Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Volvo serije 200 - praktično neuništiv

 

Volvo_240 03.jpg

 

Karijera i život dizajnera Jana Vilsgarda tesno su povezani za kompaniju Volvo i njene legendarne modele poput Amazona, 140, 164, 740, 760, 780, 850, ali i za čuvenu seriju 200. Koliko je oznaka 200 bila popularna među kupcima, najbolje govori činjenica da je ovaj Volvo pravljen čitavih devetnaest godina, od 1974. do 1993. i tako nadživela naslednika serije 700. Tehnički, radilo se o nadogradnji pređašnjeg modela 140, koji je u ovom slučaju dobio karoserističke izvedbe kupea, limuzine i karavana. Različite posebne edicije i nivoi opreme kombinovani sa prethodno pomenutim karoserijama, omogućili su široku paletu automobila koji su ipak imali i neke zajedničke osobine: bezbednost, pouzdanost, ekonomičnost i udobnost. Sa GT i Turbo verzijama, ni dobre performanse nisu zaboravljene bez obzira što je spoljni izgled odavao utisak trome nepokretne cigle, pa je tako Volvo serije 200 praktično bio automobil za svakog, a posebno se izdvojio među pripadnicima intelektualne elite i profesora američkih koledža, pa je tako prodato više od 2.8 miliona primeraka širom sveta.

 

Volvo_240 02.jpg

 

Volvo 240 i 260 predstavljeni su na jesen 1974. godine i inicijalno su ponuđeni putem sedam varijacija serije 240 (242L, 242DL, 242GT, 244DL, 244GL, 245L i 245DL) kao i kroz dve 260 opcije (264DL i 264GL). Serija 240 pravljena je kao sedan sa dvoja i četvora vrata, kao i karavan, dok je 260 imala i kupe opciju 262C koju je dizajnirao Bertone. Iako je dosta ličio na prethodne 140 i 164, serija 200 ponudila je mnoge dizajnerske elemente sa Volvoa VESC ESV iz 1972. godine koji je tada predstavljen kao eksperimentalni prototip za ispitivanje bezbednosti. Ukupna bezbednost sa ovom serijom uvećana je kako za vozača, tako i za putnike zahvaljujući velikim zonama gužvanja napred i pozadi. Još jedna velika promena odnosila se i na motore sa napomenom da je serija 260 dobila i V6 za razliku od rednog šestaka u 164.

 

Na Salonu u Parizu 1976. godine Bertone je prvi put pokazao produženu limuzinu 264 TE koja je imala sedam sedišta na međuosovinskom rastojanju od 3.430 mm. Sirove karoserije za izradu te produžene varijante iz Švedske su išle u Gruljasko u Italiji gde su produžavane, ojačane i završavane. Čak je i Karl XVI Gustav od Švedske koristio jedan kao i politički vrh istočne Nemačke. Godine proizvodnje donosile su konstantne tehničke i dizajnerske novine, ali su i dodavani i novi motori pa je tako 1978. predstavljena i dizel verzija koja je otkupljena od Volkswagena. Bili su to dizeli tada ugrađivan u VW i Audi, sa malom proizvodnom cifrom u samom startu ali svakako treba spomenuti da se radilo od 2.4 rednom šestaku D24 i 2.0L rednom petaku D20.

 

Volvo_200 01.jpg

 

O kvalitetnu i dugotrajnosti ovog modela u prilog najviše ide broj preživelih primeraka danas koji se manje-više većinom nalaze u dobrom voznom stanju. A imajte na umu da to nisu vozila koja su kupovana radi prestiža ili poziranja, već da budu svakodnevno korišćena često i kao rage ako pričamo o karavanima. Jedan od tih preživelih komada nalazi se i među oglasima. Radi se o modelu 244GL sa rednim dizel šestakom od 82 konjske snage koji je proizveden 1982. godine. Nalazi se u mestu Mramor nadomak Niša i prema rečima prodavca u odličnom je stanju. Motor mu je perfektan, pali na minusu bez ikakvih problema, a takođe napominje da ne troši ulje. Automobil je u vlasništvu aktuelnog prodavca više od 10 godina tokom kojih je redovno održavan.

 

Zadržao je originalnu farbu i svi spoljni estetski elementi su prisutni, iako postoje blaga oštećenja poput neznatne pukotine na faru. Karoserija je zdrava ali se primeti par sitnih mesta sa korozijom koja lako mogu da se reše. Nasuprot crvene spoljašnjosti, enterijer je krem boje i takođe se nalazi u dobrom stanju. Uz sitna i redovna ulaganja ovaj auto može da služi više nego što će mu to verovatno dozvoliti neki budući propisi o ekološkim normama, ali je svakako za naznačeni novac odlična prilika da na automobilsku listu makar na kratko ubeležite kultnu Volvo seriju 200!

 

Autor: Miloš Nikodijević - Autoslavia

 

preuzeto sa - polovniautomobili.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volvo slavi rođendan

 

volvo-xc60-v60-polestar 1.jpg

 

Volvo, slavna švedska marka, osnovana je 11. maja 1915. godine. Malo je poznato da je brend Volvo rođen iz proizvodnje kugličnih ležajeva.

Naime, poznati švedski proizvođač ''kuglagera'' firma SKF 1915. godine je osnovao nezavisan brend svojih proizvoda za američko tržište pod nazivom Volvo, što se smatra datumom rođenja ove marke. Dvanaest godina kasnije, 1927. pokrenuta je proizvodnja vozila u kompaniji Volvo AB, da bi 1935. SKF prodao većinska vlasnička prava grupi investitora koji su je preimenovali u Volvo Cars. Dalje je već sve manje više poznato, od pionirske uloge po pitanju bezbednosti vozača do vrhunskog kvaliteta proizvoda ali i mnogo uspona i padova. Krajem prošlog veka 1999. posle velike krize Volvo automobila, kompaniju preuzima Ford i spasava je od bankrotstva. Nedugo zatim 2010. vlasništvo nad Volvo Cars prelazi u ruke kineskog giganta Geely Holding Group pod kojim Volvo danas doživljava svoj najbolji period u istoriji postojanja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volvo menja logo

 

volvo logo.jpg

 

Najnoviji u nizu proizvođača koji su odlučili da promene svoj logo je Volvo. Brige nema, tzv. 'Iron Mark'' ostaje, ali će sada biti pojednostavljen.

Primenjen je isti princip kao i kod niza drugih proizvođača koji su se odlučili za dvodimenzionalni logotip krajnje pojednostavljenog izgleda. U slučaju Volvoa se išlo u krajnost, pa je logo sada crne boje. Volvo je potvrdio da je logotip modernizovan, ali nije otkrio kada će krenuti komercijalizacija. Malezijski Paul Tan otkriva da će novi dizajn u primenu ući tek 2023. godine. Ko zna, možda se do tada i predomisle. ''Iron Mark'' je u upotrebi od 1930. godine, a do sada je dobio niz varijacija. U ovom milenijumu se nije preterano menjao, osim po pitanju 3D efekta i nijanse plave boje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...