Jump to content
Goran
Ivan BG

Koliko brzo je ok, a kada postaje prebrzo? / Koliko snage je dovoljno? Može li biti previše?

Recommended Posts

Ja sam generalno za podizanje ogranicenja brzine ipak su nam automobili bezbedniji sa vise opreme sa boljim kocnicama sa unapredjeim trapovima vecim tockovima u odnosu na pre 20 godina kada je trenutno ogranicenje postavljeno. Takodje putevi su nam daleko kvalitetniji nego nekada
Kako neko rece autoput je bezbedniji od magistrale, na autoputu nema zivotinja da prelaze preko nema traktora sa blatnjavim gumama ni cudnih vozila za prevoz starog papira

Edited by clockwork_orange

@knezevic76

Jbg, i ti uznemiravas coveka dok kucka Viber. Samo je jos falilo da mu sviras i da ga pozurujes, da ne moze da se skoncentrise na ono bitno, a ne na voznju.

I na sve to, od tebe ne moze da skrene kad se njemu cefne.

6 hours ago, dekirs said:

Ne videh u tekstu da je Srbija spomenuta? Napraviste paniku kao da ce sutra da nam promene ogranicenje :D

Baš tako, ovo važi u EU i zato sam i napisao ono, jer odnosi se na puteve gde se najviše krećem :D

Ja se ne femkam, kažem kako jeste. U gradu nisam nikad preko ograničenja, gde je 30, 30. Gde je 50, 50. Van grada sam konstantno 10-20% u prekoračenju, gde uzimam u obzir grešku kilometar sata, toleranciju radara ( u Nemačkoj je to 3 km/h do 100 km/h, 5 km/h preko 100 km/h ), i naravno kad uslovi nisu odgovarajući, ne vozim preko ograničenja. Nemam besan auto ali znam gde je auto kojim vozim bezbedan, kako i koliko mogu da ukočim. 

Ivane, ova Astra je bila VA tablice, negde onde kod Lajkovca je to bilo, ima tome jedno solidno godina, samo sto se otvorio Milos Veliki, dok sam jos vozio 147 Veloce, 170ks u toj karoseriji je islo kao pomanitalo. Srecom i kocnice na visini zadatka

A gde to u Evropi realno uopšte može da se vozi brže od 100-120? Oni imaju toliku gustinu saobraćaja, da je brzo moguće voziti eventualno u sred noći kada se malo smire špicevi. Italija, Nemačka i ostali sa uglavnom sve tri pune trake, sve vreme, 150 km/h, ma kako da ne :) 

Tih 150 zvuči kao čista politika i dobijanje nekih poena kod glasača.

Kod nas na polupraznim autoputevima već može fino da se vozi, ali ne sme. 

41 minutes ago, ivica su said:

A gde to u Evropi realno uopšte može da se vozi brže od 100-120? Oni imaju toliku gustinu saobraćaja, da je brzo moguće voziti eventualno u sred noći kada se malo smire špicevi. Italija, Nemačka i ostali sa uglavnom sve tri pune trake, sve vreme, 150 km/h, ma kako da ne :) 

Autoputevi u Nemačkoj su 80% vremena dovoljno prazni da mogu da vozim 150-170 bez da mi iko smeta, mogu i više ali nema potrebe. O ostalih 20% vremena svi trube, i tu je problem. Gužve su ujutru kad ljudi idu na posao i popodne kad se vraćaju, što je ukupno 4 sata od 24, koliko ih ima dan. Ostalo vreme nema gužvi osim na nekim specifičnim lokacijama tipa kod mene je to Pforzheim, gde su radovi već 10+ godina i gde se spajaju 3 trake u 2. I tu su gužve još plus 3-4 sata dnevno, ostalo se prolazi 80 km/h, koliko je i ograničenje na gradilištu.  Ili kad su praznici pa ujutru bude gužva a posle 12 sati nigde nikog. 

Tako da ima dovoljno mesta gde se može voziti i brže i sigurnije 

Ma to namerno dižu brzinu da bi ovi elektro mučenici brze trošili baterije i češće punili. Kad preovladaju ta Eelektro vozila, niko neće voziti brže od 120, videćete. A masa tih EV je ograničena na te nekw brzine oko 150. Komšija ima onaj mali wv Up na struju. Ide kao metak, kaže, retko ga stiskam, sve je to lepo, al kad izađem na AP ili malo divljam, iscuri baterija očas posla.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Pa naravno to ti je buducnost, auto za dostavljace sendvica ;) Bukvalno nece morati ni da mrdnu iz kvadratica vec ce imati robove i robotice u elektronsko automatizovanom vozilcetu ;) To je buducnost :D Katastrofa sta je danas opravdano ... postavlja se pitanje sta ce ostali ? pa zavrsice u ropstvu i radice gratis a kasnije kad kljokne jedan samo zamene coveka roba kao bateriju ;)

Edited by nemanja84bg

4 hours ago, clockwork_orange said:

Ja sam generalno za podizanje ogranicenja brzine ipak su nam automobili bezbedniji sa vise opreme sa boljim kocnicama sa unapredjeim trapovima vecim tockovima u odnosu na pre 20 godina kada je trenutno ogranicenje postavljeno. Takodje putevi su nam daleko kvalitetniji nego nekada
Kako neko rece autoput je bezbedniji od magistrale, na autoputu nema zivotinja da prelaze preko nema traktora sa blatnjavim gumama ni cudnih vozila za prevoz starog papira

Sve je to lepo, još ostaje problem, vozača koji još nisu i neće biti sposobni da reaguju na 150 isto kao na 120. Da ne pričamo da većina nije sposobna ni za tih 120-130. 

Edited by zarekg

Obuke su mnogo povrsne.Mislim da od 40 casova voznje,samo dva su na otvorenom putu,sto je premalo.

Kod nas je probem kultura voznje i odsutnost ljudi.Bukvalno ljudi izlecu bez obaziranja,kao da su u igrici.

Da ne pricamo o konstrukciji nasih saobracajnica.Cist primer ibarska magistrala,niti jedna firma nema traku za skretanje u istu, nego je naravno napravljen papir da je ulaz sa zadnje strane pa im zbog toga ne treba leva traka.

Instruktor je presudan za obuku. Uvek kad preko levog ramena uvatim neki auto sekundu pre nego sto sam hteo da odem u levu traku setim se mog instruktora LEVO RAME GLEDAJ LEVO ne samo retrovizor.

Ali nazalost osnovne stvari se ne znaju. Sketanje u levo ili desno tamo gde ima vise traka 80% nema pojma. Ulaz izlaz iz kruznog toka, menjamnje trake u kruznom, koriscenje trake za ukljucivanje-ubrzanje na auto putu(zasto zurba da se sa 30 ukljucis u srednju traku a mozes jos 100 metara da ubrzavs i udjes normalno?) Obrnuti trougao? Kakav cudan znak?

Rastojanje, cemu to sluzi? Zasto ne moze da se vozi 150 na 5 metara od auta ispred kad imam dzipa i felne 18....

14 hours ago, clockwork_orange said:

Pa sada su i obuke  daleko obimnije i strozije sto bi trebalo da proizvede bolje vozace

13 hours ago, danijel55 said:

Obuke su mnogo povrsne.Mislim da od 40 casova voznje,samo dva su na otvorenom putu,sto je premalo.

Auto skole i njihove obuke su realno uglavnom uvek bile booolja. Sta mozes sa ranije 20 ili 40 casova, pogotovo ako neko krece "od nule"? Osposobljen si samo za najosnovnije ucesce u saobracaju i poznavanje propisa, cak sa nekim nepotrebnim stvarima koje ces u praksi naravno brzo i sam izbaciti ili izmeniti.

Posto pricamo o ogranicenju brzine na AP - o onome sto je najvaznije i gde se (daleko bilo) gubi glava, tj. voznji na otvorenom putu - kada izadjes iz auto skole, tu tek ne znas nista kao du*e :) . U skoli je to uglavnom ubaci u sto visu brzinu i teraj tih par casova da ispunis formu.

Odsecanje krivine, teme krivine, preticanje, hvatanje "zaleta" dok si jos iza i koriscenje svakog slobodnog metra, kako najefektnije "gadjati" stepene prenosa da obrtaji iz oblasti max snage padnu u oblast max obrtnog (prvo teoretski a kasnije naravno na osecaj) - misaona imenica. O nekim vozackim finesama, tipa da li se u krivini volan gura ili vuce i zasto, za ne daj Boze sta je preupravljanje a sta podupravljanje (a oversteer/understeer ce se lako desiti na snegu ili ledu) i sta je kontra, tek da ne govorimo.

Bukvalno se sve svodi na to koliko ce neko imati afiniteta ka voznji, koliko ce posle auto skole biti spreman da uci i da li ce imati srece da pokupi znanje od nekog kvalitetnog vozaca.

Edited by Ivan

Mene je cale naucio da vozim, cale mi je bio profesionalni vozac od taxija do GSB-a
Imao sam 15 godina kada me je postavo za volan, imali smo vikendicu na 60km od Beograda i to je bila trasa za ucenje, svakog vikenda cale napuni auto i prikolicu pa pravac vikendica tako da sam prve kilometre napravio sa prikolicom.
Vec sa 16 sam polagao u Americi tipa das 20$ i dobijes knjizicu sa pitanjima koja ce biti na testu, kada naucis odes polazes i ako polozis dobijes privremenu dozvolu da mozes da vozis sa nekim ko ima dozvolu, posle koliko sutra odes i polazes voznju sa instruktorom, kada je instruktor vieo da sam na polaganje dosao sa kolima sa manuelnim menjacem mislim da sam vec tada polozio ostalo je bila formalnost.
Od 16. do 20. godine vozim po Srbiji sa americkom dozvolom kada resim da polazem za nasu. U auto skoli odvozam prvi cas i instruktor mi kaze da preskacemo sve casove do poslednjeg da bi mi pokazao poligon pred polaganje. Testove i voznju polazem iz prve verujem uz pomoc instruktora koji je ustedeo vremen i goriva za 38 casova pa je malo uticao na ishode testova.
I eto sa zvanicno 2 casa voznje vozim vec 36 godina a poslednjih 25 bez da sam zagrebao auto, i osim par za prekoracenje brzine ni jednu drugu kaznu nisam dobio
Volim da vozim brzo i imam agresivniji stil voznje (ne bezobrazan) i kad god sednem u auto sam u dva prekrsaja retko sam vezan i retko sam ispod ogranicenja brzine

13 hours ago, clockwork_orange said:

Pa sada su i obuke  daleko obimnije i strozije sto bi trebalo da proizvede bolje vozace

Netačno.

Sigurno mnogo zavisi i od autoškole, pa i mesta gde se polaže. U moje vreme se vozilo 20h ako si imao PSP dozvolu pre toga. Mi smo za tih 20 sati prešli SVE, od parkiranja do poligona.

Supruga je skoro polagala, ona je eto tek u svojim 30tim prelomila da joj treba dozvola. Vozila je svojih 40 časova, doplatila još 10. Po njenoj priči, bar 30 sati je vozila na otvorenom putu ( ja ne znam da li sam ukupno 2h ), nije naučila da parkira, poligon je naučila napamet. Nakon polaganja, ja sam je sve ponovo učio, nije znala ništa. Papir je jedno, praksa je nešto drugo. Deluje da su daleko strožiji propisi za polaganje, a zapravo nisu, samo je dokumentacija obimnijai naravno daleko je skuplje nego pre.

Da stvar bude gora, čuli smo da je po manjim mestima i daleko gora situacija, tamo često ni ne voze sve časove, već samo potpišu. Naravno sve se to vidi, novi vozači su daleko lošiji i nesigurniji u poređenju sa nama pre 20 godina. Mada verujem da smo mi i više glupost pravili, baš zbog tog samopouzdanja, ali to je druga tema :) 

16 hours ago, TheWickerMan said:

Autoputevi u Nemačkoj su 80% vremena dovoljno prazni da mogu da vozim 150-170 bez da mi iko smeta, mogu i više ali nema potrebe. O ostalih 20% vremena svi trube, i tu je problem. Gužve su ujutru kad ljudi idu na posao i popodne kad se vraćaju, što je ukupno 4 sata od 24, koliko ih ima dan. Ostalo vreme nema gužvi osim na nekim specifičnim lokacijama tipa kod mene je to Pforzheim, gde su radovi već 10+ godina i gde se spajaju 3 trake u 2. I tu su gužve još plus 3-4 sata dnevno, ostalo se prolazi 80 km/h, koliko je i ograničenje na gradilištu.  Ili kad su praznici pa ujutru bude gužva a posle 12 sati nigde nikog. 

Tako da ima dovoljno mesta gde se može voziti i brže i sigurnije 

Pa dobro, istina, kad idem poslom, verovatno mi uvek zapadnu špicevi i smena uoči praznika pa nemam realnu sliku :)  Retko kad se vozimo čak i preko 80, zaista mi deluje da su kapaciteti tih puteva davno prevaziđeni i da je potrebno širenje. 

Klokvorce, onaj prethodni post - o kvalitetnijim automobilima u smislu guma, ovo/ono - prva misao mi je bila "prosecni savesni srpski automehanicar lajks dis" :)
 Tacno je da su auti i jaci i bolji i bolje koce i tako dalje - ali to se sve vazi kad/dok raja odrzava aute kako treba (u pojam "kako treba" uracunati su i zvanici servisi je l'...).
 Medjutim, kad se malo poprica sa mehanicarima ljudima na datu tematiku - sta i kakvo im sve dolazi na servis to je ono bukvalno da se prektstis i levom i desnom. Mislim, ne kazem da su svi takvi - ali za ozbiljnu nesrecu dovoljan je samo jedan koji nema vestinu, znanje, i koji ima kilav/neodrzavan auto.
 Kad sam isao vise puta put germanije - bas gore u wickerovom kraju mi je bila baza (karlsruhe/ettlingen/pforzheim), pa onda gore do severnog mora, i 'vamo malo po pfalzu i francuska itd, i pit stop u vieni ili bratislavi ili  klagenfurtu - uvek sam tempirao da u vreme kada raja ide na i sa posla NE budem u blizini velikih gradova.
 e jednom su se skrckali ozbiljno kad sam se vracao nesto sitno pred nurembergom tako da sam zabo i povratak raje sa posla.. pri tom bio je jedan od OBA (dobro, salim se, od SVIH pet) lepih dana u nemackoj... -izgoreo sam na onom putu. sreca kod germana moze 0.5glu glu, pa sam kao svaki savesni mladic posegao za pivom koje sam pon'o, da ugasim tugu zbog stajanja..

Ne znam. Ovo po gradu sto vozim evo bukvalno ako mi se ne da da nosim u rukama, upalim auto i odem u neki veci market - ovde kod mene na krajevima blokova ima po jedan lidl recimo - znaci bez greske prvi susret sa drugim vozilima u pokretu kako izadjem iz onog prostora medju zgradama i barem jedan vrlo jasno pokaze da nema pojma o saobracajnim pravilima niti o voznji kao multi-tasking uvezbanoj motornoj vestini (ono, pogled preko ramena, migavci, stepen prenosa, itd..).
 Od kada vozim ovog stila sa onim zubarsko-ogledalce-retrovizorima, u ozbiljnoj sam frci da cu se pre ili kasnije zeznuti / pogledati preko ramena onoliko koliko treba na skodici i da cu krcnuti nekog ili nekog secnuti.
 Znaci pakleno lose voze ljudi, i pakleno ne koriste ni mozak ni zdrav razum. tamo po jevropama kad sam se vozao stvarno je bio odmor za nerve.
 E sad, nisam bio doduse neko vreme, videcemo uskoro posto nameravam ovo leto malo da obidjem diasporsku parohiju na potezu viena-severno more.

Ja se trudim da uvek sve servise radim na vreme pa cak i preventivno neke stvari radim da me slucajno neki kvar ne iznenadi tako da su mi vozila 99% ispravna. U svakom trenutku sam siguran u ispravnost i performanse automobila tako da uvek vozim bez straha

Sto se tice ucenja voznje moj stav je da se voznja uci dok si mlad 15-20 godina kada ti je motorika razvijena kada se sve informacije brzo i lako upijaju i kada svi pokreti postaju prirodni
Oni koji uce voznju sa 30+ godina nikada nece biti dobri vozaci  jednostavno losa im je motorika svi ti pokreti nisu usli u misicnu memoriju i ti ljudi svaki put razmisljaju sta treba da urade kojom nogom rukom glavom gde da pogledaju ....

da. slicno kao sa bilo kojom motorno-uvezbanom aktivnoscu. (recimo muzicar sam i recimo pecam od kad znam za sebe i recimo vozim bajs od kad znam za sebe itd) - na bajsu tacno znam kad vozim sa 100m da skontam pokretni cilj koji je naucio da vozi bajs tipa posle 20 godina. ili u koloni auta, ono - svi idemo sporo, nepogresivo znam ko je kilander :) (ili od 30 tipova u saobracaju da vozi zena 27 puta sam u pravu, dva puta to je matorac, i jedan je promasaj - ono zdrav prav mlad muski tip :) ). -e sad, kako to skontam tako precizno da je vozacica u pitanju uopste mi nije jasno, posto svi kazu da vozimo isto, i da pol nema veze. (kao vizuelni umetnik recimo - tvrdim da ima veze, i da naprosto percepcija prostora nije ista. dakle ne tvrdim da je icija bolja, samo da su razlicite). 
 Ovo sto si napisao - to sam i imao na umu kad sam kucao prethodnu reply. - koga je cale iscimao da nauci da vozi jos pre 18, i pri tom bio shofer, taj je naucen i da auto nije samo "sedi i vozi, samo naspi corbu".
*moj matori recimo ima(o do pre par dana :( ) a, b, c, e i bio je instruktor na manje vise svoj gradj. operativi ex jna. - da li mozemo zamisliti stepen njegovog uzasa kad sam okinuo voznju par puta (sve je bilo u ime otimacine para, odvozio sam k'o zmaj, casna pionirska)(mislim, testovi svaki put nula promasaja, jedno 4 puta sam polagao testove). i u tom smislu sam naucen da motori recimo imaju nesto sto se zove odrzavanje i optimalna eksploatacija. e sad, te neke stvari nisam uspeo da objasnim nekim mojim drugaricama :) - ponekim muskima nisam ni pokusao, posto ono, za muske barem znam - to su bizgovi, i aj' mu ti sad objasni. -samo se gubi vreme. 

Na AP "Miloš Veliki" vrlo često vidim ljude da voze levom /brzom/ trakom, bez bilo kakvog razloga za tako nešto.

I to, sve što sam do sada video, uglavnom NP tablice. 

Čudo jedno, pretekneš ga, pogledaš u retrovizor, on se vraća u levu traku !?

Uzgred, taj AP ima delova gde uopšte nije bezbedno voziti više nego što je ograničenje 80 / 100, krivine imaju čudan nagib...

4 hours ago, ivica su said:

Pa dobro, istina, kad idem poslom, verovatno mi uvek zapadnu špicevi i smena uoči praznika pa nemam realnu sliku :)  Retko kad se vozimo čak i preko 80, zaista mi deluje da su kapaciteti tih puteva davno prevaziđeni i da je potrebno širenje. 

Tu se slažemo, odavno fali na gomili autoputeva treća ili četvrta traka, posebno jer jedna su uvek kamioni a onda kad krene srednjom trakom kamion sa 88 km/h da pretiče kamion koji ide 87 km/h, eto veselja. I to obično rade gde je zabranjeno pa onda kad ih policija zaustavi i naplati kaznu, čude se. Osim nedeljom naravno, kad je kamionima zabranjen saobraćaj ( osim hladnjačama sa specijalnom dozvolom ). 

I ja sam tako mislio da je uvek gužva, čak su me i plašili pre nego što sam došao ( moraš uvek da voziš desnom stranom, nikad nikog ne možeš da pretekneš jer nemaš gde, svi voze 200 a ti dobiješ službeni auto koji je krš itd ) da bih na kraju ukapirao da ti koji su mi to pričali, aposlutno nemaju pojma o vožnji ( pravili udese, živi su dobro je ). 

Mada ima dosta i do mikro lokacije.

Pisao sam ovde u januaru, Minhen - Štutgart, 80% vremena 200+ km/h, uz dosta izleta 220+ km/h, otišlo više od pola rezervoara za manje od 200 km ali nije bitno. I to nedelja veče je bila ali ponedeljak bio praznik pa nije bilo mnogo saobraćaja.

Edited by TheWickerMan

Meni je cale uvek govorio da mi ne treba radio u kolima i da uvek moram da slusam motor kako radi da unapred znam da li ce doci do nekog kvara
Naravno tu ga nisam poslusao i muzika mi uvek svira cesto prilicno glasno

Sto se tice voznje levom trakom po autoputu uvek vozim iskljucivo levom trakom, prvo zato sto sam cesto najbrzi ali uvek pratim u retrovizoru da li ima neko brzi pa da se sklonim a drugo zato sto mnogo manje rupa i kolotraga ima levoj nego u desnoj traci
Kada nema saobracaja a krivudav put znam ponekad i sve tri trake da koristim

I za to prepoznavanje zena vozaca sam 90% tacan

4 hours ago, clockwork_orange said:

Ja se trudim da uvek sve servise radim na vreme pa cak i preventivno neke stvari radim da me slucajno neki kvar ne iznenadi tako da su mi vozila 99% ispravna. U svakom trenutku sam siguran u ispravnost i performanse automobila tako da uvek vozim bez straha

Ne mozes nikad da bude 100% siguran da te nece iznenaditi nesto, ima tu stvari koje ne mozes da predvidis ili servisiras na vreme, tipa alternator, elektronika, pucanje nekih creva, itd. znam xx slucajeva gde su ljudi tako pricali ne brinem se odrzavam auto i siguran sam u njega pa ih neki glupi kvar ostavi na putu. Primer od pre nekoliko dana, audi 5 god star, crkao alternator i ostao na putu posto je taj alternator kod audija ujedno i pokretac motora tzv starter generator, pa kad rikne ne mozes da startujes motor, sreca pa se to desilo u gradu a ne negde na putu.

Drugaru na astri pre nekoliko godina u Grckoj pukne crevo hladnjaka, auto odrzavan maksimalno sto se kaze mogao da se zakune i na put oko sveta da krene, krenuo nazad kuci i samo sto izasao iz letovalista ode crevo. Meni na puntu pretprosle god samo stala klima na 35* na granici, lezaj kompresora poceo da zeza i klima se gasi od opterecenja, kako sam to mogao da znam i predupredim. Mislim nije to nesto sto me je ostavilo na putu ali ipak neprijatno da ne radi kad ti bas treba.

Poznaniku u turskoj propisao hladnjak na novom land roveru, takodje poznaniku nov mercedes samo stao na putu, nesto oko elektronike, da ne nabrajam dalje ima x primera tako da treba odrzavati i sve menjati na vreme pa i preventivno ali opet kazem ima stvari koje ne mozes da predvidis, servisiras, zamenis na vreme, itd.

Edited by OMP

Licno spadam u tu grupu, kao clock-chale - vise volim da cujem motor dok vozim nego muziku/radio.  Tu i tamo vozim levom (recimo auto put kroz hrvatsku) kad je olupana desna - naprosto, zao mi terati vernog konja po krsu :) (i naravno sve vreme gledam i u retrovizor ako treba da se pomerim ako neko jurca iza).
 omp, naravno da cak i na novom i tek razradjenom autu moze nesto da zastane, nije sporno. Svojevremeno sam isterao novu nivu iz prodavnice, dosao pred gajbu, i odneo onaj shtap/polugu menjaca gore kuci... :) Ali odrzavanjem/servisiranjem naprosto statisticki izbacujes odnosno smanjujes mogucnost da nesto vrisne.
 A ko je bas ono teska paranoja, moze da primeni servisiranje/zapravo zamenu svega kao ono sto raja zove "veliki servis" -  dakle ti delovi koji se menjaju menjaju se zato da se ne bi docekao momenat otkaza. Kao avijacija recimo - tamo se manje-vise sve menja posle odredjenog vremena, ono postoje servisni intervali za manje-vise svaki deo.
 Na prethodnim autima recimo nie mi nikada zveknulo ni jedno crevo - ono, kad se zezam i zakljucim da je crevo pocelo da se rasusuje i da ce da dekne kroz jos koju godinicu :) -uzmem parsto kinti i promenim ga (sto retko ko radi, je l').  doduse to su sve bili auti starije koncepcije gde je pristup skoro svakom podsklopu moguc bez dizalice i/ili kanala.
 Na nivi mi je recimo zveknuo bio kajs, pri tom uvek kupim najkvalitetniji koji ima trgovac. Taj koji je zveknuo, kapiram da je zveknuo bas zato sto je bio najskuplji koji je trgovac imao u ponudi, posto sam skontao bio da se bukvalno iskrunio/rasusio - jer je bio fazon dvesta kinti skuplji od onog najjeftinijeg, i niko ih nije kupovao, pa su ko zna koliko dugo stajali zapravo.
 No, back to the subject - sto rece vlado svojevremeno - ne brze od zivota. Nek vozi svako kako ume i voli - dok je bezbedan i ne ugrozava druge. E sad, tu je problem sto raja tu i tamo ne ukalkulise sve potencijalne parametre u jednacinu a kada stisne gas. (osnovna tacka zajeba: nisi jedini na putu - i nikada ne znas ko i sta je/su onaj/oni koji nisu ti).