Jump to content
FAS Goran
Irena HGT

FCA Heritage: Lancia Appia Coupe Pinin Farina

Recommended Posts

Lancia Appia Coupe Pinin Farina

 

D02_Lancia-Appia-Pininfarina.jpg.5ac89f0e8528efa66c10b6c66603e072.jpg

 

Italijanski automobili - a posebno Lancia automobili, oduvek su se isticali njihovom tehničkom preciznošću i elegancijom. Njihovom uspehu zaslužni su italijanski karoseristi, a naročito Battista "Pinin" Farina iz Torina. Poslovni saradnik i lični prijatelj Vincenza Lancie, Pinin Farina stvorio je neke od najpoznatijih automobila te marke, uključujući Appia Coupe. Izgrađena oko kompaktnog V4 motora, dizajna koji je bio omiljen proizvođaču automobila iz Torina, Lancia Appia je bazirana na svojoj velikoj sestri pod nazivom Aurelia, odakle je nasledila svoj stil i elegantan profil. Pored proizvodnje tri serije Appie u desetogodišnjem periodu od 1953. do 1963. godine, od 1956. godine Lancia je pripremila brojne šasije za italijanske karoseriste, kako bi oni izrađivali verzije sa posebnim karoserijama, od kupea i kabrioleta do luksuznih limuzina i "Giardinetta" (malih karavana).

 

D01_Lancia-Appia-Pininfarina.jpg.56b42362cf4296e1838b7c69efc200e5.jpg

 

Specijalna šasija namenjena za karoseriste opremljena je pojačanom verzijom motora od 1100 ccm koja je razvijala 53 konjskih snaga na 4800 obrtaja u minuti, spojena sa četvorobrzinskim menjačem. Kao i Appie koje su se masovno proizvodile, imale su nezavisno prednje oslanjanje, jaču suspenziju zadnje osovine i četiri doboš kočnice. Neki od ovih automobila bili su uključeni u katalog prodaje Lancia modela i plasirani preko svoje mreže prodavaca: Zagato je proizvodio lagane i aerodinamične kupe verzije sa tipično sportski orijentisanim osobinama, Viotti je stvorio "Giardinette" - male karavane, Vignale prostranu 2-vratnu "Lusso" (luksuznu) limuzinu i kabriolet, dok je Pinin Farina razvio elegantan 2+2 kupe.

 

D00_Lancia.jpg.aeb67389617266c424a4d22eca6cf9c1.jpg

 

Iako je masovno proizveden model Appia limuzine bio jasno modelovan po osnovi vrhunski elegantne Aurelie, kupe Pinin Farine inspirisan je Flaminia modelom, vodećim modelom Lancie.  Prednji deo koji karakteriše dugačka, dinamična hauba i krila koja se završavaju u okruglim farovima, podsećao je na linije Flaminia modela, dok je zadnja strana bila prepoznatljiva zbog klasično američkih peraja, što je zajednička karakteristika automobila proizvedenih tokom tog perioda. Originalni enterijer odlikuje i velika zastakljena površina. Krov je bio podržan od strane prepoznatljivih stubova u obliku slova V sa širokim hromiranim lajsnama, koji su nalik na tvrdi krov nekog kabrioleta. Elegantan i luksuzan enterijer je takođe posedovao i zadnju klupu sa dva sedišta za povremenu upotrebu. Više elegantan nego sportski, Appia Coupe Pinin Farina bio je prihvaćen od strane jet seta i ženskih vozača posebno. Glumica Silva Koscina pojavila se za volanom Appia kupea u komedijskom filmu "Il Vigile" iz 1960. godine Luigi Zampe, u kome je takođe glumio Alberto Sordi. Automobil je očigledno pripadao glumici, koja je tvrdila da je njena Appia Pinin Farina bila jedini automobil koji je mogla da vozi.

 

D03_Lancia-Appia-Pininfarina.jpg.30aebddaed4214ff97cd04b673240052.jpg

 

FCA Heritage izlaže retki primerak iz 1959. godine na Sajmu automobila ''Retromobile'' u Parizu.

 

 

Screenshot_34.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...