Jump to content
FAS Goran
neshaoct

FIA World Rallycross Championship (WRX)

Recommended Posts

Da li znate zašto je RELIKROS sve popularniji?

 

relikros.jpg

 

Pogledajte poslednju trku Svetskog relikros šampionata, ali i jednu iz osamdesetih, i biće vam jasno

 

Relikros je jedno od brojnih reli takmičenja, koje postaje sve popularnije širom sveta. Posebno je popularno u nordijskim zemljama, gde ima naziv ''narodna trka'' i na kojima se takmiče potpuni amateri. Vozi se po kružnim stazama, koje su relativno kratke, a podloga po kojoj se vozi je kombinacija asfalta, zemlje i makadama. Upravo ovo doprinosi zanimljivosti takmičenja, a posebno kada padne kiša. Popularnost relikrosa počinje krajem 60-ih kada je prvo takmičenje u Britaniji televizijski prenošeno. Prvi evropski relikros šampionat je održan 1973. godine. A naročito je bilo zanimljivo polovinom osamdesetih, kada su egzotične super-mašine takozvane ''grupe B'' zabranjene u svetskom reli šampionatu. Tada su ''pežo 205 turbo 16 E2'', ''ford RS200 E2'', ''lančia delta S4'' i ''audi sport kvatro S1'' stigli na kružne relikros staze.

Pogledajte ove zujalice u relikrosu (zvuk je obavezan):

 

 

Pre četiri godine, relikros dobija ''svetsku verziju'' - FIA World Rallycross Championship (WRX), pandan WRC-u. Svetski relikros šampionat se sastoji od 12 dvodnevnih događaja, koji čine kvalifikacije i finalna trka u kojoj učestvuje šest najuspešnijih takmičara. Ken Blok najavio učešće u relikros šampionatu. Trka se vozi samo šest krugova, a svaki od takmičara mora da jedan krug odvoza dužom deonicom, takozvanim džoker krugom. WRX su do sada osvajali reli legende Peter Solberg (dvaput za volanom Citroena DS3) i Matias Ekstrom (Audi S1). Aktuelni šampion je Johan Kristoferson (VW polo GTI). Ovaj Šveđanin, sada vozi VW polo R, i ovu sezonu je počeo pobedama u Barseloni i u snežnim uslovima na stazi u portugalskom gradu Montalegre. Pogledajte WRX trku za Veliku nagradu Portugala, koja je održana pred 25.000 oduševljenih gledalaca:

 

 

Sledeća trka se održava 12. maja u Belgiji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...