Jump to content
FAS Goran
SYNYSA

Fiat Nuova Bravo 1.9 MJet 150 - ručica menjača se ne vraća u neutralni položaj

Recommended Posts

Imam Bravo 2008 godina 1.9 mjet 150ks, sport paket. Problem je sledeci. Rucica mjenjaca kad saltam ne vraca se sama u neutralni polozaj, kad je gurnem desno ili ili lijevo ne vraca se u neutral, moram sam da je vucem. Podmazivao sam onu kuglu gdje lijeze rucica u ono kuciste i sajle na mjenjacu al nista nisam dobio sa tim. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam to primetio, gledajuci i novije Bravce po placevima. Retko na kome da se rucica sama vrati u "N" polozaj. Ili da je onako samo lepo iz zgloba kliknes iz brzine u brzinu.

Pored toga sto pominjes, jesi li mozda menjao menjacko ulje, i mene zanima problematika?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nissm gledao ulje, al mi je bilo dobro sve, do jednom, onda sam podmazivao sve i svasta i proradilo sve normalno do prosli mjesec. Probao sam opet da podmazujem al nece vise. Aj meni nije problem toliko al zeni je problem da vozi tako

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam da li bi pomoglo konkretno u ovom slucaju, ali svakako bih odradio zamenu menjackog ulja ako ostavljam auto za sebe.

Nas covek (kao i o kocionom ulju zbog higroskopnosti) i o menjackom ulju maltene ne vodi racuna.

Kod sebe sam zamenio na Stilu pre par godina i primetio boljitak u vidu lepseg saltanja i dobijanja onog "klik" efekta u "N" polozaj. Da iz brzine u brzinu lagano saltas samo iz zgloba.

A trosak je smesan na toliki period posedovanja automobila - litar Tutele ZC 75 Synth preporucene za Stilo je bio oko 950 dinara. Puta 2 za potrebnu zamenu kompletnog.

Zato me i zanimalo da li si mozda zamenom postigao neki rezultat, posto isti problemcic primecujem na dobrom delu Bravaca iz uvoza i sa FPT i sa GM menjacima. Ili je ipak nesto drugo u pitanju (sajle i sl.) i koliki je ceh sredjivanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da to nije do ulja, vec do sajle menjaca i to one za levo desno, verovatno riba pa ne vraca u neutralni polozaj, ali svakako nije na odmet zameniti ulje u menjacu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mjenjao sam ulje i opet isto. Al nema veze svejedno treba mjenjati. Ne znam jel imaju te sajle da se kupe posebno ja bi promjenio obadvije ako ima

Share this post


Link to post
Share on other sites

Treba skinuti deo na menjaču na koji se kače sajle (birač brzina). To je L komad koji ide gore-dole i levo-desno. Osovina po kojoj šeta je suva i korodirala tako da je treba ošmirglati i naneti tovatne masti. Skinu se žabice sajli, jedna matica 19 ili 22 i jednostavno svuče naviše. E sad sam zaboravio da li sam skidao akumulator i postolje. mislim da sam uspeo bez skidanja. Pazi da ne izgubiš plastične čaure iz birača, ako ih imaš.

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ljudi skidao sam sve dolje ispod rucice mjenjaca namazao a i bilo je ok, na mjenjacu sve podmazano i sve isto do neki dan. Samo od sebe proradi kao nov sad.

 

al imam sledeci problem.

Sipao sam GM ulje 5-30, to sam sipao i u astru H 1.9 cdti 150 cv isti motor i nije trosio nista. Sad na 4000 km mi potrosio vise od litru. I kad stojim negdje na semaforu i krenem izbaci mi oblak svjetlo plavog dima i poslije nema nista. Sad sam promjenio ulje usuo sam Selenia 10-40 malo gusce jer moj nema DPF pa da probam. Ne znam sta bi moglo da bude bas je neugodno vidjeti iza sebe oblak dima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...