Jump to content
FAS Goran
The Punisher

Ford USA istorijat

Recommended Posts

Na današnji dan: Ford napravio prvi automobil

 

henry ford.jpg

 

Henri Ford je 10. maja 1896. godine napravio svoj prvi automobil, Model A.

Fordov originalni Model A prvi je automobil koji je kompanija počela da izrađuje nakon svog osnivanja. Značaj ovog modela je u tome što je pomogao da proizvođač autombila koji je 1903. godine bio u povoju, stane na noge i finansijski ojača. Naime, pre nego što je 13. jula 1903. godine primio uplate za prva tri primerka modela A (u ukupnom iznosu od 1.320 dolara), Henri Ford je na računu imao svega 250 dolara. Veruje se da je automobil koji je na aukciji kupio njegov praunuk poslednji preostali primerak od tri Fordova modela A koji su prodati tog dana, pre više od jednog veka. Reč je o trećem proizvedenom primerku koji ima oznaku šasije broj 30.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fordov sok od paradajza star 83 godine

 

ford sok 02.jpg

 

Ford Motor Company je tokom proteklih decenija mnogo toga proizvodio. Osim automobila, pravili su motore za avione, traktore, kamione...

Ipak, na aukciji kuće RM Sotheby's našao se, verovali ili ne, sok od paradajza. Priča o ovoj 83 godine staroj flaši je prilično fascinantna. Preživela je tako što je poklonjena Henri Fordu. Jedna je od ukupno 52.505 flaša paradajz soka koja je napravljena 1938. godine na Fordovoj plantaži.

 

fod sok 01.jpg

 

U to vreme Ford je na više od 32 hektara gajio voće i povrće koje je poklanjao u dobrotvorne svrhe. Među njima je bio i paradajz, a samo te godine, tokom tri nedelje, pravljen je sok. Na mestu tadašnje plantaže u Mičigenu, danas je sedište Forda za ceo svet. Očekuje se da će jedina preživela boca soka od Ford paradajza biti prodata na aukciji za 150 do 300 američkih dolara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ford će oživeti još neke kultne nazive iz prošlosti za buduće elektromobile

 

ford thunderbird.jpg

 

Ukoliko pogledamo nedavne akvizicije u Fordovoj gami, videćemo da su vraćeni neki nazivi starih modela, kao što su Bronco, Maverick, Lightning i Puma. ''Plavi oval'' planira da nastavi ovu praksu, prenose Vrele Gume. ''Smatram da imamo jedinstvenu garnituru naziva iz prošlosti, koje možemo iskoristiti da bi uneli više emocija u naše proizvode i ispričati priče koje druge marke ne mogu'', kaže Murat Giler, glavni dizajner Ford of Europe. ''Postoji mogućnost da uz pomoć starih oznaka osvežimo ponudu i razlikujemo se od ostalih.'' Nažalost, Giler nije precizirao o kojim se konkretno nazivima radi, mada je možda to sugerisao kroz reči ''mogućnost za Ford da se razlikuje u bombardovanju elektrifikovanim proizvodima koje je pred nama''. Dakle, budući elektromobili bi mogli da ponesu nazive koji već dugo nisu u upotrebi.

 

Thunderbird bi mogla da bude jedna od oznaka namenjenih budućim elektromobilima. Reč je o nazivu koji je dugo egzistirao u Fordovoj gami, nalazeći se na vozilima iz različitih segmenata, poput roudstera (na slici), luksuznih kupea i sedana sa četvoro vrata. Još jedno ime koje se čini zgodnim za budući EV je Galaxie, kao i Excursion. Sudeći po Mavericku i Pumi, Ford se ne vezuje za isti tip vozila iz prošlosti. Prvonavedeni je nekada bio mali automobil dostupan u kupe i limuzinskoj verziji, što baš i nema veze sa današnjim kamionetom. Puma, sa druge strane, bila je kompaktan sportski kupe, da bi sada bila transformisana u moderan krosover.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

I Ford modifikovao logo

 

ford logo 2023.jpg

 

Iako Ford nikad nije prihvatio trodimenzionalni izgled amblema, u Fordu su odlučili da dorade svoj.

Ljubitelji marke ipak ne treba da brinu brinu jer tzv. plavi oval ostaje tu, prepoznatljiv sa jednako upečatljivim fontom. Ono što je novo jeste da su sama slova sada veća, a što je omogućeno pojednostavljenjem samog okvira, odnosno uklanjanjem uže elipse. Takođe, hromirani finiš je uklonjen i zamenjen belom bojom, dok je podloga poprimila tamniju nijansu plave boje. Novi dizajn plavog ovala je premijerno predstavljen s novim Fordom F-150. Prvi su mogli da ga vide posetioci salona automobila u Detroitu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...