadjati jedno s drugim ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Velika prednost je da ono sto prodaju ovde, mozes da probas na licu mesta ili reklamiras.

A ovo sa Alija uglavnom pazaris za onoliko koliko unapred prezalis :) . Mada i kod njih postoji opcija povrata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...