Jump to content
FAS Goran
Milutinac

Pooštravaju se kazne za vozače, za pojas sada 10.000 dinara

Recommended Posts

poostrenja-saobracaj.png

 

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima o kojima je u Skupštini Srbije počela rasprava predviđaju smanjivanje tolerancije na količinu alkohola u krvi vozača sa 0,3 promila na 0,2 promila, povećanje sankcija za prekoračenje brzine, a duplirane su i kazne za nevezivanje pojasa.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da su izmenama predviđene strože kazne za nasilničku vožnju - preticanje kolone preko pune linije, za prolazaka kroz crveno svetlo, kao i za vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi predviđen je obavezan zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, 14-16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.  

 

Zbog nevezivanja pojasa umesto dosadašnjih 5.000 dinara kazna će biti 10.000 dinara.

 

Stefanović je naveo da je izmenama predviđena i pojačana odgovornost vozača koji prevoze decu, jer će se deca moći prevoziti samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, odnosno na podmetaču za sedenje u zavisnosti od uzrasta i visine.  

 

Za ranjive kategorije mladih i neiskusnih vozača pooštreni su uslovi pod kojima oni mogu da dođu do vozačke dozvole, kao i to da ne mogu upravljati vozilom sa snagom motora većom od 80 kilovata sve dok ne steknu spremnost i iskustvo da upravljaju vozilom s većom snagom, što će procenjivati stručnjak.  

 

Za mlade vozače je predviđena nulta tolerancija za alkohol, zabrana telefoniranja tokom vožnje, zabrana vožnje između 23h i 6h, a predviđeno je i da mogu da prevoze najviše tri lica, uključujući i lice pod čijim nadzorom voze.  

Stefanović je rekao da je izmenom zakona predviđen i obavezan video nadzora prilikom vršenja tehničkih pregleda koji će biti povezan posebnim programom sa MUP-om.  

 

On je naveo da se prekršajem više neće smatrati preticanje bicikala, radne mašine, traktora, motokultivatora, odnosno zaprežnog vozila, ako je bezbedno i pod uslovima da je u skladu sa propisanim zakonom, jer su uočili da leti to utiče na stvaranje kolona koje utiču na bezdednost na putevima.  

 

Ministar je kazao da su izmene dugo i detaljno pripremane i poručio poslanicima da je doobrodošla svaka sugestija koja doprinosi povećanju bezbednosti.  

 

Stefanović je rekao da su te mere predviđene radi poboljšanja bezbednosti saobraćaja i očuvanja života.

 

Preuzeto sa N1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za pojas i telefon podržavam.

Tehnički će da bude problem (aftermarket ksenoni i folije), ali je i dobro što je tako zbog kršina na putu.

 

Ovo za početnike i još tri lica u kolima - veću glupost čuo nisam..

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Veci je problem broj neispravnih i poluispravnih vozila na nasim putevima nego to dal se neko vezao.. Ali dobro, neka dizu kazne, neka stavljaju po 2 radara na 1km, to je sve za nasu bezbednost.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/13/2018 at 11:02 AM, shomispc said:

Ovo za početnike i još tri lica u kolima - veću glupost čuo nisam..

Da nije možda za one koji polože pre 18? Samo oni treba da imaju nekog sa iskustvom pored sebe.

 

Ja mislim da za pojas i treba da bude veća kazna, 2 sekunde ti treba da ga vežeš. Posle 20 sekundi zaboraviš da je tu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa za njih je do sada tako važilo, možda sada promene pa bude za sve početnike..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mobilni je najveci problem i radari na 100 m i to obavezno na 50 kmh nedaj boze da stanu negde gde je 80 ogranicenje (bude i to ponekad) ali retko 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znaju sta ce od muke pa samo udaraju po dzepu ;)  Drugacije se to ne moze razumeti... Pisu kazne za 1km/h i ako je fabricki deklarisano da sam proizvodjac ima toleranciju 2-3km/h... Podrzavam svaku meru koja je u vezi bezbednosti,ali ovi nasi su toliko bezobrazni da ce nam oderati kozu sa ledja...Sve im je malo,dokle ce ici taj bezobrazluk to samo bog zna... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mislim da je cela prica oko vece kazne za nevezivanje pojasa iskljucivo zbog kolicine takvih kazni koje pisu - dakle zaustavi te saobracajna zbog nekog prekrsaja, pa kao neki dogovor kad se smiluju pisu ti kaznu za pojas jer je najmanja. Policajcu najbezbolnije, plus najlakse da ispuni normu ako ima za broj kazni za taj dan (nema radara, snimaka i slicno). Evo citam neku vest da su za 2 dana napisali 3.800 kazni za pojas. Dakle lako se pise (nema zezanja sa radarom, snimcima, prekrsaji i slicno), lako se prihvata (dobro sam prosao, mogao mi pisati i vecu), a drzavi siguran prihod (pa sad povecali iznos, drzavi zafalilo para). Ne znam da li postoji statistika o broju i vrsti kazni, ali dajem glavu da je jako veliki broj takvih kazni, a iskreno, u voznji, stvarno ne vidim skoro nikog da nije vezao pojas. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja se slazem sa Milutincem. Vozim vec 20 godina i od pocetka sam sebe navikao da vezem pojas cim sednem u auto. Jos mi na nekoliko zadnjih automobila pisti ono go*no ako se ne vezem tako da svakako moram. Isto tako na motor ne sedam cak ni da predjem 20 m ako ne stavim kacigu. Sto se cirke tice, nekada sam cirkao i vozio. Nije mi bio problem jer sam odlicno vozio i pod gasom. Onda su me jednom nagazili, klepili po usima i uzeli dozvolu. Odtad nikada vise nisam seo za volan cirke. NIKAD. Ako sam sa zenom a bas moram da popijem ona vozi. Ako znam da idem da popijem - ne idem kolima. Ako sam kolima a nemam alternativu ili ne cirkam ili ostavim auto pa zovem taxi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam par puta zvao one što te tvojim kolima dovezu kući, sve je bilo u redu.

Naučio sam da se vezujem čim sam položio. Svetla palim od 2001g, tada nije ni postojala odredba zakona da se preko dana vozi sa svetlima, nego mi je logično da će mene lakše uočiti.....

Vozio sam pijan, davno pre 20 godina, 2 puta, dok sam bio klinac, u Rusiji, nije me pandur zaustavio, ali sam vratio film kada sam se otreznio, i shvatio sam da je to veoma glupo, jer sam imao crne rupe, pa mi je devojka pričala kako sam vozio, a i ona je bila pijana....

U principu ne pijem, tako da nemam taj problem.

Edited by marko.jovanovic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oni to gledaju kao da su samo vratili kaznu tamo gde je bila pre više godina.

10.000 je kazna, ali u roku od 8 dana je pola, tj. 5.000...a, toliko je bila kazna za pojas pre nego su uveli da u roku od 8 dana za prekršaje može da se plati pola iznosa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvi put da ga zaustave nahebao je u kao da ja sam štampao nalepnicu, a ne da su oni pogrešili... Imao sam ja taj slučaj pre svega 2 godine, trebalo im 2 dana u da mi promene nalepnicu...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Valjda je dobra tema za ovo pitanje. Dobio sam kaznu, tj. član 23 st. 2 i evo tog stava na slici

 

Capture.thumb.PNG.6e8877f2139516c3ad69fece39d41aa2.PNG

 

moje pitanje je sledeće, to je prilaz u zgradu koji se koristi za utovar/istovar i ulazak đubretara kako bi izbacili smeće. Ja sam upravo to i radio, istovarao nešto iz automobila i ostavio ga malo duže tu. Kada sam parkirao nije bilo znaka da je zabranjen parking, ali sada kada mi je okačena kazna taj znak stoji (verovatno ga je neko iz te zgrade okačio sam).

Kolika je kazna da li neko zna? Pošto po mom nekom mišljenju i nisam prekršio zakon pošto sam radio utovar/istovar, ako je kazna niska i ako može da se plati 50% ako platim odmah ne želim uopšte da se zamaram sa komšijom koji me je prijavio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Našao sam:

Odluka o komunalnom redu (''Sl. list grada Beograda'', br. 10/2011, 60/2012, 51/2014, 92/2014, 2/2015, 11/2015, 61/2015, 75/2016 i 19/2017)

 

EDIT: Da, da...našao sam...ali u delu te odluke o kaznenim odredbama, ne mogu da pronađem propisanu kaznu za prekršaj člana 23, stav drugi.

Što je dobro, jer da je zaokružio neki od drugih ponuđenih pravnih osnova, u njima verovatno stoji propisana kazna.

 

 

Edited by neshaoct

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...