Jump to content
FAS Goran
nesobn

Fiat Grande Punto 1.3 MJet 66kw - rešavanje defekta ležaja desne poluosovine

Recommended Posts

Prije desetak dana na mom Grande Puntu osjetim čudno zveckanje pri radu motora na leru a u vožnji do nekih 50 km/h struganje poput istog kad se potroše disk pločice i počnu strugati od disk.Tek juče uhvatim vremena i sa majstorom uzmem da vidim o čemu se radi.Nakon pregleda kompletnog podvozja otkrijemo zveckanje i luft na sredini desne poluosovine koja je zveckala u kućištu nosača centarlnog ležaja cijelih 1-1,5 mm.Bili smo sigurni da je stradao ležaj i odmah smo se bacili na posao.Međutim,kad smo skinuli i rastavili poluosovinu,imali smo šta da vidimo.Centralni ležaj koji se nalazi u svom aluminijumskom nosaču koji je zavrnut za blok motora,obletio je u svom ležištu i "poderao" isto što smo i primjetili i prije demontaže po ostacima aluminijumske sitne špene u prahu.Zanimljivo je da ležaj nije stradao niti ima lufta već da je u svom ležištu napravio havariu tako što se kompletan okretao u svom ležištu.

 

Juče sam zvao otpade da nađem aluminijumski nosač i našao ga na par mjesta al je veliko pitanje u kakvom je stanju isti.Majstor prije predlaže da se ležište u nosaču obradi kod metalostrugara i da se ubaci metalna piksna u koju će leći ležaj.Spoljni prečnik ležaja je 62 mm a u nosaču istog je od 62,5-63,5 mm.Znači ležaj je poderao kućište za cijelih 0,5-1,5 mm.Danas ćemo se baciti na zahvat kod metalostrugara i da saniramo defekt i nadamo se da ćemo u tome i uspjeti.Zadnja opcija je kupiti drugi "zdrav" nosač poluosovine.

 

Ono što je zanimljivo je da sam zvao par prodavnica autodijelova i da niko nije imao na lageru pomenuti ležaj niti je znao dimenzije istog.Eto,ko vozi Grande Punta da zna i za ovaj defekt koji se manifestuje kako sam i opisao a rješava na jedan od ova dva načina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@nesobn

 

Ne znam da li tripujem ali ove simptome primecujem na mom Grande-u, dok je auto u pogonu, a kad ga u voznji izbacim iz brzine to se postepeno smanjuje i posle se ne cuje (dok se auto jos uvek krece).

Da li ima mnogo posla da se to proveri, da li se primecuje vizuelno ili mora da se nesto razglobi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Filip MK

 

Dovoljno je da auto natjeraš na kanal/dizalicu i prodrmaš poluosovinu kod centralnog ležaja.Ako ima lufta u istom,sve će ti biti jasno.Kod mene je to bilo baš izraženo i to uopšte nije bilo malo. Na leru je zveckalo i pri dodavanju gasa isto kao da neko ključem lupka po motoru a naročito pri skretanju i kočenju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imam problem na Puntu 2b iso 1.3 mjt. Postoji zvuk u kretanju sličan zvuku koji se javi kada ode ležaj točka. Zvuk nije jak i prisutan je već skoro godinu dana. Nema reakcije na naglu promenu smera (rasterećenje točka). Kako auto ubrzava menja se i zvuk, nema nekih posebnih vibracija. Rasteretim ga od motora, dok je auto u kretanju, zvuk je i dalje prisutan. Sumnjam na dotični ležaj desne polu-osovine. Da li ga je neko menjao i kakvi su bili simptomi kada počinje da propada. Mislim da su isti ležajevi i na grandeu i "malom" Puntu,

Hvala unapred

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, duca7 said:

Posdrav da li neko zna gde moze da se nadje lezaj desne poluosovine za grande punta ?

Imamo lezaj na stanju ali treba proveriti kuciste koje obicno strada. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...