Jump to content
FAS Goran
neshaoct

MAZ-541 - Najveći auto u istoriji

Recommended Posts

Veliki, strašan i snažan, to je najveći auto u istoriji

 

maz 1.jpg

 

Ako mislite da je najveći auto luksuzna limuzina kalibra Rolls Roycea ili Maybacha, varate se. Najveći auto je ovaj MAZ-541, napravljen u nekadašnjem Sovjetskom Savezu i zaista je ogroman. Ako se vratimo u svet brojeva to znači da je ovo čudo iz Minska dugačko nepunih 7.8 metara. Pritom je bio širok 3.4 metra i visok 2.8 metara. Samim tim je jasno da nije predviđen da saobraća običnim putevima. Njegov dom je bio asfalt, i to velikih aerodroma na koje su sletali najveći sovjetski avioni. Da, ovo je bilo i ostalo jedno od najposebnijih vučnih vozila koje je neki aerodrom ikada video.

 

maz 11.jpg

 

Ideja za razvoj ovog vozila je došla nakon što se klasična radna vozila nisu pokazala optimalnima za vuču velikih aviona. Uskoro su stigli TU-104 i tada revolucionarni TU-114, a njima je manevrisala upravo ova beštija razvijena i napravljena u Minsku. Tamošnji ''Minski Autamabilny Zavod'' je prvi primerak proizveo 1956. godine. Trovolumenski dizajn klasične limuzine je posledica funkcije, jer je tim oblikom omogućeno da vozilo bude bliže avionu, a time su bile olakšane manevarske sposobnosti. MAZ-541 je imao nešto više od 28 tona, a mogao je povuče i do 100 tona tereta. Imao je dva vozača, odnosno vozačka mesta, jedno za vožnju napred, a drugo za vožnju unazad. To mu je omogućavao veliki dizelski motor.

Radi se o tenkovskom V12 motoru zapremine 38.8 l i snage oko 500 konja, koji je pozajmljen od legendarnog T-34. Imao je petostepeni menjač sa tri brzine za vožnju napred i dve za vožnju unazad. Inače, ovo vozilo je koristilo kamionske komponente, pa su tako zadnji točkovi bili sa MAZ-525, a prednji sa YAZ-214 6x6 kamiona. Međutim, ono što iznenađuje je da je ovo vozilo, iako radno, stilski bilo doterano detaljima od hroma, ali i veoma efektnom spoljašnjošću. Prema nekim informacijama plan je bio da se proizverde ukupno 13 vozila, međutim preostalih deset nije proizvedeno jer su zbog sve većih i težih aviona bila potrebna još snažnija vozila. Beloruski MAZ i danas postoji, a asortiman mu je obogaćen MAN-ovim proizvodima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...