Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Treba li ograničiti maksimalne brzine u MotoGP-u?

Recommended Posts

markes 21.jpg

 

Muđelo, dom italijanskog gran prija drži MotoGP rekord kada je u pitanju maksimalna brzina ostvarena na stazi tokom trke. Taj rekord - koji iznosi 354.9 km/h - je 2016. postavio tada vozač Ducati tima, Andrea Janone.

Ako uzmemo podatke o brzini tokom italijanskog gran prija do 1999. do danas, prateći trend možemo zaključiti da će vozači do 2020. preći barijeru od 360 km/h. Trend koji nas navodi na ovakav zaključak traje još od 2012, od kada se brzina u proseku povećacca za 10 km/h na svakih četiri do pet godina. Aktuelni prototip modeli na pravcu Muđela razvijaju i do 35 km/h veću brzinu nego što je bilo slučaj sa poslednjim takmičarskim modelima klase 500. Da li to može da bude problem?

Prema rečima Korada Čekinelija, maksimalna brzina je razlog za brigu, ali ipak ne toliki jer se retko pri njima dešavaju nesreće. Ipak, on smatra da bi maksimalne brzine trebalo ograničiti i navodi da postoje laki načini da se to i postigne, ali je problem što se oni ne dopadaju proizvođačima. Čekinelijevo rešenje je ograničenje broja obrtaja, ali takav predlog je već bio na stolu i proizvođači ga nisu prihvatili. Italijan smatra da bi takav pristup ne samo smanjio maksimalne brzine, već bi uticao i na cene motora i smanjenje jaza između ekipa na stazi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...