Jump to content
FAS Goran
The Punisher

Morgan istorijat

Recommended Posts

Morgan radi na novom, modernijem sportskom automobilu

 

morgan 2020.jpg

 

Kompanija Morgan trenutno radi na razvoju svog najmodernijeg i najnaprednijeg sportskog automobila do sada, prenosi magazin ''Autocar''. Naime, novi model kompanije Morgan će imati dizajn koji se drastično razlikuje od svih njihovih modela do sada. Kako se navodi, on će imati visoku i ''ovalnu'' kabinu, dugačku haubu, naglašene lukove iznad prednjih i zadnjih točkova i zadnji deo koji pomali podseća na originalni Chevrolet Corvette Stingray. Novi model će biti baziran na novoj plaformi koja podrazumeva agregat smešten na prednjem delu i pogon na zadnjim točkovima, što je nešto što krasi Moragn vozila već dugi niz decenija. U ponudi će se naći i kupe i roadster varijante koje će imati po dva sedišta. Morgan već neko vreme radi na šasiji, a kako navode predstavnici kompanije, ona će biti izrađena od aluminijuma. Ta šasija će premijerno biti predstavljena sledeće godine na nekoliko novih vozila koja će biti konstruisani u čast 110. rođendana kompanije. Ona će biti sličnih dimenzija i težine kao i šasija koja se nalazi na modelu Aero, ali će biti duplo čvršća od nje.

 

Ovaj novi model će biti dostupan sa nekoliko pogonskih sklopova. Mnogi detalji još uvek nisu potvrđeni, ali se pretpostavlja da će uvodni modeli imati šestocilindarski agregat koji će razvijati oko 350 konjskih snaga. Oni će biti dostupni u paketu sa manuelnim ili automatskim menjačem. Nakon početne faze proizvodnje u ponudu će biti uključeni i drugi agregati ali i elektrificirani pogonski sklopovi. Performanse će naravno zavisiti od pogonskog sklopa, ali se navodi da će perjanica, odnosno najjači i najskuplji model razvijati brzinu od 0 do 100 km/h za oko 4.5 sekundi, te da će postizati maksimalnu brzinu od 241 km/h. Novi model kompanije Morgan bi na tržište trebalo da stigne sredinom 2020. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hammond kupuje Morgana

 

197978-hammond morgan.jpg

 

Nebitno da li se zaista radi o kupovini ili odlično smišljenoj reklami, ovaj video će vas itekako zabaviti. U osam minuta možete de vidite puno tajni zanata jednog od najekstravagantnijih proizvođača na Ostrvu, ali i u svetu. Naravno, govorimo o Morganu, a jedan primerak je odlučio da svojim novcem kupi i Richard Hammond. Tu činjenicu je odlučio da podeli sa svojim pratiocima i da snimi video koji prikazuje doživljaje ''prosečnog'' kupca Morgana tokom stvaranja automobila. Ipak, jedan detalj Hammond još nije izabrao. I neće jer je izbor prepustio pratiocima. Dvoumi se između crvene i plave boje enterijera.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Morgan Plus 4 70th Anniversary Edition

 

199883-morgan plus 4.jpg

 

Morgan Plus 4 se pojavio još davne 1950. godine, pa je britanska marka povodom njegove 70-godišnjice najavila specijalno rođendansko izdanje. Nova edicija ovog klasičnog roadstera je nazvana Morgan Plus 4 70th Anniversary Edition, a ograničena je na samo 20 primeraka.

Britanci su ovde predvideli šasiju u zlatnoj boji, Platinum metalik boju, Satin Grey točkove, Black pack za eksterijer, pločicu sa serijskim brojem primerka, kao i doterani enterijer (Satin Black Mota-Lita volan, posebne patosnice, drvo, koža, sportska sedišta sa grejanjem...). Osim toga, tu su i sportski izduvni sistem sa modela Aero Racing, kao i pojačani motor (sa 115 kW/156KS na 134 kW/183KS, dok je ubrzanjeod 0 do 100 km/h smanjeno na manje od 7 sekundi). Serija od pomenutih 20 primeraka je već unapred prodata, pri čemu cena po primerku iznosi 60.995 funti (71.225 evra).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Morgan na sajmu u Ženevi

 

morgan novi ginerva2020.jpg

 

I Morgan će imati premijeru na predstojećem sajmu automobila u Ženevi, što je britanska marka potvrdila jednom ''teaser'' (najavnom) slikom i kratkim saopštenjem. Za sada je poznato tek da je u pitanju novi ulazni model, i to sa četvorocilindričnim turbo benzincem (po svemu sudeći BMW-ov 2.0 agregat sa 306KS). Novi Morgan će se bazirati na istoj CX alumijumskoj bazi kao i Morgan Plus Six, a biće dostupan sa manuelnim ili opcionim automatskim menjačem. U svakom slučaju, više detalja sledi uskoro budući da je premijera zakazana za 3. mart.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Morgan Plus Four

 

Morgan-Plus 2020 04.jpg

 

Morgan ima premijeru, i to novi ulazni model Plus Four sa četvorocilindričnim turbo benzincem. Kao što se i pretpostavljalo, u pitanju je BMW-ov 2.0 turbo agregat sa 190 kW/255KS i 350 Nm obrtnog momenta (400 Nm u kombinaciji sa automatskim menjačem), koji snagi prenosi na zadnje točkove.

 

Morgan-Plus 2020 03.jpg

 

Morgan Plus Four se bazira na istoj CX alumijumskoj bazi kao i Morgan Plus Six, a biće dostupan sa 6-stepenim manuelnim ili opcionim 8-stepenim automatskim menjačem.

 

Morgan-Plus 2020 02.jpg

 

Ubrzanje do 100 km/h iznosi 5.2 sekunde (sa automatikom 4.8 s), najveća brzina je 240 km/h, a potrošnja goriva po fabričkim podacima je 7 l/100 km.

 

Morgan-Plus 2020 01.jpg

 

Vozilo je dugačko 3.830 mm, široko 1.650 mm i visoko 1.250 mm, dok težina najlakše vezije iznosi 1.009 kg. Morgan Plus Four na britanskom tržištu startuje po ceni od 62.995 funti (72.275 evra).

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Morgan obeležio jubilej specijalnim modelima

 

morgan_plus six 03.jpg

 

Britanski proizvođač sportskih automobila Morgan predstavio je specijalnu kolekciju od pet modela koji su napravljeni povodom 60 godina partnerstva sa holandskim dilerom Louwman Exclusive.

Kolekcija se sastoji od četiri nova Plus Six roudstera i jednog 3 Wheeler-a, a automobili se odlikuju unikatnim dizajnerskim elementima i referencama na partnerstvo, što je ujedno i demonstracija Morganovog programa prilagođavanja automobila željama kupaca. Postoje dve teme za Plus Six. Prva je pastelno plava boja karoserije u kontrastu sa crnim felnama, žutim kočionim čeljustima i kombinacijom usklađenih elemenata žute boje na poklopcu motora. U kabini je crna koža u kontrastu sa žutim šavovima dijamatskog dezena, a tu su i specijalne oznake na drvenoj centralnoj konzoli. To je ujedno jedini drveni element na ovom automobilu.

 

morgan_plus 6 02.jpg

 

Druga tema je više u retro stilu i sastoji se od metalik sive boje i svetlo žutih grafika na poklopcu motora, crnih felni i oznake Six sa prednje strane. U ovoj verziji na centralnoj konzoli u kabini nema drveta, nego je enterijer u boji karoserije, sedišta su nešto manje ornamentisana, ali je zadržana žuta završna obrada. 3 Wheeler je zelene boje i preuzima mnoge od pomenutih dizajnerskih elemenata - crne felne i žute detalje na karoseriji i u kabini.

 

202461-morgan 3wheeler 01.jpg

 

Svih pet automobila mogu se kupiti samo od ekskluzivnog holandskog prodajnog salona.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Morgan 3 Wheeler P101 Edition

 

morgan 3.jpg

 

Morgan 3 Wheeler P101 Edition je specijalno izdanje napravljeno povodom skorog kraja proizvodnje modela 3 Wheeler (od 2011. godine do danas je inače proizvedeno nešto više od 2.500 primeraka). P101 u imenu je tu zbog interne oznake Project 101 kojom je Morgan označio ovaj model u fazi planiranja. U paketu su novi točkovi, Hella svetla, crni i beli izduvni sistem, dekorativna grafika, P101 oznake... Motor raspolaže sa 82KS, dok ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 6.0 sekundi. Serija je ograničena na 33 primerka, a cena iznosi 60.500 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najavljen Morgan Plus 8 GTR

 

morgan gtr 02.jpg

 

Morgan sa par crteža najavljuje model Plus 8 GTR koji će se u ograničenoj seriji pojaviti još tokom ove godine. Automobil između ostalog ima i doterani prednji deo, prednji spojler, doteranu haubu, proširenja blatobrana, set pragova, novi dizajn vrata, novi zadnji difuzor i petokrake točkove. Za pogon će se brinuti modifikovani BMW-ov 4.8 V8 motor koji u standardnom Morganu Plus 8 inače razvija 362KS.

 

morgan gtr 01.jpg

 

Što se menjača tiče, na raspolaganju će biti 6-stepeni manuelni i 6-stepeni automatik. Morgan najavljuje da će napraviti samo devet primeraka modela Plus 8 GTR, a prve isporuke startuju na leto.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Restajling Morgan Plus Four & Plus Six

 

214681-morgan 05.jpg

 

Morgan je za ovu modelsku godinu doterao modele Plus Four i Plus Six, koji su uz manje izmene na eksterijeru dobili i revidirani logo kompanije.

 

214679-morgan 04.jpg

 

Najočiglednija izmena na spoljašnjosti je novi dizajn haube, a treba pomenuti i opcioni crni prednji gril i novi Morgan logo u crnom finišu.

 

214680-morgan 03.jpg

 

Osim toga, poboljšana je i zvučna izolacija, unapređena je zaštita od kiše, a u standardnoj opremi se sada nalaze i USB portovi, poboljšano unutrašnje osvetljenje, Comfort sedišta za Plus Four i Comfort Plus sedišta za Plus Six.

 

214682-morgan 02.jpg

 

Ovi modeli su dobili i aktivni sportski izduvni sistem (sa tišim podešavanjem tokom vožnje u urbanim područjima), kao i crnim ili srebrnim izduvnim cevima.

 

214683-morgan 01.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Morgan Plus Four CX-T

 

morgan 2022 04.jpg

 

Britanski Morgan je prikazao novu, i to veoma zanimljivu verziju modela Plus Four.

 

morgan 2022 03.jpg

 

Novi Morgan Plus Four CX-T je naime namenjen vožnji van puteva, pa tako između ostalog ima eksterni zaštitni kavez, dodatna svetla, hard top, modifikovano oslanjanje, klirens od 230 mm, širi trag točkova, zaštitne elemente, revidirani izduvni sistem, nove točkove i gume, vodootporne torbe, kao i izmenjeni zadnji deo u kome su dva rezervna točka i dva Rotopax kanistera za gorivo od po 11 litara.

 

morgan 2022 02.jpg

 

Za pogon se brine BMW-ov 2.0 turbo benzinac sa 255KS, a tu je i BMW X-Drive elektronski zadnji diferencijal.

 

morgan 2022 01.jpg

 

U planu je ograničena serija od samo osam primeraka, po ceni od 170.000 funti po primerku (199.900 evra).

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Morgan Plus 8 GTR

 

220422-morgan 03.jpg

 

Morgan Motor Company je i zvanično prikazao model Plus 8 GTR koji će biti proizveden u ograničenoj seriji od samo devet primeraka. Prvi primerak je već završen i ide kupcu iz Danske, dok će ostalih osam biti kompletirano u naredna tri meseca.

 

220423-morgan 02.jpg

 

Automobil između ostalog ima i novi prednji spojler, doteranu haubu, redizajnirane blatobrane, set pragova, novi dizajn vrata, novi zadnji difuzor, petokrake točkove i tvrdi krov.

 

220424-morgan 01.jpg

 

Za pogon će se brinuti modifikovani BMW-ov 4.8 V8 motor koji ovde raspolaže sa više od 360 konja. Što se menjača tiče, na raspolaganju su 6-stepeni manuelni i 6-stepeni automatik.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Morgan Plus Four LM62

 

morgan 62 04.jpg

 

Morgan je pripremio specijalni Plus Four LM62, napravljen u čast 60-godišnjice njihove pobede u 2.0 kategoriji na trci 24 sata Le Mana. Zato ovaj Morgan Plus Four LM62 ima i specijalnu grafiku na eksterijeru (uz broj 29 na bokovima i haubi koji je nosio njihov pobednički automobil iz 1962.), a tu su i srebrni žičani točkovi i poklopac rezervoara za gorivo u Le Man stilu.

 

morgan 62 03.jpg

 

U ponudi su Morgan Tertre Rouge i Morgan Jet Green boje, u kombinaciji sa Heritage White tvrdim krovom.

 

morgan 62 02.jpg

 

Pored toga, u unutrašnjosti se nalaze brojne oznake serije (između ostalog LM62 logo na naslonima za glavu), drvo na prednjem panelu i pločica sa rednim brojem primerka (biće naime napravljena samo 62 primerka).

 

morgan 62 01.jpg

 

Automobil pokreće 2.0 BMW-ov motor sa 258KS, dok ubrzanje od 0 do 60 milja na sat (96 km/h) iznosi manje od 5 sekundi.

Što se cene tiče, Morgan Plus Four LM62 u Velikoj Britaniji košta 78.995 funti (94.385 evra).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Morgan Super 3

 

morgan super 3 05.jpg

 

Morgan je još ranije ukinuo staru verziju zanimljivog modela 3 Wheeler jer njegov motor nije više zadovoljavao evropske standarde o emisiji, ali se sada ovaj trotačkaš ponovo vraća na scenu.

 

morgan super 3 04.jpg

 

Međutim, novi Morgan Super 3 dolazi sa drugim motorom, tačnije ima Fordov trocilindrični atmosferski benzinac (njegova snaga nije saopštena, ali se navodi da je snažam i efikasan), a uparen je sa Mazdinim 5-stepenim manuelnim menjačem.

 

morgan super 3 03.jpg

 

Pored novog motora Super 3 ima i aluminijumsku monokok platformu, doterani stajling, drugačije točkove, novo oslanjanje, više mesta za putnike, potpuno digitalne okrugle instrumente...

 

morgan super 3 02.jpg

 

Isporuke Morgana Super 3 u Evropi će početi za nekoliko meseci (u Veikoj Britaniji startuje po ceni od 34.958 funti/41.887 evra bez lokalih poreza), kasnije ove godine prvi primeci će biti dostupni i Amerikancima, a sledeće godine i Japancima.

 

morgan super 3 01.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

savagegeese.jpg Savagegeese: Morgan 3 Wheeler

 

Ovo vozilo je lišeno modernih zadovoljstava kao što su ABS, vazdušni jastuci, ekrana osetljivih na dodir i lažnog zvuka motora:
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

2023. Morgan Plus Four & Plus Six

 

morgan 04.jpg

 

Automobili imaju elektronsku kontrolu stabilnosti, AP Racing kočnice, nove amortizere...

 

 

Ostatak osvežavanja za 2023. je fokusiran na ulepšavanje kabine, naglašeno novom aluminijumskom komandnom tablom koja se može dobiti u srebrnoj, crnoj ili u boji vozila, a tu su i LCD displej sa informacijama, Sennheiser audio sistem, nove oplate vrata i Standard ili Comfort Plus sedišta sa redizajniranim naslonima za glavu.

 

229553-morgan 03.jpg

 

Plus Four ima 2.0 četvorocilindrični motor sa 255KS, dok Plus Six pokreće 3.0 šestocilindraš sa 335 konja.

 

morgan 02.jpg

 

Plus Four može da se dobije sa 6-stepenim manuelnim ili ZF automatskim menjačem, a Plus Six samo sa automatikom.

 

229552-morgan 01.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...