Jump to content
FAS Goran
bit

Čime čistite sneg, led sa auta

Recommended Posts

Meni su četke i metlice prilično slabe, pa i ne skidaju, a ovo ima gumeni deo, za pranje stakala, i poprilično je jak, tako da zna kao motika da se ukopa u sneg, i samo skidaš. Probao sam neke četke, u zavisnosti od debljine snega, ne rade posao, meke. Tako da se držim ovog čistača

 

a može da posluži i za samoodbranu  :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako brzo ukloniti sneg i led sa vetrobranskog stakla?

 

220714-stakla 01.jpg

 

Mnogi od nas vole sneg, pa i led, ali ne kada vozimo. Nije prijatno kada moramo da ''iskopamo'' vozilo iz dubokog snega ili se izborimo sa debelim naslagama leda na staklima. Ipak, iskusni vozači uvek imaju rešenje. Hvatanje ukoštac sa zaleđenim vetrobranom dok pokušavate da srknete jutarnju dozu kofeina, nije najprijatniji zadatak. To iziskuje vreme, često dragoceno, a čak i kada sve uradite kako treba, i dalje morate da trpite ledeni vazduh. I to sve pod uslovom da imate odgovarajući alat. Bez njega, možete samo da ''plačete'' zbog loše započetog dana.

 

Prva stvar koju treba da znate je da nema prečice za odleđivanje vetrobrana. Ako pokušate da ubrzate stvari možete završiti sa napuklim staklom, a to je poslednje što želite. Ipak, to ne znači da ne možete sebi olakšati posao. Budite strpljivi i skoncentrisani jer će vam se to na kraju isplatiti, kada budete startovali vozilo i odvezli se čistih staklenih površina. Evo kako to da postignete:

 

Prvo pravilo možda će zvučati pomalo kontraintuitivno, jer se na prvi pogled čini da je topla voda najbrži put do čistog vetrobranskog stakla. Šta god da radite, nikada ne sipajte vrelu, pa čak ni toplu vodu na šoferšajbnu da biste uklonili led. To je najbolji način da dođe do pucanja stakla, što ne samo da će vam upropastiti dan, već će ujesti novčanik. Naravno, stvari se ubrzavaju s toplotom, tako da prvo što treba da uradite je da startujete motor. Uključite grejač na režim odrmzavanja ili maksimalnu temperaturu. Strujanje vazduha naravno treba da bude usmereno ka vetrobranskom staklu. U zavisnosti od automobila, vazduh bi trebalo da bude topliji za oko pet minuta, kada će započeti da topi led na vetrobranskom staklu.

 

Uključite klima uređaj, koliko god ovo zvučalo besmisleno. To će pomoći u uklanjanju vlage iz vazduha i sprečiti zamagljivanje prozora. Dakle, moraćete samo da uklonite spoljni led. Ono što takođe pomaže je da se isključi recirkulacija vazduha, pošto spoljni vazduh ima manje vlage.

 

Ako preko vetrobranskog stakla (i drugih delova automobila) ima puno snega, vreme je da ga (nežno) uklonite mekom četkom. Kada dođete do sloja leda na ''šoferci'' i prozorima, vreme je da malo hemije olakša stvari. a za to koristite sprej za odmrzavanje. Možete ga kupiti u prodavnici auto opreme ili benzinskoj stanici, a možete primeniti ''uradi sam'' princip, koristeći lako dostupne sastojke. Koristite bocu sa raspršivačem, napunjenu jednu trećinu vodom i dve trećine izopropil alkoholom. Sačekajte par minuta da sredstvo počne da deluje, a zatim plastičnim grebačem uklonite led. Nikada ne koristite metalni alat, jer može ostaviti ogrebotine na staklu ili ga oštetiti.

 

Kada sve odradite, bićete nagrađeni čistim staklima i ''dobrim pogledom''. Nemojte započinjati vožnju dok sav led i zamagljenja nisu uklonjeni. Bolje sačekajte par minuta u automobilu dok grejač ne odradi posao do kraja. Na kraju će uklanjanje ostataka leda biti ''luk i voda'', a još jedna pozitivna stvar je što ste bili fizički aktivni tokom jutra. Naravno, gledajte da posao započnete na vreme da ne biste zakasnili na posao ili u obavljanju obaveza.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za led ovo kida kako radi, prskalica je isto vrhunska, u lepoj ravnomernoj liniji se nanosi pa se ne troši previše, a u sekundi skine onaj tanki površinski led sa stakala:

 

sonax 01.jpg

https://profiline.rs/sonax-odleđivač-stakla

 

 

Edited by neshaoct
dodao printscreen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzeo u Lindi neku tečnost za odleđivanje stakala, pro tip - NEMOJTE -, radi posao, ali vonja na neki špiritus šacuvaj Bože. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/23/2018 at 9:32 PM, Martin said:

Metla sirkova i samo lagano i bez potpisivanja - za situacije kao jutros. 

 

WP_20180323_05_01_23_Pro.thumb.jpg.87271402aee496277cc0866f22fbd39a.jpg

 

A za led - ili neka hemija ili strugalica. 

hahaha, not anymore. :)

 

Čak sam nabavio sredstvo za beskontano pranje. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja i dalje legnem preko zeninog auta kad krene ovaj sneg i led i tako lezim dok se ne otopi od moje kilaze sve a ako bas moram da cistim onda skidam sve to rukama ili eventualno rukavicama koje su prethodno oprane u bohoru i lenoru da budu mekane da se ne osteti nesto...onda dodjem kuci pa da promrzle ruke zagrejem operem sudove toplom vodom i eto saveta za dug i uspesan brak...budite papuca ko jos voli muskarca koji ide u kafanu kad oce i dodje pijan kuci a auto nije ociscen...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja za sneg imam metlicu u kolima, a led imam neki odledjivac sa prskalicom, bukvalno instant skida. Doduse, strugalica je uvek tu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vozio gledajući kroz malu čistu površinu na vetrobranskom staklu

 

230285-vetrobran.jpg

 

U američkom okrugu Kicap u Vašingtonu policija je uhvatila vozača koji nije očistio sneg sa automobila i koji je zaključio da mu je za vožnju dovoljna tek mala čista površina na vetrobranskom staklu. Kad je policajac zaustavio vozilo, koje se na putu čudno ponašalo (vozilo presporo, levo-desno, kao da je vozač pod uticajem alkohola) njegov izgovor je bio da brisači nisu radili. Usledila je i kazna od 553 dolara (527 evra).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...