Jump to content
FAS Goran
The Punisher

Triumph istorijat

Recommended Posts

Triumph Herald - britanska filozofija sa mediteranskim duhom

 

Triumph_Herald 01.jpg

 

Iako kulturno pripada Evropi, automobilsko tržište Velike Britanije dugo je bilo veoma specifično. Automobili pravljeni u ovoj ostrvskoj državi nisu samo imali volan na desnoj strani, već je i njihov dizajn bio dosta različit od drugih evropskih proizvođača. Naime, čak je i Ford koji je globalno delovao imao različite modele za Britaniju i ostatak Evrope. Pored gomile čudnih automobila, Britanija je ipak odgovorna za popularizaciju jednog zanimljivog tipa četvorotočkaša. U pitanju je roudster, kabriolet sa dva sedišta. Ovi automobili dostigli su planetarnu popularnost zahvaljujući britanskim i italijanskim brendovima, da bi potom dirigentrsku palicu preuzela Mazda uz MX-5, ali o tome nekom drugom prilikom.

 

Triumph_Herald 02.jpg

 

Tokom pedesetih godina Italija je vodila glavnu reč na temu roudstera, ali su i Ostrvljani imali svoje aute od brendova Austin Healey, MG i Triumph. Poslednji od tri je onaj kojim ćemo se baviti danas, budući da je prvi pomešao duh Mediterana sa ostrvskom filozofijom. U čuvenom Felinijevom filmu La Dolce Vita iz 1960. godine, glavni junak vozi upravo Triumph TR3, tada poslednji Triumph roudster dizajniran u matičnoj Engleskoj. Nakon modela TR3, Triumph je za modernizaciju svoje game izabrao italijanskog dizajnera Đovanija Mikelotija. Očekivano, rezultat je bio sjajan. Mikeloti je stvorio seriju prelepih automobila koji su odskakali od tipično britanskog izgleda, što i jeste bio Triumphov cilj.

 

Pored izuzetno uspešnog TR4 roudstera, Triumph je imao još jedan skromniji model pod nazivom Herald. On je odmenio zastarele modele Standard Eight i Standard Ten, od njih nasledivši skromne dimenzije karoserije i motora. Zahvaljujući Mikelotijevoj dizajnerskoj intervenciji, Triumph Herald je imao modernu karoseriju bez izbačenih blatobrana, ali to nije bio jedini njen kvalitet. Osim savremenog i atraktivnog izgleda, Mikeloti je zajedno sa inženjerima osmislio karoseriju na kojoj se svaki panel mogao skinuti uz pomoć nekoliko šrafova.

 

Triumph_Herald 03.jpg

 

Ovakva konstrukcija je Triumphu omogućila da Herald predstavi istovremeno kao roudster, kupe, limuzinu sa dvoja vrata, karavan i lako dostavno vozilo. Jednom platformom, Triumph je tako obuhvatio širok spektar tržišta, ponudivši Britaniji i ostatku Evrope lep, inteligentno dizajniran i relativno dostupan automobil. Pod haubom je isprva bio motor zapremine 948 kubnih centimetara, a nasledili su ga 1.2 motor iz modela Herald 1200 i 12/50, te 1.3 iz verzije 13/60. Skromna snaga Heraldovih motora bila je jedna od zamerki, ali je automobil bio lagan i okretan što je nadomestilo. U početku, Herald nije bio jeftin u odnosu na konkurenciju. Uprkos dobroj zamisli, prve godine Heralda bile su neuspešne za Triumph koji se već tada mučio da preživi na tržištu. Spas je došao 1961. godine kada Leyland Motors preuzima kompaniju i Herald 1200 izlazi na tržište. Do kraja proizvodnog veka, fabriku je napustilo preko pola miliona primeraka, a platforma je kasnije korišćena i za model Spitfire, najuspešniji i najpoznatiji Triumphov roudster.

 

Triumph_Herald 04.jpg

 

Sasvim očekivano, kolekcionarima je najzanimljiviji upravo Herald bez krova, a naklonost ka ovom automobilu nije zaobišla ni prostore bivše Jugoslavije. Očekivano, Heralda je mnogo manje nego Spitfirea, ali sa vremena na vreme na oglasne strane naiđe i jedan od njih. Ovaj Triumph Herald 13/60 iz Petrovca na Mlavi potpuno je restauriran i tom prilikom ofarban u krem boju koja je u savršenom skladu sa tonovima enterijera. Ono što je kod njega zanimljivo je upravo tvrdi krov koji teoretski omogućava ovom Heraldu da se vozi tokom cele godine. U praksi, Herald je ipak vikend auto za kraće gradske vožnje.

 

Motor od 1.3 jeste bio najsnažniji, ali 1967. godine. Od tada se mnogo promenilo, ali ne i osećaj kakav ovaj auto daje kad se sedne za volan. Kako je vlasnik kazao, auto je restauriran oko godinu dana i vožen je tokom jedne sezone. On je naglasio da Herald jeste bio interesantan je za godine u kojima se pojavio i da je taj šarm zadržao i dalje. Sama restauracija obuhvatila je i kompletnu mehaniku što je dovelo i do logističkih problema. Naime, mnogi delovi stizali su iz Velike Britanije, ali je podrška za slanje u Srbiju u jednom trenutku zakazala. To je vlasnika naterao da traži alternativne rute za vitalne delove mehanike koji su srećom našli svoj put do radionice i automobila kom su bili namenjeni.

Ovaj Triumph Herald jedan je od retkih u Srbiji, ako ne i jedini u potpuno reprezentativnom stanju i kao takav nas podseća da se zanimljivi automobili iz šezdesetih godina još mogu pronaći širom zemlje!

 

Autor: Đorđe Sugaris - Autoslavia

 

preuzeto sa - polovniautomobili.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

vrelegume.jpg VreleGume: Triumph Spitfire Mk1

 

Prva generacija proslavljenog britanskog sportskog automobila. Dizajn potpisuje Michelotti, a auto zamalo nije ušao u serijsku proizvodnju:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

vrelegume.jpg VreleGume: Triumph TR4

 

Sportski roadster iz 60-tih. Pravio se samo 4 godine, tj. od 1961. do 1965. godine,

Ima 2.1 motor od 105KS/172Nm, može do 165 km/h, a do stotke mu treba 12 sekundi. Fabrika je tada deklarisala potrošnju od 12 litara, ima četvorostepeni manuelni menjač:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...