Jump to content
FAS Goran
Ivan

Tablicama produženo važenje, ali saobraćajna istekla???

Recommended Posts

saobracajna.jpg

 

Prošle godine je ''rok trajanja'' registarskih tablica produžen sa sedam na devet godina, osim onima koje sadrže slova Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W, ali sada se bavimo samo ovim prvima. Tu se javlja sledeći problem - tablice i dalje važe, ali je saobraćajnoj dozvoli istekao rok važenja. Stoga su mnogi vlasnici ostali u nedoumici, a odgovor nisu mogli da dobiju ni od nadležnih, da li su u obavezi da vade novu saobraćajnu dozvolu uprkos tome što im tablice i dalje važe? Konačno je stigao odgovor na ovo pitanje.

Nije obavezno da se vadi nova saobraćajna dozvola iako joj je istekao rok važenja, a taj datum može da se nađe na samoj dozvoli. Rešenje je sledeće - prilikom registracije na šalteru u policiji vozači će dobiti potvrdu koja dokazuje da je rok važenja saobraćajne dozvole produžen. Zbog onih koji putuju u inostranstvo, ta potvrda se izdaje i na srpskom i na engleskom. Potvrde su besplatne. Ponavljamo, ovo se odnosi samo na one koji na tablicama nemaju ''problematična'' slova Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W - osim kada je u pitanju oznaka grada, što je sa svoje strane nelogičnost druge vrste.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije ni čudo kakva drzava takvi i propisi..Kao da je sve urađeno sam namerom da se jednog dana otmu pare..I postavio bi pitanje stručnjaku koji je projektovao vake tablice..

Prvo ubačena strana slova nemaju veze sa logikom..Kakve veze ima ž đ ć sa w y x ?..Onda ograničili vazenje tablica..Treće uveli nalepnice ( skidaš i lepiš svake godine ko kreten)..

Ako je ćirilica službeni jezik RS šta su se mlatili da uopšte mrse sa latinicom..Bugari Rusi i ostali imaju lepo ćirilicu kome se ne sviđa ćao..Čak mogu da uvedu samo brojeve..

Svaki grad opština ima svoj broj i to je to..Ovako nas ebu u zdrav mozak stručna lica..

Edited by kreator

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa oni su mesecima sedeli i smisljali kako da otmu pare od ovo malo sirotinje koja jos uvek nije pobegla iz ovog brloga od zemlje...

I kad su smislili, i tada smo odmah znali da cemo imati ovaj problem, samo sto smo mi takvog mentaliteta da se ne bunimo, na koju kartu su oni i igrali...

Mesto lepo svi da parkiramo automobile na ulicama jedno 3 dana i da vidis kako bi sve moglo...

Naravno mi to necemo nikad uraditi ako nas se licno ne tice...i tako ce neki morati da plate sada a svi ostali za 2 godine...i opet se niko nece buniti...

Da su Grci u pitanju, npr. sad bi vec gorelo pola Atine i ceo Solun...Nemci bi lepo napravili kolektivnu tuzbu protiv drzave i svi bi bili ispalceni od strane iste zbog brljotine a

Svajcarci bi tvorce ovakve pizdarije stavili u azilum i pre nego sto bi ista ugledala svetlo dana...

Mi placamo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mađari ne priznaju potvrdu o produženju važenja saobraćajnih dozvola

 

madjari.jpg

 

Mađarska granična policija ne priznaje potvrdu kojom se produžava važenje saobraćajne dozvole na kojoj piše da je istekla. Podsetimo se, reč je o potvrdi koju MUP Srbije izdaje na srpskom i engleskom jeziku i kojom se potvrđuje da saobraćajna dozvola važi još 2 godine od datuma isteka važenja na samoj saobraćajnoj dozvoli. Već smo pisali o tom problemu kada je Crna Gora u pitanju, ali su nam iz tamošnje policije dali zvanično objašnjenje da nikakvih problema nema.

Što se tiče glasina da su neki vozači imali probleme na granici sa drugim državama, ispostavilo se da je problem ipak realan. Javilo nam se više vozača koji nisu mogli da uđu u Mađarsku. Sada se i zvanično saznaje da je naša policija svesna tog problema. Nažalost, niko nije i zvanično upozorio vozače na taj problem. Takođe se nezvanično saznaje da je mađarska granična policija dobila nalog da ne priznaje te potvrde, te da nije reč o hiru pojedinih graničara. Navodno, naša policija radi sa mađarskom na rešavanju tog problema. Do tada, ukoliko imate potvrdu o produženju saobraćajne, odustanite od puta u Mađarsku, a videćemo da li i sa drugim zemljama postoje slični problemi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

:rtfm:Sram bilo te Madžare! Ko su oni da staju na put progresu!?

Edited by bane1321

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šta se dešava na granici sa CG i Mađarskom, ''opet pišu laži''

 

Zbog sporadičnih slučajeva vraćanja s graničnih prelaza s Mađarskom vozača kojima nisu uvažene potvrde o produženju važenja saobraćajne dozvole, reagovao MUP.

 

4574634265a420ed92e628461553282_v4_big.jpg

 

MUP Srbije je uputio molbu kolegama iz te zemlje da prihvate potvrde o produženju roka a koje su uredno izdate u Srbiji. Kako u MUP-u kažu, zbog nekoliko sporadičnih slučajeva u kojima nisu uvažene potvrde o produženju važenja saobraćajne dozvole, upućena je zvanična molba Ministarstvu unutrašnjih poslova Mađarske da prihvate potvrde o produžetku roka važenja saobraćajne dozvole, a u dopisu se navodi da su vozila, za koja su izdate potvrde i važeće registracione nalepnice, propisno registrovana u Republici Srbiji. Navedeno je i da su ta vozila tehnički pregledana, utvrđena je njihova tehnička ispravnost, kao i da su osigurana od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima i da osiguranje važi do roka označenog na registracionoj nalepnici. U MUP-u dodaju i da imajući u vidu odličnu saradnju dva ministarstva unutrašnjih poslova veruju da će taj problem, koji se pojavio u nekoliko sporadičnih slučajeva od 1. januara 2018. godine do danas, biti rešen i da će naši vozači moći nesmetano da učestvuju u saobraćaju na putevima u Mađarskoj.

 

''Mediji opet ne pišu istinu: Režim prelaska granice nepromenjen''

 

5763829535b06755db09b2448096065_v4_big.jpg

 

Crnogorska ''Pobjeda'' piše da srpski mediji, kao i prethodnih godina pred početak turističke sezone, pišu kako se turisti iz Srbije, koji su zainteresovani da godišnji odmor provedu na crnogorskom primorju, boje komplikacija na graničnim prelazima, čak iako imaju sve neophodne potvrde koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. ''Iz crnogorskog Ministarstva, međutim, demantuju takve tvrdnje. Povodom izveštavanja medija u Srbiji da se iz ove države u Crnu Goru preko graničnih prelaza ne može više ući u Crnu Goru uz prezentovanje ''potvrde o produžetku važenja roka trajanja saobraćajnih dozvola i registarskih oznaka'', gdje se misli na potvrdu o predaji dokumenata za registraciju motornog vozila (produženje registracije), obaveštavamo da se u režimu prelaska državne granice iz Srbije u Crnu Goru ništa nije promenilo u odnosu na prethodni period, shodno sistemu reciprociteta kada je ulazak iz Srbije u Crnu Goru i obrnuto u pitanju'', odgovorili su iz crnogorskog MUP-a. Iz MUP-a Crne Gore ističu da to znači da državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru preko graničnih prelaza, pored prezentovanja drugih potrebnih dokumenata lične isprave (lične karte ili pasoša) i vozačke dozvole, uz davanje na uvid i pomenute potvrde, odnosno potvrde o predaji dokumenata za registraciju motornog vozila (produženje registracije). ''Isto važi i za ulazak državljana Crne Gore u Srbiju'', kazali su iz crnogorskog MUP-a. 

 

Ukoliko bude promena vezanih za dokumenta koja su potrebna za prelazak državne granice, kako ističu, javnost će o tome biti blagovremeno obaveštena, prenosi crnogorski portal CDM. ''Tačno je da određenom broju lica nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru iz Srbije. Međutim, ta lica nisu ispunjavala uslove propisane Zakonom o graničnoj kontroli i Zakonom o strancima za ulazak u našu zemlju, odnosno boravak na našoj teritoriji'', naglasili su u MUP-u Crne Gore. Inače, MUP Crne Gore je, na napise u medijima da je situacija slična na granici Srbije i Mađarske bila i prilikom ulaska u tu zemlju, pre mesec dana odgovorio da državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru, pored lične karte i vozačke dozvole, uz prezentovanje i potvrde o predaji dokumenata za registraciju motornog vozila, saopštila je Uprava policije MUP-a Crne Gore. U tom saopštenju je istaknuto da je ono izdato povodom izveštavanja medija u Srbiji da se iz Srbije u Crnu Goru preko graničnih prelaza ne može više ući u Crnu Goru uz prezentovanje ''potvrde o prudužetku važenja roka trajanja saobraćajnih dozvola i registarskih oznaka'', gde se misli na potvrdu o predaji dokumenata za registraciju motornog vozila, odnosno produženje registracije.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

I sad ako ides dalje od okolnih zemalja kod kojih ovi urgiraju, trebas da zentas da li ce se neko na granici zameraciti da te ne pusti sa tom nasom (pretpostavljam) A4 'artijom...

No comment.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

MUP moli Mađare da priznaju saobraćajne dozvole

 

180274-granica.jpg

 

Srpska policija komšijama morala da pojasni da su potvrde o produženom roku važenja saobraćajne - validne. Grci i Crnogorci ne prave problem, ali su severni susedi na granici vraćali naše građane

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova zamolilo je kolege iz Mađarske da ne vraćaju naše građane sa granice zbog papira kojim im je produžena saobraćajna dozvola. Ovo su našoj redakciji potvrdili u MUP Srbije uz priznanje da je od početka godine nekoliko vozila sa ovakvom dokumentacijom vraćeno sa naše severne granice. ''Sporni'' dokument, koji je MUP izdao, potvrda je na srpskom i engleskom jeziku da je rok važenja tablica i saobraćajne dozvole, umesto do januara 2018, pomeren na početak 2020. Problem je što su se pojedini srpski vozači našli u čudu kada nisu pušteni u Mađarsku, iako nisu prekšrili srpske saobraćajne propise. Nema prijavljenih slučajeva da su vraćeni vozači na ulazu u druge zemlje, poput Grčke, ali počinje letnja sezona, pa mnogi vlasnici potvrda strahuju da će im propasti letovanje. Iz MUP Crne Gore, kako smo nezvnično saznali, prihvataju potvrde o prudužetku važenja roka trajanja saobraćajnih dozvola i registarskih oznaka.

 

''Zbog nekoliko sporadičnih slučajeva u kojima našim vozačima nisu uvažene potvrde o produženju važenja saobraćajne dozvole, uputili smo zvaničnu molbu Ministarstvu unutrašnjih poslova Mađarske da prihvate potvrde o produžetku roka važenja saobraćajne dozvole, koje su uredno izdate u našoj zemlji'' - kažu, za ''Novosti'', u MUP Srbije.  U dopisu je navedeno da su vozila, za koja su izdate potvrde i važeće registracione nalepnice, propisno registrovana u Republici Srbiji. U dopisu Mađarima, MUP Srbije je naveo da su ta vozila tehnički pregledana i da je utvrđena njihova tehnička ispravnost, kao i da su osigurana od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima i da osiguranje važi do roka označenog na registracionoj nalepnici. ''Imajući u vidu odličnu saradnju dva ministarstva unutrašnjih poslova, verujemo da će ovaj problem, koji se pojavio u nekoliko sporadičnih slučajeva od 1. januara 2018. godine do danas, biti rešen i da će naši vozači moći nesmetano da učestvuju u saobraćaju na putevima u Mađarskoj'' - kažu u MUP Srbija. ''Takođe smo, blagovremeno, preko Ministarstva spoljnih poslova obavestili sva strana diplomatsko-konzularna predstavništva u Republici Srbiji o produžetku roka važenja saobraćajnih dozvola i registarskih tablica, izdavanju potvrda o produžetku roka važnosti saobraćajnih dozvola i registarskih tablica i činjenici da su tako izdate potvrde validne.'' Osim toga, dodaju iz MUP, preko MSP obaveštena su i diplomatsko-konzularna prestavništva Republike Srbije u inostranstvu sa molbom da informaciju proslede nadležnim organima država na čijem području se nalaze.

 

Nameće se pitanje zašto se, umesto potvrda, jednostavno ne izdaju nove saobraćajne dozvole. Prema rečima Damira Okanovića, direktora srpskog Komiteta za bezbednost saobraćaja, svi problemi počinju od saobraćajnih propisa donetih 2010, kojim je napravljeno više nelogičnosti i besmislenih rešenja. ''Tada je usvojeno da saobraćajne dozvole i tablice važe sedam godina, da bi u januaru 2011. taj rok bio produžen na devet godina'' - priča naš sagovornik. ''Svi koji se ovih dana nađu na granici, a u saobraćajnoj im piše da je važenje isteklo, a na potvrdi da je produženo važenje do 2020. godine, verovatno deluju zbunjujuće ministarstvima unutrašnjih poslova drugih zemalja. Kako sada ne može da se prepravi datum u saobraćajnim dozvolama, a suludo je ljude izlagati nepotrebnom trošku i čekanju po kojekakvim redovima, rešenje bi bilo - ukidanje važenja tablica, a saobraćajne dozvole izdavati na 10 godina.''

 

Carinici ne znaju srpski

Nekoliko Subotičana je ovih dana vraćeno sa graničnog prelaza Reske, na ulasku u Mađarsku, zbog istekle saobraćajne dozvole, a carinici nisu želeli da prihvate potvrdu o produženju važenja dozvole i tablica. ''Na granici nam je rečeno da oni nisu u obavezi da znaju srpski ili engleski jezik i da prihvataju samo ono što vide na autu, a nikakvu potvrdu'' - rekao nam je građanin Subotice. ''Čak i da su nas pustili, svaki saobraćajac na putu mogao je da nas zaustavi i oduzme tablice što je još veći problem, jer onda moramo zvati šlep-službu da nas vrati u zemlju. Mađarski carinici ne traže ovaj dokument kod svakog vozila, ali tamo gde traže su neumoljivi.''

 

Komplikacija

''Nigde na svetu, osim u Srbiji, ne postoji rok važenja tablica, već se one menjaju kada se pohabaju ili na bilo koji način oštete'' - kaže Okanović. ''U pitanju je nepotrebna komplikacija, kao, recimo, u slučajevima kad je vozač platio godišnji parking, a posle nekoliko meseci morao da promeni tablice, kojima je, bez smisla, istekao rok.'' Inače, trošak novih tablica i saobraćajne je 3.700 dinara i izgubljeno vreme.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Madjar te pusti, a sta sa Austrijom, Ceskom, Poljskom itd... smesni smo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okac sad panetuje. Gde je bio do sada?!
Gde su svi ti ,nazovi, stručnjaci?!
Moreeee, sve nešto vrtim po ove moje glave da su namerno ostavili samo CG kao opciju bez komplikacija za izbor destinacije odmora.
Domaći turizam ima da procveta.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

AviJonom bajo moj :D:D:D

Sad ce nasi: eto, pokusali smo, ali Madjari ni da cuju, narode morate da platite zamenu saobracajne ako zelite u inostranstvo...

Edited by cika_kole

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okanović bre većinom sve lepo kaže, ali se on slabo šta pita. A ljudi ga mrze jer ih brkaju sa agencijom
Iskreno, žao mi ponekad čoveka šta sve čita o sebi
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

oj ljudi bre...ja sam prosle godine da se ne bi zezao platio 1300 din i produzio saobracajnu na dve godine , dakle do 2020te .. e sad pre neki dan citam u Blicu vest ( https://www.blic.rs/vesti/drustvo/ovi-vozaci-ce-morati-da-plate-4000-dinara-do-kraja-godine-guzve-na-salterima-samo-sto/mlf3vj9 )   kako cu morati do 1januara da menjam saobracajne i tablicu, iako niti su ostecene ( perem kola 1 godisnje :) ) , niti imaju one kuke i kvake po sebi .

Sta vi mislite jel treba da se juri da se to sad resi ili polako fazon koga briga.. ne razumem pricao sam sa raznim kolegama po evropi oni se cude kako to moze tablica da ima rok vazenja ako joj nista ne fali.

 

Pozdrav,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cek bre druze Micko nisam te razumeo sta ja sad da radim..meni je sledeca registracija tek krajem juna 2020..do tad da se pravim suntav jel da

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bilo je reci da se i kod mene menjaju tablice i saobr. dozvola, koja je istekla prosle godine u 11 mesecu. Ja, KRETEN, izvadim novu i bacim 1500 dindzi. Kaze sluzbenica, dala bih vam potvrdu.
Pre neki dan sam uradio registraciju, kazu na teh. pregledu da ne treba jos godinu dana da menjam nista. Yebe lud zbunjenog.
I nova saobracajna je vazila do ovog novembra, ne radim vise nista .

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Počinje izdavanje trajnih saobraćajnih dozvola

 

Registarske tablice moraće da se menjaju samo ukoliko usled dotrajalosti ili oštećenja postanu neupotrebljive, kao i u slučajevima kada vozilo bude registrovano u drugom registarskom području, kad se izgube, ukradu ili budu uništene. Inače, zamena registarskih tablica košta oko 4.000 dinara.

Od danas će se izdavati i saobraćajne dozvole sa neograničenim rokom važnosti, a vlasnici vozila kojima su dozvole izdate pre 1. januara 2020. godine u kojima je upisan rok važnosti, nakon isteka tog roka mogu ih zameniti za nove saobraćajne dozvole koje su trajne. Preporučujemo vlasnicima vozila da, radi nesmetanog korišćenja vozila u inostranstvu, nakon isteka važnosti saobraćajne dozvole istu zamene.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Extra ljudi...znaci.ne menjam nista za mog zunta milina...moram samo da vidim do kad vazi saobracajna i onda da uzmem tu stalnu...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/1/2020 at 5:53 PM, neshaoct said:

Od danas će se izdavati i saobraćajne dozvole sa neograničenim rokom važnosti, a vlasnici vozila kojima su dozvole izdate pre 1. januara 2020. godine u kojima je upisan rok važnosti, nakon isteka tog roka mogu ih zameniti za nove saobraćajne dozvole koje su trajne.

Uzeta danas saobraćajna za Stila koja je urađena još početkom aprila, ali bile velike gužve da se preuzme....uglavnom, kao što su rekli trajne su jer na njoj piše 31.12.9999. kao rok važenja:

 

saobracajna_01.jpg

 

Još mi rekoše da je NBS počela skoro da ubacuje u saobraćajne neke nove čipove koje na tehničkom ne mogu da očitaju...

 

 

Edited by neshaoct

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kakva je situacija nakon svog ovog vremena, od nedavno mi je saobracajna istekla, te pretpostavljam da se sada vec podrazumeva da moram da menjam, pre svega za Mađarsku? Ima li i dalje onih potvrda ili je to prestalo da se izdaje od kada postoje nove trajne i vrede li one nečemu (priznaju li se)? 

 

Ako je neko skoro vadio, koliko se čeka na izaradu i ev. koja je cena?

 

Hvala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...