Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Formula 1 ispunila ''pretnju'' - ukinute ''grid girls''

Recommended Posts

grid f1.jpg

 

Čelnici Formule 1 rešili su da ukinu popularne ''grid girl'', koje već od početka nove sezone neće moći da se vide pred start trka u najbržem cirkusu na svetu. Formula 1 već nekoliko godina doživljava pad u popularnosti, ali ukljanjanjem ''devojaka sa starta'' će sigurno biti razočaran veliki deo navijača. ''Grid'' devojke su bile obično modeli koji se koriste u promotivne svrhe, najčešće za reklamu sponzora, čije ime nose na odeći. One su držale kišobrane ili table sa imenima vozača, a posle trke formirale su špalir, kroz koji su najbolji vozači dolazili do podijuma. Njihovo pojavljivanje je u Formuli bila višedecenijska tradicija, ali su organizatori takmičenja sada rešili da krenu drugim putem.

Direktor komercijalnih operacija F1 Šon Brečes je izjavio da je do ovog poteza došlo kako bi se ''sve uskladilo sa vizijom o ovom sjajnom sportu, kao i da ovaj običaj nije u saglasnosti sa vrednostima i modernim društvenim normama, te da nije više primeren''. Generalni direktor F1 Ros Bron je prošle godine najavljivao će se razmatrati o ukidanju promotivnih modela, ali se sada ''pretnja'' i ostvarila. Nova sezona u Formuli 1 startuje 25. marta Velikom nagradom Australije u Melburnu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lauda podržao ''devojke'' u F1: Žalosno ukinuta tradicija

 

Lauda.jpg

 

Trostruki šampion Formule 1 i jedan od čelnika Mercedesa legendarni Niki Lauda oštro je kritikovao odluku rukovodstva šampionata da ukine ''devojke sa starta''. Prema rečima 68-godišnjeg Austrijanca ''još jednom su muškarci odlučili za žene''. ''Kako možete biti tako glupi. Žene rade odličan posao, zarađuju za sebe'', naveo je Lauda i dodao: ''Ova odluka je doneta protiv žena, žalosno je što smo napustili tradiciju, od ove odluke pre svega žene neće imati koristi''. Lauda je naglasio da mu ne bi smetalo da osim devojaka table nose i momci iako je uvek za podršku ženama, a ne za sputavanje.

''Iako je već decenijama praksa zapošljavanja devojaka na gridu, mi smatramo da ovaj običaj ne odgovara našim vrednostima i očigledna je suprotnost modernim društvenim normama. Ne mislimo da je to primereno i relevantno za Formulu 1'', objasnio je direktor marketinga Šon Bračes.

 

Oglasile su se i devojke, koje smatraju da su feministkinje krive za odluku o okidanju njihovih radnih mesta. ''Ono što me najviše nervira su takozvane feministkinje, one to ustvari uopšte i nisu, kao brane nas a nisu nas ni pitale šta mislimo i kako se osećamo. Zbog njih smo ostale bez posla'', ogorčena je Loren Žade Pop dugogodišnja ''devojka sa starta.'' Već nekoliko godina svedoci smo stalnih promena u najbržem karavanu na svetu, a kako navodi ''Independent'', prvi put posle 10 godina prihodi šampionata će biti smanjeni za jedan odsto u odnosu na prethodnu godinu. To znači da nagradni fond šampionata može biti smanjen za skoro 6 odsto i to posle samo godinu dana pod rukovodstom novog vlasnika Liberti medije.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Povratak ''grid-devojaka'' uz šampanjac

 

grid.jpg

 

Automobilski klub Monako (AFM), koji organizuje Veliku nagradu Monaka, dogovorio je učešće grid-devojaka u predstavljanju vozača pre trke u Kneževini. Ranije su vlasnici Formule 1 odlučili da prekinu višedecenijsku praksu uz obrazloženje da je učešće atraktivnih devojaka suprotno vrednostima motorsporta. ''Imamo dobre odnose sa Liberti Medijom'', rekao je prvi čovek trke Mišel Bori. ''Oni shvataju da Monako nije Monca i nije Spa. Ovde gledaoci posmatraju trke sa svojih jahti sa čašom šampanjca, a ne žvakanjem kobasica na tribinama. Nemamo nikakvih problema sa vlasnicima Formule 1. Čuli su naše argumente i grid-devojaka će biti na Velikoj nagradi Monaka''.

Trka u Kneževini je šesta u kalendaru Formule 1 i na programu je 27. maja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Radost u F1 - Prelepo što se vraćaju ''grid'' devojke

 

F1-grid-girls-936645.jpg

 

Vlasnik Formule 1, kompanija ''Liberti medija'' je u januara rešila da prekine višedecenijsku tradiciju i sa trka skloni grid devojke, modele koji su bili neizostavni deo kolorita najbržeg cirkusa na svetu. Navijači su bili ljuti, pa je došlo i do promene odluke, kojom su i vozači zadovoljni. Modeli se na trke F1 vraćaju ove nedelje u Monaku, mada će imati drugačiju ulogu u odnosu na ranije. One neće biti u gridu sa tablama sa imenima navijača, već će predstavljati sponzora, proizvođača satova ''TAG Hojer''. U Monaku će modeli ''TAG Hojera'', uključujući i muške, fotografisati vozače i te slike objavljivati na društvenim mrežama.

''Žene su najlepša bića na celom svetu. Velika nagrada Monaka je elegantan gran pri i biće veoma ljupko kada vidimo devojke u gridu'', rekao je šampion Formule 1 Britanac Luis Hamilton. Sa svojim velikim rivalom se složio i Nemac iz Ferarija Sebastijan Fetel. ''Volim žene, mislim da su prelepe. Poenta je da se danas oko svega pravi velika frka. Sve koje su bile u gridu ranije su tamo bile jer su to želele. Siguran sam kada biste pitali bilo koju od njih da li je srećna što je u gridu nedeljom, da bi rekla ''da''. Mislim da ne postoji niko ko ih tera da to rade'', rekao je Fetel.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...