Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Svi novi automobili u EU moraju da imaju sistem koji zove hitnu pomoć u slučaju saobraćajke

Recommended Posts

Svi novi automobili u EU moraju da imaju sistem koji zove hitnu pomoć u slučaju saobraćajne nesreće

 

ecalls.jpg

 

Kako prenosi Beta, svi novi automobili prodati u Evropskoj uniji od sledeće nedelje će morati da imaju ugrađen specijalni sistem koji zove hitnu pomoć u slučaju saobraćajne nesreće. Generalni sekretar evropske asocijacije proizvođača automobila ACEA Erik Jonert rekao je da sistem ''Ikol'' (eCall) ''ima potencijal da spasi mnoge živote smanjivanjem vremena reakcije hitne pomoći''. Senzori u automobilu automatski će pokazati lokaciju, vreme i smer u kojem se kretalo vozilo kada se dogodila nesreća. eCall sistem je odobrilo 28 članica EU 2015. godine i ovog vikenda ističe trogodišnji prelazni period.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toyota Corolla smrskana između dva kamiona - putnicima je pomogao sistem eCall

 

Toyota eCall03.jpg

 

Nedavno se u okolini Praga dogodila dramatična saobraćajna nesreća. Nova generacija modela Toyota Corolla ostala je smrskana između dva kamiona. Ono što je najvažnije niko nije izgubio život, a vozač je čak samostalno izašao iz automobila. Nakon što se Corolla našla bukvalno smrskana između dva kamiona, bilo je jasno da je svaki minut od životne važnosti. Pored odličnih bezbednosnih sistema, koji su obezbedili maksimalnu bezbednost posade prilikom sudara, ključnu ulogu je odigrao i novi automatizovani sistem hitnog poziva eCall, koji je integrisan u svim novim Toyota vozila.

 

Toyota eCall02.jpg

 

Zahvaljujući ovom sistemu koji automatski obaveštava službe za hitne intervencije o lokaciji vozila, posadu su spasili vatrogasci i medicinski helikopter. Spasiocima je bilo potrebno 40 minuta da oslobode putnike. Za to vreme su uspeli i da preseku razorenu karoseriju automobila i podignu jedan od kamiona. Žena je medicinskim helikopterom transportovana u bolnicu, gde je na kraju završio i vozač, kojeg su prevezli vozilom hitne pomoći.

 

toyota eCall01.jpg

 

Prema preliminardnim informacijama, vozač Toyote nije odgovoran za ovu tešku saobraćajnu nesreću. Toyota je u trenutku udarca stajala u koloni, kada je na nju otpozadi naleteo drugi kamion i bukvalno je gurnuo ispod kamiona ispred. Vozač kamiona je optužen za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja i nanošenje teških telesnih povreda.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...