Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Australija 2018.

Recommended Posts

Počelo je silovito - Hamiltonu sedmi pol u Melburnu

 

178004-f1 melburn.jpg

 

Britanski vozač Luis Hamilton oborio je rekord za najbrži krug na kvalifikacijama za Veliku nagradu Australije došavši do sedme najbolje startne pozicije u karijeri na trci u Melburnu. Hamilton je do prve startne pozicije u novoj sezoni stigao brutalnim poslednjim krugom, koji je odvezao sa vremenom 1:21,1264 i na taj način oborio rekord staze. Do tada je razlika bila prilično mala, ali je u Q3 Hamilton napravio veliku presnost i ''oduvao'' konkurenciju. Bila je to Bila je to 72. pol-pozicija britanskog vozača u karijeri, po čemu je prvi u istoriji Formule 1 ispred legendarnih Mihaela Šumahera i Airtona Sene sa 68 i 65 prvih startnih mesta. Na drugom mestu našao se vozač Ferarija Finac Kimi Raikonen sa vremenom 1:21.828, a trećeplasiran je bio njegov timski kolega Sebastijan Fetel. Četvrto i peto mesto zauzimaju vozači Maks Ferštapen i Danijel Rikardo.

Ekipa privatnog tima Has ponovo je prijatno iznenadila, a njihovi vozači Kevin Magnusen i Romen Grožan zauzeli su šesto i sedmo mesto. Osmi je na kvalifikacijama bio Niko Hilkenberg iz Renoa, deveti njegov timski kolega Karlos Sains. Valteri Botas je napravio veliku grešku i slupao svoj bolid - prešao je preko travnjaka i udario u zid, pa uopšte nije ni vozio Q3. Finski vozač se oseća dobro, ali je oštetio bolid, pa će startovati sa desete pozicije na trci u nedelju.

Trka je u nedelju ujutru u 7 časova i 10 minuta uz direktan i ekskluzivan prenos na Sport klubu 1.

 

Iz Mercedesa poručuju: Bolid nam je princeza

Sezona Formule 1 startuje u nedelju trkom u Melburnu, a uoči početka direktor inženjeringa Mercedesa Aldo Kosta rekao je da je bolid tog tima bolji u odnosu na prošlosezonski. ''Prošle sezone, naš auto smo nazivali divom. Automobil je radio šta je želeo u pojedinim trkama, a ne ono što smo mi hteli. Nekada je automobil bio izuzetno brz, onda kada smo mi loše radili. Ove godine, totalno je drugačiji i zovemo ga princeza. Nadamo se da će biti dobra princeza'', izjavio je Kosta. Mercedesov bolid je ove sezone znatno lakši, a razlog takve odluke je jasan. ''Sve smo to učinili radi bolje aerodinamičnosti i poboljšanja performansi'', dodao je Mercedesov inženjer.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vettel po prošlogodišnjem receptu odneo pobedu u Australiji

 

vet_pobeda_aus_18.jpg

 

Vozač Ferrarija uspeo je da se treće pozicije dođe do prvog trijumfa u sezoni.

Pred početak trke potvrđeno je da će Valtteri Bottas posle jučenjeg udesa u kvalifikacijama startovati sa 15. mesta, što je bio njegova najlošija startna pozicija na Albert Parku. Vremenski uslovi bili su i više nego dobri, pa je tako temperatura staze bila 39 a vazduha 24 stepena, dok su šanse za kišu bile na oko 40%.

Na početku, Lewis Hamilton imao je dobar start ali je morao odmah da se brani od strane Kimija Raikkonena dok je Sebastian Vettel pratio situaciju na trećem mestu. Na četvrtom mestu probio se Kevin Magnussen ispred Maxa Verstappena. Valtteri Bottas nije uspeo da u prvom krugu zaradi neku poziciju, pa je tako ostao na 15. mestu. Hamilton je posle četiri kruga sagradio prednost od 1.3 sekunde u odnosu na Raikkonena a Daniel Ricciardo uspeo je da obiđe Nica Huleknebrega u borbi za 7. poziicju.

Prva trka za Sergeya Sirotkina uzela je svoj danak, jer se Rus prinudno zaustavio u zoni za izletanje na 13. krivini. U tim trenucima Marcus Ericsson je dovezao svoj Alfa Romeo Sauber u garažu zbog problema sa hidraulikom a na stazi Max Verstappen bio je u repu Kevinu Magnussenu. Ali vozač Red Bulla u 10. krugu pravi veliku grešku po izlzku iz prve krivine posle čega se okrenuo na i pao na 8. mesto.

Pet krugova kasnije Pierre Gassly je morao da uspori i doveze bolid u boks, jer se iz njegovog Toro Rossa pojavljivao dim. I u 19. krugu Kimi Raikkonen odradio je svoj prvi servis gde je svoje ultra meke gume zamenio za meke. Krug kasnije istu stvar čini i vodeći Hamilton. Daniel Ricciardo sledio je njihov primer a 23. krug donosi nam odustajanje zvezde trke Kevina Magnussena koji je posle loše određenog pitstopa i loše prikačenog zadnjeg desnog točka parkirao bolid na trećoj krivini. Da stvar bude još gora po Haas slična situacija desila se i njegovom timskog kolegi Romanu Grosjeanu, zbog čega je zavladalo stanje virtuelnog sigurnosnog automobila. Ovu situaciju iskoristio je Sebastian Vettel da odardi svoju zamenu pneumatika, koji se odlučio za meku komponentu, ali je po povratku na stazu zadržao svoje prvo mesto u odnosu na Lewisa Hamiltona.

Zbog problema sa uklanjanjem Grosjeanovog bolida, FIA se odlučila da na stazu pošalje sigurnosni automobil. U 32. krugu trka je ponovo puštena pa je tako Vettel poveo kolonu a Hamilton se našao odmah iza. U brobu za peto mesto upustili su se Fernando Alonso i Max Verstappen, a za treče dvoboj su vodili Kimi Raikkonen i Daniel Ricciardo.

Hamilton je na sve načine pokušavao da se približi Vettelu, ali je Nemac uspevao da odbije napade. Na sredini grida Alonso je predvodio kolonu koju su pored njega činili Verstappen, Hulkenberg i Bottas. Na 10 krugova do kraja Hamilton se odlučio da više reskira pa je tako napravio grešku na 10. krivini što ga je koštalo 2 sekunde zaostatka za vodećim Vettelom. Vozač Mercedesa je uspeo da u narednih nekoliko krugova skine razliku na 1.2 sekunde, koja je smo nekoliko trenutaka kasnije porasla na više od 5.8 sekunde.

Na kraju Sebastian Vettel uspeo je da odbrani prvo mesto od Lewisa Hamiltona dok je treće mesto pripalo Kimiju Raikonenu. Domaći vozač Daniel Ricciardo bio je četvrti a malu pobedu odneo je i Fernando Alonso koji se našao ispred Max Verstappena, Nica Huleknberga i Valtterija Bottasa. Do bodova došli su i Stoffel Vandoorne i Carlos Sainz.

 

aus_rez_18.jpg

 

Preuzeto sa: f1-serbia.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

svaka cast,odlicna trka,al ferarri je imao srece zahvaljujuci ekipi haas,gde su oba vozaca u jedan krug odustali,pa je morao SC da izlazi,a ferarri brzo regaovao i poslao vetela u boks.Al da nije toga,Hamilton bi sigurno pobedio,imao je dobar tempo pre SC.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne razumem. Vetel je pretekao Hamiltona regularno za vreme trke, tj. u pit stopu. Hass je pomogao da se Raikonen približi, posle je Hamilton imao dosta krugova da pretekne Vetela.

Ne vidim kako je Haas pomogao vetelu da preuzme vođstvo!?

 

Mercedes je sigurno favorit ove sezone, to se vidi. Ali biće mu mnogo teže da uzme titulu ove sezone, jer pored ferrarija, RB, Haas, pa čak i Mclaren renault će kidati na svaki bod.

Možda ova sezona bude malo zanimljivija, i hope so!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa bas zbog toga,kad je Magnusen stao pored staze,bilo je virtuelno vozili bezbednosti i svi su bolidi limitirani brzinom,tad je vetel usao u boks i izasao ispred Luisa,a kad je i Grozan odmah posle jednog kruga isto stao pored staze,izasao je SC

Bila je to neka karma ferarrija,jer je Hamilton juce izjavio da hoce sto pre Vetelu skine osmeh sa lica,kad je uzeo polpoziciju

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, knezevic76 said:

Mercedes je sigurno favorit ove sezone, to se vidi. Ali biće mu mnogo teže da uzme titulu ove sezone, jer pored ferrarija, RB, Haas, pa čak i Mclaren renault će kidati na svaki bod.

Ako je suditi po Botasu danas, ne vidi se baš. Da su dominantni kao ranije, Botas bi se brzo probio napred, ali šipak. Opet, na kvalifikacijama se videlo vreme Hamiltona, rekord staze oboren. Mislim da je svakako manji jaz između Mercedesa i ostalih nego proteklih godina, i da uz malo sreće (kao danas), Mercedes lako ostaje bez pobede. Danas je to bio Ferrari, ali i da je u istoj situaciji bio Red Bull čini mi se da bi isto Mercedes ostao iza. 

Haas je i pre kretao dobro, još od njihove prve sezone u F1, pa ''umru'' posle prvih par trka jer kao da prestanu sa ozbiljnijim razvojem tokom sezone.

 

Neeego...pored onako kilave Honde godinama, koja je naravno i danas umrla na stazi kao što se i očekuje od nje...gde baš Alfa da ipak uspe da se prva pokvari na prvoj trci sezone... :D:D:D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko sam video Mercedes je rekao da je njihov softver podbacio tacnije nisu dobili prave podatke o razlici izmedju Fetela i Dzastina Bibera..
Steta za mali Ferrari, videcemo sta ce da urade dobili su ovogodisnji motor od Ferrarija.
Alonsu da dam mog Brava uzeo bi neki bod. Po meni najbolji vozac, a koliko sam ga mrzeo kad je Sumija obilazio..

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kimi legenda,a Alonso je po meni najbolji vozac i ove sezone,daje sve od sebe,nepredaje se,pa i sa jadnom hondom u mclarenu je vozio kao da se na svakoj trci bori za sampionsku titulu,valjda ce da bude bolji mclaren,sa ove godine odlicnim reno motorom

Ah alfa ko alfa samo se kvari:D,valjda je Leklerk zavrsio trku

Al ipak ova trka prva je vise ulicna staza,videcemo stanje na pravim race stazama

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bojim se da ce i ove sezone biti Mercedes dominantan ali videcemo.. Iskreno se nadam da nece :D

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, werp690 said:

@silenci Alfa ne snadbeva motorima Sauber vec Ferari.Onaj znak Alfa Romeo je za sada samo reklama da tako kazem,pomazu Sauberu,ali ne sa motorima. ;)

ma znam,salim se,bitno da ima znam Alfe:D,al voleo bi da se poprave malo,evo Haas je odlican,imaju ferarri agregat od ove godine i moci ce da papriraju jacim timovima,eto sad u Australiji Force India se nije ni videla,a znamo koliko su brzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haas ima kompletnu kopiju Ferarijevog bolida iz prosle godine..Prepisali sve...Ima da bude ozbiljno trkanje izmedju njih i Red Bulla...Force India ove godine pada nize,mislim da ce oni nekako da vode trku sa Meklarenom...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...