Jump to content
FAS Goran
The Punisher

Bentley istorijat

Recommended Posts

Bentley priprema 30 kilograma tešku publikaciju povodom stogodišnjice

 

bentley publikacija.jpg

 

Bentley će izdati svečanu knjigu u ograničenom tiražu, koja je pripremljena u saradnji sa specijalizovanom kompanijom ''Opus''. Direktan povod se odnosi na proslavu stogodišnjice kompanije, što je jubilej koji će biti obeležen sledeće godine. Prema izjavama iz proizvođača super premijum automobila, u knjizi će biti obrađeni događaji iz slavne prošlosti kompanije, uključujući legendarne modele, pobede na Le Manu tokom dvadesetih godina prošlog veka, kao i majstorstvo profesionalaca koji su angažovani na završnoj obradi vozila slavne britanske marke. Vrlo je verovatno da ćemo kroz sadržaj štiva biti u prilici da spoznamo i pravce budućeg razvoja marke, s obzirom na to da knjiga pruža ''do sada neviđen pristup dizajnerima, inženjerima i rukovodiocima kompanije Bentley.''

Knjiga će biti dostupna u tri različita izdanja: Mulliner, Centenary i Crewe. Prva dva izdanja će biti pune veličine, dok će Crewe biti pristupačniji. Sva tri izdanja će postati dostupna za javnost početkom 2019. godine. Pošto će sadržaj uključivati ''nikada ranije viđene ilustracije'', stranice velikog formata će se prostirati na površini od pola kvadratnog metra, dok će pojedini prikazi biti ilustrovani na formatu dužine do dva metra. Za očekivati je više informacija u vezi sa velikim jubilejom kompanije Bentley, kako se budemo približavali nastupajućoj godini. Bentley je već predstavio javnosti detalje u vezi sa Mulsanne W.O. Edition, koja će biti štampana u samo 100 primeraka. Svako od štampanih primeraka izdanja omogućiće čitaocima da spoznaju pokrete originalne radilice sa Bentlijeve limuzine koju je pokretao motor zapremine osam litara. Još da dodamo da će biti dostupna i elektronska verzija spektakularnog izdanja, ali, složićete se da neke stvari jednostavno nisu za prikaz na računaru…

 

preuzeto sa - autorepublika.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bentley uskoro slavi 100 godina od osnivanja

 

bentley 100 1.jpg

 

Bentley će za svoj 100. rođendan ponuditi specijalne detalje uz svaki automobil koji napravi sledeće godine

 

Bentley slavi 100 godina 2019., i umesto da usreći samo nekoliko kupaca sa serijom ograničenih primeraka, engleski proizvođač će nuditi specijalne detalje kao komemoraciju na vek postojanja uz svaki automobil koji proizvede naredne godine. Specijalni detalji su deo ććCentenary Specificationćć paketa, i predstavljaju šansu kupcima da naprave automobil sa retkim detaljima, koji nikada više neće biti dostupan. Ovi detalji se mogu dodati i na eksterijer, i u enterijer automobila, a najviše ih karakterišu akcenti zlatne boje.

 

bentley 100 11.jpg

 

Neki detalji takođe navode godine 1919. i 2019. Lista detalja se sastoji od specijalnih bedževa, kontrastnog konca, vezova u obliku Bentley krila, i ććstogodišnjegćć svetla u vratima. Bedževi eksterijera su posebno zanimljivi. Njihovi zlatni akcenti se stvaraju spajanjem aluminijumskih flekica premazanim gvožđe oksidom sa zlatom. Nakon toga se poliraju do sjaja. Walter Owen Bentley je 1919. godine registrovao Bentley brend i pokazao prvu šasiju ove kompanije na sajmu automobila u Londonu iste godine. Isporuke prvih automobila baziranih na ovoj šasiji su počele 1920. godine. Naravno, Bentley će imati u specijalno izdanje u ponudi naredne godine. To će biti specijalni Mulsanne koji će biti proizveden u samo 100 komada, a karakterisaće ga delići originalnog kolenastog vratila iz Walter Owen Bentleyevog ličnog modela 1930 8 Litre.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bentley novom studijom slavi stoti rođendan

 

bentley 100.jpg

 

Ova godina je posebna za Bentley. Naime, u 2019. ova luksuzna britanska marka će proslaviti svoj stoti rođendan, a to će biti obeleženo i s posebnom studijom čija premijera je upravo najavljena. Za sada nemamo konkretnijih zvaničnih informacija, osim da će se raditi o vozilu koje će biti predstavljeno na ovogodišnjem ženevskom auto salonu. Prema priloženoj video najavi izgleda da je reč o modelu koji je inspirisan Bentleyevim sportskim nasleđem. S obzirom na trenutnu ponudu pretpostavlja se da će ova sportska studija biti bazirana na modelu Continental GT kao logičnom izboru za posebni model inspirisan trkačkom istorijom. Ovaj model će premijeru imati najkasnije 5. marta, a za sada još recimo da će kupcima Bentleyevih modela proizvedenih u ovoj godini biti dostupna posebna linija dodataka ''Centenary Specification''. Uključivaće razne ukrasne elemente na vozilu, posebne presvlake, natpise, boje i sl.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osim luksuznih automobila Bentley proizvodi i nameštaj

 

bentley namestaj.jpg

 

Povodom proslave 100. rođendana kompanije, koja će se održati 10. jula, Bentley je predstavio posebnu liniju nameštaja.

Svi elementi nameštaja će biti proizvedeni u ograničenoj količini od 100 komada, a za sada se mogu razgledati na Salone del Mobile fair u Milanu, svetskoj prestolnici mode. Svi komadi nameštaja su napravljeni ručno, a korišćeni su samo najbolji materijali koji se mogu naći na tržištu. Uopšte ne sumnjamo da će interes višestruko premašiti planiranu količinu, bez obzira na činjenicu da cenu potencijalni kupci mogu da saznaju samo na upit i da se gotovo sigurno svaki element nameštaja piše sa najmanje četiri nule.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Knjiga o brendu Bentley skuplja od automobila Bentley

 

wqwqa162.jpg

 

Bentley će svoj 100. rođendan obeležiti superluksuznom knjigom o istoriji ove kompanije koja će se štampati u maloj seriji, a u najekskluzivnijoj varijanti biće ukrašena dijamantima.

 

wqwqa161.jpg

 

Legendarni britanski proizvođač luksuznih automobila ove godine obeležava vek postojanja, a osim ekskluzivnih jubilarnih serija pojedinih modela, Bentley je za kolekcionare i vlasnike vozila te marke pripremio još jedno iznenađenje. Reč je o specijalnoj knjizi od preko 800 strana, teškoj čak 30 kg, koja pokriva prvih 100 godina kompanije. Zaljubljenici u Bentley tu će pronaći sve o automobilima i ljudima koji su obeležili vek postojanja ovog brenda. U ponudi će se naći tri verzije knjige u ograničenim tiražima.

 

Centenary Edition biće štampana u svega 500 primeraka, a kupci će moći da biraju između 4 dostupne boje korica, izrađenih od iste one kože koja se koristi u enterijeru Bentley automobila. Još ekskluzivnija je verzija nazvana Mulliner Edition, s obzirom da će biti štampana u samo 100 primeraka. Ova varijanta kjnige moći će da se naruči u jednoj od 17 nijansi luksuzne kože, a biće spakovana u ukrasnu kutiju izrađenu od aluminijuma od kojeg Bentley pravi delove svojih motora. Poseban kuriozitet je što su delovi unutrašnjosti ove kutije obloženi gumom sa pneumatika modela Bentley Speed 8, pobednika u Le Manu 2003. godine. Za kupce ovog izdanja obezbeđena je i besplatna tura kroz fabriku u kojoj se prave Bentley automobili. Na prvoj stranici svake od knjiga iz izdanja ''Centenary Edition'' i ''Mulliner Edition'' biće odštampana fotografija kupca sa svojim Bentley-jem (podrazumeva se da će ove knjige moći da nabave samo vlasnici automobila prestižnog brenda) i osnovne informacije o vlasniku, pa će praktično svaki primerak knjige biti unikatan.

 

wqwqa160.jpg

 

Na kraju, Bentley je predvideo i ultraluksuznu varijantu knjige koja će biti štampana u svega 7 primeraka. Ovo izdanje nazvano Carat Edition biće ukrašeno dijamatima i koštaće čak 260.000 dolara, što je više i od cene nekih modela tog britanskog proizvođača.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bentley za jul najavljuje novi koncept

 

127316-bentley exp 11111.jpg

 

Britanski Bentley sprema se da u julu otkrije novi koncept u okviru obeležavanja 100 godina postojanja. Kako tvrde iz kompanije koja je pod okriljem Volkswagena, koncept će dati uvid u budući dizajnerski jezik i evoluciju brenda.

''Biće to vizija budućnosti, ne za 100 godina, možda za 30. Tako će se Bentley razvijati. Očekujte da vidite kako će brend izgledati. Ne želimo da pokažemo svemirski brod, nego nešto za šta će svi reći da je Bentley'', rekao je direktor dizajna Bentleya Štefan Sielaf. Bentleyevi dizajneri rade na ovom projektu dve godine, ali iz kompanije poručuju da je daleko od završnog. Koncept bi trebalo da ima formu dugačkog kupea, kao naslednik EXP 10 Speed 6 Concepta od pre četiri godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulliner sprema automobil sa cenom od preko 1.3 miliona dolara

 

bentley gt 111.jpg

 

Još 2017., Bentley-ev šef dizajna, Stefan Sielaff, dobio je dodatnu ulogu šefa Mulliner odseka za personalizaciju. Ovaj potez je bio deo priprema za povećan broj vozila ograničenih serija, ciljanih ka rastućem broju ultra bogatih pojedinaca širom sveta. Među ovakvim vozilima se, među ostalom, nalaze i Mulsanne Grand Limousine i Grand Convertible. Sielaff je nedavno otkrio da je Mulliner spreman za novu ograničenu seriju. U intervjuu za Autocar, Sielaff je rekao da će biti proizvedeno samo 10 primeraka i da će svaki koštati preko 1.3 miliona dolara. ''To će biti pod nadležnošću Mulliner Coachbuilding-a, pozicioniranom iznad Bentleya, i definitivno će biti nešto skuplje od običnog Bentleya'', rekao je on. Novi automobil će biti predstavljen pred kraj 2019. godine, što znači da bi mogao označiti 100. godišnjicu Bentleyevog postojanja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bentley Silver Sisters

 

193304-bentley m 11.jpg

 

Dok sam Bentley slavi 100-godišnjicu, njihov prodavac u Mančesteru (Bentley Manchester) obeležava 25 godina rada pa je tim povodom nastala i posebna serija Silver Sisters.

 

193303-bentley m 1.jpg

 

U Silver Sisters seriji su modeli Bentayga, Continental GT coupe i Continental GT cabrio, pri čemu su svi u Stratos Silver koja je karakteristična za Bentley Manchester.

 

bentley m 101.jpg

 

Osim toga, automobili imaju i Black chrome detalje, aero paket od ugljeničnih vlakna (prednji spojler, pragovi, zadnji difuzor), 22-inčne alu točkove, Gloss-black kočiona klešta, Beluga kožu, Stratos Silver kontrastne šavove, kao i ''25'' motiv utisnut u naslonima za glavu.

 

193306-bentley m 111.jpg

 

Za ove automobile se inače pobrinulo fabričko odeljenje Mulliner, dok je za pogon zadužen 6.0 litarski W12 motor.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bentley EXP 100 GT concept

 

Bentley-EXP_100 007.jpg

 

Bentley Motors je i zvanično obeležio svoju stogodišnjicu, pa je tim povom prikazan i novi koncept automobil, nazvan Bentley EXP 100 GT.

 

Bentley-EXP_100 006.jpg

 

Bentley EXP 100 GT concept se opisuje kao savršeni spoj tehnologije i izrade, kao i fizičko otelovljenje budućnosti brenda Bentley.

 

Bentley-EXP_100 005.jpg

 

U pitanju je grand tourer budućnosti, dugačak 580 cm, širok skoro 240 cm i napravljen od aluminijuma i ugljeničnih vlakana (težina koncepta iznosi 1.900 kg).

 

Bentley-EXP_100 004.jpg Bentley-EXP_100 003.jpg

 

Za pogon se brinu četiri elektromotora sa 1.500 Nm, pri čemu fabrika navodi da ubrzanje do 100 km/h traje 2.5 sekundi i da je najveća brzina 300 km/h.

 

Bentley-EXP_100 002.jpg

 

Autonomija sa jednim punjenjem baterija je oko 700 km, dok se 80% njihovih kapaciteta može napuniti za samo 15 minuta.

 

Bentley-EXP_100 001.jpg

 

Osim toga, EXP 100 GT concept odlikuju i matrix prednji gril sa osvetljenjem, Flying B maskota koji ''oživi'' kada se vozač približi automobilu, pa vrata koja se otvaraju u vis, panoramski krov, sistem autonomne vožnje, ambijentalno osvetljenje, kontrola gestovima, Bentley Personal Assistant sa veštačkom inteligencijom, kao i enterijer u kome su između ostalog drvo, koža i staklo.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovako Bentley isporučuje ključeve modela Mulsanne W.O. Edition by Mulliner

 

194777-bentley mulsanne 003.jpg

 

Svaki kupac će dobiti ključeve dostavljene u specijalnom pakovanju sa posebnim dodacima.

 

194778-bentley mulsanne 002.jpg

 

Bentley je odlučio da vek postojanja proslavi specijalnom verzijom Mulsanne W.O. Edition by Mulliner. Radi se o izuzetno luksuznoj verziji na kojoj je svaki detalj razrađen do najmanjih detalja, a model nosi inicijale osnivača (W.O. za Walter Owen) i evocira uspomene na njegov automobil.

 

194779-bentley mulsanne 001.jpg

 

A upravo će model tog automobila u razmeri 1:18 dobiti svaki kupac slavljeničkog modela. Dolazi u setu sa ''memorabilijama'', a među njima je i posebna kutija od plemenitog drva u kojoj se nalaze ključevi automobila. Vlasnik će dobiti i držač papira u obliku loga marke kao i brošuru sa nikad viđenim fotografijama istorijskog modela. Takođe, sve će zaokružiti sertifikat autentičnosti sa potpisom šefova Bentleyja i Mullinera.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bentley iz 1920. se vraća u proizvodnju

 

bentley team 001.jpg

 

I ne samo to, planirana je trostruko veća serija od one pre gotovo 100 godina. Tokom 1920-ih Sir Tim Birkin je proizveo četiri primerka ovog fascinantnog Bentleyja. Jedan od njih poslužiće kao uzorak za stvaranje novih primeraka.

 

bentley team 002.jpg

 

Da, Bentley 4.5 Litre Team Blower se vraća u proizvodnju. Serija je sada trostruko veća, a proces proizvodnje je u rukama Mullinera. Prema prvim procenama, proizvodnja tuceta ovih klasika trajaće pune dve godine. Logično, cena nije javno saopštena, ali će sasvim sigurno biti visoka.

 

bentley team 003.jpg

 

Proces proizvodnje je takav da će jedan originalni primerak biti rastavljen do najsitnijeg detalja, a zatim će svi delovi biti skenirani kako bi se dobio 3D model. Zanimljivo, moderne tehnologije zaustaviće se u fazi izrade radioničke dokumentacije, a zatim će se sve raditi ručno, alatima i tehnikama kao pre stotinjak godina. Ipak, automobili će zbog bezbednosti imati i neke manje modifikacije. Ono bitno, 4.4-litarski V8 motor će davati 240 KS pri 4.200 o/min.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bentley nudi sopstvenu marku meda

 

bentley med 001.jpg

 

Britanski proizvođač automobila počinje da se bavi pčelarstvom. Od nedavno, Bentley nudi sopstvenu marku meda. U Volkswagenu postoji nekoliko ne-automobilskih proizvoda. Sećate li se viršli sa VW znakom o kojima smo nekoliko puta pisali, kao i o vlastitom brendu kečapa iz Wolfsburga? Sledio je Porsche, koji je pokrenuo proizvodnju meda, a sada je još jedan brend koji posluje pod kapom velikog Volkswagena pokrenuo proizvodnju meda.

Proizvodnjom meda, Bentley želi da doprinese biodiverzitetu u oblasti britanskog mesta Crewe, gde se nalazi sedište ove kompanije. Od maja prošle godine, Bentley je ''zaposlio'' 120.000 pčela i već je dostigao zavidnu proizvodnju meda. Samo pakovanje meda pažljivo je dizajnirano do najsitnijeg detalja, baš kao što su automobili ovog brenda.

 

bentley med 002.jpg

 

Med se neće naći pored brendiranih golf-torbi, odeće ili šolja za kafu koje Bentley nudi kao dodatne u svojim automobilima. Bentley zadržava med prvenstveno za svoje zaposlene ili za VIP klijente koji dolaze u Crewe kako bi učestvovali u kreiranju detalja za svog metalnog ljubimca. Neće biti iznenađenje ako Bentley kasnije pokrene i prodaju svog meda. Ova britanska kompanija planira da proširi proizvodnju dodavanje više košnica meda.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

dougdemuro.jpg Doug DeMuro video: 1999. Bentley Mulliner Park Ward Limousine

 

Ultimativna luksuzna dugačka limuzina od pre 20 godina.

Ne, nije nastala tako što je neka limo kompanija naknadno produžila Bentley, već je auto ovako dugačak izašao iz fabrike...i unikatan je. U to vreme Bentley i Rolls-Royce su bili pod jednim krovom, i naravno da je ''monopol'' na limuzine imao Rolls-Royce. Ali, postojao je jedan klijent iz Njujorka koji je hteo limuzinu, a nije hteo RR, pa je naručio ovakav Bentley i zato je ovo 1 od 1:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bentley V8 L-Series motor prestao sa proizvodnjom

 

203755-bentley m 02.jpg

 

Jedan od najduže proizvođenih agregata za automobile, 6.75 V8 motor iz tzv. L-serije, koji je ''potpisao'' Bentley, nakon 36.000 primeraka i 61 godinu odlazi u zasluženu penziju. Bentleyev 6¾ V8 motor, odnosno agregat zapremine 6.75 litara, razvijen je još '50-ih godina prošlog veka dok su Bentley i Rolls-Royce bili pod istim krovom, a prvi model u koji se ugrađivao bio je Bentley S2 iz 1959. godine, s tim da je tada zapremina bila nešto manja - 6.25 litara. Nakon povećanja hoda klipova 1968. godine, zapremina je dostigla pomenutih 6.75 litara, a 1982. godine uz pomenuti agregat se ugrađuje i Garrettova turbina, pa je tako model Mulsanne Turbo, kao prvi Bentley sa natpunjenjem još od davnih '20-ih, raspolagao sa oko 300 konja.

 

U ''suparničkom taboru'', kompaniji Rolls-Royce, 6.75 V8 motor je penzionisan još 2002. godine sa modelom Corniche, dok je Bentley nakon toga donekle modernizovao ovu pogonsku jedinicu, implementirajući tzv. deaktivaciju cilindara, kao i dodavanje druge turbine što je snagu podiglo na oko 530 konja.

 

203756-bentley m 01.jpg

 

Nakon 61 godine proizvodnje i preko 36.000 ručno sastavljenih primeraka, pomenuti veteran odlazi u zasluženu penziju, ugradnjom u model Bentley Mulsanne 6.75 Edition - limitiranu seriju od 30 primeraka koju je potpisala i bratska kompanija Mulliner, zadužena za dizajn i izradu karoserija.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bentley Mulsanne Speed ''6.75 Edition by Mulliner''

 

204398-bentley-mulsanne 03.jpg

 

Bentley i njihovo odeljenje Mulliner su pripremili još jedno specijalno izdanje luksuzne limuzine Mulsanne, pri čemu je serija ograničena na samo 30 primeraka. Ovaj Mulsanne Speed ''6.75 Edition by Mulliner'' je istovremeno i oproštajna edicija budući da sa njom Bentley kaže zbogom ovoj ekskluzivnoj limuzini koja je proizvedena u oko 7.300 komada.

 

204400-bentley-mulsanne 02.jpg

 

U pitanju je serija bazirana na modelu Mulsanne Speed (ima 6.75 V8 motor), pri čemu automobil odlikuju crni Serenity prednji gril, Flying B logo i izduvne cevi u tamnom finišu, komplet petokrakih alu točkova od 21 inča, posebne oznake serije, sedišta sa utisnutim natpisom 6.75 Edition, kao i projekcija 6.75 Edition natpisa na pod prilikom otvaranja vrata.

 

204399-bentley-mulsanne 01.jpg

 

Primerak na slikama je inače ukombinaciji boja Rose Gold i Tungsten, a namenjen je kupcu iz Amerike.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

2021. Bentley Blower

 

Bentley Mulliner je kompletirao prvi prototip za Blower Continuation Series. Skoro 2.000 individualno dizajniranih i ručno napravljenih delova, 40.000 sati uloženo u dizajn i pravljenje Car Zero primerka, koji će sada početi sa intenzivnim testovima i programom izdržljivosti. Biće napravljeno 12 automobila za privatne kupce, a svi su već unapred prodati:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bentley proizveo 200.000-ti automobil

 

bentley 200k.jpg

 

Britanska lukusuzna marka Bentley (u vlasništvu VW Grupe) je proizvela jubilarni, i to 200.000-ti automobil u svojoj istoriji (osnovana je inače u januaru 1919. godine).

Jubilarni primerak je plava Bentayga Hybrid namenjena kupcu iz Kine. Za potrebe slikanja je pored jubilarne Bentayge postavljen i EXP 2 iz 1920. godine, najstariji preživeli Bentley. Treba napomenuti da je Volkswagen potpuno vlasništvo nad Bentleyem preuzeo 2003. godine, kao i da je u poslednjih 18 godina napravljeno 155.582 vozila, dok je u 84 godine pre toga Bentley proizveo samo 44.418 automobila. Najviše je proizvedeno Continentala GT (80.000 primeraka), a slede Flying Spur (40.000) i Bentayga (25.000).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bentley koji je vozila engleska kraljica ponuđen na prodaju

 

213686-bentley kraljica.jpg

 

Salon automobila Bramley Motor Car, nedaleko od Gildforda u Sariju u Engleskoj, prodaje odlično očuvani zeleni Barnato Bentley Mulsanne, male kilometraže, čija je prethodna vlasnica bila engleska kraljica. Luksuzni automobil povučen je iz kraljičinog voznog parka 2015. godine i prešao je tek nešto više od 4.000 kilometara. Činjenica da se u Bentliju vozila kraljica povećava mu cenu. Sličan automobil kojim se Elizabeta Druga vozila tek povremeno nudi se za 80.000 funti (92,200 evra), a ovaj bi okvirno mogao da dosegne i iznos od 200.000 funti (230.000 evra).

 

Direktor marketinga salona Bramley, Džek Morgan Džouns je kazao da im se ''posrećilo jer su dosad u prodaji imali nekoliko kraljevskih automobila. Prošle godine smo prodali Range Rover u kome je princ Filip vozio američkog predsednika Baraka Obamu za vreme njegove posete Britaniji''. Kraljičin Bentley je jedinstven, ali se u osnovi ne razlikuje od ostalih sličnih Mulsannea, osim što ga je vozilo Njeno kraljevsko veličanstvo. Bentley koji je ponuđen na prodaju kraljica je koristila za prevoz po glavnom britanskom gradu između 2013. i 2015. godine. Jedinstven je jer je dugačak 5.5 metara, što je metar više od standardnog Bentlija ovog tipa, i nikad nije imao registarsku tablicu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Britanac za svoj 100. rođendan dobio Bentley koji je vozio pre više od pola veka

 

Bentli Edi02.jpg

 

Činjenica da ste napunili 100 godina je sama po sebi nagrada, ali dobiti luksuznog Bentley-a za stoti rođendan je posebna trešnja na vrhu torte. Posebno ukoliko je to automobil koji ste pre više od 55 godina vozili kao šofer.

 

Edi Hjuz iz Lakoka u Britaniji ostao je bez reči kada mu je porodica uručila ključeve od Bentley S3 koji je vozio kao šofer sredinom šezdesetih godina. Hjuz je automobil pokupio iz fabrike 1964. godine za svog poslodavca, a svom sinu Ronu je rekao da je to ''najbolji automobil koji je vozio''. Ron (69) je rekao da je kontaktirao sa svim Bentley klubovima po svetu proteklih godina, ali je potraga dala rezultate tek kada se njegov sin Džejms uključio i počeo preko interneta da ga traži. Pronašli su ga u Americi gde je bio nuđen na prodaju. Kupili su ga od automobilskog kluba ''Beverli Hils'', a ukupno ih je koštao, nakon prevoza do Britanije, 44.000 dolara (37.950 evra).

 

Bentli edi01.jpg

 

''Nisam mogao da verujem. Divno je videti ga ponovo. Preplavile su me emocije'', rekao je Edi za lokalne medije. Stogodišnji Britanac neće još dugo uživati u vožnji svog ljubimca jer uskoro će prestati da vozi automobile, posle pune 83 godine za volanom. Ipak, srećan je što će njegov Bentley ostati u porodici.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bentley slavi 70. godišnjicu prvog Continentala

 

bentley c 03.jpg

 

Danas je srce Bentleyjeve game model Continental GT i on je, kao što bismo mogli i očekivati, inspirisan veličanstvenom istorijom i dizajnom modela R-Type Continentala, legendarnog modela koji ove godine slavi 70. godišnjicu od predstavljanja. Prve isporuke R-Type Continentala su obavljene 1952. godine i u to vreme je bio najbrži četvorosed na svetu, a takođe je bio i najskuplji serijski automobil koji je tada koštao 6.928 funti. U današnjem novcu to bi otprilike bilo 140.000 funti (164.000 evra), ali ni to nije dobar pokazatelj tadašnje vrednosti ovog Bentleya koji je vredeo - kao četiri prosečne kuće u Engleskoj!

 

bentley c 02.jpg

 

Međutim, ko je mogao da ga priušti, za taj novac je dobio prilično impresivan automobil. Inspirisana Bentleyevim predratnim eksperimentima sa aerodinamikom, kompanija je odlučila da napravi elegantni coupe baziran na R-Type Bentley limuzini. Dobijeni model je bio prvi u svojoj istoriji koji je nosio naziv ''Continental''.

 

bentley c 01.jpg

 

Kao i R-Type, Continental je pokretao 4.56 litarski redni šestocilindraš od 155 konja umesto standardnih 142KS, a menjač je imao veći prenosni odnos u menjaču. Te promene su se kombinovale da bi nastao automobil koji je u proseku mogao da postigne brzinu od 190 km/h tokom pet krugova na stazi Montlhéry u blizini Pariza. Bentley je napravio samo 208 primeraka R-Type Continentala, što ga čini jednako retkim prizorom u svoje vreme kao i sada. Od toga, 193 karoserije je napravio HJ Mulliner, pet je napravio Franay, tri Graber, a jednu Farina, dok je Park Ward napravio četiri dropheada i dva coupea. Bentley piše da je, kada je radio na luksuznom coupeu za novu eru od 2003. godine namerno izabrao naziv Continental. Dizajn novog vozila nije samo inspirisan R-Type Continentalom, već je njegova tvrdnja da je najbrži četvorosed na svetu takođe direktan omaž automobilu iz 1952. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bentley će ponovo proizvoditi legendarni Speed Six

 

226210-bentley ss 03.jpg

 

Bentley je najavio da će uskoro krenuti s proizvodnjom novog modela u ponudi. Reč je o ponovnom izdanju modela Speed Six, automobila koji je razvijen pre gotovo 100 godina, preciznije 1926. godine. Tako će kolekcionari i enuzijasti dobiti priliku da kupe automobil koji je važan deo automobilske istoriji i to sa nula pređenih kilometara i u savršenom stanju. Bentley će proizvesti 12 primeraka modela Speed Six, a cena će im biti astronomska, oko 1.8 miliona evra bez poreza.

 

226211-bentley ss 02.jpg

 

U Bentleyu tvrde da će svaki automobil biti ručno izrađen s maksimalnom nivoom posvećenosti detaljima kako bi bili potpuno mehanikom i izgledom identični originalima, trkačkim verzijama modela Speed Six koji su osvojili 24 sata Le Mana 1929. i 1930. godine.

 

bentley ss 01.jpg

 

Koliko su ozbiljno shvatili posao svedoči i ovaj detalj: za proizvodnju će koristiti istu tehniku koja se koristila pre stotinjak godina, neće se oslanjati na moderne mašine i proizvodne tehnike. Bentley Speed Six je bio pravi hiperautomobil svog vremena. Proizvodnja je počela 1926. godine, a automobil je imao 180 KS, otprilike 10 puta veću snagu od tadašnjeg bestselera Fordovog Modela T. Trkačka verzija, kakvu će Bentley ponovo proizvoditi, imala je kraće međuosovinsko rastojanje i okruglih 200 KS, i bila je jedan od najuspešnijih trkačih automobila tog doba. Bentley će sa proizvodnjom novog-starog modela početi tokom druge polovine ove godine. Snaga će mu biti 200 konja, a maksimalna brzina oko 200 km/h. Prvi proizvedeni primerak neće biti namenjen za prodaju već će ga Bentley koristiti kao testno i razvojno vozilo za ovaj neobičan projekat.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...